Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Septembrie 2012 / 00:00 382 accesări

NEPAL

Alpinişti dispăruţi

Doi alpinişti francezi şi un canadian erau daţi în continuare dispăruţi, ieri, în Nepal, în urma avalanşei de pe muntele Manaslu (8.156 de metri), soldată cu nouă morţi, printre care patru francezi. ”Am oprit operaţiunile de căutare cu elicopterul. Doi francezi şi un canadian sunt în continuare daţi dispăruţi. Şerpaşii sunt în căutarea lor pe munte”, a declarat şeful poliţiei locale. Comitetul nepalez de Turism a afirmat anterior că şapte persoane erau date dispărute, dar poliţia a precizat că patru dintre acestea figurau printre cele 13 salvate duminică. Cinci alpinişti au fost trimişi cu elicopterul la Katmandu, pentru a primi îngrijiri medicale.

SPANIA

Incendiu uriaş

Peste 2.000 de persoane au fost evacuate din locuinţele lor, în mai multe sate din regiunea Valencia, unde un incendiu s-a declanşat duminică, au anunţat, ieri, serviciile de urgenţă din regiune. Garda Civilă a trecut la evacuări în satele Chulilla şi Gestalgar, care numără circa 2.000 de locuitori şi, preventiv, la evacuarea a circa o sută de persoane din satele Sot de Chera şi Pedralba. ”Focul este sub control”, a precizat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă din regiune. În timpul nopţii de duminică spre luni, peste 350 de pompieri s-au luptat cu flăcările, în timp ce 20 de avioane şi elicoptere au participat la operaţiuni în cursul dimineţii. În Spania au avut loc, în această vară, incendii devastatoare, după cea mai secetoasă iarnă din ultimii 70 de ani. De la începutul lunii iulie, 50.000 de hectare de vegetaţie au ars în regiunea Valencia. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, flăcările au afectat 184.831 de hectare, în perioada 1 ianuarie - 16 septembrie sau 0,66% din suprafaţa forestieră a ţării.

BELGIA

Protest cu camioane

Aproximativ 500 de şoferi profesionişti au protestat, ieri, la Bruxelles, cu 100 de camioane, pentru a denunţa ”dumpingul social” şi ”concurenţa neloială din partea şoferilor est-europeni”, inclusiv români. Şoferii belgieni, francezi şi olandezi s-au adunat ieri, la prânz, în zona Heysel din Bruxelles, circulând cu vehiculele cu 50 de kilometri la oră pe autostradă. ”Dacă nu vom fi ascultaţi, dacă problemele persistă, vom trece la acţiuni de protest mai dure”, a avertizat Frank Moreels, liderul sindicatului FGTB-UBOT. Un nou protest, organizat la apelul Federaţiei Europene a Transporturilor (ETF), va avea loc la Bruxelles, pe 9 octombrie. Sindicaliştii denunţă concurenţa neloială a şoferilor polonezi, români şi bulgari, care sunt plătiţi conform normelor de salarizare din ţările de origine.

GRECIA

Greva jurnaliştilor

Grecia a fost privată, ieri, de orice buletin de informare, din cauza unei greve de 24 de ore a presei scrise şi audiovizuale, pentru a protesta faţă de tăierile salariale şi concedierile în domeniu. Sute de jurnalişti, angajaţi de presă şi tehnicieni au protestat în centrul Atenei, faţă de condiţiile mediocre întâlnite în sector. Presa a suferit o lovitură majoră în 2010, odată cu începutul crizei datoriilor. Cotidiane şi posturi de televiziune s-au închis iar concedierile sunt frecvente în rândul celor care nu acceptă contracte individuale cu reducere salarială forţată. Greva urmează unei serii de greve sectoriale de la începutul lunii, medici, judecători, profesori, militari şi pompieri, în preludiul unui apel la o grevă generală de 24 de ore pentru mâine, din partea a două sindicate principale din mediul privat şi din mediul public, GSEE şi Adedy. Ea intervine în momentul în care Guvernul grec de coaliţie, condus de conservatorul Antonis Samaras, încearcă să finalizeze un nou plan de austeritate, cuprinzând reduceri ale salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale, precum şi reforme structurale. Adoptarea acestui plan, cerut de către UE şi FMI, creditorii Greciei, este o condiţie prealabilă continuării plăţii împrumuturilor internaţionale ţării.

