Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Noiembrie 2012 / 00:00 430 accesări

ITALIA

Imigranţi morţi

Paza de Coastă italiană a recuperat şapte cadavre, ieri, după naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi ce se îndrepta spre Italia, între coastele libiene şi insula Lampedusa, bilanţul tragediei ajungând astfel la zece morţi. Paza de Coastă italiană recuperase, sâmbătă noapte, cadavrele a trei femei. Totodată, Paza de Coastă a salvat 62 de bărbaţi şi opt femei, dintre care una însărcinată, pe care i-a transportat, la bordul unei unităţi a marinei italiene, pe mica insulă Lampedusa, potrivit agenţiei de presă Ansa, care nu precizează naţionalitatea victimelor şi nici a persoanelor salvate. Autorităţile italiene au fost alertate printr-un apel telefonic. Ulterior, Paza de Coastă a anunţat autorităţile malteze şi libiene, iar un avion maltez a localizat vasul. În septembrie, naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi s-a soldat cu zeci de morţi, însă numai şase trupuri neînsufleţite au putut fi recuperate. În contextul Primăverii Arabe, Italia a înregistrat o recrudescenţă a debarcării imigranţilor pe coastele sale meridionale. Opt mii de imigranţi ilegali au debarcat din ianuarie până în septembrie pe coastele italiene, a anunţat Guvernul italian, în septembrie.

UCRAINA

Cerere UE

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a făcut apel, sâmbătă, la autorităţile ucrainene, să publice rapid rezultatele definitive ale alegerilor legislative de la 28 octombrie, declarându-se preocupată de întârzierea în procesul de centralizare a voturilor. În comunicatul publicat în comun cu comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, Catherine Ashton ia notă cu mare preocupare de absenţa rezultatelor definitive. Ucraina nu a anunţat, până în prezent, rezultatele definitive ale alegerilor legislative de la 28 octombrie, câştigate de partidul preşedintelui Viktor Ianukovici, pe fondul conflictelor uneori violente între susţinătorii candidaţilor partidului la putere şi cei ai opoziţiei. Vineri seara, Comisia Electorală Centrală a anunţat tot rezultate parţiale, după numărarea buletinelor de vot în 99,72% din secţiile de votare.

EGIPT

Poliţişti ucişi

Trei poliţişti egipteni au fost ucişi sâmbătă, după ce persoane înarmate au tras în maşina lor, în oraşul al-Arish din nordul Peninsulei Sinai, au declarat surse ale securităţii locale. O sursă din poliţie a declarat că atacatorii, care au reuşit să fugă după ce i-au ucis pe poliţişti, erau, probabil, militanţi islamişti căutaţi de forţele egiptene. Este cel mai grav incident de securitate în regiunea care se învecinează cu Israelul, după ce la 5 august au fost ucişi 16 grăniceri care asigurau paza frontierei Egiptului. Turbulenţele s-au extins în Sinai, de când Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere în urma mişcărilor de stradă din 2011, iar militanţii islamişti şi-au intensificat atacurile la adresa forţelor de securitate. Noul preşedinte egiptean, Mohamed Mursi, s-a angajat să restabilească pacea în regiune.

INDIA

Români eliberaţi

Cei doi români care ar fi fost lipsiţi de libertate în statul Kerala din sudul Indiei se află în libertate iar sâmbătă dimineaţă au părăsit teritoriul indian şi au beneficiat de protecţie consulară pe tot parcursul călătoriei spre România, se arată într-un comunicat MAE. Ministerul Afacerilor Externe menţine contactul permanent cu familiile celor doi români. Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a declarat vineri că ambasada României la New Delhi a fost sesizată, cu o zi în urmă, de o firmă din România că doi angajaţi ai săi, cetăţeni români, au fost reţinuţi de autorităţile de control, pe un aeroport din sudul Indiei. Cazanciu a precizat că ambasada a verificat aceste informaţii dar nu s-au confirmat. Ulterior, o altă persoană de la firma respectivă a anunţat că nu este vorba de autorităţile indiene, ci de o reţinere de către persoane fizice, ”ca urmare a unor neînţelegeri de ordin comercial”.

CHINA

Excluderea lui Bo Xilai

Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez, PCC, reunit în plen la Beijing, a dat undă verde excluderii din rândurile sale a fostului demnitar Bo Xilai. Fost membru al Biroului Politic al PCC în vârstă de 63 de ani, aflat la originea celui mai răsunător scandal politico-financiar din ultimii ani din China, Bo Xilai a fost exclus din Adunarea Naţională Populară (ANP) la finele lui octombrie, pierzându-şi astfel imunitatea parlamentară, în vederea procesului în care este inculpat. El urmează să compară în faţa justiţiei, la o dată neprecizată, pentru a răspunde mai multor acuzaţii, printre care şi cea de ”corupţie masivă”. Excluderea din Parlament a lui Bo Xilai, căruia mulţi i-au atribuit ambiţii la nivel naţional, a fost decisă de Comitetul Permanent al ANP, reunit săptămâna trecută, la Beijing. El este făcut răspunzător în special de scandalul generat de asasinarea de către soţia sa, Gu Kailai, condamnată la moarte cu suspendare, în luna august, a omului de afaceri britanic Neil Heywood.

