Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Noiembrie 2012 / 00:00 360 accesări

ITALIA

Româncă înjunghiată

O româncă însărcinată în luna şaptea a fost înjunghiată în localitatea Piediripa di Macerata din regiunea Marche, femeia pierzând ulterior sarcina. Românca în vârstă de 25 de ani a fost înjunghiată în abdomen, de un bărbat care a reuşit să fugă şi încă nu a fost identificat. Femeia a fost transportată de urgenţă la spital, în stare de inconştienţă. Medicii au constatat decesul fătului, care a suferit o leziune în zona craniului. Românca nu riscă să îşi piardă viaţa dar starea sa este în continuare gravă. Deocamdată, tânăra nu a putut oferi detalii despre circumstanţele în care a avut loc incidentul, iar poliţia încearcă să identifice autorul agresiunii.

BULGARIA

Ameninţări cu bombă

Nouă şcoli au primit ameninţări cu bombă, ieri, în capitala bulgară Sofia, iar poliţia anchetează acest caz. Nicio bombă nu a fost descoperită la vreuna dintre şcolile care au primit ameninţări, dar orele au fost suspendate. Printre instituţiile vizate se numără liceele cu predare în engleză, germană, franceză şi spaniolă, Liceul de Matematică din Sofia, şcoala generală numărul 31 şi şcoala profesională de mecanică fină şi optică. Poliţia a anunţat că majoritatea apelurilor provin de la telefoane publice, dar unele au fost iniţiate şi de pe telefoane mobile. Poliţia susţine însă că acest caz este fără precedent.

GERMANIA

Captură de droguri

Autorităţile vamale din Germania au anunţat, ieri, o importantă captură de opt kilograme de cocaină, a cărei valoare de piaţă se ridică la 1,6 milioane de euro. Drogurile, confiscate pe aeroportul internaţional Frankfurt, se aflau într-o valiză cu fund dublu, fiind descoperite la un control de rutină în zona de tranzit a aeroportului, de către un câine special antrenat. Proprietarul valizei, un rezident olandez care venise la Frankfurt din oraşul brazilian Sao Paulo, se află în prezent în arestul poliţiei germane.

R. MOLDOVA

Ceaţă pe aeroport

Mai multe curse aeriene au avut întârzieri pe aeroportul din Chişinău, din cauza ceţii, printre acestea fiind şi una cu plecare din Bucureşti dar şi Istanbul - Chişinău, Moscova - Chişinău, Frankfurt - Chişinău şi Kiev - Chişinău.

GRECIA

Protest

Zeci de funcţionari ai Ministerului grec al Sănătăţii au ocupat, ieri dimineaţă, sediul instituţiei, în semn de protest faţă de concedierile masive, informează ziarul ”Ekhatimerini”. Conform unei decizii guvernamentale, 70 de funcţionari ai Ministerului Sănătăţii ar urma să fie disponibilizaţi. Colegii care au ocupat sediul ministerului cer anularea deciziei privind concedierile şi oferirea de garanţii că locurile de muncă vor fi păstrate.

ITALIA

Furturi de cupru

Circulaţia feroviară pe linia care face legătura între aeroportul internaţional Fiumicino şi capitala italiană Roma a fost întreruptă, ieri, din cauza hoţilor de cupru, relatează agenţia ANSA. Potrivit operatorului naţional de căi ferate, RFI, furtul a avut loc pe linia dintre staţiile Roma Ostiense şi Ponte Galeria. Autocarele aeroportului au substituit trenurile, timp în care muncitorii au lucrat contracronomentru pentru a restabili circulaţia pe una dintre cele mai importante rute de transport italiene. Întârzieri au mai avut loc pe linia Civitavecchia - Roma. Autorităţile din transporturi şi servicii publice au constatat numeroase furturi de cupru, în ultima perioadă. Ieri, într-un alt incident, o persoană a murit electrocutată în oraşul Bari, în ceeea ce poliţia suspectează că ar fi o încercare de furt de cupru de la cablurile electrice.

