Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 23 Noiembrie 2012 / 00:00 317 accesări

ITALIA

Nefericire românească

Un român a încercat să se sinucidă în Italia, aşezându-se pe o cale ferată, însă trenul a trecut peste el lăsându-l nevătămat. Potrivit poliţiei, evenimentul a avut loc marţi seară, în staţia Piacenza din apropiere de Bologna, când un mecanic român a încercat să-şi pună capăt zilelor, dar s-a aşezat între şine, scăpând astfel nevătămat. ”Voiam să mă întorc în România dar nu aveam bani şi nu era nimeni care să mă ajute, aşa că am vrut să mă sinucid”, a declarat acesta poliţiei italiene.

FRANŢA

Români reţinuţi

O reţea de proxenetism originară din România a fost destructurată în nordul Franţei, unde peste zece persoane au fost reţinute şi arestate preventiv, a declarat, ieri, o sursă apropiată anchetei. Presupuşii membri ai reţelei au fost reţinuţi la Wattrelos, într-o tabără de romi de origine română aflată la periferia oraşului Lille, de către poliţia judiciară din Lille, în colaborare cu anchetatorii Oficiului Central pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane (OCRTEH), a precizat sursa. Presupusele prostituate se aflau sub controlul mai multor cupluri rezidente ale taberei de la Wattrelos, care îşi desfăşurau activitatea într-o parcare frecventată de şoferi în Lesquin, în apropiere de Lille. Ieri, suspecţii se aflau încă în custodia poliţiei, potrivit unei surse apropiate anchetei.

NOUA ZEELANDĂ

Despăgubire suficientă

Un tribunal din Auckland a stabilit miercuri că Departamentul pentru Conservare (DOC) nu trebuie să plătească despăgubiri suplimentare familiei lui Mihai Muncuş-Nagy, un voluntar român dispărut în cursul unei misiuni de observare pe o insulă neo-zeelandeză la 2 ianuarie. Judecătorul Chris Field a stabilit că suma de 60.000 de dolari neo-zeelenadezi (38.000 de euro) oferită de DOC familiei biologului român reprezintă o compensaţie suficientă. DOC a pledat vinovat pentru neasigurarea securităţii lui Muncuş-Nagy. Biologul Mihai Muncuş-Nagy efectua măsurători asupra temperaturii apei pe o insulă izolată, Raoul Island, în momentul în care, se crede, a întâmpinat probleme şi a fost luat de apă, la 2 ianuarie.

RUSIA

Omorât în plină stradă

Un angajat al biroului de cercetări al unei uzine de armament din Rusia a fost ucis în plină stradă, în oraşul Tula, situat la aproximativ 200 de kilometri sud de Moscova, a anunţat, ieri, comitetul de anchetă rus. La 21 noiembrie seara, în faţa unuia dintre imobilele de pe strada Armata Roşie din Tula a fost găsit corpul neînsufleţit al unui bărbat care avea o plagă prin împuşcare la cap. Victima este Viaceslav Truhacev, care ocupa funcţia de şef-adjunct al biroului de cercetări al unei uzine de armament, potrivit poliţiei. Potrivit agenţiilor de presă, ucigaşul, care a acţionat cu faţa descoperită, a fugit. Uzina poartă denumirea ”Biroul central de cercetări pentru arme sportive şi de vânătoare”. Această activitate, întâlnită adeseori în Rusia, încă din perioada sovietică, este dublată de o activitate de producere a armelor şi muniţiilor de război. Pe site-ul de Internet al uzinei sunt prezentate diverse tipuri de arme pe care le produce, între care mitraliere, puşti de asalt, puşti pentru trăgători de elită şi lansatoare de grenade. Nicio ipoteză nu a fost transmisă public cu privire la motivele posibile ale producerii crimei.

SLOVACIA

Omor la serviciu

Un bărbat slovac a deschis focul, ieri, asupra foştilor colegi de birou, provocând moartea a trei persoane, în sediul unei firme din Zvolen, oraş din centrul Slovaciei. Incidentul s-a produs în sediul administrativ al unei companii de construcţii mecanice, unde atacatorul în vârstă de 56 de ani a lucrat timp de zece ani, până în februarie. Victimele sunt tată şi fiu, în vârstă de 62, respectiv 36 de ani şi un alt bărbat de 45 de ani. Atacul a fost precedat de o ceartă în legătură cu o afacere financiară nerezolvată. Atacatorul, care a fost între timp arestat, riscă să-şi petreacă toată viaţa în închisoare.

CEHIA

Răniţi de tigru

Paris, un tigru rarisim de culoare albă, în vârstă de 7 ani, a scăpat din cuşcă şi s-a plimbat liber, aproape o oră, prin grădina zoologică din Liberec, în nord-vestul Cehiei, reuşind să rănească trei persoane. 30 de copii şi mai mulţi vizitatori adulţi se aflau în grădina zoologică, în momentul producerii incidentului. Ei au fost rugaţi să iasă imediat. Fiara a rănit un gardian şi două femei. În cele din urmă, animalul a fost neutralizat cu un tranchilizant, după ce a rătăcit prin grădină mai mult de o jumătate de oră. O anchetă este în curs pentru a stabili circumstanţele exacte ale producerii incidentului. Grădina zoologică din Liberec este singura din Cehia care creşte tigri albi, o specie foarte rară, ce numără doar câteva zeci de exemplare în întreaga lume. Paris a fost adus la Liberec de la grădina zoologică din Beauval, Franţa, în 2006. În 2009, o tigroaică albă de 17 ani, numită Isabella, a fost sfâşiată, în aceeaşi grădină zoologică, de un cuplu de lei care a reuşit să pătrundă în cuşca sa.

