AUSTRIA
Români implicaţi într-o altercaţie
Poliţia austriacă a intervenit într-un conflict între un grup de muncitori români şi femei austriece, informează ziarul ”The Austrian Independent”. Potrivit poliţiei, românii lucrau ilegal ca tăietori de lemne într-o pădure din Tamsweg, în regiunea Salzburg-Lungau. Ei au fost implicaţi într-o altercaţie cu un grup de tinere austriece. Una dintre femei a avariat uşa cabanei în care locuiau românii iar o fereastră s-a spart în timpul altercaţiei. O tânără austriacă şi un român au primit îngrijiri medicale după încetarea violenţelor.
UNGARIA
Noi puncte vamale cu România
Guvernul Ungariei intenţionează să deschidă noi puncte vamale la frontiera cu România, pentru a stimula cooperarea între regiunile din ambele ţări, anunţă purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban. Bertalan Havasi a declarat că această problemă a fost discutată în cursul întrevederii dintre Viktor Orban, ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi şi omologul român al acestuia, Titus Corlăţean. La întrevedere au fost prezenţi şi şeful de cabinet al premierului, Peter Szijjarto, precum şi ambasadorul României la Budapesta. Cele două părţi au exprimat angajamentul de a gestiona, prin cooperare, tematici europene precum bugetul UE, fondurile de coeziune şi Politica Agricolă Comună. ”Ungaria şi România au interesul comun pentru înregistrarea de progrese rapide în proiectul de construire a oleoductului care va traversa Azerbaidjan, Georgia, Ungaria şi România, precum şi în proiectele AGRI şi Nabucco-Vest”, a precizat Havasi.
SUA
Atac armat
Două persoane au fost ucise şi o alta a fost grav rănită într-un schimb de focuri, duminică, la Winter Springs, în Florida, incident produs după o dispută izbucnită între membrii unui club de veterani de război motociclişti. Schimbul de focuri a avut loc în jurul orei locale 10.40, lângă clădirile Centrului pentru veterani de război în străinătate din Winter Springs, a afirmat locotenentul Doug Seely, purtătorul de cuvânt al poliţiei din acest oraş situat la circa 30 de kilometri nord de Orlando. Numărul persoanelor care au tras nu a fost precizat. Potrivit poliţiei, un eveniment caritabil avea loc în centru, când în parcarea clădirii a izbucnit o dispută. Cele trei victime ar face parte din clubul Warlocks. Mai multe persoane au fost reţinute şi numeroase arme au fost confiscate.
CHINA
Turişti germani morţi
Cinci turişti germani au murit în urma unei coliziuni între autobuzul în care se aflau şi un camion, la sud de Beijing, a relatat, ieri, presa locală. Accidentul, în care şi-a pierdut viaţa şi un chinez şi care s-a soldat şi cu 14 răniţi, s-a produs pe o autostradă care face legătura dintre Beijing şi Shanghai. Pe şoselele din China, traficul este în prezent aglomerat din cauza mai multor zile de sărbătoare succesive, care au determinat un număr mare de persoane să se întoarcă în localităţile natale.
AFGANISTAN
Militari NATO ucişi
Cel puţin 13 persoane, între care trei soldaţi ai ISAF, forţa armată a NATO în Afganistan, au murit într-un atac sinucigaş comis ieri dimineaţă, în estul Afanistanului. Biroul guvernatorului din provincia Khost, unde s-a produs atentatul, a afirmat că s-au înregistrat 10 morţi în rândul afganilor, şase civili şi patru poliţişti, printre care comandantul forţei locale de reacţie rapidă. Trei poliţişti şi 37 de civili au fost, de asemenea, răniţi. Trei soldaţi ai ISAF, forţa armată a NATO în Afganistan, au murit în atac, a comunicat ISAF, fără a preciza naţionalitatea victimelor. Majoritatea soldaţilor din regiune sunt americani. Insurgentul s-a aruncat în aer, în apropiere de o piaţă situată între sediul poliţiei şi cel al guvernului provinciei. Sâmbătă, un schimb de focuri în condiţii neclare, între ISAF şi armata afgană, care, în principiu, este aliată a coaliţiei în faţa talibanilor, s-a soldat cu cinci morţi, un militar american şi un contractant având aceeaşi naţionalitate şi trei soldaţi afgani, în provincia Wardak, la sud-vest de Kabul. Duminică, trupele franceze au părăsit baza Tagab din estul Afganistanului, cedând controlul militarilor americani. Ultimii militari francezi, circa 140, au evacuat, duminică, baza aeriană, după o scurtă ceremonie. După retragerea din districtul Surobi, în iulie, plecarea trupelor franceze de la baza Tagab marchează o etapă importantă a procesului francez de retragere a trupelor. Forţele franceze din Afganistan vor fi la nivelul de 2.550 de militari, la jumătatea lunii octombrie, faţă de 4.000 în urmă cu un an. Colonelul francez Geoffroy de Larouzière a predat comandamentul bazei locotenent-colonelului american Robert Burrell. Trupele franceze erau prezente din iulie 2008 la Tagab, în provincia Kapisa. 88 de militari francezi au murit în Afganistan, în ultimii 11 ani.
