Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Septembrie 2012 / 00:00 472 accesări

ITALIA

Un român, omul de afaceri străin al anului

Un imigrant român a fost desemnat omul de afaceri străin al anului în Italia, la a patra ediţie a festivalului MoneyGram Award 2012, o altă româncă fiind premiată la categoria ”inovaţie antreprenorială”, scrie ziarul ”Il Libero”. Premiul cel mare a fost câştigat de omul de afaceri Florin Simon, fondatorul unei companii de import-export al produselor specifice româneşti. Compania are 34 de angajaţi şi, în 2012, o cifră de afaceri de 19 milioane de euro. MoneyGram a acordat premii la cinci categorii: creştere economică, creare de locuri de muncă, inovaţie antreprenorială, tineri antreprenori şi responsabilitate socială. Florin Simon a obţinut premiul absolut, la categoria creştere economică. La celelalte categorii au fost premiaţi Sandra Aparecida Gouveia (Brazilia), Anişoara Marin (România), Lishuang Hu (China), Muhammad Ajmal Shahid (Pakistan) şi Elsa Javier (Peru).

GRECIA

Turişti ruşi morţi

Cinci turişti ruşi au murit şi alţi 30 au fost răniţi, vineri dimineaţă, în apropiere de Salonic, în nordul Greciei, după ce autocarul în care se aflau s-a răsturnat, a anunţat presa greacă. Aceşti turişti îşi petrecuseră vacanţa în peninsula Halkidiki şi mergeau la aeroportul din Salonic, de unde ar fi trebuit să se îmbarce la bordul unui avion care să îi transporte către Rusia. Televiziunea publică greacă a difuzat imagini cu autocarul implicat în acest accident, care s-a produs în timp ce în regiunea Salonic ploua.

AFGANISTAN

Tragedie rutieră

Un accident rutier produs în Afganistan, între un autocar şi un camion care transporta benzină, s-a soldat cu moartea a 50 de persoane, între care femei şi copii şi numeroşi răniţi. Tragedia s-a produs vineri dimineaţă, în districtul Ab Band din provincia Ghazni, traversată de autostrada principală dintre Kabul şi Kandahar, oraş situat în sudul ţării. Ghazni se află pe drumul principal de aprovizionare a trupelor NATO. Atacurile asupra camioanelor cu benzină sunt frecvente în această provincie. Apartenenţa şi destinaţia acestui vehicul nu sunt cunoscute încă.

SUA

Ameninţări la universităţi

Universitatea din Texas a emis, vineri, o alertă în vederea evacuării tuturor clădirilor, ca urmare a unor ameninţări la adresa campusului universitar. În acelaşi timp, s-a dat ordin de evacuare şi la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, în urma unei ameninţări cu bombă. Potrivit directorului de comunicare al universităţii texane, Rhonda Weldon, în jurul orei 08:35 dimineaţa s-a primit un telefon de la un bărbat cu accent din Orientul Mijlociu, care a afirmat că face parte din al-Qaida şi că a plasat în tot campusul bombe care vor exploda în 90 de minute. Ea a precizat că la ora locală 09:50 toate clădirile din campus au fost evacuate, ca măsură de precauţie, dar nu au fost găsite bombe.

SPANIA

Răniţi de turbulenţe

Doi membri ai echipajului şi un pasager al unui zbor Ryanair între Germania şi insulele Baleare au fost răniţi din cauza unor turbulenţe puternice, care l-au obligat pe pilot să solicite aterizarea de urgenţă. Zborul FR6218 între Dusseldorf şi Palma de Mallorca s-a confruntat cu turbulenţe puternice, la apropierea de aeroportul din Palma, a declarat, joi, compania aeriană low-cost. Acest tip de incidente survin des în transportul aerian.

RUSIA

Mandat parlamentar retras

Camera Inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat) i-a retras, vineri, mandatul deputatului Ghennadi Gudkov, unul dintre organizatorii manifestaţiilor opoziţiei împotriva regimului lui Vladimir Putin. Gudkov, membru al partidului Rusia Dreaptă (centru-stânga), este acuzat că desfăşoară activităţi comerciale incompatibile cu statutul de deputat. Imediat după ce s-a anunţat rezultatul votului, Gudkov a ieşit din sală. ”Astăzi, ne-am făcut de ruşine în faţa întregii lumi. Ţara a mai făcut un pas spre războiul civil. Voi continua lupta, nu voi pleca din ţară să mă ascund ca un iepure”, a spus Gudkov. La sfârşitul lunii iunie, comitetul de anchetă din Rusia anunţase deschiderea unei investigaţii împotriva lui Gudkov în legătură cu acuzaţii de fraudă fiscală lansate de un cetăţean bulgar. La începutul lunii septembrie, Gudkov a afirmat că Parchetul General al Rusiei a cerut Dumei de Stat să-i retragă rapid mandatul de parlamentar. Născut în 1956, Ghennadi Gudkov, fost membru KGB, a intrat în Parlament în 2001.

