ITALIA
Firmă românească suspectă
O companie de asigurări românească activă în Italia este suspectată că ar avea restanţe fiscale de 75 de milioane de euro, informează agenţia ANSA. Agenţii Gărzii Financiare din Veneţia au depistat o fraudă fiscală de 75 de milioane de euro la compania de asigurări City Insurance. Restanţele fiscale s-au acumulat în ultimii cinci ani, iar compania face obiectul unor anchete în oraşele Veneţia şi Cagliari, pentru participarea la licitaţii ilegale în domeniul medical. În acelaşi caz este suspectat un italian din regiunea Campania, care ar face parte dintre acţionarii firmei de asigurări.
SUEDIA
Ambasada SUA, evacuată
Ambasada SUA la Stockholm a anunţat că locaţia a fost evacuată ieri dimineaţă, pentru a ancheta o posibilă breşă de securitate, un plic suspect fiind depistat. Potrivit site-ului de Internet al poliţiei, o scrisoare suspectă cu un conţinut necunoscut a sosit la ambasadă. Agenţia de presă suedeză TT a anunţat că aceasta conţinea o pulbere de culoare albă, neidentificată. Personalul ambasadei şi publicul au revenit în interiorul clădirii, după câteva ore.
CANADA
Atac armat
O persoană necunoscută care a ajuns cu maşina la un punct de frontieră canadian dinspre SUA, în apropiere de Vancouver, l-a împuşcat pe un grănicer, după care s-a sinucis, a anunţat, marţi, poliţia. Incidentul s-a produs în jurul orei locale 14.00, la punctul de trecere a frontierei Douglas, unul dintre cele mai frecventate şi situat în vestul Canadei. Venind din SUA, şoferul a tras asupra unei funcţionare a serviciilor de frontieră canadiene, după care s-a sinucis. Tânăra a fost transportată cu elicopterul la un spital local. Ea a suferit răni grave, susţine poliţia, fără a face alte precizări. Frontiera a fost închisă în ambele sensuri, pe o durată nedeterminată. Poliţia federală le-a cerut persoanelor care au asistat la incident să depună mărturie.
AFGANISTAN
Atentat la o bază NATO
Un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, produs ieri, la o bază comună a NATO şi a armatei afgane, a provocat numeroase victime în rândul forţelor afgane, a anunţat coaliţia internaţională. Potrivit primelor informaţii, atacul din provincia Paktiya a provocat numeroase victime în cadrul forţelor afgane, dar nu există, pentru moment, informaţii despre victime în rândul trupelor NATO, a declarat un purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale, fără a preciza dacă victimele afgane au fost rănite sau ucise.
NIGERIA
Marinari ruşi răpiţi
Piraţii au răpit şapte membri ai echipajului unei nave, în largul Nigeriei, o zonă exploatată intens de companiile petroliere, spre nemulţumirea localnicilor. Şase cetăţeni ruşi, precum şi unul eston au fost răpiţi, anunţă armatorul navei, compania franceză Bourbon. Alţi nouă membri ai echipajului sunt în siguranţă şi au ajuns în portul nigerian Onne. Atacurile piraţilor s-au intensificat în ultimele luni, în vestul Africii.
SPANIA
Proteste
Mii de elevi şi studenţi au protestat ieri, la Madrid, Barcelona şi Valencia, denunţând reducerile bugetare din domeniul educaţiei. ”Banii bancherilor pentru liceele muncitorilor”, au scandat tinerii, care s-au adunat la apelul Sindicatului studenţilor. Aproximativ 3.000 de tineri au manifestat la Barcelona şi alte câteva mii la Valencia, în cursul unei greve de trei zile a elevilor şi studenţilor care se va încheia astăzi. Reducerea numărului de profesori a condus la creşterea numărului de elevi în clase, situaţie care îngreunează derularea cursurilor. În plus, taxele universitare aproape s-au dublat, fiind majorate de la circa 700 de euro pe an până la 1.300 de euro.
RUSIA
Disident reţinut
Disidentul rus Serghei Udalţov a fost reţinut ieri, sub acuzaţia de pregătire a unor manifestaţii de protest, după o emisiune realizată de un post al puterii. Anastasia, soţia lui Serghei Udalţov, liderul Frontului Stângii, a declarat că acesta a fost reţinut pentru 48 de ore, calificând dosarul drept unul ”regizat din toate punctele de vedere”. Serghei Udalţov a criticat în mod repetat regimul condus de Vladimir Putin. Comitetul de anchetă rus a anunţat ieri că a deschis o anchetă împotriva mai multor opozanţi, între care şi Serghei Udalţov, după difuzarea unui documentar televizat care afirmă că acesta din urmă intenţionează să înlăture Guvernul. Ancheta a fost deschisă pentru ”pregătire în vederea organizării de tulburări masive”, a precizat purtătorul de cuvânt al comitetului, Vladimir Markin. Documentarul afirmă că Udalţov primeşte ordine şi fonduri de la un bancher în exil, Andrei Borodin şi de la un deputat georgian. Potrivit acestui documentar, care este continuarea unui prim film produs şi distribuit de NTV, opozantul intenţionează să răstoarne Guvernul şi vrea să ceară ajutorul militanţilor ceceni pentru a organiza un atentat. Udalţov a calificat filmul drept ”delirul unui nebun”.
