Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Octombrie 2012 / 00:00 386 accesări

ITALIA

Români cu probleme

Carabinierii italieni au tras focuri de armă, ieri dimineaţă, în oraşul Verona, pentru a opri un vehicul în care se aflau doi români, informează ziarul ”Corriere della Sera”. Vehiculul suspect nu oprise la un control de rutină, în oraşul Verona, forţând barajul rutier şi încercând să se îndepărteze. Au fost trase trei focuri de armă spre roţile vehiculului suspect, iar şoferul nu a mai putut continua drumul. În vehicul se aflau doi români, Constantin Iliuţă S. şi Nicuşor I., care i-au agresat pe carabinieri, înainte de a fi imobilizaţi şi reţinuţi. Tot în Italia, un român a fost condamnat la şase luni de închisoare, pentru că s-a deplasat cu bicicleta pe un drum public, în stare de ebrietate, informează presa italiană. Românul de 43 de ani a fost depistat, în decembrie 2010, circulând cu bicicleta prin orăşelul Terni, în stare de ebrietate. Procurorii au cerut o pedeapsă de trei luni de închisoare şi o amendă de 1.600 de euro, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul în stare de ebrietate. Judecătoarea Simona Tordelli, de la Tribunalul din Terni, a stabilit o pedeapsă de şase luni de închisoare şi o amendă de 1.500 de euro.

FRANŢA

Avion militar prăbuşit

Un avion de vânătoare de tip Mirage 2000-5, aparţinând bazei aeriene Luxeuil din estul Franţei, s-a prăbuşit ieri dimineaţă, în localitatea Froideconche, pilotul, de naţionalitate taiwaneză, murind în accident. Avionul efectua o misiune de antrenament, au comunicat Forţele Aeriene franceze, fără a explica de ce pilotul era cetăţean taiwanez. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă împădurită, la 500 de metri de o zonă rezidenţială.

LIBAN

Explozie puternică

Cel puţin nouă oameni au murit într-o explozie puternică produsă ieri, într-un depozit de armament din estul Libanului, o zonă aflată sub controlul mişcării şiite Hezbollah. Conform localnicilor, explozia s-a produs într-o clădire situată între satele Nabichit şi Khodr, în regiunea Bekaa, unul dintre bastioanele mişcării şiite libaneze, susţinută de Siria şi Iran. Potrivit martorilor, în clădire se aflau stocuri de armament aparţinând Hezbollah. Zeci de ambulanţe au sosit la locul incidentului. Mişcarea şiită Hezbollah, considerată organizaţie teroristă de Israel, dispune de mii de rachete capabile să ajungă pe teritoriul israelian.

MAREA BRITANIE

Tentativă de asasinat

Poliţia britanică a declanşat o anchetă cu privire la tentativa de asasinare a generalului indian Kuldeep Singh Brar, în plin centrul Londrei. Potrivit victimei, patru bărbaţi necunoscuţi l-au atacat cu un cuţit şi l-au rănit în zona gâtului, în seara de 1 octombrie, în timp ce se plimba cu soţia în piaţa Oxford Circus. Generalul le-a spus anchetatorilor că agresorii erau îmbrăcaţi în negru şi purtau bărbi lungi. El a menţionat că a scăpat cu viaţă numai pentru că a opus o rezistenţă acerbă atacatorilor. Brar, de 78 de ani, crede că incidentul a fost o răzbunare pentru rolul său în înăbuşirea revoltei extremiştilor sikh în 1984. Atunci, trupe ale armatei indiene sub comanda sa au cucerit Templul de Aur Amritsar din provincia Punjab, unde se refugiaseră numeroşi militanţi separatişti. În timpul asediului templului, conform datelor oficiale, au murit cel puţin 400 de persoane, între care 87 de militari. Grupările sikh contestă aceste cifre, susţinând că bilanţul atacului ar fi cu mult mai mare şi că majoritatea victimelor au fost făcute printre pelerinii sikh. Militanţii sikh cereau separarea zonelor locuite de ei de India şi crearea unui stat independent Khalistan. După încheierea asaltului templului, un val de violenţe împotriva credincioşilor sikh a cuprins întreaga Indie, soldat cu peste 3.000 de morţi. Şefa Executivului indian, Indira Ghandi, la ordinul căreia generalul Brar a pus la cale asaltul asupra Templului Galben, a fost asasinată câteva luni mai târziu, de militanţi sikhi, în semn de răzbunare. Generalul indian înjunghiat la Londra a suferit o intervenţie chirurgicală iar viaţa sa nu este în pericol.

