R. MOLDOVA
Incident la vânătoare
Valeriu Zubco, procurorul-general al R. Moldova, este acuzat că ar fi omorât un tânăr în timpul unei partide de vânătoare, conform declaraţiilor activistului Sergiu Mocanu, care nu a prezentat însă probe. Sergiu Mocanu, liderul unei organizaţii care militează împotriva activităţilor mafiote, susţine că reprezentanţii conducerii statului au cunoştinţă despre acest incident, însă îl acoperă pe Valeriu Zubco. La rândul său, procurorul-general nu a făcut declaraţii pentru presă. Procuratura însă a difuzat un comunicat în care susţine că este vorba despre calomnii şi informaţii aberante, lipsite de orice fundament.
Incidentul ar fi avut loc pe 23 decembrie în localitatea Chetriş, iar victima este Sorin Paciu, de 35 de ani, din Chişinău. Procuratura a confirmat că tânărul a fost rănit la vânătoare şi ar fi murit la spital, după două zile. Premierul Vlad FIlat a ordonat declanşarea unei anchete în acest caz, explicând că deţine date care i se par bizare.
ITALIA
Primar criticat
Primarul unui orăşel italian a fost criticat de adversari politici şi de alţi cetăţeni pentru că a oferit găzduire, de Crăciun, unei familii de etnie romă, originară din România, care nu avea adăpost. Tommaso Claudio Corvatta, primarul orăşelului italian Civitanova Marche, a găzduit de Crăciun, în locuinţa tatălui său, cinci membri ai unei familii de romi din România, inclusiv o femeie însărcinată, diagnosticată cu o tumoare canceroasă. „A fost vorba de un gest personal într-o situaţie de sărăcie extremă. Dacă cineva vrea să mă împiedice să fac un gest umanitar, vreau să vină să îmi spună în faţă. Aceşti oameni trăiau pe străzi: poţi lăsa pe stradă o femeie însărcinată şi care are o tumoare?”, a replicat primarul Corvatta. Acesta a explicat că serviciile de asistenţă socială nu puteau interveni în cazul acestei familii pentru că oraşul său nu dispune de locuinţe sociale.
TURCIA
Accident minier
Opt mineri au murit după ce au inhalat metan, într-o mină de cărbuni din nordul Turciei. Echipele de salvare au scos opt cadavre şi un supravieţuitor din mina Kozlu, situată în provincia Zonguldak, a declarat Mahmut Ozcelik, vicepreşedintele companiei care gestionează mina, TTK. Scurgerile de metan urmate de explozii şi prăbuşirile galeriilor sunt frecvente în minele din Turcia.
FRANŢA
Accident rutier
Un miliardar de 24 de ani care filma viteza cu care se deplasa cu maşina a murit şi a provocat moartea a două persoane, într-un accident produs în vestul Franţei. Accidentul a avut loc la Sainte-Pazanne. Anchetatorii au descoperit la bordul vehiculului o cameră de luat vederi pentru filmarea vitezometrului. Potrivit filmării, la un moment dat vehiculul circulase cu 200 de kilomettri pe oră, iar în momentul coliziunii cu o altă maşină viteza era de 140 de kilometri pe oră pe o porţiune în care limita maximă era de 90 de kilometri pe oră. În vehiculul lovit se aflau un bărbat de 75 de ani care a fost grav rănit, soţia sa de 72 de ani şi soacra de 91 de ani, care au murit pe loc.
GRECIA
Noi proteste
Metroul din Atena a înregistrat întârzieri de 10-15 minute, ieri, din cauza unor proteste organizate de muncitori de la principalul depozit, la Sepolia. Salariaţii au protestat faţă de un plan de reducere a salariilor, în concordanţă cu un plan global care îi vizează pe funcţionarii publici din toate sectoarele. Angajaţi de la metrou au organizat o grevă şi în ziua de Anul Nou pentru a-şi exprima opoziţia faţă de planurile Guvernului.