RUSIA

Fuzionarea unor fabrici de armament

Rusia ia în considerare fuzionarea a doi producători ruşi de arme de foc, care traversează o criză financiară, sub brandul Kalaşnikov, numele părintelui celei mai celebre arme de asalt, a explicat preşedintele rus, Vladimir Putin. Proiectul care prevede fuziunea dintre uzina Ijmaş, unde sunt fabricate puştile Kalaşnikov şi o altă uzină, Ijmeh, ambele situate la Ijevsk, capitala republicii Udmurtia, a fost recomandat de vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, responsabil de industria militară. Mihail Kalaşnikov, în vârstă de 93 de ani, precum şi alţi 16 angajaţi ai uzinii de la Ijmaş au condamnat, în octombrie, proasta gestiune a companiei, care plăteşte salarii mici, într-o scrisoare deschisă adrestată lui Putin, căruia i-au cerut să salveze uzina. Ijamş, ca şi Ijmeh, se confruntă cu o criză financiară din cauza absenţei de ani buni a comenzilor venite din partea Ministerului Apărării, depozitele militare ruse fiind deja saturate de arme automate, a explicat Rogozin. Mihail Kalaşnikov a fost de acord cu utilizarea numelui său ca marcă înregistrată a grupului ce urmează să ia fiinţă şi care reuneşte cele două uzine în cadrul întreprinderii publice Rostehnologhii. Ijmaş, fondată în 1807, este unul dintre cei mai importanţi producători ruşi de arme de foc, inclusiv puşti de asalt AK-47 şi versiunile sale ulterioare. Ijmeh, întreprindere creată în 1942, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este, de asemenea, unul dintre cei mai renumiţi producători de armament din Rusia.

MAREA BRITANIE

Luptă contra birocraţiei

Premierul britanic, David Cameron, le promite companiilor că va contracara birocraţia, pentru a relansa creşterea economică, în acelaşi mod în care Marea Britanie a luptat împotriva Germaniei conduse de Adolf Hitler. ”Această ţară se află în echivalentul economic al unui război în acest moment şi avem nevoie de aceeaşi stare de spirit”, a continuat Cameron, apreciind că economia britanică este într-o stare fragilă. ”Trebuie să fim clari; în cei doi ani şi jumătate de la începerea mandatului, am lucrat cu funcţionari excepţionali care sunt creativi şi întreprinzători, dar care sunt la fel de frustraţi ca mine în legătură cu problemele birocratice”, a spus Cameron.

LITUANIA

Premier social-democrat

Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, şi-a anunţat, ieri, decizia de a-l numi pe liderul partidului social-democrat, Algirdas Butkevicius, în funcţia de premier, după victoria stângii la alegerile legislative din octombrie. Preşedintele lituanian, care nu aparţine niciunui partid, a precizat că noul premier va fi numit oficial astăzi. Această nominalizare era aşteptată dar formarea viitoarei coaliţii guvernamentale generează tensiuni cu preşedintele, care dezaprobă decizia lui Butkevicius de a se alia cu Partidul Muncii, suspectat de fraudă electorală şi condus de controversatul om de afaceri Victor Uspaskich. După ce a fost aprobată de preşedinţie, candidatura liderului social-democrat va fi supusă unui vot în Parlament. Noul premier va trebui să prezinte componenţa Guvernului său, supusă din nou aprobării lui Grybauskaite. Butkevicius a declarat că îşi va informa potenţialul aliat, Partidul Muncii, în legătură cu dorinţa preşedintelui de a nu-l vedea intrat în Guvern, fără a-şi preciza intenţiile. În Lituania, şeful statului poate numi premierul şi aproba componenţa Guvernului, dar până în prezent, niciun preşedinte nu şi-a folosit dreptul de veto. Curtea Constituţională a subliniat totuşi într-o decizie din 1998 că acesta nu poate ignora voinţa majorităţii parlamentare. Social-democraţii şi Partidul Muncii vor să formeze o coaliţie cu partidul populist de dreapta Ordine şi Justiţie şi partidul minorităţii poloneze, pentru a obţine o majoritate de 86 de locuri din cele 141 ale Parlamentului ales în octombrie.

IRAN

Îngrijorare

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a apreciat ieri că situaţia generată de controversatul program nuclear iranian este îngrijorătoare, însă este important să se caute în continuare o soluţie pe cale diplomatică.

