Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Noiembrie 2012 / 00:00 425 accesări

GERMANIA

Incendiu mortal

Cel puţin 14 persoane au murit ieri, într-un incendiu izbucnit într-un atelier unde lucrau persoane cu dizabilităţi, în sud-vestul Germaniei. Tragedia a avut loc în localitatea Titisee-Neustadt, situată în apropiere de oraşul Freiburg. Alte şapte persoane au fost rănite în incident. Deocamdată nu se cunosc cauzele care au dus la producerea incendiului.

PAKISTAN

Sirop de tuse letal

Cel puţin 16 persoane au murit după ce au consumat un sirop de tuse în Lahore, al doilea cel mai important oraş din Pakistan, determinând autorităţile să închidă farmacii şi o uzină de medicamente. Decesele au fost înregistrate de vineri şi până duminică, în cartierul Shahdra, unul dintre cele mai sărace cartiere ale capitalei culturale pakistaneze, Lahore, unde mai multe persoane au consumat sirop de tuse cu scopul de a se droga, a explicat, ieri, şeful comisariatului poliţiei locale. Unele dintre victime au fost găsite într-un cimitir utilizat ca loc de întâlnire de mulţi toxicomani. Aproximativ 100 de persoane cu probleme cardiace şi-au pierdut viaţa în ianuarie, în acelaşi oraş, ca urmare a consumării de medicamente toxice fabricate local. Trei farmacii au fost închise şi proprietarii lor interogaţi. Guvernul provinciei a început deja retragerea siropului din farmacii. Fabrica producătoare a fost închisă şi au fost trimise eşantioane către laboratoare, pentru a le analiza. Bilanţul victimelor ar putea creşte.

SERBIA

Ameninţări la ambasada Bulgariei

Un mesaj de ameninţare privind un atac terorist a fost primit la ambasada Bulgariei din Belgrad, relatează presa sârbă. Un bărbat care s-a identificat drept Boban Zdravkovic l-a sunat, duminică, pe consulul bulgar la Belgrad, ameninţând că va instala o bombă la sediul ambasadei, din cauza recunoaşterii de către Bulgaria a independenţei Kosovo, conform postului de radio Darik. Zdravkovic a ameninţat şi ambasadele Albaniei, Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei şi SUA. Poliţia sârbă a iniţiat o anchetă în acest caz, suplimentând măsurile de securitate în jurul misiunilor diplomatice din Belgrad. Bulgaria a recunoscut independenţa Kosovo în februarie 2008.

AUSTRIA

Fost ministru judecat

Procesul pentru corupţie împotriva lui Ernst Strasser, un fost ministru austriac de Interne şi eurodeputat conservator, care se declară nevinovat, a început ieri, la Viena. Strasser a demisionat din postul de deputat european în martie 2011, după ce a fost înregistrat cu camera ascunsă, alături de alţi doi eurodeputaţi, de jurnalişti de la cotidianul britanic ”Sunday Times”, care s-au prezentat drept membri ai unor grupuri de lobby. Filmaţi cu camera ascunsă, cei trei eurodeputaţi au acceptat să prezinte amendamente dedicate unui grup de lobby, în schimbul unor sume de până la 100.000 de euro pe an. Înregistrările au fost postate pe YouTube. Strasser neagă că a vrut să primească bani. El ar fi avut bănuieli încă de la început în legătură cu interlocutorii săi, apreciind că puteau face parte din serviciile secrete, a declarat avocatul său. El a mai fost, ca ministru de Interne, ţinta unor atacuri din partea serviciilor secrete, a adăugat avocatul, pecizând că clientul său a jucat acest joc pentru a descoperi cine se află în spatele acestei tentative de corupţie, cu scopul de a informa autorităţile, ulterior. Strasser a fost inculpat pentru corupţie în urma unei anchete de mai multe luni efectuată de PE în colaborare cu Agenţia EUROJUST. El riscă până la zece ani de închisoare.

GRECIA

Bogăţie sub... sutane

Autorităţile elene au descoperit că mitropoliţii Chrisostomos de Peristeri şi Kirillos de Thessaliotida, Fanari şi Pharsalos au zeci de milioane de euro în conturile bancare, proveniţi din donaţii, chirii percepute pentru proprietăţi imobiliare şi investiţii. Banii au fost plasaţi şi în conturi ale rudelor, investigate şi ele de autorităţi. Anchetatorii au informat că au o listă cu zeci de oficiali ai bisericii şi preoţi care au peste 100.000 de euro în conturi din Grecia sau din afara ţării, potrivit ”Ethnos”. Biserica Ortodoxă din Grecia a afirmat că informaţiile apărute în publicaţia ”Ethnos ar putea fi parte a unei campanii de presă deliberate, cu scopul defăimării bisericii şi a recomandat să nu fie trase concluzii până la finalizarea investigaţiei. Biserica a anunţat că problema va fi adusă în faţa Sfântului Sinod, doar după prezentarea rezultatelor investigaţiei. Grecia a fost nevoită să ceară două programe succesive de ajutor financiar extern, însumând 240 de miliarde de euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a statului a adus ţara aproape de faliment. Programele de ajutor extern au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, între care reduceri de salarii şi pensii, precum şi concedieri în sectorul de stat. Evaziunea fiscală a fost identificată ca o posibilă sursă de venituri importante pentru stat, însă autorităţile nu au reuşit să obţină încasările estimate. Potrivit ”Financial Times”, Germania a încercat să ajute Grecia să reducă evaziunea, dar nu a putut ajunge la o înţelegere cu oficialii eleni. Cotidianul britanic informa în feberuarie că autorităţile germane au recrutat circa 160 de voluntari experţi în colectarea taxelor, care să meargă în Grecia, pentru a ajuta la combaterea evaziunii, în timp ce presa elenă scria despre ”o forţă de asalt formată din colectori de taxe germani”. Oficialii eleni au considerat trimiterea unor agenţi fiscali drept un amestec în afacerile interne ale ţării.

