Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Septembrie 2012 / 00:00 422 accesări

ITALIA

Români morţi în accident rutier

Trei români au murit vineri, într-un accident rutier în Italia, iar unul a fost grav rănit, fiind transportat în stare critică la spital. ”Consulatul României la Trieste a contactat imediat autorităţile locale, pentru a verifica informaţiile privind un posibil accident rutier în care au fost implicaţi cetăţeni români. Poliţia din Trieste a comunicat că vineri, la ora locală 06.20, pe autostrada A23 Udine-Tarvisio, a avut loc un grav accident rutier, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu nouă cetăţeni români. Microbuzul se deplasa dinspre Austria către Italia şi a fost lovit violent din spate, de un TIR. Accidentul este cercetat de procuratura şi poliţia italiană locală”, se arată într-un comunicat al MAE. Doi reprezentanţi ai Consulatul României Trieste s-au deplasat la locul tragediei. Consulatul menţine un contact permanent cu autorităţile italiene şi cu cetăţenii români implicaţi în accident. Totodată, sunt în curs demersurile necesare pentru contactarea familiilor victimelor accidentului. MAE, prin intermediul Centrului Consular de Criză, pune la dispoziţia familiilor cetăţenilor români afectaţi de accident o linie Tel-Verde, la numărul (004) 0800 800 407, în intervalul orar 10.00 – 18.00 Totodată, în afara orelor de program, Departamentul Consular poate fi apelat la telefonul mobil +40730.717.970, se arată în comunicat.

SUA

Luare de ostatici

Echipajele pentru situaţii de urgenţă, inclusiv o echipă a trupelor speciale SWAT din oraşul american Pittsburgh au fost alertate vineri după-amiază, după ce un bărbat înarmat a luat cel puţin un ostatic într-o clădire a Three Gateway Center, informează NBC News. Poliţia locală a dispus evacuarea clădirii. Nu există informaţii privind eventuale focuri de armă sau răniţi în acest incident. Autorul răpirii ar fi un bărbat aflat în posesia unei arme şi a două genţi cu conţinut necunoscut. Incidentul a avut loc la etajul 16 al clădirii. Potrivit poliţiei din Pittsburgh, bărbatul a intrat în clădire la ora locală 08:20, susţinând că deţine o armă şi o bombă. El a luat un ostatic şi le-a cerut celorlalte persoane din clădire să părăsească imobilul. Deocamdată nu se cunosc alte detalii ale acestui incident.

ISRAEL

Morţi la frontieră

Un bărbat s-a aruncat în aer, vineri, la frontiera dintre Egipt şi Israel, militarii israelieni împuşcând mortal alţi doi presupuşi terorişti. În incident a murit şi un militar israelian. Trei bărbaţi înarmaţi s-au infiltrat pe teritoriul israelian dinspre Peninsula Sinai. Doi au fost ucişi de armata israeliană, al treilea s-a aruncat în aer, comunică armata israeliană. Cei trei bărbaţi înarmaţi au păstruns în Israel, în zona Har Harif şi au deschis focul spre militarii israelieni.

NORVEGIA

Remaniere

Premierul norvegian, Jens Stoltenberg, a anunţat, vineri, o vastă remaniere a Guvernului, care va include mai ales înlocuirea în funcţie a şefului diplomaţiei. Popularului ministru al Afacerilor Externe, Jonas Gahr Stoere, prezentat ca un posibil înlocuitor al lui Stoltenberg, ar trebui să i se încredinţeze delicatul portofoliu al Sănătăţii. El o va înlocui pe Anne-Grete Stroem-Erichsen, care se va întoarce la Ministerul Apărării, pe care l-a condus în perioada 2005-2009, în locul lui Espen Barth Eide, acesta urmând să preia şefia diplomaţiei. Potrivit presei norvegiene, remanierea prevede instalarea unui nou ministru la Cultură şi plecarea actualului ministru al Muncii. Această remaniere probabilă are loc cu un an înainte de alegerile legislative, care se anunţă dificile pentru actuala coaliţie de centru-stânga, la putere din 2005. Partidul Conservator şi alte formaţiuni de centru-dreapta şi de dreapta, inclusiv dreapta populistă antiimigrare (Partidul Progresului, FrP), sunt creditate cu o majoritate absolută în Parlament, conform ultimelor sondaje.

GERMANIA

Protest la BCE

Aproximativ 100 de persoane au manifestat, vineri, în faţa Băncii Centrale Europene, la Frankfurt, cerând un pact social european şi un plan eficient de combatere a şomajului în rândul tinerilor. Adunaţi la apelul Mişcării Frankfurt, creată în urmă cu un an, de organizaţii ale tinerilor din Italia, Irlanda şi Grecia, manifestanţii au cerut să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziilor la nivel înalt. ”Dorim să facem propuneri privind şomajul în rândul tinerilor, asupra acţiunilor BCE, care ar trebui să fie în slujba tuturor cetăţenilor, asupra taxei privind tranzacţiile financiare şi asupra alegerii preşedintelui CE”, a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării, Tommaso, în vârstă de 32 de ani. Vicepreşedintele PE, italianca Roberta Angelilli (PPE), care susţine mişcarea de protest, a participat la manifestaţie. ”Problema tinerelor generaţii este participarea la procesul decizional. Toate deciziile sunt luate de instituţii care nu au legături cu cetăţenii şi riscă să declanşeze un sentiment antieuropean”, a spus Angelilli.

RUSIA

Cenzură radio

Radio Svoboda, un post în limba rusă finanţat de SUA şi apropiat opoziţiei din Rusia, a anunţat că nu mai are licenţă de emisie decât pe Internet, context în care jumătate din personalul de la Moscova a fost disponibilizat. Începând din 10 octombrie, Radio Svoboda nu va mai emite decât prin Internet, în contextul în care legislaţia rusă nu mai permite decât emisiile posturilor care au finanţare majoritară autohtonă. ”Mai mult de jumătate din personal a fost concediat, poate chiar 70%”, a declarat Marina Timaceva, una dintre jurnalistele concediate. În redacţia din Moscova a postului Radio Svoboda lucrau aproximativ 60 de persoane.

COREEA DE SUD

Focuri de avertisment

Marina militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare, vineri, împotriva unor vapoare de pescuit nord-coreene, care au trecut frontiera maritimă dintre cele două state coreene din Marea Galbenă, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării. Un înalt responsabil al armatei sud-coreene, citat vineri de agenţia Yonhap, avertizase Phenianul cu privire la incursiunile ilegale repetate ale navelor sale de pescuit. ”Dacă navele nord-coreene încalcă în mod regulat frontiera, armata sud-coreeană va răspunde prompt şi ferm, fără ezitare”, avertizase acesta. Incidentul este ultimul dintr-o serie de incursiuni ale navelor de pescuit nord-coreene în apele sud-coreene. Seulul a trimis mai multe nave de război, la 12 septembrie, pentru o respinge o flotă de şapte nave, în apropiere de insula Yeonpyeong, care a fost în trecut scena unor confruntări dramatice intercoreene. La 23 noiembrie 2010, forţele Phenianului au tras 170 de obuze sau rachete asupra acestei insule, provocând moartea a patru oameni, doi militari şi doi civili şi importante pagube materiale. Acesta a fost primul bombardament pe teritoriul civil de la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). Criticată pentru pasivitatea sa, armata sud-coreeană şi-a întărit efectivele şi arsenalul în zonă şi a avertizat că va răspunde energic oricărei agresiuni. Potrivit Phenianului, bombardamentul din Yeonpyeong a răspuns unor manevre militare efectuate de Coreea de Sud, percepute ca o provocare.



12