IRLANDA DE NORD
A patra noapte de violenţe
Incidente au izbucnit, din nou, duminică seara, în Irlanda de Nord, la câteva ore după demararea discuţiilor dintre reprezentanţi politici şi religioşi pentru a pune capăt recentei escaladări a violenţei la Belfast, soldate de joi cu 70 de arestări şi circa 50 de răniţi printre forţele de ordine. Potrivit poliţiei, diverse proiectile, în special cărămizi, sticle şi fumigene, au fost aruncate în direcţia forţelor de ordine pe mai multe străzi din oraş. Tensiunile s-au amplificat în această provincie britanică semiautonomă, după ce Consiliul Municipal a decis prin vot, la 3 decembrie, că drapelul britanic va fi înălţat pe Primăria din Belfast numai 17 zile pe an. Decizia a stârnit imediat furia loialiştilor, care doresc menţinerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit.
LIBAN
Jurnalişti răpiţi
Patru jurnalişti italieni şi patrula Căştilor Albastre pe care o însoţeau în misiunea de patrulare din sudul Libanului au fost răpiţi. Incidentul a fost confirmat ieri de purtătorul de cuvânt al Unifil, forţa ONU pentru supravegherea situaţiei din sudul Libanului, Andrea Tenenti. Potrivit acestuia, incidentul s-a petrecut în satul Aita al Shaab, situat la circa cinci kilometri de graniţa cu Israelul, într-o zonă controlată de miliţiile Hezbollah. Au fost demarate negocieri pentru eliberarea ostaticilor.
COREEA DE NORD
Oaspeţi înalţi
Fostul diplomat şi totodată fost guvernator al statului New Mexico, Bill Richardson şi patronul Google Eric Schmidt au sosit, ieri, la Phenian, dinspre China, a anunţat agenţia nord-coreeană KCNA. Fostul diplomat declara, la Beijing, că este vorba despre o misiune umanitară privată, independentă de Guvernul american, în contextul în care Departamentul de Stat a emis reticenţe în legătură cu această vizită. Bill Richardson a mai anunţat că delegaţia probabil va rămâne la Phenian două zile şi jumătate.
SUA
Fiu de senator, arestat
Fiul adolescent al senatorului republican american Rand Paul a fost pus sub acuzare pentru consum de alcool şi comportament inadecvat după ce a fost arestat sâmbătă pe un aeroport din statul Carolina de Nord. William Hilton Paul a fost arestat sâmbătă după ce s-a deplasat cu avionul din Kentucky în Carolina de Nord. Nu se ştie dacă fiul senatorului republican a consumat băuturi alcoolice în avion sau în aeroport. Senatorul Rand Paul a difuzat un comunicat în care descrie incidentul drept o situaţie de familie pe care nu doreşte să o discute public.
INDIA
Proces cu uşile închise
Cinci presupuşi autori ai violului colectiv al unei studente la New Delhi, la 16 decembrie, au compărut ieri pentru prima dată în faţa unui tribunal indian, în timp ce poliţia a luat importante măsuri de securitate. Suspecţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 35 de ani, riscă pedeapsa cu moartea dacă vor fi găsiţi vinovaţi. Tinerii sunt acuzaţi de răpire, viol, crimă şi furt după această agresiune violentă care a şocat ţara şi a scos cetăţenii în stradă, un fapt neobişnuit pentru astfel de incidente. Într-o societate dominată de bărbaţi, violul acestei studente de 23 de ani, decedată în urma rănilor, a determinat o dezbatere publică privind violenţa împotriva femeilor şi lipsa de acţiune a justiţiei şi poliţiei în faţa unor astfel de infracţiuni care rămân nepedepsite de cele mai multe ori. Cei cinci acuzaţi, care locuiesc în cartiere sărace din New Delhi, sunt Ram Singh, Mukesh Singh, Vijay Sharma, Akshay Thakur şi Pawan Gupta. Cel de-al şaselea acuzat, care s-a prezentat ca având 17 ani, a fost supus unei examinări osoase pentru a i se verifica vârsta în scopul de a se stabili dacă va fi judecat de un tribunal pentru minori.