BELGIA

Protest împotriva evazioniştilor

Mii de persoane au manifestat vineri dimineaţa în unul dintre cartierele cele mai elegante din Bruxelles, pentru a cere o fiscalitate mai justă şi a denunţa evazioniştii, mai ales francezi, care vin să profite de sistemul belgian. Între 8.000-10.000 de persoane, potrivit organizatorilor, s-au adunat la îndemnul FGTB (Federaţia Generală a Muncitorilor Belgieni), unul dintre cele două sindicate mari ale ţării. Locul acestei manifestaţii sociale era inedit. În locul marilor bulevarde ale centrului capitalei, FGTB a ales Ixelles, un cartier din sud mai degrabă elegant, care găzduieşte din păcate rentieri care se sustrag impozitului, a explicat Anne Demelenne, secretara generală a sindicatului. Numeroşi francezi locuiesc în acest cartier verde, apropiat de comuna Uccle, unde miliardarul Bernard Arnault deţine un apartament de curând. ”Nu vizăm toţi francezii. Ei sunt cam 200.000 în Belgia şi numai 2.000-5.000 sunt rentieri. Noi îi vizăm pe cei care se servesc de Belgia pentru a evita să-şi plătească impozitele în Franţa”, a precizat Demelene. Dezbaterea asupra particularităţilor regimului fiscal belgian a fost relansată prin anunţul de weekend-ul trecut că miliardarul Bernard Arnault avea intenţia să solicite cetăţenia belgiană, din moment ce Guvernul francez vrea să taxeze cu 75% mai mult veniturile.

GRECIA

Spioni cehi arestaţi

Doi cehi care susţin că lucrează la dezvoltarea unui joc video de strategie au fost plasaţi în detenţie provizorie în Grecia, după ce au fost învinuiţi de spionaj, pentru că au filmat instalaţii militare pe insula Lemnos din nord-estul Mării Egee, a anunţat, vineri, poliţia greacă. Cei doi, de 28 şi 33 de ani, au fost arestaţi luni, aproape de o bază militară şi aveau în posesie, potrivit poliţiei, o cameră video şi un aparat foto care conţineau fotografii cu instalaţii militare de pe insulă, în timp ce realizarea de imagini militare este interzisă în Grecia, fapt indicat pe panouri din jurul unor asemenea locuri. Lemnos şi insula vecină Samothraki se află în centrul unui diferend între Grecia şi Turcia, care îi contestă militarizarea. Cei doi cehi au afirmat pentru poliţie că imaginile trebuiau să servească societăţii cehe Bohemia Interactive, pentru dezvoltarea unui joc de strategie, ArmA 3, a cărei finalizare este prevăzută acest an. Ministerul ceh al Afacerilor Externe este în contact cu autorităţile greceşti, pe acest caz. La începutul anilor 2000, Grecia a reţinut, mai mult de o lună, 14 britanici şi olandezi pasionaţi de observarea avioanelor, pentru acuzaţia de spionaj. Câţiva membri ai grupului au fost ulterior condamnaţi la trei ani de închisoare, înainte de a fi achitaţi la Curtea de Apel. Bohemia Interactive a câştigat în 2001 premiul pentru cel mai bun joc pentru calculator la târgul ECTS de la Londra, cel mai mare eveniment de acest gen în Europa.

SPANIA

Pedeapsă reintrodusă

Codul Penal spaniol va prevedea pedepse cu închisoarea pe viaţă, ce pot fi revizuite după ispăşirea unui timp minim, între 25 şi 35 de ani, în cazurile de terorism, crime extrem de grave sau genocid, a anunţat, vineri, ministrul spaniol al Justiţiei, Alberto Ruiz-Gallardón. Acesta a explicat că ”este vorba de modificările cele mai importante ce vor fi aduse Codului Penal, întrucât prevederile acestuia trebuie să răspundă realităţii secolului XXI, cu pedepsirea crimelor care dezgustă cel mai mult”. Cu închisoarea pe viaţă vor fi pedepsite, de la intrarea în vigoare a actului normativ, deocamdată aflat în stadiul de proiect, actele de terorism, crimele cu circumstanţe agravante, precum lipsa de apărare a victimelor sau delictele sexuale, asasinatele multiple, cazurile de ucidere a unui şef de stat sau genocidul.

