Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Octombrie 2012 / 00:00 413 accesări

ITALIA

Hoţi români reţinuţi

Trei români au fost reţinuţi la Roma, după ce au jefuit-o într-un autobuz pe o turistă din SUA. Carabinierii din zona Piazza Dante au reţinut trei români de 20, 28 şi 41 de ani, suspectaţi de furt calificat şi complicitate la furt. Cei trei călătoreau cu un autobuz de transport în comun şi, profitând de aglomeraţie, au jefuit o turistă americană, furându-i un telefon marca I-Phone 5 şi portofelul în care avea carduri şi bani. Incidentul a avut loc pe bulevardul Trastevere din Roma, o zonă frecventată de turiştii străini. Agenţi ai carabinierilor au observat trei bărbaţi care fugeau şi i-au reţinut, descoperind asupra lor obiectele furate.

SUA

Incendiată de trei bărbaţi

O tânără de culoare a suferit arsuri grave, după ce a fost incendiată, în statul Louisiana, de trei bărbaţi care au stropit-o cu un lichid inflamabil, înainte de a-i da foc şi au inscripţionat literele KKK, de la Ku Klux Klan, pe maşina sa, informa presa americană, ieri. Victima a solicitat poliţia, duminică, spre ora locală 20.00, declarând că a fost atacată şi arsă de trei bărbaţi necunoscuţi. Pe de altă parte, şeriful local Kevin Cobbs a confirmat că literele KKK şi o insultă rasistă au fost inscripţionate pe maşina sa. Tânăra, agresată într-un parc din oraşul Winnsboro, se afla luni seara în stare gravă la spital. Poliţia, sprijinită de FBI, nu a clasat agresiunea ca o crimă rasistă, până la acest stadiu. Anchetatorii, care nu dispun de piste sau de martori în cadrul anchetei, nu au stabilit dacă ar fi vorba despre o agresiune comisă la întâmplare sau dacă victima, Sharmeka Moffitt, de 20 de ani, era în special vizată. Agresiunea a suscitat emoţii puternice, mai ales pe reţelele sociale, unde mulţi au susţinut că tânăra a fost agresată pentru că purta un tricou cu Barack Obama, zvon dezminţit de autorităţi.

TAIWAN

Spital în flăcări

Un incendiu declanşat într-un spital din sudul Taiwanului, ieri, a provocat moartea a 12 persoane şi rănirea altor 72. Incendiul a izbucnit ieri dimineaţă, într-o clădire unde se aflau bolnavi intubaţi şi care nu îşi puteau părăsi paturile, la spitalul public Sinying din oraşul Tainan. Răniţii au fost transferaţi în clădirile învecinate. Cauza catastrofei nu este cunoscută pentru moment. Incendiul s-ar fi declanşat într-o sală de depozitare, situată la etajulal doilea al clădirii de cinci etaje, au anunţat pompierii şi presa locală.

AFGANISTAN

Civili ucişi de NATO

Cel puţin trei civili au fost ucişi într-un raid aerian NATO care a vizat provincia afgană Logar, situată la sud de Kabul, un incident condamnat de ISAF şi de preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai. Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a anunţat că ar putea fi responsabilă de moartea a trei civili într-un raid efectuat sâmbătă, în districtul Baraki Barak din provincia Logar. Generalul John Allen, comandantul ISAF, a prezentat condoleanţe familiilor victimelor, promiţând compensaţii financiare. Preşedinţia Afganistanului a condamnat vehement raidul aerian.

RUSIA

Senator destituit

Liudmila Narusova, văduva lui Anatoli Sobceak, mentorul lui Vladimir Putin la Primăria Sankt Petersburg, la începutul anilor \'90, şi-a pierdut mandatul de senatoare, în urma unei remanieri denunţată ieri drept un ”exil”, de către presa rusă. Mama vedetei de televiziune Ksenia Sobceak, care a trecut în tabăra opoziţiei, Narusova, care a reprezentat, în ultimii doi ani, regiunea Briansk în Consiliului Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului rus, a fost destituită luni, de Nikolai Denin, guvernatorul regiunii. Cotidianul ”Novie Izvestia” scrie că ”acest exil a fost provocat de nemulţumirea autorităţilor faţă de activităţile fiicei lui Narusova, Ksenia Sobceak, care a participat, în acest an, la numeroase manifestaţii ale opoziţiei împotriva lui Putin”. ”Orice s-ar întâmpla, Vladimir Putin va trata familia Sobceak cu mult respect. Este imposibil ca Putin să depăşească limita în lupta sa împotriva acestei familii”, a apreciat analistul politic Stanislav Belkovski. Imediat după destituire, Liudmila Narusova, în vârstă de 61 de ani, a anunţat că îşi continuă activitatea politică.

UNGARIA

Protest uriaş

Câteva sute de mii de oameni participau, ieri după-amiază, la Budapesta, la mai multe manifestaţii pro şi antiguvernamentale, organizate cu prilejul împlinirii a 56 de ani de la revoluţia din 1956. Aproape 400.000 de persoane, potrivit Ministerului de Interne, luau parte la Marşul pentru Pace, pro-guvernamental, care a străbătut centrul Budapestei, pentru a se opri în faţa clădirii Parlamentului, unde urma să ţină un discurs şi premierul Viktor Orban. La acest marş, organizat de oameni de afaceri şi ziarişti apropiaţi de putere, au venit participanţi din întreaga Ungarie dar şi din statele învecinate unde trăieşte o importantă minoritate maghiară. În acelaşi timp, alte 20.000 de persoane, potrivit poliţiei, manifestau în dreptul podului Elisabeta, la invitaţia on-line a asociaţiei Milla, Un milion pentru libertatea presei în Ungaria. Postul de radio de opoziţie Klubradio a estimat participarea în schimb la peste 100.000 de oameni. Alte câteva mii de oameni, conform Ministerului de Interne ungar, au venit la mitingul mişcării naţionaliste radicale Jobbik, în piaţa Deak din centrul capitalei. În fine, alte câteva sute de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii, tot în zona centrală, la apelul formaţiunii de stânga Coaliţia Democratică. Toate manifestaţiile au fost paşnice, cu excepţia unui singur incident, când nişte manifestanţi de extremă dreapta i-au atacat verbal pe participanţii la evenimentul organizat de Milla. Poliţia a instalat un gard dublu, pentru a separa cele două grupuri.