PAKSITAN
Insurgenţi ucişi de drone
Cel puţin trei insurgenţi islamişti au fost ucişi ieri, de tirurile lansate de drone americane în regiunea tribală Waziristanul de Nord, situată în nord-vestul Pakistanului, în apropiere de frontiera afgană. Atacul a avut loc în districtul Mir Ali, la circa 30 de kilometri est de Miranshah. Waziristanul de Nord este considerat un bastion al talibanilor şi al membrilor reţelei teroriste al-Qaida. În ultimii ani, atacurile lansate de drone (avioane fără pilot) au devenit unul dintre principalele instrumente folosite de Washington în strategia sa militară mondială. Campania din Pakistan, lansată fără acordul oficial al autorităţilor locale şi deloc populară la nivelul ţării, alimentează tensiunile dintre Washington şi Islamabad, deja dificile.
IRAK
Cea mai sângeroasă lună
Septembrie a fost cea mai violentă lună în Irak, din august 2010, cu 365 de morţi şi 683 de răniţi, potrivit unei statistici comunicate ieri de două ministere irakiene, al Sănătăţii şi de Interne. Potrivit statisticilor, 182 de civili, 88 de poliţişti şi 95 de soldaţi au murit în violenţele produse în această lună care tocmai s-a încheiat. Printre răniţi, 453 sunt civili, 110 poliţişti şi 120 soldaţi. Acesta este cel mai grav bilanţ din august 2010, când au murit 426 de persoane în cadrul violenţelor. Duminică, un nou val de atentate s-a soldat cu cel puţin 33 de morţi. Deşi a scăzut faţă de perioada neagră cuprinsă între 2006 şi 2008, violenţa continuă să însângereze Irakul, blocat într-o gravă criză politică de mai multe luni.
ISRAEL
Posibile anticipate
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea devansa alegerile legislative, care trebuie în mod normal să se desfăşoare în octombrie 2013, pentru primăvara anului 2013, a anunţat, duminică, ministrul Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman. Consilierul juridic al lui Netanyahu, Avi Halevy, a anunţat recent că Netanyahu ar putea devansa alegerile legislative în cazul în care nu se va ajunge la votarea bugetului său caracterizat prin măsuri de austeritate. Bugetul pentru 2013 trebuie adoptat până la sfârşitul anului. În mai, premierul şi-a exprimat intenţia de a convoca alegeri anticipate pentru septembrie, renunţând la acest plan odată cu aducerea, spre surpriza generală, a partidului de opoziţie Kadima (centru-dreapta), principala formaţiune din Parlament, în coaliţia sa guvernamentală. Dar această raliere a eşuat, Kadima părăsind Guvernul la 17 iulie, din cauza unor divergenţe legate de modificarea legii asupra serviciului militar obligatoriu. Netanyahu dispune încă de o majoritate absolută de 66 de deputaţi din 120.
INDIA
Contract Gazprom
Gazprom Marketing&Trading Singapore (GM&TS), parte a gigantului rusesc Gazprom, a semnat un contract pe 20 de ani cu compania indiană de stat GAIL, pentru livrarea de gaze naturale lichefiate. Potrivit termenilor acordului, GAIL va primi 2,5 milioane de tone de gaze naturale lichefiate, pe o perioadă de 20 de ani, a anunţat GAIL. Comunicatul nu precizează valoarea contractului.
UCRAINA
Proteste
Sute de ucraineni, majoritatea jurnalişti, au protestat ieri, în faţa Parlamentului ucrainean, faţă de un proiect de lege care prevede introducerea sancţiunilor penale pentru calomnie. Proiectul de lege prevede amenzi de până la 8.500 de euro şi pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru calomnie. Partidul de guvernământ a promis anularea proiectului de lege, dar presa se teme că este vorba doar de o tentativă de calmare a situaţiei, înaintea alegerilor din 28 octombrie.
EGIPT
Greva medicilor
Medicii din spitalele egiptene au început o grevă, ieri, pentru a cere salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă, un conflict care se adaugă la alte acţiuni care pun o presiune puternică asupra Guvernului. Greva vizează aproximativ 540 de spitale publice, respectiv 40% din serviciile de sănătate furnizate populaţiei în întreaga ţară, a declarat liderul sindicatului medicilor, Khairy Abdel Dayem. Cu toate acestea, serviciile de urgenţă şi unităţile de terapie intensivă nu sunt afectate de această grevă. Medicii solicită măriri salariale şi o creştere cu 15% a bugetului sănătăţii. În acelaşi timp, cer o protecţie mai bună a spitalelor, care au fost ţinta a numeroase atacuri, de când securitatea s-a deteriorat, după îndepărtarea de la putere, în februarie 2011, a regimului preşedintelui Hosni Mubarak. Reprezentanţi ai medicilor s-au întâlnit săptămâna trecută cu preşedintele Mohamed Morsi, dar fără să ajungă la un acord. Egiptul este afectat, de la revolta anti-Mubarak, de multiple conflicte, acestea reflectând aşteptările sociale ridicate ale populaţiei de la o economie aflată însă în criză. Greve repetate au afectat sectoare precum educaţia, transporturile publice sau marile întreprinderi de stat.