CHINA
Protest extrem
O elevă de liceu din Tibet, în vârstă de 16 ani, şi-a dat foc, a anunţat, ieri, agenţia China Nouă. Drama s-a produs duminică seara, înaintea orei 19.00, în prefectura Huangnan, o regiune a provinciei Qinghai, populată în proporţie de 68% de tibetani, care a devenit centru al protestelor faţă de dominaţia chineză. Agenţia oficială a precizat că trupul tinerei a fost incinerat, patru ore mai târziu, iar cenuşa ei a fost predată familiei, adăugând că autorităţile au decis să deschidă o anchetă asupra acestui caz. Peste 90 de tibetani şi-au dat foc sau au încercat să facă acest lucru pe parcursul anului 2009, în regiunile tibetane din China, conform grupurilor de apărare a drepturilor omului. Majoritatea celor care şi-au dat foc au decedat. Numărul unor astfel de cazuri a crescut în noiembrie, când a avut loc Congresul Partidului Comunist la Beijing. Potrivit unei liste parţiale de decese, întocmită de organizaţia neguvernamentală Free Tibet din Londra, adolescenta tibetană este una dintre cele mai tinere persoane care s-au autoincendiat. Agenţia China Nouă a anunţat că doi tibetani, dintre care unul era călugăr al mănăstirii Kirti din Sichuan, au fost arestaţi duminică, pentru că au încurajat opt persoane să îşi dea foc, dintre care trei au murit. Numeroşi tibetani consideră că extinderea dominaţiei Han, etnie majoritară în China şi represiunile asupra culturii şi religiei lor ar trebui oprite.
GERMANIA
Croazieră... greţoasă
Peste 70 de pasageri ai unui vapor de croazieră care naviga pe Rin s-au plâns de greaţă, la sfârşitul săptămânii trecute, iar 15 dintre aceştia au fost spitalizaţi la Strasbourg şi în sud-vestul Germaniei, au anunţat, duminică, echipele de salvare franceze şi germane. Majoritatea victimelor sunt persoane în vârstă, care călătoreau pe partea germană a Rinului, la aproximativ 80 de kilometri sud de Strasbourg, în direcţia Breisach, la bordul unui vapor ce aparţine unui armator elveţian din Basel. Sâmbătă seara, peste 70 de pasageri şi membri ai echipajului s-au simţit rău. Şase dintre ei au fost spitalizaţi la Strasbourg. Potrivit poliţiei fluviale germane, aceştia ar fi fost externaţi duminică. Vaporul şi-a continuat călătoria, duminică, dar de îndată ce a sosit la Breisach, în cursul după-amiezii, alte nouă persoane au fost spitalizate în oraş sau la Müllheim, la o distanţă de 30 de kilometri. Nava transporta peste 200 de persoane, inclusiv 40 de membri ai echipajului. O anchetă a fost deschisă pe ambele maluri ale Rinului. Potrivit poliţiei din Freiburg, simptomele puteau fi provocate de un virus sau de o intoxicaţie alimentară.
SUA
Viză retrasă
SUA i-au anulat viza de călătorie unui adjunct al procurorului-general ucrainean, considerat autorul iniţiativei de încarcerare a Iuliei Timoşenko. ”Ambasada SUA din Ucraina m-a informat că viza mi-a fost anulată”, a declarat Renat Kuzmin, care i-a trimis o scrisoare de protest preşedintelui american, Barack Obama. Kuzmin nu îşi poate explica de ce i-a fost anulată viza care era valabilă cinci ani. El acuză Departamentul american al Justiţiei că încearcă să evite judecarea Iuliei Timoşenko pentru moartea unui deputat. Disidenta, aflată deja la închisoare, a fost citată ca martor în acest nou dosar. Într-o rezoluţie votată în septembrie, Senatul SUA a cerut Departamentului de Stat să nu le mai acorde vize oficialilor ucraineni implicaţi în acţiunea care a dus la condamnarea Iuliei Timoşenko.
