Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Septembrie 2012 / 00:00 387 accesări

ITALIA

Român şmecher

Un consul român a refuzat să achite nota de plată la un restaurant din Roma, pentru că meniul comandat a fost adus cu întârziere, informează ziarul italian ”Il Gazzettino”, citând martori dar fără a preciza numele diplomatului. Incidentul a avut loc vineri seară, în restaurantul Le Bistro din incinta Hotelului Royal Palace, în apropierea Pieţei Spagna din Roma. Un român de circa 60 de ani, pe care publicaţia l-a prezentat a fi consul român, însoţit de o femeie, a fost nemulţumit că ospătarii nu aduseseră la timp comanda. După ce băuse o sticlă de vin adusă înainte de mâncare, bărbatul a început să le reproşeze ospătarilor că a aşteptat prea mult şi că va pleca fără să plătească. ”Eu sunt diplomat, am aşteptat prea mult şi nu voi plăti nimic”. Românul s-a ridicat de la masă şi a plecat la un alt restaurant, în apropiere. Patronul primului restaurant a chemat poliţia, încercând să recupereze măcar o parte din valoarea comenzii. Scena a fost observată de zeci de turişti care făceau fotografii. Potrivit ”Il Gazzettino”, martorii susţin că individul agita un paşaport diplomatic românesc. La sosirea poliţiei, după lungi discuţii, românul a plătit sticla de vin de nouă euro. Personalul diplomatic român din Italia a declarat că respectivul român nu are legătură cu diplomaţia.

TURCIA

Militari ucişi

Patru soldaţi turci au murit şi alţi cinci au fost răniţi, sâmbătă, în sud-estul Turciei, de explozia unei mine, probabil amplasată de militanţi kurzi. Explozia a fost controlată de la distanţă, fiind declanşată la trecerea vehiculului în care se aflau militarii turci, pe drumul ce leagă localitatea Cukurca de Hakkari din provincia Hakkari, de la graniţa cu Iran şi Irak. Forţele turce au lansat o operaţiune în regiune, pentru a-i prinde pe autorii atacului. Armata turcă a declanşat, la 8 septembrie, o vastă ofensivă în provincia Hakkari, la care participă aproximativ 5.000 de militari, sprijiniţi de avioane de vânătoare. De la începerea acestei ofensive, 75 de rebeli kurzi şi patru soldaţi turci şi-au pierdut viaţa. Conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de către autorităţile de la Ankara, s-a soldat cu peste 45.000 de victime începând cu anul 1984.

SIRIA

Bombardamente intense

Mai multe bastioane ale rebelilor din Siria au fost supuse unor tiruri intense ale armatei, ieri, la o zi după întâlnirea dintre preşedintele Bashar al-Assad şi mediatorul Lakhdar Brahimi, care a atras atenţia asupra pericolelor conflictului sirian asupra lumii. Sectoare ale provinciei Damasc, de la Deraa la Alep, Hama şi Homs, alături de Deir Ezzor au fost ţinte ale raidurilor aeriene şi ale artileriei grele, a precizat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). Zgomotul exploziilor şi al atacurilor aeriene a fost auzit şi după o nouă zi însângerată în Siria, în care au fost ucise 115 persoane, 71 de civili, 12 rebeli şi 32 de soldaţi, potrivit OSDH. La Damasc, cartierul asediat Hajar al-Aswad a fost supus unui tir violent al forţelor regimului. Potrivit OSDH, peste 27.000 de persoane au pierit în violenţele care durează de 18 luni în Siria.

IRAK

Noi violenţe

Cinci persone, printre care şi un colonel de poliţie, şi-au pierdut viaţa într-o nouă serie de atacuri produse în Irak. Sâmbătă în zori, un grup de bărbaţi înarmaţi a pătruns într-o locuinţă din localitatea Hajj Ali, la 90 de kilometri sud de Mossul şi au ucis trei persoane. Mai la sud, la Tikrit (160 km nord de Bagdad), oameni înarmaţi, deghizaţi în uniforme militare, au deschis focul asupra unui autoturism în care se afla un colonel de poliţie. Ofiţerul şi-a pierdut viaţa iar şoferul maşinii este rănit. Apoi, în apropiere de Baquba, la 60 de kilometri nord de Bagdad, explozia unei bombe artizanale s-a soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea altor trei.