În India, acuzaţii sunt aduşi de obicei în faţa justiţiei în general la câteva luni după comiterea faptelor, dar în acest caz, procedura a fost accelerată. Acuzaţii vor compărea după puţin mai mult de o săptămână de la moartea tinerei într-un spital din Singapore, unde fusese transferată pentru a primi îngrijiri medicale în urma a trei intervenţii chirurgicale şi a unui stop cardiac în India. Magistrata indiană care examinează cazul a dispus ca procesul să aibă loc cu uşile închise.
ISRAEL
Furtună violentă
Şase persoane au fost rănite în Israel, în urma unor rafale violente de vânt şi unor preciptaţii puternice care au provocat prăbuşirea unor arbori, iar în Cisiordania anumite sectoare au fost inundate. Manijoritatea victimelor au fost atinse de ramuri de copaci sau fragmente desprinse de pe acoperişuri sau faţade. Rafale de vânt au atins până la 120 de kilometri pe oră, iar pene de electricitate au fost înregistrate în toată ţara. Potrivit serviciilor meteorologice, care apreciază că este vorba despre cea mai ploioasă iarnă înregistrată în Israel în ultimii zece ani, intemperiile ar urma să continue zilele următoare, iar ninsori sunt aşteptate în nordul ţării şi la Ierusalim la mijlocul săptămânii.
INDONEZIA
Inundaţii devastatoare
Cel puţin opt persoane au pierit în Indonezia, în provincia Sulawesi, din cauza intensificării inundaţiilor din mai multe regiuni, provocate de ploile torenţiale din ultimele ore. Mii de locuinţe şi alte facilităţi publice au fost distruse de furia naturii, în unele zone apa atingând peste doi metri adâncime. Adjunctul guvernatorului din provincia afectată, Agus Arifin Nu’mang, a declarat că în cazul în care ploile vor continua, se are în vedere intervenţia forţelor armate, pentru evacuarea sinistraţilor.
EGIPT
Atentat dejucat
Armata egipteană a dejucat o încercare de atentat, în noaptea de duminică spre luni, împotriva unei biserici copte din Rafah, un oraş de frontieră din Fâşia Gaza, în timp ce creştini sărbătoreau Crăciunul. S-a confiscat o maşină marca Toyota plină cu arme şi muniţie, lângă biserică, în timp ce o a doua maşină, la bordul căruia se aflau bărbaţi cu faţa acoperită de măşti au reuşit să fugă. Minoritatea creştină din Egipt sărbătoreşte primul Crăciun sub noul regim rezultat din mişcarea islamistă Fraţii Musulmani, într-un climat de îngrijorare faţă de o amplificare a puterii politice a Islamului, în pofida unor asigurări din partea autorităţilor.
FRANŢA
Evacuare cu polemică
Evacuarea unei femei de 94 de ani din apartamentul său social pentru că nu îşi plătise restanţa la chirie a stârnit indignare în Franţa, ministrul Protecţiei persoanelor vârstnice vorbind despre încălcarea demnităţii umane. Pensionara a fost evacuată sâmbătă din locuinţa sa situată în Chaville în departamentul Hauts-de-Seine, pentru că acumulase datorii la chirie de 40.000 de euro. Femeia a fost preluată de serviciile de asistenţă socială din Châteaudun, localitate situată la 100 de kilometri de Paris. „Administratorii firmei care gestionează blocul au încălcat drepturi şi demnitatea umană”, a reacţionat ministrul Protecţiei persoanelor vârstnice, Michele Delaunay. „Dacă a fost încălcată legea, am putea declanşa o anchetă”, a continuat oficialul francez.