BELGIA

Protest cu tractoare

Sute de producători de lactate veniţi din mai multe ţări europene s-au îndreptat, ieri, la prânz către centrul oraşului Bruxelles, la bordul tractoarelor, pentru a manifesta împotriva scăderii preţurilor la lapte în Europa. Manifestaţia ”1.000 de tractoare la Bruxelles” va provoca perturbări importante pentru circulaţie în capitala Belgiei şi în împrejurimile sale până în această după-amiază, au avertizat serviciile belgiene pentru trafic rutier. Manifestaţia este organizată de European Milk Board (EMB), confederaţia unor organizaţii ale producătorilor de lapte şi unor sindicate agricole din 14 ţări europene. Manifestanţii au sosit la Bruxelles circulând în convoaie compuse din mai multe zeci de tractoare, pe principalele autostrăzi care vin din Germania, Olanda şi Franţa.

SLOVACIA

Grevă nelimitată

Profesorii din şcolile primare şi secundare din Slovacia, alături de profesori universitari, au declanşat o grevă pe perioadă nedeterminată, cea mai mare mişcare de protest făcută vreodată în sectorul educaţiei, iniţiată în scopul de a condamna tăierile salariale de 10%. În Slovacia, salariul unui profesor începe de la 435 de euro pe lună, ajungând la 580 de euro după 15 ani, mult sub salariul mediu de 770 de euro. Guvernul a propus, săptămâna trecută, o scădere salarială de 5%, în timp ce sindicatul cere o creştere de 10% pentru toţi angajaţii din educaţie, deopotrivă profesori şi cadre non-didactice. Greva intervine în contextul în care Guvernul de stânga al lui Robert Fico a hotărât asupra unui program de tăieri bugetare, pentru reducerea deficitului bugetar la 2,9% din PIB în 2013, de la 4,6% la finalul lui 2012. Slovacia trebuia, potrivit CE, să arate cea mai mare creştere a PIB (1,8%) între cele 17 ţări membre din Zona Euro. Cu toate acestea, creşterea PIB-ului Slovaciei a încetinit considerabil în ultimii doi ani, de la 4,2% în 2010 la 3,3% în 2011. Economia acestei ţări fost comuniste, care a intrat în UE în 2004 şi a adoptat moneda euro în 2009, este esenţialmente susţinută de industria de automobile şi electronice.

NORVEGIA

Înregistrare în premieră

Televiziunea publică norvegiană NRK a publicat, ieri, pentru prima dată, o înregistrare video care îl surprinde pe extremistul de dreapta Anders Behring Breivik în timp ce parchează camioneta-capacană a cărei explozii s-a soldat cu opt morţi, pe 22 iulie 2011, la Oslo. Aceste imagini surprind atât camioneta, în timp ce este parcată în apropierea blocului turn în care au sediul serviciile premierului, cât şi pe şofer, îmbrăcat într-o uniformă, în timp ce se îndepărtează în grabă. Înregistrarea video, comentată de către agentul de securitate aflat în post în ziua respectivă, surprinde totodată din diverse unghiuri deflagraţia bombei de aproximativ o tonă, care a ucis opt persoane şi a rănit alte aproximativ zece. Breivik este văzut plecând la bordul altui vehicul, un Fiat de culoare gri, la bordul căruia va ajunge ulterior pe Insula Utoya. Acolo, el va deschide focul asupra participanţilor la o tabără de vară a Tinerilor Laburişti, omorând 69 de persoane. Imagini de la comiterea atentatului au fost deja difuzate în timpul procesului, dar acum este pentru prima dată când sunt difuzate pentru public. La 24 august, Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi prelungită pe o perioadă nedeterminată, atât timp cât va fi considerat periculos.

TADJIKISTAN

Facebook blocat

Guvernul din Tadjikistan a dispus, ieri, blocarea reţelei de socializare Facebook, din motive tehnice, însă experţi din această ţară din Asia Centrală apreciază că această decizie este legată de critici tot mai numeroase la adresa regimului, postate în reţea. Nouă furnizori de acces la Internet din Tadjikistan au primit ordinul, printr-un SMS trimis ieri dimineaţă, de către Autoritatea de Reglementare pentru Telecomunicaţii, să blocheze accesul la reţeaua Facebook, din motive tehnice, a declarat preşedintele asociaţiei tadjice a furnizorilor de acces la Internet. În martie, Tadjikistanul a ordonat deja blocarea accesului la Facebook, timp de o săptămână, dar şi altor site-uri ale unor publicaţii independente, critice faţă de preşedinte, care conduce de aproximativ 20 de ani, în mod autoritarist, această ţară săracă vecină cu Afganistanul.



12