BULGARIA

Alerte false

Mai multe alerte false cu bombă au dus la închiderea temporară a mai multor şcoli din Sofia, săptămâna aceasta. Ultima alertă falsă s-a înregistrat ieri, la ora 11.00, când a fost închisă pentru 24 de ore şcoala numărul 1, după ce o persoană necunoscută a sunat la numărul de urgenţă 112 spunând că în clădirea şcolii ar fi instalat un dispozitiv exploziv. Luni, nouă şcoli din capitala bulgară au fost închise din cauza unor asemenea alerte. Poliţia a anunţat că a reţinut cinci adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani, care sunt responsabili pentru o parte din alertele false. Poliţiştii au constatat că fiecare dintre tineri a formulat o alertă numai pentru şcoala la care învaţă. Unii din autorii alertelor susţin că au fost plătiţi cu sume mici de colegii de clasă, ca să sune la numărul de urgenţă, în timp ce alţii recunosc că iniţiativa le aparţine. Familiile tinerilor riscă amenzi de până la 10.000 de euro.

ELVEŢIA

Reactor nuclear oprit

O oprire de urgenţă s-a produs miercuri, la un reactor nuclear elveţian, Benznau II, în urma unui incident a cărui natură nu a fost încă determinată şi care a avut loc în partea non-nucleară a centralei, a anunţat grupul energetic elveţian Axpo. Reactorul nu a fost încă repornit, a declarat un purtător de cuvânt al Axpo care gestionează centrala Beznau. La sfârşitul lui septembrie 2011, Parlamentul elveţian a aprobat renunţarea progresivă la energia nucleară, ca reacţie la accidentul foarte grav care a avut loc în martie, la Fukushima, în Japonia. Elveţia a fost primul stat din lume care a reacţionat la această catastrofă, recomandând ca cele cinci reactoare nucleare aflate în funcţiune să nu fie înlocuite la finalul perioadei de exploatare, în 2034. Cele cinci reactoare nucleare se află toate în estul ţării. Conform recomandărilor emise de guvern, reactorul Beznau I va trebui decuplat de la reţea în 2019, Beznau II şi Muhleberg în 2022, Gosgen în 2029 şi Leibstadt în 2034.

IRAN

Criză medicală

Iranul riscă să se confrunte cu o criză în sectorul medical, ca urmare a sancţiunilor economice şi a gestionării defectuoase a fondurilor publice. Lipsa fondurilor este deja resimţită în spitalele din Iran, unde medicii au fost avertizaţi că lucrează ”în condiţii de război”, fiind nevoiţi să facă economii. Lipsesc în special medicamentele pentru tratarea afecţiunilor cardiace, a diabetului şi cancerului. Problemele sunt cauzate de o serie de circumstanţe care includ intensificarea sancţiunilor impuse de Occident pentru blocarea programului nuclear iranian, dar şi gestionarea deficitară a fondurilor publice de către administraţia de la Teheran.

JAPONIA

Preocuparea naţionalismului

Ministrul sud-coreean de Externe a avertizat ieri asupra unei creşteri a naţionalismului în politica japoneză şi a unei agresivităţi tot mai mari în materie teritorială. Premierul japonez, Yoshihiko Noda (de centru-stânga), a dizolvat, săptămâna trecută, Camera Deputaţilor, dechizând calea unor alegeri legislative anticipate, care vor avea loc la 16 decembrie. Sondajele anunţă că opoziţia condusă de către un fost premier, Shinzo Abe, ar trebui să câştige. Mişcarea sa, Partidul Liberal-Democrat (PLD), a promis în această săptămână să redefinească doctrina militară niponă pentru a oferi forţelor de autoapărare dreptul de a interveni în favoarea unui aliat.

LITUANIA

Aptitudini lingvistice

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, va testa personal aptitudinile lingvistice ale aspiranţilor la funcţii ministeriale, în perspectiva preluării preşedinţiei semestriale a UE, anul viitor, anunţă premierul desemnat, Algirdas Butkevicius. Acesta, care aşteaptă aprobarea preşedintelui pentru viitorul cabinet de centru-stânga, a declarat că Grybauskaite va discuta în limbi străine cu candidaţii pentru funcţii ministeriale. În afară de limba maternă, Dalia Grybauskaite, fost comisar UE pentru Buget, vorbeşte engleză, franceză, rusă şi poloneză. Preşedintele Lituaniei apreciază că viitorii miniştri trebuie să stăpânească cel puţin una dintre principalele limbi din UE, engleză, franceză sau germană.



12