FRANŢA
Rezolvare fericită
Un muncitor român aflat în greva foamei de opt zile, pentru a denunţa abuzuri din partea angajatorului său, un fermier din regiunea Havre, a fost primit de subprefectul din Havre, după ce acesta a fost contactat de ambasada României. În urma acestei întâlniri, subprefectul ar fi solicitat poliţiei să reia ancheta, iar muncitorul să înceteze greva. Românul de 41 de ani, recrutat în România pentru a lucra în agricultură, în regiunea Havre din Franţa, a intrat în greva foamei, acuzându-l pe fostul său angajator de abuzuri psihologice şi fizice. El şi-a luat 15 zile de concediu pentru a merge în România, zile care ar fi trebuit să i se plătească. La întoarcere, angajatorul ar fi vrut să îl determine să semneze demisia sau o încetare convenţională a contractului de muncă. În faţa refuzului românului, angajatorul l-ar fi lovit. Bărbatul susţine că rănile suferite au fost constatate de un medic de la spitalul din Fécamp. Angajatorul neagă toate faptele, iar românul a intrat în greva foamei. Scopul lui este demararea unei anchete privind încălcarea dreptului muncii de către angajator.
MAREA BRITANIE
Intemperii mortale
Trei persoane au murit şi sute de persoane din Ţara Galilor urmau să fie evacuate, ieri, din cauza inundaţiilor care afectează mai multe regiuni din Marea Britanie. Inundaţiile continuă încă 48 de ore, potrivit Agenţiei britanice pentru Mediu. Începând de miercuri, inundaţiile au provocat moartea a trei persoane, iar 960 de locuinţe au suferit daune. Intemperiile continuau să perturbe legăturile feroviare şi să genereze dificultăţi pentru mii de automobile. Autorităţile au îndemnat, ieri, locuitorii din 500 de case să-şi părăsească domiciliul la St. Asaph, oraş din nordul Ţării Galilor afectat de deversarea râului Elwy. Serviciile de salvare au fost nevoite să intervină luni seara în oraş, pentru a salva un bărbat de 92 de ani, blocat în casa sa inundată.
ITALIA
Hoţi de metale prinşi
Carabinierii din localitatea italiană Palmanova din provincia Udine au destructurat o reţea infracţională formată din cetăţeni români. Reţeaua era specializată în furtul de metale de pe morminte situate în cimitire din nordul Italiei. Trei români, Florian R., 32 de ani, Iulică R., în vârstă de 38 de ani, şi Nicu Florin Z., de 28 de ani, au fost arestaţi. În total, gruparea formată din români este suspectată de furtul a 16 tone de metale, daunele fiind de aproximativ 90.000 de euro.
SERBIA
Diplomat ceh bătut şi jefuit
Un înalt diplomat de la ambasada Cehiei în Serbia a fost atacat, bătut şi jefuit de doi bărbaţi mascaţi, au anunţat, ieri, agenţiile sârbe de presă. Atacul a avut loc duminică, în jurul orei locale 20, pe o autostradă din apropiere de oraţul Vrbas, la circa 100 de kilometri nord de Belgrad. Ronald Frank, ataşat al ambasadei cehe la Belgrad, a fost internat după atac. Diplomatul în vârstă de 66 de ani a suferit răni la cap şi are mai multe vânătăi. Agresorii au furat două telefoane mobile, 115 dolari şi un GPS.
SLOVENIA
Poliţişti răniţi
Şapte agenţi de poliţie au fost răniţi, iar 27 de manifestanţi au fost arestaţi ieri, în cursul protestelor violente din oraşul sloven Maribor, anunţă autorităţile locale. În cursul confruntărilor au fost avariate 14 vehicule ale poliţiei şi numeroase vitrine ale magazinelor. Aproximativ 6.000 de persoane au ieşit luni după-amiază pe străzile oraşului Maribor, pentru a cere demisia primarului Franc Kangler, aflat în funcţie din 2006 şi suspectat de corupţie şi nepotism. Manifestaţiile s-au derulat paşnic iniţial, dar au degenerat în cursul serii, când zeci de protestatari au încercat să pătrundă în sediul Primăriei.
FRANŢA
Imigranţi evacuaţi
Forţele de ordine franceze au început, ieri dimineaţă, evacuări la un fost azil din Pacé, lângă Rennes, rechiziţionat de Asociaţia Droit au logement (DAL) şi ocupat ilegal din mai, de 250 de imigranţi, printre care şi români. Forţele de ordine au sosit la faţa locului la ora locală 04.15, blocând căile de acces. O oră mai târziu, jandarmii au înconjurat casa, iar către ora locală 6.00 au sosit forţe suplimentare pentru a proceda la evacuare. Operaţiunea a început în mod paşnic, în timp ce zeci de activişti DAL şi RESF (Réseau éducation sans frontières) participau la un miting în faţa clădirii. De pe 6 mai, 250 de imigranţi, între care 80 de copii, s-au refugiat în fostul azil, unul dintre cele mai mari locuri ocupate ilegal din Franţa. Între ocupanţi se aflau români, ceceni, georgieni, irakieni, africani şi mongoli. Potrivit prefecturii Ille-et-Vilaine, imigranţii evacuaţi au primit un bilet pentru autobuz până la Prefectură, unde urmau să fie direcţionaţi către alte 200 de adăposturi, fără ca cineva să rămână pe stradă.
