Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Decembrie 2012 / 00:00 354 accesări

SPANIA

Români morţi

Patru români, dintre care doi minori, au murit după ce maşina în care se aflau s-a ciocnit violent cu un camion, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Montalban, în provincia spaniolă Cordoba. Victimele sunt un adolescent de 15 ani, o fată de 17 ani şi alţi doi tineri, de 19 şi, respectiv, 23 de ani. Accidentul s-a produs din motive încă necunoscute. Şoferul camionului are răni uşoare, în timp ce o a cincea persoană aflată în autoturism a fost rănită grav şi transportată de urgenţă la spitalul din La Retamosa. Acesta este cel mai grav accident rutier produs în Cordoba, în ultimii ani.

UCRAINA

Judecător decapitat

Corpurile unui judecător şi ale altor trei membri ai familiei acestuia au fost găsite decapitate, sâmbătă, în apartamentul său din Harkiv, în estul Ucrainei. La ora 10:20 GMT, un bărbat, rudă cu judecătorul, a sunat la poliţie pentru a spune că a descoperit corpurile decapitate ale celor patru, acasă la aceştia. Este vorba de un judecător de 58 de ani, proprietar al apartamentului, soţia sa în vârstă de 59 de ani, fiica lor de 30 de ani şi partenerul acesteia, în vârstă de 29 de ani. O anchetă pentru asasinat a fost deschisă. Poliţia examinează toate pistele, inclusiv o eventuală legătură cu activităţile profesionale ale judecătorului. Judecătorul asasinat este Vladimir Trofimov, de la tribunalul din Harkiv, conform unei surse din cadrul poliţiei.

ELVEŢIA

Petrecere toxică

Sâmbătă seară, 60 de persoane au fost intoxicate cu monoxid de carbon la o petrecere privată din Lausanne, a anunţat, ieri, serviciul de protecţie şi salvare al poliţiei. La scurt timp după ora 23.00, s-a primit o solicitare pentru un număr mare de persoane cărora li s-a făcut rău şi care încercau să părăsească un depozit situat la subsolul unei clădiri în care se reuniseră aproximativ 100 de invitaţi. Echipele de salvare au preluat aproximativ 60 de pacienţi, dintre care unii îşi pierduseră cunoştinţa, a precizat poliţia într-un comunicat. Clădirea a fost evacută şi ventilată de pompieri. Cauzele acestei intoxicaţii nu sunt cunoscute încă. O anchetă judiciară a fost deschisă.

GRECIA

Imigranţi morţi

16 imigranţi au murit şi 11 sunt daţi dispăruţi după naufragiul ambarcaţiunii în care se aflau, în largul insulei Mytilene din Marea Egee, a anunţat, sâmbătă, poliţia portuară din cadrul Ministerului grec al Marinei. Accidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri; doar o persoană a fost recuperată din apă şi spitalizată, iar 11 trupuri au fost descoperite pe plaja Thermi din Mytilene.

SIRIA

Raid sângeros

Cel puţin opt civili au fost ucişi într-un raid al aviaţiei siriene asupra taberei de refugiaţi palestinieni Yarmouk, în sudul Damascului, bombardată pentru prima dată în cele 21 de luni de conflict, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Organizaţia, care se sprijină pe o importantă reţea de militanţi şi medici civili şi militari în Siria, a precizat că bilanţul ar putea creşte, deoarece numeroşi răniţi sunt în stare critică.

UNGARIA

Drapel israelian ars

Poliţia ungară a reţinut un fost deputat al partidului de extremă dreapta Jobbik, pentru că a ars un drapel israelian, a anunţat poliţia din Budapesta, într-un comunicat publicat sâmbătă seara. Deputatul independent Balazs Lenhardt a fost reţinut la o manifestaţie, vineri seara. În cadrul manifestaţiei care nu a atras decât aproximativ 100 de simpatizanţi, participanţii au scandat: ”Evrei murdari, evreii la Auschwitz!”, în timp ce ardeau drapelul. Sâmbătă după-amiază, Ministerul de Externe a condamnat manifestaţia, pe care a calificat-o drept ”incitare la ură împotriva unui popor”. Ambasada Israelului a cerut, la rândul său, Guvernului ungar să ia toate măsurile posibile ”pentru a pune capăt acestor acte ostile, ofensatoare şi dezagreabile”.

