SUA
Aterizare dificilă pentru Obama
Avionul preşedintelui SUA, Barack Obama, a avut nevoie de două încercări pentru a ateriza ieri în statul Ohio, din cauza vremii nefavorabile, anunţă purtătorul de cuvânt al Casei Albe. Iniţial, piloţii Air Force One au încercat să aterizeze pe aeroportul din Toledo (Ohio) dar au decis să reia altitudine şi să efectueze o nouă manevră de aterizare. Avionul a aterizat din a doua încercare, în condiţii de ploaie torenţială, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
ITALIA
Coliziune între metrouri
Cel puţin 22 de persoane au fost rănite ieri, după ciocnirea a două garnituri de metrou în centrul oraşul Milano. Accidentul s-a petrecut în jurul orei locale 9.45, în apropiere de staţia Gioia. Potrivit primelor informaţii, una dintre garnituri era oprită la un semafor. Aceasta a fost lovită din spate de o altă garnitură, al cărei mecanic leşinase. Trei dintre răniţi, mecanicul şi doi pasageri, dintre care o femeie însărcinată, sunt în stare gravă. Bilanţul nu este însă foarte mare pentru că garniturile nu erau pline şi pentru că impactul s-a produs la viteză mică. Unul dintre trenuri staţiona, iar cel de al doilea circula cu 14 kilometri pe oră. Circulaţia pe cele două sensuri de circulaţie a metroului a fost suspendată câteva ore. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat şi dacă vor urmări pe cineva în justiţie.
SERBIA
Avion prăbuşit
Un pilot din cadrul forţelor aeriene sârbe a murit din cauza rănilor, după ce avionul său s-a prăbuşit ieri, în cursul unui zbor de antrenament, într-o zonă locuită, la Nova Pazova, în apropiere de Belgrad, a anunţat Ministerul sârb al Apărării. Grav rănit, pilotul a fost transferat la Spitalul Militar din Belgrad, unde a murit din cauza rănilor. Viaţa celui de al doilea pilot al avionului nu este în pericol iar incidentul nu a provocat răniţi în rândul locuitorilor de la Nova Pazova, potrivit primelor informaţii, a adăugat aceeaşi sursă. Avionul, de tip Lasta-95, de fabricaţie locală, care s-a prăbuşit într-o grădină între două case, pe o stradă din Nova Pazova, la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Belgrad, este destinat formării piloţilor. Acesta este al cincilea acident în care este implicat un avion militar sârb, din 2006 şi până în prezent. În total, patru persoane, trei piloţi şi un militar de la sol, au murit în aceste incidente.
SLOVACIA
Scurgere de substanţe toxice
16 persoane au fost spitalizate ieri, la Bratislava, ca urmare a unei scurgeri de substanţe toxice într-un atelier din incinta unei foste fabrici de producere a anvelopelor. Scurgerea de stiren şi de dioxid de sulf s-a produs în locaţiile unei întreprinderi specializate în fabricarea sistemelor de climatizare pentru maşini, potrivit presei. Dioxidul de sulf este unul dintre principalii poluanţi care cauzează ploile acide. Cele două substanţe chimice identificate în timpul acestei surgeri sunt cancerigene şi pot declanşa probleme respiratorii. Incinta fostei fabrici de anvelope Matador este situată la Petrzalka, cartierul cel mai populat al capitalei slovace.
SPANIA
Protestatari răniţi
Un protest desfăşurat la Congresul Deputaţilor din Madrid s-a încheiat la primele ore ale dimineţii de ieri, cu un bilanţ de 64 de răniţi. De asemenea, autorităţile au confirmat că au fost arestate 35 de persoane, în urma intervenţiilor succesive ale poliţiei, ai cărei agenţi au fost atacaţi în mai multe rânduri cu pietre şi sticle. Prefectul Madridului, Cristina Cifuentes, a declarat că poliţia s-a confruntat cu un atac disproporţionat din partea unor radicali şi grupuri antisistem. Ea a subliniat faptul că aceştia s-au folosit de manifestaţia autorizată şi care s-a desfăşurat paşnic, pentru a crea probleme. Manifestaţia, începută în după-amiaza zilei de marţi şi convocată sub sloganul ”Încercuieşte Congresul”, s-a desfăşurat paşnic la început, iar prefectura a indicat că participanţii au fost circa 6.000. Congresul Deputaţilor a fost practic înconjurat, dincolo de extinsul cordon de securitate, de mii de manifestanţi, convocaţi pentru a protesta împotriva actualei guvernări, pe durata şedinţei de plen a Parlamentului, care s-a desfăşurat fără incidente.
GRECIA
Violenţe la Atena
Manifestaţia antiausteritate de la Atena a devenit violentă, ieri, după ce câteva sute de tineri cu cagule au aruncat cu sticle şi cocteiluri molotov în forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare. Violenţele au izbucnit în apropiere de clădirea Parlamentului. Circa 50.000 de oameni s-au alăturat, ieri, marşului împotriva noilor măsuri de austeritate, convocat de sindicate, în centrul Atenei. Noile măsuri de austeritate luate de Guvernul grec, ce vizează economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, constând în principal în reducerea salariilor, pensiilor şi a ajutoarelor sociale, trebuie supuse aprobării celor doi parteneri ai coaliţiei guvernamentale şi să obţină acordul troicii creditorilor Greciei, UE, FMI şi BCE. Ziua de acţiune, susţinută de principalul partid de opoziţie, Syriza (stânga radicală), este cea de-a treia manifestare de protest din cursul anului, dar prima de la sosirea la putere în iunie a actualei coaliţii guvernamentale. La Atena, la prânz, poliţia estima la peste 15.000 numărul de manifestanţi care se îndreptau spre Parlament, separaţi în două coloane, în timp ce la Salonic, în nord, al doilea oraş ca mărime al ţării, aproape 18.000 de persoane era cifra avansată de către poliţie. Aproape 5.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a asigura securitatea manifestaţiilor, deseori violente în Grecia, aşa cum s-a întâmplat în cursul a două precedente greve generale din februarie.