ISRAEL

Fost premier condamnat

Fostul premier israelian Ehud Olmert, găsit vinovat de acte de corupţie, în iulie, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 75.300 de shekeli (15.000 de euro). Sentinţa a fost decisă de Tribunalul Districtual din Ierusalim, care în iulie a stabilit că Ehud Olmert este vinovat de acte de corupţie în scandalul ”Centrul de investiţii”, un organism pe care l-a favorizat în calitatea de ministru al Comerţului şi Industriilor (2003-2006).

KAZAHSTAN

Demisia premierului

Preşedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, l-a eliberat, ieri, din funcţie pe premierul Karim Massimov şi l-a numit la conducerea puternicei administraţii prezidenţiale. Serviciul de presă al şefului statului a confirmat pe Twitter că Nazarbaiev l-a eliberat din funcţie pe premierul Kazahstanului K. Massimov, care şi-a prezentat scrisoarea de demisie.

BELARUS

Alegeri viciate

Alegerile legislative organizate duminică în Belarus nu au fost nici libere, nici imparţiale, a afirmat, ieri, Misiunea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), după scrutinul denunţat de opoziţia belarusă. ”Un scrutin liber implică faptul că oamenii sunt liberi să se exprime, să se organizeze şi să aspire la un mandat, dar nu am văzut nimic din toate acestea în timpul campaniei”, a afirmat coordonatorul Misiunii, Matteo Mecacci. OSCE a adăugat că autorităţile electorale nu au dat dovadă de imparţialitate şi a exprimat rezerve cu privire la numărătoarea voturilor. Pe de altă parte, circa 20 de tineri militanţi ai opoziţiei, care au observat scrutinul de duminică, au fost reţinuţi ieri, a declarat directorul adjunct al Centrului pentru Apărarea Drepturilor Omului Viasna, Valentin Stefanovitci. Un purtător de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a declarat că alegerile legislative din Belarus, care au fost câştigate de partidul la putere, potrivit primelor rezultate oficiale, au avut loc într-un climat de intimidare. ”Este foarte clar că preşedintele Lukaşenko, în loc să accepte un parteneriat cu Europa ce i-a fost propus, a ales să mizeze pe o politică de represiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Seiber.

INDIA

Peste un milion de sinistraţi

Inundaţiile şi alunecările de teren cauzate de ploile musonice au lăsat pe străzi peste un milion de persoane în nord-estul Indiei, unde autorităţile se tem că va izbucni o criză sanitară, a anunţat, ieri, agenţia indiană de gestionare a catastrofelor naturale. Pentru moment, 18 dintre cele 27 de districte din statul Assam au fost afectate de inundaţii, existând peste un milion de sinistraţi, refugiaţi în condiţii precare în zone mai înalte, a precizat agenţia. Aversele au provocat revărsarea fluviului Brahmaputra şi a afluenţilor săi, ducând la inundaţii care au afectat circa 2.000 de sate, care au devastat culturile şi care au provocat moartea a 11 persoane în ultimele zile. O alertă sanitară maximă a fost declanşată în toată zona afectată. Armata şi forţele aeriene indiene au lansat operaţiuni de salvare, ducând provizii alimentare populaţiei sinistrate. Nord-estul Indiei a suferit în mod special în cursul acestui sezon de ploi musonice, care ţine din iunie până în septembrie.

IRAN

Gmail blocat

Iranul a blocat, ieri, accesul la mesageria electronică Gmail, serviciu gratuit şi relativ securizat al Google şi a limitat accesul la celebrul motor de căutare, în cadrul unui proiect de realizare a unei reţele naţionale de intranet, diferită de cea mondială. ”La cererea poporului, Google şi Gmail vor trece prin filtre în toată ţara. Situaţia va rămâne aşa până la noi ordine”, au anunţat autorităţile printr-un SMS, citându-l pe Abdolsamad Khoramabadi, consilier al Parchetului General şi secretar al unui organism însărcinat cu detectarea de conţinut ilegal pe internet. Accesul la pagina Google era limitat la versiunea nesecurizată, iar mai mulţi locuitori din Teheran au declarat pentru AFP că nu au putut să deschidă mesageria Gmail fără VPN (Virtual Private Network). Site-ul realizat de Google pentru semnalarea restricţiilor de acces la serviciile sale nu menţiona însă aceste blocări, ieri dimineaţă. Numeroşi oameni de afaceri iranieni, a căror activitate s-a complicat deja din cauza sancţiunilor occidentale legate de programul nuclear iranian, ultilizează Gmail pentru a comunica şi a face schimb de documente cu partenerii lor străini. Autorităţile iraniene au întrerupt temporar accesul la Google şi la Gmail în februarie, din cauza alegerilor legislative din martie, iar reţele sociale precum Facebook sau Twitter sunt frecvent blocate în Iran.



12