VATICAN

Protest pe... bazilică

Un antreprenor din Trieste, nordul Italiei, s-a instalat de marţi seara pe cupola bazilicii Sfântul Petru, pentru a protesta faţă de consecinţele directivei europene Bolkestein asupra complexului său balnear, a anunţat, ieri, Vaticanul. ”Marcello De Finizio, un antreprenor din Trieste care administrează complexul La Voce della Luna, a urcat ieri seară, după ora 17.00, pe cupolă, pentru a protesta faţă de directiva Bolkestein”, a anunţat Vaticanul. Directiva Bolkestein impune Italiei să scoată la licitaţie concesionarea plajelor acordată de statului italian până în 2015. Vaticanul precizează că aceasta nu este prima dată când bărbatul desfăşoară o astfel de acţiune. La 30 iulie, el a escaladat cupola pentru a protesta faţă de aceeaşi directivă. Bărbatul, care şi-a petrecut noaptea pe cupolă, a discutat la telefon cu reprezentanţi ai Guvernului, care nu au reuşit să îl convingă să coboare de pe monument. Ieri i-a fost propusă o întâlnire la Palazzo Chigi, sediul Guvernului italian, dar a refuzat, a precizat Vaticanul.

RUSIA

Pană majoră de curent

Aproximativ 13.000 de locuitori din Sankt Petersburg, al doilea oraş din Rusia, erau privaţi de electricitate, ieri dimineaţă, din cauza unei pene de curent în centrul oraşului. 38 de clădiri, între care 26 de imobile unde locuiesc 13.000 de persoane, sunt private de electricitate pe insula Vasilievski din centrul oraşului, ca urmare a unei pene, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Cauzele producerii penei de curent nu sunt cunoscute pentru moment, dar erau în curs lucrări pentru a restabili alimentarea cu energie electrică.

BELGIA

Grevă feroviară

Angajaţii din sectorul feroviar belgian s-au aflat, ieri,i într-o grevă de 24 de ore şi niciun tren nu a circulat pe căile ferate din ţară, a declarat un purtător de cuvânt al companiei de căi ferate SNCB. Circulaţia a fost reluată la ora locală 22.00. În centrul tensiunilor se află structura de gestionare a SNCB. Sindicatele vor o structură integrată a companiei, care ar fi, din punctul lor de vedere, singura capabilă să garanteze dialogul social şi situaţia personalului, precum şi să asigure un serviciu public de calitate. Pe de altă parte, ministrul Companiilor Publice, Paul Magnette, pledează pentru o structură duală a societăţii. O nouă întâlnire între sindicate şi ministru va avea loc mâine.

SUA

Lege blocată

Un judecător din Pennsylvania a blocat, marţi, intrarea în vigoare a unei legi electorale locale, care condiţiona votul cetăţenilor de obligaţia de a prezenta un act de identitate cu fotografie. Această decizie a judecătorului Robert Simpson va permite fiecărui alegător să voteze fără să se conformeze acestei legi la scrutinul din 6 noiembrie. Legi similare au fost votate în 17 state, între care Texas, Georgia, Indiana sau South Carolina, dintre care unele au fost deja blocate de justiţie. Astfel de măsuri sunt controversate deoarece au ca efect să descurajeze alegătorii care fac parte din grupuri minoritare şi care votează de obicei în favoarea democraţilor să meargă la urne, aceştia având rareori un act de naştere, ceea ce complică procesul de elaborare a unui act de identitate şi îl face costisitor, în SUA neexistând cărţi de indentitate naţionale. În Pennsylvania, secretarul de Stat al acestei regiuni, Carol Aichele, a declarat că este posibil un apel, aşa cum s-a întâmplat în South Carolina. ”Li se va cere un act de identitate, dar acest lucru nu va fi obligatoriu”, a declarat Aichele, referindu-se la viitorul scrutin prezidenţial. Pennsylvania, care a fost multă vreme un stat ce putea înclina balanţa de partea republicanilor sau democraţilor, a votat pentru Barack Obama în 2008. Guvernatorul său, Tom Corbett, este republican.