RUSIA

Protestatari reţinuţi

Aproximativ 40 de opozanţi ruşi au fost reţinuţi sâmbătă, la Moscova, în timpul unei reuniuni împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Printre participanţi figurează mai mulţi lideri ai opoziţiei, în special avocatul şi bloggerul anticorupţie Aleksei Navalnîi şi liderul Frontului de Stânga, Serghei Udalţov. Aproximativ 700 de persoane au participat la o reuniune în apropierea pieţei Lubianka, unde îşi au sediul serviciile de securitate (FSB, fostul KGB). Piaţa era înconjurată de numeroase furgonete ale poliţiei. Autorităţile au interzis orice manifestaţie în piaţă, dar a fost autorizată o reuniune în apropiere.

GRECIA

Protest antinazist

Militanţii europeni s-au reunit sâmbătă, la Atena, pentru a denunţa ”emergenţa neonazismului”, cu pancarte pe care se putea citi ”Europa împotriva nazismului”. La apelul mişcării antirasiste europene Egam, 500 de persoane s-au reunit în cursul după-amiezii, în piaţa Syntagma, pentru a spune stop partidului neonazist Zori de Aur, care a câştigat, în iunie, 7% din voturi şi a intrat pentru prima dată în Parlamentul grec. Acest partid este suspectat că se află în spatele violenţelor xenofobe împotriva imigranţilor şi homofobilor din Grecia, care s-au multiplicat în ultimele luni, în timp ce criza continuă pentru al treilea an consecutiv. Reprezentanţii comunităţii de imigranţi din Grecia, ai partidelor şi mişcărilor de stânga, sindicatelor şi organizaţiilor pentru drepturile omului, greci şi europeni, au defilat în linişte în centrul capitalei şi la poalele Acropolei din Atena, la un kilometru de piaţa Syntagma. Cu câteva ore înainte, poliţia elenă reţinuse cinci militanţi ai Egam care intraseră în Acropolă, unde intenţionau să arboreze un banner. Sute de personalităţi elene şi străine, între care vânătorul de nazişti francez Serge Klarsfeld şi laureatul premiului Nobel pentru Literatură, Dario Fo, precum şi mişcări ale drepturilor omului şi partide de stânga şi-au exprimat susţinerea faţă de acţiunea Egam.

PAKISTAN

Atentat

Aeroportul Peshawar din nord-vestul Pakistanului a fost ţinta unui atac cu rachetă, sâmbătă seara, în urma căruia au murit două persoane. Oraşul Peshawar este principala trecere către zonele tribale din apropierea frontierei cu Afganistanul, unde talibanii şi grupurile care au legături cu reţeaua teroristă al-Qaida şi-au stabilit bazele. Au fost trase trei rachete. Două au căzut în interiorul aeroportului şi una a lovit un vehicul din exterior. Până în prezent au murit două persoane, iar alte 22 au fost rănite, a declarat un oficial din cadrul poliţiei pakistaneze. Aeroportul a fost închis după atac şi că toate zborurile au fost anulate. Talibanii din Pakistan au revendicat atentatul, ieri.

EGIPT

Referendum

O mică majoritate de egipteni a aprobat controversatul proiect de Constituţie apărat de tabăra prezidenţială, în cadrul primei părţi a referendumului, au anunţat, ieri, islamiştii şi un grup de opoziţie, citând rezultate neoficiale. Aproape jumătate dintre alegători, respectiv 26 de milioane de persoane, au fost chemaţi la urne, sâmbătă, în cadrul unei grave crize politice ce divizează ţara. Restul ţării va vota la 22 decembrie. Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), aripa politică a Fraţilor Musulmani, din care provine preşedintele Mohamed Morsi, a anunţat pe site-ul său de Internet că 56,5% dintre alegători au votat în favoarea proiectului de Constituţie. Frontul Salvării Naţionale (FSN), coaliţie a opoziţie care reuneşte de la mişcări de stânga şi liberali, a replicat într-un comunicat că ea nu recunoaşte niciun rezultat neoficial. Cu o zi înainte, ea a acuzat Fraţii Musulmani de tentativă de fraudă. Dar una dintre principalele componente ale FSN, Curentul Popular, a afirmat că aproximativ 56% dintre alegători au aprobat textul. Potrivit rezultatelor preliminare, Cairo a votat împotrivă în proporţie de aproximativ 57%, în timp ce Alexandria, al doilea oraş ca mărime al ţării, a aprobat textul. Comisia electorală a refuzat să comenteze aceste informaţii şi nu a furnizat cifre privind participarea la vot. Cifrele nu vor fi aprobate de comisia electorală decât la încheierea celui de-al doilea tur pentru a nu genera confuzie. Rezultatele neoficiale, bazate pe numărătoarea efectuată de resposabilii birourilor de vot, sunt departe de victoria zdrobitoare sperată de islamişti pentru a reduce la tăcere opoziţia, în timp ce referendumul s-a transformat pentru mulţi într-un vot pentru sau împotriva preşedintelui Morsi şi a Fraţilor Musulmani.



12