PAKISTAN

Atentat sinucigaş

Un atentat sinucigaş care a vizat un comitet al păcii local, organizaţie care se opune islamiştilor, s-a soldat cu patru morţi în regiunea Buner, la 150 de kilometri nord-est de Peshawar, în nord-vestul Pakistanului. Atacatorul sinucigaş, care s-a aruncat în aer, a vizat un vehicul care îl transporta pe şeful comitetului. Acesta din urmă a fost ucis, în atentat murind şi trei dintre gărzile sale de corp, potrivit poliţiei.

AFGANISTAN

Vizită-surpriză

Şeful Guvernului italian a sosit ieri dimineaţă în Afganistan, pentru o vizită neanunţată la contingentul italian de la baza Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), la Herat. Monti a plecat apoi la Kabul, pentru o întrunire bilaterală cu preşedintele afgan, Hamid Karzai, pe care l-a întâlnit deja la Roma, la 26 ianuarie, cu ocazia semnării unui acord de parteneriat şi cooperare între cele două ţări. Italia a prevăzut reducerea începând cu acest an a contingentului său în Afganistan şi finalizarea operaţiunilor sale de luptă în această ţară, până la sfârşitul lui 2014. Autorităţile de la Roma au desfăşurat în jur de 4.000 de soldaţi în cadrul ISAF. Potrivit unei numărători realizate de AFP, 52 de militari italieni au murit în operaţiuni militare sau în accidente rutiere de la începutul conflictului din Afganistan. Vizita, care a fost ţinută secretă din motive de securitate, s-a desfăşurat cu ocazia sărbătorii forţelor armate italiene, la 4 noiembrie. Mario Monti şi delegaţia sa urmau să meargă în Laos, pentru summit-ul Asia-Europa (ASEM).

FILIPINE

Seism

Un puternic seism de magnitudine 6,4 a lovit, în primele ore ale zilei de sâmbătă, insula Mindanao din sudul Filipinelor, a anunţat Institutul american de Geofizică, USGS, care a precizat că seismul a avut loc la o adâncime de 63 km şi s-a produs la ora 2.17 locală, sâmbătă, la circa 86 km est de oraşul Butuan. Filipine, un arhipelag de peste 7.000 de insule, se află pe Centura de Foc a Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci tectonice, provocând o activitate seismică şi vulcanică importantă. Un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit, pe 31 august, coasta de est a ţării, declanşând o alertă la tsunami ce a forţat peste 130.000 de locuitori să fugă din casele lor şi a provocat alunecări de teren care au făcut un mort. Filipine este una dintre ţările cele mai lovite de catastrofe naturale, cu o medie de 20 de taifunuri ce se abat asupra arhipelagului în fiecare an.

JAPONIA

Intruşi chinezi

Patru nave guvernamentale chineze au intrat ieri în apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia dar revendicate de China, la numai două zile de la ultima intruziune de acest gen, a anunţat Paza de Coastă niponă. Aceste nave de supraveghere maritimă au intrat în jurul orei locale 12.00 în zona de 22 de kilometri care înconjoară insulele Senkaku din Marea Chinei de Est (denumite Diaoyu de către Beijing) dar au părăsit zona, trei ore mai târziu, rămânând totuşi în apropiere. Acestea au fost reperate în apropiere de insula Uotsuri, unde mai multe nave chineze se aventuraseră vineri. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Chikao Kawai, a protestat energic pe lângă ambasadorul Chinei, Cheng Yonghua, cu privire la intrarea navelor chineze în apele teritoriale japoneze şi cu privire la frecvenţa crescută a acestor acţiuni. Micul arhipelag a provocat o serioasă deteriorare a relaţiilor dintre Beijing şi Tokyo, în ultimele două luni. Tensiunea a crescut de la începutul lunii septembrie, după ce Guvernul japonez a decis să achiziţioneze mai multe dintre aceste insule de la proprietarul lor privat nipon. Imediat, Beijingul a decis să trimită şase nave spre arhipelag, în timp ce pe teritoriul Chinei au avut loc, timp de o săptămână, manifestaţii antijaponeze, uneori violente, cu aprobarea tacită a autorităţilor. La aceste demonstraţii au participat zeci de mii de persoane în zeci de oraşe, până la jumătatea lunii septembrie, determinând marile grupuri japoneze, în special din sectorul auto, să-şi oprească temporar producţia, total sau parţial. De atunci, nave de supraveghere maritimă şi de pescuit chineze au intrat de mai multe ori în apele teritoriale ale acestor insule.



12