MAREA BRITANIE

Simbol insolvent

Firma care fabrică taxi-urile negre, un simbol al Londrei, şi-a declarat insolvenţa, iar şeful companiei sus?ine că nu ştie când şi dacă se poate vorbi de o redresare a situaţiei. Cei 300 de angajaţi riscă să rămână fără un loc de muncă, după ce negocierile menite să salveze afacerea au eşuat. Primele necazuri datează din 2008, când a apărut o defecţiune la sistemele de siguranţă la un model nou. Au urmat probleme de contabilitate, după introducerea unui nou sistem IT. În octombrie au fost rechemate la fabrică 400 de taxiuri noi, după identificarea unor probleme la sistemul de direcţie. Măsura a dus la blocarea vânzărilor iar acţiunile companiei au fost suspendate de la tranzacţionare.

AFRICA DE SUD

Deţinuţi morţi

Un atentat cu bombă care a vizat un microbuz al unui penitenciar din Africa de Sud s-a soldat cu moartea a cel puţin cinci deţinuţi şi rănirea altor 15. Poliţia consideră că a fost vorba de o tentativă eşuată de evadare. Potrivit unei investigaţii preliminare, dispozitivul explozibil ar fi fost amplasat în vehicul. Forţa deflagraţiei a aruncat uşa microbuzului la câţiva metri distanţă. Niciunul dintre deţinuţi nu a reuşit să fugă.

KOSOVO

Protest violent

Un protest al ultranaţionaliştilor, organizat la Priştina, în capitala Kosovo, a degenerat în violenţe şi s-a soldat cu 18 poliţişti răniţi şi mai mulţi manifestanţi arestaţi. Protestatarii susţin că se simt trădaţi de Guvern, după ce premierul Hashim Thaci s-a întâlnit, săptămâna trecută, la Bruxelles, cu omologul său sârb, Ivica Dacic. Deşi oficialii nu au evocat o apropiere între cele două ţări, naţionaliştii se tem că acesta este primul pas către o normalizare a relaţiilor între Priştina şi Belgrad. UE cere celor două ţări să îşi amelioreze relaţiile, dar naţionaliştii kosovari privesc demersul ca pe o trădare, după războiul de la sfârşitul anilor \'90. Aproximativ 200 de manifestanţi s-au strâns luni în faţa biroului premierului. Ei au aruncat cu pietre în forţele de ordine iar poliţiştii au încercat să îi disperseze cu gaze lacrimogene. Potrivit organizatorilor mitingului, mai mulţi activişti au fost bătuţi de scutieri şi se află în prezent în spital.

RUSIA

Avere blocată

Rusia a blocat suma de peste 400 de milioane de dolari aparţinând fostului patron al Băncii Moscovei, Andrei Borodin, aflat în exil şi vizat de un mandat de arestare în cadrul unui dosar implicând-o pe soţia fostului primar al Moscovei, a anunţat, ieri, Ministerul rus de Interne. Această sumă de bani se află în mai multe conturi în Elveţia, Belgia şi Luxemburg. O serie de bunuri imobile (terenuri, şantiere în curs), maşini de lux, peste opt milioane de acţiuni la Banca Moscovei deţinute de Borodin prin intermediul societăţii Plenium Invest Ltd şi suma de 125 de milioane de ruble (3,1 milioane de euro) plasată în conturile acestei firme, au fost de asemenea confiscate. Borodin este vizat de un mandat de arestare pentru escrocherie, în cadrul unui dosar politico-financiar implicând-o pe Elena Baturina, soţia miliardarului Iuri Lujkov, fost primar al Moscovei. Rusia lucrează la această anchetă în strânsă colaborare cu Interpolul şi organe competenete dintr-o serie de ţări. Fostul preşedinte-director general este suspectat că în 2009 a acordat în mod necuvenit, împreună cu adjunctul său, Dmitri Akulinin, un împrumut de aproximativ 13 miliarde de ruble (320 de milioane de euro) unei societăţi aparţinând Elenei Baturina. Banca Moscovei, a cincea cea mai importantă din ţară, era controlată la vremea faptelor, în proporţie de 60% de către Primăria capitalei ruse. Primarul Iuri Lujkov, care a intrat în conflict cu peterea, a fost destituit în 2010. Borodin s-a refugiat la Londra, în aprilie 2011. El a fost nevoit, împreună cu Akulinin, să vândă 20% din deţinerile la bancă, anunţând ulterior că a fost obligat să îşi vândă partea unui cumpărător apropiat Kremlinului. În iulie 2011, a fost adoptat un plan de salvare cu o valoare-record de 9,8 miliarde de euro favorabil Băncii Moscovei, care a fost trecută sub controlul băncii semipublice VTB, scopul planului fiind evitarea falimentului acestei instituţii.



12