YEMEN

Vizită inopinată

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a sosit ieri la Sanaa, pentru o vizită inopinată, în scopul evaluării stadiului de aplicare a acordului privind tranziţia politică, semnat în urmă cu un an, potrivit unei surse a ONU. Ban Ki-moon a avut o reuniune cu preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi şi cu membrii Guvernului, în prezenţa secretarului general al Consiliului de Cooperare al Golfului, Abdel Latif al-Zayani, care se află de duminică la Sanaa. Ambasadorii celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa şi ai monarhiilor arabe din Golf trebuie să asiste, de asemenea, la această reuniune de evaluare a aplicării acordului, semnat sub egida CCG. După cum a relatat agenţia oficială Saba, Zayani a evocat deja, duminică seara, cu preşedintele Hadi, \'pregătirile în curs de desfăşurare pentru lansarea dialogului naţional global care va începe în curând\'. În virtutea acordului privind tranziţia politică, semnat pe 23 noiembrie 2010, la Riad, după luni de zile de revoltă populară împotriva lui Ali Abdallah Saleh, preşedintele a părăsit puterea, după 33 de ani de conducere în Yemen, în schimbul acordării imunităţii pentru el şi apropiaţii săi.

THAILANDA

Violenţe

Forţe de securitate locale birmane au ucis săteni musulmani şi i-au atacat pe alţii care încercau să se refugieze din calea unor violenţe comunitare, luna trecută, în vestul ţării, a anunţat Human Rights Watch (HRW), duminică. Forţe de ordine din statul Rakhine au ucis membri ai minorităţii etnice a kamanilor, în comuna Kyauk Pyu, în timp ce militarii îi priveau, afirmă organizaţia de apărare a drepturilor omului cu sediul la New York. De asemenea, grăniceri au lovit cu brutalitate zeci de membri ai minorităţii musulmane apatride rohingyas, care încercau să ajungă, la bordul unei ambarcaţiuni, în capitala statului Rakhine, Sittwe. Două valuri de violenţe, care au opus budişti aparţinând etniei rakhine şi musulmani, în iunie şi în octombrie, s-au soldat cu cel puţin 180 de morţi. Peste 110.000 de persoane au fost mutate, în mare parte etnici rohingyas, pe care ONU îi consideră una dintre cele mai persecutate minorităţile din lume. HRW precizează totuşi că, în anumite circumstanţe, forţele de securitate i-au protejat pe musulmani, trăgând în plan vertical, pentru a descuraja atacuri din partea unor budişti sau furnizându-le apă şi hrană.

HAITI

Marş antiguvernamental

Aproximativ 2.000 de persoane au luat parte, duminică, în capitala Haiti, la un marş de protest împotriva unui guvern care, spun ei, este corupt şi ineficient. Protestatarii au dat foc unor grămezi de anvelope şi au cerut plecarea preşedintelui Michel Martelly, după ce marşul a pornit de la barăcile situate la marginea Port-au-Prince. Aceasta a fost ultima demonstraţie antiguvernamentală din acest an, ce a atras o mulţime atât de mare. În septembrie, mai multe mii de persoane au mărşăluit pentru a critica administraţia Martelly că nu face suficient pentru a menţine scăzut costul de trai. Martelly este un fost star pop, ce a fost învestit în funcţia de preşedinte, anul trecut. Mulţi haitieni au sperat că guvernul său le va îmbunătăţi viaţa în urma cutremurului din 2010, dar unii spun că el nu se ridică la aşteptările lor. Guvernul nu a avut nicio reacţie publică imediată.

BULGARIA

Vor să fie greci!

Satul bulgar Ţrancea, situat în apropiere de graniţa cu Grecia şi având o populaţie majoritar musulmană, cere alipirea politică şi administrativă la această ţară. Cei 680 de locuitori ai satului, nemulţumiţi de conducerea centrală nedreaptă de la Sofia, au decis unanim să le scrie o scrisoare autorităţilor elene şi ambasadei acestora din Bulgaria, pentru a cere alipirea la Grecia. Tinerii din sat emigrează în Grecia, Marea Britanie sau Olanda, în timp ce bătrânii îşi amintesc cu nostalgie despre conducerea dictatorului comunist Todor Jivkov. ”În Grecia, terenurile şi fermierii sunt respectaţi, în Bulgaria, doar hoţii sunt veneraţi”, a declarat un localnic pentru cotidianul ”24 Ceasa”. Locuitorii au înfiinţat un comitet de iniţiativă, care cere să li se restabilească dreptul de proprietate asupra terenurilor lor, drept pe care nu au reuşit să-l dobândească de 20 de ani. Ei afirmă că sunt nevoiţi să cumpere terenurile bunicilor şi denunţă lipsa lucrărilor de asfaltare din partea autorităţilor.



12