GEORGIA
Ivanişvili premier
Preşedintele georgian l-a numit, ieri, în funcţia de premier pe miliardarul Bidzina Ivanişvili, a cărui coaliţie de opoziţie a câştigat alegerile legislative, la 1 octombrie, a anunţat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei. Liderul coaliţiei care a câştigat alegerile legislative la 1 octombrie, Bidzina Ivanişvili.
GRECIA
Grevă
Avocaţi, medici, farmacişti, stomatologi, notari şi jurnalişti au fost chemaţi la grevă în Grecia, ieri, cu o zi înainte de ziua naţională de acţiune a sindicatelor împotriva unei noi tranşe de măsuri de austeritate şi reforme pe care Atena se pregăteşte să le adopte. Aceştia au fost chemaţi să protesteze la Atena şi s-au întâlnit în faţa Ministerului de Finanţe cu sindicatele lor, care contestă înăsprirea regimului fiscal şi a asigurărilor sociale. Greva jurnaliştilor, al căror sindicat impune respectarea acesteia sub ameninţarea unor sancţiuni, era în plină desfăşurare, privând ţara de buletine de ştiri la televiziune, radio şi pe Internet. Afectaţi de scăderea salariilor şi concedieri în rafală într-un sector lovit de criză, jurnaliştii cer măsuri de salvare a locurilor de muncă şi protecţie socială. Ei au ales să înceteze munca, ieri, pentru a putea acoperi greva generală, a doua în mai puţin de o lună, la care au făcut apel sindicatele pentru astăzi. Data de 18 octombrie a fost reţinută pentru a coincide cu summit-ul european, la care Guvernul grec de coaliţie vrea să îşi afişeze hotărârea de a pune în aplicare reţetele de redresare dictate de UE şi FMI pentru a obţine deblocarea următoarelor tranşe de împrumut.
ISRAEL
Dronă cu piese germane
Avionul fără pilot doborât în spaţiul aerian israelian era dotat cu echipamente fabricate în Germania, scrie ziarul libanez ”Al-Jumhuriyah”. Potrivit publicaţiei libaneze, echipamentele fuseseră achiziţionate de o companie iraniană din Germania, prin evitarea embargo-ului impus Iranului din cauza programului nuclear. Echipamentele au fost cumpărate de la companiile germane Siemens şi Bockstiegel, de către o firmă subordonată Gardienilor Revoluţiei din Iran. Surse citate de publicaţie afirmă că mişcarea şiită libaneză Hezbollah ar deţine mai multe drone de tipul celei care a fost depistată şi doborâtă în Israel. Mişcarea Hezbollah a recunoscut trimiterea dronei. Gardienii Revoluţiei din Iran au comunicat că avionul fără pilot avea misiunea de a fotografia centrala nucleară israeliană de la Dimona. Cu toate acestea, un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a negat că Iranul a putut primi, de la distanţă, informaţii din drona prăbuşită în Israel.
SPANIA
Proces întârziat
Un proces pentru cea mai gravă maree neagră din istoria Spaniei, produsă în urmă cu zece ani, de naufragiul navei Prestige, s-a deschis marţi, la A Coruña, în Galiţia, unde vor fi judecaţi, timp de mai multe luni, patru acuzaţi, inclusiv comandantul petrolierului. Nava s-a rupt în două şi s-a scufundat la 19 noiembrie 2002, în largul coastelor Spaniei, după ce a plutit în derivă, timp de şase zile, în Oceanul Atlantic, provocând scurgerea din cocă a aproximativ 50.000 de tone de ţiţei, care au poluat mii de kilometri de coastă. Această primă zi de audieri a fost consacrată unor probleme de procedură, înainte de începerea propriu-zisă a procesului, la 13 noiembrie, când vor începe audierile acuzaţilor. Între aceştia se află comandantul navei, Apostolos Mangouras, în vârstă de 78 de ani, mecanicul-şef Nikolaos Argyropoulos, dar şi directorul Marinei Comerciale spaniole de la vremea respectivă, Jose Luis Lopez-Sors, care s-au prezentat marţi în boxa acuzaţilor. Un ofiţer filipinez, al patrulea acuzat, este dat, în prezent, în căutare. Începerea audierilor la 13 noiembrie va coincide chiar cu marcarea începutului catastrofei. La 13 noiembrie 2002, nava Prestige, un petrolier libian care naviga sub pavilionul Bahamas, încărcat cu aproximativ 77.000 de tone de brut, suferea o spărtură, în plină furtună, în largul coastelor Galiţiei, în nord-vestul Spaniei. Petrolierul s-a scufundat la ora 8.00, în dimineaţa de 19 noiembrie, la 250 de kilometri de coastă, la o adâncime de 4.000 de metri.