ARGENTINA

Proteste antiprezidenţiale

Mii de argentinieni au protestat în sunet de caserole, joi seara, la Buenos Aires şi în alte oraşe din ţară, faţă de posibilitatea unei realegeri a preşedintelui Cristina Kirchner. Manifestanţii, care şi-au dat întâlnire graţie reţelelor sociale, protestau şi faţă de măsurile draconice de control al schimbului valutar, care face practic imposibilă cumpărarea de către argentinieni a valutei şi complică deplasările lor în străinătate. O mişcare de intelectuali pro-guvern numită Carta Abierta (Scrisoare Deschisă) a lansat o iniţiativă pentru a-i permite lui Kirchner să fie realeasă din nou peste trei ani dar ea nu s-a pronunţat în această privinţă. Cristina Kirchner a fost aleasă pentru prima dată în 2007, apoi realasă în octombrie 2011, cu peste 54% din voturi, dar Constituţia argentiniană interzice un al treilea mandat. Guvernul are majoritate în Congres dar nu dispune de două treimi din voturi necesare pentru a revizui Constituţia. În octombrie 2013 vor avea loc alegerile legislative de la jumătatea mandatului.

JAPONIA

Tensiuni în Marea Chinei

Şase nave de supraveghere chineze se află în apropierea arhipelagului controlat de Japonia din Marea Chinei, pentru a supraveghea aplicarea legii şi pentru a demonstra că aceste insule aparţin Chinei, a anunţat, vineri, un comunicat oficial al Beijingului. Tokyo a anunţat anterior sosirea a şase nave chineze în apropierea insulelor Senkaku - numite Diaoyu de către chinezi - la trei zile după naţionalizarea a trei insule din acest arhipelag revendicat de Beijing. Premierul japonez, Yoshihiko Noda, a declarat imediat că autorităţile nipone vor face tot posibilul pentru a monitoriza navele.

INDONEZIA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs vineri în largul insulei indoneziene Sumatra, a anunţat institutul american de geofizică USGS, în timp ce agenţia indoneziană echivalentă a exclus imediat riscul producerii unui tsunami. ”Nu am primit nicio informaţie cu privire la eventuale pagube. Seismul s-a produs în mare, în apropiere de insula Mentawai, dar nu vom emite o alertă de tsunami”, a declarat un oficial din cadrul Agenţiei de Geofizică din Indonezia. Hipocentrul seismului submarin, produs cu puţin timp înaintea prânzului, a fost localizat la o adâncime de 25 de kilometri, iar epicentrul, la 190 de kilometri distanţă de cel mai apropiat oraş. Insula Sumatra, situată în nord-vestul arhipelagului indonezian, a fost afectată, la 26 decembrie 2004, de un cutremur puternic, cu magnitudinea peste 9, care a provocat un tsunami pe coastele a circa zece state din Asia de Sud-Est, provocând moartea a peste 220.000 de persoane, dintre care 170.000 în Aceh. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde se întâlnesc mai multe plăci continentale, determinând o activitate vulcanică şi seismică intensă.

GUATEMALA

Erupţie vulcanică

Vulcanul de Foc din Guatemala a cunoscut, joi, cea mai puternică erupţie din ultimul deceniu, cu coloane de fum şi cenuşă vizibile din capitala aflată la o distanţă de 75 de kilometri, iar oficialităţile anunţă evacuarea a cel puţin 33.000 de persoane din satele din jur. ”Acest tip de erupţie este mai puternică decât cea normală şi nu a mai fost observată în ultimii ani, de aceea am declanşat codul portocaliu în împrejurimile vulcanului aflat în vestul ţării”, a declarat Gustavo Chigna de la Institutul de Vulcanologie. El a adăugat că, din cauza exploziei puternice, cenuşa a căzut peste mai multe sate iar o coloană de cenuşă s-a ridicat de la 3.763 de metri altitudine. Zgomotele exploziei s-au auzit la câţiva kilometri distanţă. Pentru a complica situaţia, ploi abundente sunt semnalate în zonele din apropierea vulcanului iar formarea unor eventuale lahare (curgeri de noroi amestecat cu cenuşă vulcanică) este supravegheată cu scopul de lua măsuri de prevenţie pe autostrăzi şi râuri. La 3 septembrie, autorităţile au declanşat un cod galben în zonă, după ce vulcanul al cărui crater ajunge la 3.763 de metri a înregistrat cea de-a treia şi cea mai puternică erupţie din acest an.



12