SUA

Scandal bancar

Câteva bănci americane, printre care JPMorgan şi Bank of America, sunt vizate de o anchetă privind circuitele de spălare de bani din SUA, bani care pot fi folosiţi pentru a finanţa traficul de droguri şi chiar activităţi teroriste, conform unui material publicat de ”New York Times”. Reprezentanţii JPMorgan şi ai Bank of America nu au dorit să comenteze aceste informaţii. Banca JPMorgan a fost deja în centrul unei anchete, în 2011, pentru că ar fi încălcat regimul de sancţiuni economice impus de SUA unor ţări precum Cuba şi Iran, reaminteşte ”New York Times”.

RUSIA

Miting anti-Putin

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă, la Moscova, pentru un nou marş împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Cel puţin 20.000 de oameni, conform unei estimări a AFP, au participat la manifestaţia iniţiată la ora 14.00, în Piaţa Puşkin. În fruntea marşului se aflau fostul campion la şah Garry Kasparov şi avocatul Aleksei Navalni.

SPANIA

Proteste

Mai multe sute de susţinători ai extremei dreapta spaniole au manifestat sâmbătă, la Madrid, pentru a-şi exprima ostilitatea cu privire la sistemul bancar şi la clasa politică, pe care le consideră responsabile de criza economică din Spania. Manifestanţii au defilat între sediul Partidului Socialist, principala formaţiune din opoziţie şi până la sediul Partidului Popular (dreapta) aflat la putere, în spatele unei mari banderole roşu cu alb pe care se putea citi mesajul: ”Criza poartă numele de democraţie!”. ”Avem nevoie de un guvern militar care să controleze societatea”, susţinea unul dintre protestatari, ce purta şi o pancartă cu mesajul ”Democraţia a eşuat şi a dus Spania în ruină”. Manifestanţii au executat salutul fascist, la trecerea pe lângă sediul Partidului Popular.

PORTUGALIA

Proteste

Zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Lisabona şi în alte câteva oraşe din Portugalia, împotriva măsurilor de austeritate anunţate de Guvernul de centru-dreapta. ”Opriţi terorismul social!”, ”Cei care fură Portugalia trebuie judecaţi!” şi ”Statul va fura şi de la morţi!” se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţi. Forţele de ordine au rămas discrete în capitala Portugaliei, dar mulţimea de manifestanţi a fost supravegheată cu atenţie şi cu ajutorul unui elicopter care survola manifestaţia, provocând huiduielile demonstranţilor. Protestatarii portughezi au ieşit în stradă în aproximativ 30 de oraşe, în urma îndemnurilor la protest lansate pe internet, pe site-urile de socializare, de reprezentanţi de marcă ai societăţii civile portugheze, profesori universitari, artişti, poeţi şi muzicieni. Protestatarii au avut susţinerea politică a extremei stânga şi a principalului sindicat portughez, CGTP, care a anunţat la rândul său că va organiza proteste pe 29 septembrie.

BULGARIA

Reuniune a miniştrilor de Finanţe

Bulgaria va găzdui, în decembrie, o reuniune a miniştrilor de Finanţe ai ţărilor din afara Zonei Euro, care vor discuta despre crearea uniunii bancare, relatează Novinite. Declaraţia a fost făcută sâmbătă, de către ministrul de Finanţe, Simeon Djankov, care participă, în Cipru, la o reuniune Ecofin. Propunerea CE de creare a unui mecanism de supraveghere a sistemului bancar este principalul subiect pe agenda reuniunii informale a miniştrilor Economiei şi Finanţelor din UE.