INDONEZIA
Cutremur puternic
Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 a avut loc, în cursul nopţii de luni spre marţi, în Marea Banda, în estul Indoneziei, fără însă a fi generat vreun val seismic semnificativ, anunţă Institutul american de Geofizică (USGS). Cutremurul a avut loc marţi la ora locală 1.53 (luni, 18.53, ora României), la o adâncime de 157 de kilometri. Epicentrul a fost la 229 de kilometri nord-vest de Saumlaki, 338 de kilometri de Tual şi 361 de kilometri sud-est de Ambon. Nu sunt informaţii despre eventuale victime sau pagube materiale.
FILIPINE
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 5,6 s-a produs ieri, pe insula Mindanao din sudul Filipinelor, au anunţat seismologii americani, dar acesta nu a provocat victime sau pagube materiale. Seismul s-a produs ieri, la ora 05.45 (duminică, 23.45 ora României), la o adâncime de 56 de kilometri şi la 73 de kilometri sud-est de oraşul Davao, a anunţat Institutul american de Geofizică USGS. Institutul a subliniat că este puţin probabil să existe victime sau pagube materiale. Insula Mindanao se confruntă cu consecinţele taifunului Bopha, care a devastat, săptămâna trecută, sudul Filipinelor, provocând moartea a 548 de persoane, în principal pe această insulă. Arhipelagul Filipine este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând o activitate seisimică şi vulcanică intensă.
ZAMBIA
Aterizare forţată
Un avion care transporta 93 de persoane a aterizat forţat, ieri, pe aeroportul internaţional din Lusaka, în Zambia, au anunţat autorităţile aeroportuare, precizând că cel puţin 20 de persoane au fost salvate. Niciun bilanţ al morţilor sau răniţilor nu a fost comunicat oficial pentru moment. Aeronava McDonnell Douglas DC care a aterizat forţat pe aeroportul Kenneth Kaunda transporta 85 de pasageri şi opt membri ai echipajului.
SPANIA
Proteste
Mii de medici şi infirmiere în halate albe au mărşăluit, duminică, în centrul Madridului, protestând faţă de reducerile bugetare şi privatizarea serviciilor de sănătate. Începând cu săptămâna trecută, 75.000 de angajaţi din domeniul sănătăţii au fost chemaţi la greve şi proteste, de către sindicatele lor. Numeroşi medici susţin că au ieşit în stradă pentru prima dată în cariera lor, fiind îngrijoraţi de degradarea calităţii serviciilor medicale, din cauza privatizării sectorului de sănătate, decizie luată de Guvernul regional. Protestatarii sunt împotriva reducerilor bugetare din sectorul sănătăţii şi privatizării a şase spitale, 27 de clinici din cele 270 din regiune, măsuri planificate pentru anul 2013. Aceste măsuri se adaugă celor ale Guvernului premierului Mariano Rajoy (PP), care intenţionează să economisească şapte miliarde de euro pe an în domeniul sănătăţii, efort care afectează finanţele regiunilor responsabile de acest buget.
GERMANIA
Grevă
Personalul din domeniul securităţii de pe mai multe aeroporturi germane a fost îndemnat să participe la o grevă, ieri, din cauza blocării negocierilor cu privire la o convenţie colectivă, a anunţat Verdi, un sindicat din sectorul serviciilor. Aeroporturile vizate sunt Baden-Baden / Karlsruhe, Berlin Tegel, Berlin Schönefeld, Bremen, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Hanovra, Koln-Bonn şi Stuttgart. La Frankfurt, cel mai important aeroport din Germania şi al treilea în Europa, greva nu a provocat perturbări, a declarat un purtător de cuvânt al operatorului aeroportului, Fraport. Sindicatul Verdi precizează că o a patra rundă de negocieri cu federaţia din sectorul securităţii privind o convenţie colectivă, la jumătatea lui noiembrie, nu a condus la niciun rezultat. Negocierile urmează să fie reluate pe 15 şi 16 ianuarie.