INDONEZIA
Naufragiu
Opt persoane şi-au pierdut viaţa, ieri, în naufragiul unui feribot cu peste 200 de persoane, în largul insulei indoneziene Sumatra. KM Bahuga Jaya efectua o cursă între insulele Java şi Sumatra, în momentul în care s-a ciocnit de o navă cargo, a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei naţionale indoneziene pentru catastrofe. 207 persoane au fost salvate iar opt şi-au pierdut viaţa, a adăugat el, precizând că operaţiunile de salvare continuă. Naufragiile sunt dese în Indonezia, un arhipelag imens, cu 240 de milioane de locuitori şi peste 17.000 de insule şi insuliţe, unde feribotul este principalul mijloc de transport.
MEXIC
Seism puternic
Un seism cu magnitudinea 6,2 a lovit, marţi, coasta de vest a Mexicului, provocând panică în rândul populaţiei, însă pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), preluat de agenţiile internaţionale de presă. Epicentrul cutremurului a fost localizat în Golful California, la 76 kilometri nord-nord-est de oraşul La Paz, capitala statului Baja California Sur, la o adâncime de 10,1 kilometri.
GERMANIA
Taxă la Biserică
Tribunalul administrativ federal german a hotărât ieri că o persoană care nu plăteşte taxa pentru Biserică nu se mai poate numi membru al acesteia. Hotărârea, pronunţată în a treia instanţă, dă dreptate episcopiei din Freiburg (sud-vestul Germaniei), care a depus plângere împotriva unui profesor de drept canonic, Hartmut Zapp. Acesta din urmă refuzase să mai plătească taxa pentru Biserică din 2007, afirmând însă că face parte în continuare din comunitatea catolică. ”Rebelul taxei religioase”, cum l-au supranumit unele media germane, a câştigat în primă instanţă, apoi a pierdut apelul, în mai 2010, la tribunalul administrativ al landului Baden-Wurttemberg. Hotărârea celei mai înalte instanţe administrative a Germaniei survine la câteva zile după ce Biserica Catolică germană a publicat un decret conform căruia cei care nu plătesc taxa pentru biserică nu mai pot primi sfintele sacramente, cu excepţia binecuvântării speciale înainte de moarte. Ei nu pot lucra în biserică sau în instituţiile acesteia, cum ar fi şcoli sau spitale, sau să activeze în asociaţii sponsorizate de biserici, aşa cum sunt organizaţiile caritabile. Mai mult, aceste persoane nu pot fi naşi ai unor copii catolici şi trebuie să primească permisiunea episcopului pentru a se căsători cu catolici în cadrul unei ceremonii religioase. Tribunalul s-a abţinut de la a se pronunţa asupra acestui aspect, apreciind că statul nu poate dicta Bisericii atitudinea faţă de persoanele ce renunţă la plătirea taxei. Germanii înregistraţi oficial ca protestanţi, catolici sau evrei plătesc o taxă religioasă care echivalează cu 8-9% din valoarea taxelor plătite anual. Ei pot evita plata acestei taxe, dacă declară la oficiul local de impozite că nu mai fac parte din comunitatea lor religioasă. Însă dacă în Germania, ţara Papei Benedict al XVI-lea şi a lui Martin Luther, o treime din populaţie este catolică şi o treime protestantă, tot mai mulţi germani părăsesc Biserica, în urma scandalurilor de pedofilie care au izbucnit în 2010. Anul trecut, 126.488 de catolici au părăsit Biserica, după 181.000 în 2010, potrivit datelor oficiale.
MAREA BRITANIE
Extrădare blocată
Un judecător de la Înalta Curte de Justiţie de la Londra a suspendat, ieri, procedura de extrădare către SUA a islamistului Abu Hamza, acuzat de terorism, care a sesizat Curtea într-un ultim recurs împotriva expulzării sale. Un judecător al Înaltei Curţi a examinat recursul lui Hamza şi al unui alt islamist, Khaled Al-Fawwaz şi a emis un ordin temporar care împiedică expulzarea acestora, în perspectiva organizării de urgenţă a unor audieri pe această temă, a indicat tribunalul. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins definitiv, luni, cererea formulată de imamul radical Abu Hamza împotriva extrădării sale din Marea Britanie în SUA, deschizând astfel calea spre această acţiune. SUA cer extrădarea lui Abu Hamza şi judecarea acestuia pentru o acţiune de luare de ostatici în Yemen (1998 - 1999), complot pentru crearea unei tabere de antrenament terorist în statul american Oregon (octombrie 1999 - aprilie 2000) şi susţinerea terorismului în Afganistan (1999 - 2001).
EGIPT
Drepturi respectate
Drepturile minorităţilor nemusulmane şi ale femeilor vor fi apărate în Egipt, care va rămâne un stat pluralist şi laic, a afirmat, marţi, preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, în paralel cu Adunarea Generală a ONU la New York. ”Avem un adevărat nou stat democrat şi civil în Egipt: nu teocratic, nu militar”, a declarat Morsi într-un discurs ţinut la Clinton Global Initiative, forum referitor la societatea civilă, organizat la New York, de fostul preşedinte american Bill Clinton. ”Toţi egiptenii reprezintă majoritatea: bărbaţii, femeile, musulmanii şi creştinii, fără deosebire de credinţă, gen sau culoare”, a dat asigurări preşedintele egiptean, provenit din rândul mişcării Fraţilor Musulmani.