CIPRU

Ajutor financiar

Cipru, al cărui sector bancar a fost afectat de restructurarea datoriei Greciei, se aşteaptă să încheie un memorandum de înţelegere cu creditorii internaţionali, pentru un pachet de asistenţă financiară, într-o lună sau o lună şi jumătate, a declarat ministrul cipriot de Finanţe, Vassos Shiarly. Întrebat de valoarea împrumutului internaţional, Vassos Shiarly a afirmat că este dificil de estimat dar a dat exemplul Spaniei, unde suma necesară recapitalizării sistemului bancar a fost iniţial estimată la 50 de miliarde de euro, dar în final, împrumutul acordat de Zona Euro a ajuns la 100 de miliarde de euro, chiar dacă suma finală va fi probabil mai mică. Cipru, stat membru al Zonei Euro, cu un PIB de doar 17 miliarde de euro, a cerut, în iunie, ajutor pentru salvarea celor mai mari bănci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei. Discuţiile cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI nu au fost până acum încununate de succes. Încă nu se ştie exact valoarea pachetului de asistenţă financiară solicitat de Cipru, unii analişti apreciind că UE, FMI şi BCE vor acorda insulei un ajutor de 10 miliarde de euro. Reprezentanţii creditorilor internaţionali cer Ciprului reducerea salariilor şi a pensiilor, reformarea sistemului de pensii şi privatizări. Anterior, Cipru a solicitat şi Rusiei un împrumut, bazându-se pe relaţiile economice strânse dintre cele două ţări. Rusia a acordat deja Ciprului un împrumut de 2,5 miliarde de euro, la finele lui 2011. Principalele bănci din Cipru sunt prezente şi în România.

SUA

Atac dejucat

Un adolescent de 18 ani a fost arestat în SUA, fiind suspectat că a încercat să comită un atentat cu maşină-capcană în centrul oraşului Chicago. Adel Daoud, din cartierul Hillside (Chicago), a fost arestat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, după o vastă operaţiune de supraveghere, precizează FBI. Substanţele explozive pe care Daoud încerca să le folosească nu reprezentau niciun pericol pentru public, fiind furnizate de un agent sub acoperire, afirmă Gary Shapiro, procuror în statul Illinois. Daoud, care este cetăţean american, a fost pus sub acuzare pentru tentativă de comitere a unui atentat cu bombă şi pentru tentativă de distrugere a unei clădiri.

UCRAINA

Vizită respinsă

Ministrul Afacerilor Externe al Suediei, Carl Bildt, a afirmat că Ucraina i-a refuzat o întrevedere cu opozanta Iulia Timoşenko, solicitată de aceasta. Conform regulamentului, ea are dreptul la întrevederi cu persoane indicate de ea, timp de patru ore în fiecare lună. Întrebat de AFP dacă a primit din partea Kievului o explicaţie a refuzului, Carl Bildt a răspuns negativ. La rândul său, ministrul de Externe al Ucrainei, Konstantin Grişenko, a declarat că structura pe care o conduce nu este responsabilă de închisori. Totodată, Grişenko a dat asigurări că îl va ajuta pe Bildt să o întâlnească pe Iulia Timoşenko. ”Dacă Bildt vrea să se deplaseze la Harkov, unde este închisă Timoşenko, să vadă un oraş frumos şi închisoarea, noi, în calitate de Minister al Afacerilor Externe, îl vom susţine în mod categoric”, a declarat Grişenko. În timpul întrevederii avute vineri cu preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, Bildt a evocat cazul Iuliei Timoşenko, fost premier al Ucrainei, care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de şapte ani închisoare, pentru abuz de putere în semnarea contractului gazifer cu Rusia. Occidentul consideră această pedeapsă una politică, menită să îndepărteze din viaţa publică o persoană care se bucură de popularitate.

COREEA DE SUD

Taifun puternic

Sanba, un taifun puternic, însoţit de rafale de vânt de 170 de kilometri pe oră, se îndreaptă spre Coreea de Sud, după ce a afectat arhipelagul nipon Okinawa, fără a provoca daune semnificative. Taifunul a provocat întreruperi de electricitate în Okinawa, fiind afectate aproximativ 40.000 de locuinţe. Este vorba de al treilea taifun al sezonului care afectează Coreea de Sud. Bolaven şi Tembin au provocat moartea a 20 de persoane la sfârşitul lunii august.



12