KUWEIT
Miting anti-guvernamental
Peste 1000 de persoane, care manifestau împotriva Guvernului din Kuweit, au fost dispersate, duminică seară, după ce forţele de ordine au decis să pună capăt protestelor, folosind gaze lacrimogene şi petarde asurzitoare. Câteva persoane au fost arestate, unele surse spunând că numărul acestora depăşeşte 20. Organizatorii mitingului au folosit diverse reţele sociale pentru a aduna cât mai mulţi participanţi. Autorităţile kuweitiene au închis pentru o perioadă comunicaţiile de pe internet, iar un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru că a postat pe contul său de Twitter, insulte adresate Emirului. După alegerile parlamentare din luna decembrie, legiuitorii din Kuweit au impus o reglementare prin care orice fel de adunare publică trebuie să aibă permisiunea scrisă din partea autorităţilor. Mitingul de duminică seară nu a avut nicio aprobare din partea oficialităţilor. Manifestanţii cereau dizolvarea noului Parlament, grupurile de opoziţie acuzându-l pe emirul că face abuz de putere. Emirul, liderul familiei al-Sabah, aflată la putere de 250 de ani, are dreptul să numească premierul, care la rândul lui îşi poate alege miniştrii.
CHINA
Protest împotriva cenzurii
Jurnaliştii unuia dintre principalele ziare ale Chinei, „Southern Weekly”, au protestat faţă de cenzura comunistă, la sediul publicaţiei din Guangzhou, capitala provinciei Guangdong. Jurnaliştii susţin că mesajul de Anul Nou transmis de către ei a fost schimbat de reprezentanţii serviciului de propagandă ai Partidului Comunist Chinez. Folosind crizanteme şi coli A4 pe care au scris mesaje împotriva cenzurii, protestatarii cer şefului cu propaganda să demisioneze. Nemulţumirile lor au fost generate şi de controlul manifestat de comuniştii chinezi asupra platformei de microblogging a site-ului ziarului. Potrivit BBC, forţele de ordine nu au intervenit în protest, însă, imaginile postate pe site-ul de socializare Twitter arată câţiva ofiţeri de poliţie care fotografiază mulţimea.
Într-un incident separat, un jurnalist german care efectua o investigaţie în China susţine că i-a fost spartă camera de hotel şi că materialele informatice pe care le avea i-au fost distruse. Bernhard Zand, corespondentul revistei „Der Spiegel”, ancheta moartea accidentală a cinci copii în provincia chineză Guizhou. Jurnalistul chinez care a dezvăluit cazul a fost arestat timp de două săptămâni. Bernhard Zand i-a luat un interviu după eliberare şi a discutat cu rudele copiilor care au murit. În cursul reportajului efectuat în oraşul Bijie, jurnalistul german susţine că a fost urmărit permanent. În urma acestui caz, Clubul corespondenţilor străini din China le-a recomandat jurnaliştilor străini să ia măsuri speciale la Guizhou.
NEPAL
Victimă de război
Foşti rebeli maoişti nepalezi acuzaţi de uciderea unui jurnalist pe care l-au îngropat de viu, în 2004, au fost arestaţi în Nepal. Unul dintre suspecţi a recunoscut în faţa anchetatorilor că jurnalistul a fost îngropat de viu în timpul conflictului civil din Nepal. Cei cinci suspecţi au fost puşi sub acuzare în legătură cu răpirea şi asasinarea reporterului şi activistului pentru drepturile omului Dekendra Raj Thapa, ucis în Nepal în 2004. „Lachhiram Gharti, unul dintre suspecţi, ne-a spus că jurnalistul a fost răpit şi dus la o şcoală. L-au bătut, i-au dat un pahar în care era o substanţă care l-a adus în stare de inconştienţă, au săpat o groapă şi l-au îngropat de viu”, a declarat Binod Sharma, inspector de poliţie în districtul nepalez Dailekh.