FRANŢA

Fără porumb modificat genetic

Circa 130 de organizaţii, între care Fondul Mondial pentru Natură (WWF), Greenpeace şi Attac, au făcut apel, ieri, la autorităţile franceze, să suspende autorizaţiile porumbului modificat genetic NK603, după un studiu şocant privind siguranţa consumării acestuia. Într-un apel comun trimis premierului şi miniştrilor Cercetării, Sănătăţii, Agriculturii şi Mediului, organizaţiile se declară îngrijorate şi cer suspendarea temporară a autorizaţiilor porumbului NK603 şi erbicidului Roundup. Porumbul modificat genetic NK603 al Monsanto, rezistent la erbicidul Roundup al aceleeaşi companii, este autorizat pentru import şi consum în Europa. Gilles-Eric Seralini, profesor de biologie moleculară la Universitatea Caen şi echipa sa au publicat, la 19 septembrie, un studiu care arată dezvoltarea unor tumori de mărimea mingilor de ping-pong la cobaii hrăniţi cu porumb NK603. Condiţiile de realizare a studiului au fost contestate de unii oameni de ştiinţă. Circa 40 de cercetători au publicat, săptămâna aceasta, un articol în săptămânalul ”Marianne” în care denunţă o lovitură mediatică şi fac apel la ieşirea din opoziţia ideologică faţă de OMG-uri (organisme modificate genetic). Cultura de OMG-uri este interzisă în Franţa şi foarte limitată în Europa, însă ţările din UE importă cereale modificate genetic, în special pentru hrana animalelor şi autorizează un anumit număr de OMG-uri ca ingrediente sau aditivi. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) va publica, în această săptămână, o primă analiză a studiului prof. Seralini.

SUA

Inculpări

11 persoane au fost inculpate ieri, în SUA, pentru exporturi ilegale de tehnologie militară în Rusia, anunţă autorităţile judiciare de la New York. Aceste persoane sunt acuzate că au exportat componente electronice supuse unor stricte controale guvernamentale din cauza utilizării potenţiale la diverse sisteme militare, a explicat procurorul federal din Brooklyn, Loretta Lynch. Inculpaţii făceau parte dintr-o reţea de aprovizionare activă în SUA şi Rusia, exporturile fiind destinate armatei ruse şi serviciilor de informaţii. Printre inculpaţi se numără Aleksandr Fişenko, de 46 de ani, proprietarul a două companii, Arc Electronics (Houston) şi Apex System (Moscova). Bărbatul s-a stabilit în SUA în 1994 şi a devenit cetăţean american în 2003.

JAPONIA

Protest naval

Trei nave guvernamentale chineze au revenit, ieri, în apele teritoriale ale insulelor situate în Marea Chinei de Est administrate de Japonia, dar revendicate de Beijing. Cu o zi înainte, aceste trei nave dar şi o a patra au intrat în acelaşi sector, puţin după ora locală 12.30, în ciuda avertismentelor pazei de coastă şi au plecat după şase ore. Ieri, în faţa insulei Kabushima, scenariul a fost acelaşi: paza de coastă japoneză a lansat avertismente, dar nu a obţinut niciun răspuns din partea chinezilor. Tensiunile dintre cele două ţări au crescut în intensitate după ce, la începutul lunii septembrie, Japonia a naţionalizat aceste insule numite Senkaku de către Tokyo şi Diaoyu de către Beijing. Nave chineze de supraveghere maritimă şi de pescuit au intrat de mai multe ori în limita apelor teritoriale, care se află la 22 de kilometri în largul acestor insule. Totuşi, de o săptămână, nicio navă chineză nu revenise.

IRAN

Proteste

Proteste violente au izbucnit ieri, la Teheran, după o intervenţie a poliţiei împotriva persoanelor care tranzacţionează valută ilegal, în contextul în care moneda iraniană a atins o scădere istorică, din cauza sancţiunilor internaţionale. Sute de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi în cartierul Ferdossi, pentru reţinerea persoanelor care efectuează ilegal tranzacţii valutare. Numeroase persoane au fost reţinute dar protestatarii au incendiat pubele de gunoi şi au aruncat cu pietre spre forţele de ordine. Majoritatea magazinelor erau închise în principalul bazar din Teheran, pe fondul incertitudinii privind moneda iraniană, rialul. Iranul este supus sancţiunilor internaţionale, din cauza suspiciunilor privind intenţia de a fabrica arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil.

LIBIA

Confruntări

O persoană a fost ucisă şi cinci au fost rănite în confruntări ce au avut loc în apropiere de Bani Walid, unul dintre ultimele bastioane din Libia ale fostului regim al lui Muammar Gaddafi. Confruntările, produse marţi seară, au durat trei ore şi au avut loc în valea Mardun, la zece kilometri est de Bani Walid, zonă prin care trece o şosea ce duce la Misrata. Salem al-Waer, liderul principalului grup armat din Bani Walid, a declarat că în aceste confruntări a existat un martir şi că luptele au avut ca scop respingerea atacatorilor care reuşiseră marţi dimineaţă să ajungă la marginea oraşului.



12