PORTUGALIA
Buget de austeritate
Parlamentul portughez a aprobat, ieri, un buget de o austeritate fără precedent pentru anul viitor, care trebuie să-i permită acestei ţări, aflată sub asistenţă financiară internaţională, să-şi redreseze finanţele publice. Legea finanţelor pe 2013 a fost adoptată cu voturile majorităţii absolute care susţine guvernul de centru-dreapta. Opoziţia de stânga în ansamblu a votat împotriva documentului.
UNGARIA
Afirmaţii condamnate
Guvernul ungar a condamnat, ieri, declaraţiile unui deputat din cadrul partidului de extremă dreapta Jobbik, Jobbik Marton Gyöngyösi, care a sugerat întocmirea unei liste de politicieni evrei în Ungaria. Guvernul se opune oricărei forme de manifestare sau exprimare extremistă, rasistă sau antisemită şi face orice îi stă în putinţă să le combată. Luni seara, deputatul Jobbik a declarat în Parlament că ”a venit timpul să fie evaluat numărul membrilor de origine evreiască ai Guvernului sau Parlamentului, care reprezintă o anumită ameninţare la adresa securităţii naţionale”. Preşedintele Partidului Socialist (MSZP), Attila Mesterhazy, a calificat declaraţiile Jobbik drept impardonabile. Comunitarea religioasă evreiască unificată maghiară a anunţat ieri că va depune o plângere împotriva lui Marton Gyöngyösi. Ieri, deputatul Jobbik a prezentat scuze compatrioţilor evrei, precizând că afirmaţiile sale au fost interpretate greşit. El a adăugat că voia să elaboreze o listă doar cu cetăţenii cu dublă cetăţenie, maghiară şi israeliană. Începând cu anul trecut, incidentele antisemite s-au multiplicat în Ungaria. Acum o săptămână, preşedintele Congresului Evreiesc Mondial, Ronald Lauder, i-a cerut lui Viktor Orban să se distanţeze de extremiştii din întreaga ţară.
MAREA BRITANIE
Carantină
Infecţia cu Norovirus, virus responsabil pentru gastroenterite virale, izbucnită în Marea Britanie, epidemie care a atins, ieri, cele mai mari cote din ultimii cinci ani, a provocat intrarea în carantină a mai multor spitale de pe întreg teritoriul Marii Britanii. Experţii au avertizat despre apariţia precoce a virusului în acest an, estimând o creştere a epidemiei pe parcursul iernii. Până la această oră, virusul a cunoscut o creştere de 52% în comparaţie cu nivelul anului trecut, potrivit Agenţiei pentru Protejarea Sănătăţii, însă cifrele sunt relative, deoarece nu toate persoanele care se îmbolnăvesc ajung să declare în faţa medicului de familie apariţia virusului, date care să fie centralizate mai apoi de către agenţie. Începând cu luna iulie au fost înregistrate 1.975 de cazuri, în comparaţie cu nivelul de la aceeaşi dată din 2010, când 1.301 de persoane fuseseră afectate de virus. Aproximativ 45 de spitale au intrat în carantină şi au fost nevoite să găsească soluţii alternative pentru cazarea pacienţilor, în timp ce s-au efectuat ample procese de dezinfectare. Pacienţii depistaţi pozitiv au fost puşi în carantină. Motivele pentru care virusul a apărut aşa de devreme nu sunt cunoscute, iar răspândirea epidemiei este extrem de imprevizibilă. Chiar dacă este cunoscut ca fiind un virus specific iernii, el se poate răspândi pe toată perioada anului, însă prevalenţa îmbolnăvirilor în sezonul rece este datorată faptului că oamenii petrec mai mult timp împreună în spaţii închise, condiţii care facilitează răspândirea.
EGIPT
Confruntări
Ciocniri violente au avut loc din nou, ieri, între grupuri de tineri egipteni şi poliţie, în piaţa Tahrir din Cairo, unde militanţii se pregătesc de o manifestaţie de amploare împotriva preşedintelui islamist Mohamed Morsi, acuzat de monopolizarea puterii. Aceste ciocniri sporadice, care au început în urmă cu o săptămână şi au loc pe mai multe străzi din piaţă, s-au reluat în cursul dimineţii, în apropierea ambasadei americane. Forţele antirevoltă mobilizate în apropiere de misiunea diplomatică au fost atacate cu pietre şi au răspuns cu gaze lacrimogene. În piaţă, o tabără de corturi a fost instalată de vineri, pentru a protesta faţă de decretul prin care preşedintele Morsi şi-a extins prerogativele. Numeroase mişcări şi partide politice de opoziţie au făcut apel la organizarea unor manifestaţii masive, ieri, în toată ţara şi în special în piaţa Tahrir împotriva acestui decret.