MALTA
Român judecat
Un român care a intervenit într-un scandal între un conaţional şi soţia sa, în Malta, a fost adus în faţa unei instanţe, fiind acuzat de agresiune, informează ziarul ”Times of Malta”. Marcel Tulburi, 45 de ani, din oraşul maltez Birzebbuga, l-a împins pe un conaţional care se bătea cu soţia. Florin-Constantin Poteraş a fost rănit grav în incident. Românul Marcel Tulburi a fost chemat în instanţă şi a pledat nevinovat la acuzaţia de agresiune, argumentând că a intervenit pentru a-i despărţi pe cei doi soţi, care se băteau. Românul a fost eliberat după plata unei cauţiuni de 6.000 de euro.
FRANŢA
Mister
Cea mai în vârstă dintre victimele masacrului comis miercuri în estul Franţei este de naţionalitate suedeză, anunţă Ministerul suedez de Externe. Circumstanţele masacrului în care femeia şi-a pierdut viaţa, împreună cu alţi doi membri ai familiei, sunt misterioase. Miercuri după-amiază, un ciclist a găsit patru persoane împuşcate mortal într-o parcare din zona Chevaline din departamentul francez Haute-Savoie (Alpii francezi). Două fetiţe au fost de asemenea găsite. Una este grav rănită, alta, nevătămată, a stat mai multe ore în maşină, înainte de a fi descoperită.
TURCIA
25 de militari morţi
Cel puţin 25 de soldaţi turci au murit într-o explozie la un depozit de muniţii din oraşul Afyon din vestul Turciei. Explozia s-a produs miercuri seară, într-o depozit de grenade de mână. Patru militari au fost răniţi. Cauzele sunt deocamdată necunoscute. Armata turcă a lansat, miercuri seară, o amplă operaţiune terestră şi aeriană împotriva rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în sud-estul Turciei, unde lupte violente s-au soldat cu circa 30 de morţi, duminică. Mii de soldaţi, poliţişti şi gardieni săteşti, o miliţie kurdă pusă pe picioare de Ankara pentru a lupta împotriva rebelilor, participă la operaţiunea din munţii provinciei Sirnak din apropierea Irakului. Trupele dispun de sprijinul aerian al elicopterelor şi avioanelor de luptă F-16. Obiectivele sunt situate în Turcia, însă aparatele de zbor ar putea intra din când în când în spaţiul aerian irakian, pentru buna desfăşurare a operaţiunilor lor. Un soldat a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi în timpul luptelor, deocamdată nefiind disponibil niciun bilanţ al pierderilor suferite de PKK. În această vară, PKK şi-a înmulţit atacurile în sud-estul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă, dar şi în vest. Reluarea tensiunilor intervine în contextul în care Ankara acuză regimul sirian, care se confruntă cu o insurecţie pe teritoriul său, că susţine rebelii kurzi pentru a face rău Turciei, favorabilă insurgenţilor sirieni. Mai multe zone din nordul Siriei, de la graniţa cu Turcia, sunt, în prezent, în mâinile unor grupări kurde siriene, unele dintre acestea fiind apropiate de PKK. Conflictul cu PKK, considerat de Ankara o organizaţie teroristă, s-a soldat cu 45.000 de morţi începând din 1984.
SUA
Incident de zbor
Un avion de pasageri a revenit, ieri, pe aeroportul din Philadelphia, ca urmare a unor suspiciuni privind existenţa unor explozibili la bordul aparatului de zbor. Avionul, care avea ca destinaţie Dallas, a revenit la Philadelphia după ce poliţia a primit un avertisment privind posibila existenţă a unui explozibil lichid la bordul aparatului de zbor. O persoană a fost reţinută în urma incidentului, au anunţat posturile locale de televiziune. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că la bordul avionului se aflau 98 de pasageri.
GERMANIA
Zboruri anulate
Cea mai importantă companie aeriană germană, Lufthansa, a anulat aproximativ 50 de zboruri, ieri, din cauza perturbărilor orarului de zbor ca urmare a grevei personalului navigant de pe aeronavele comerciale, care se pregăteşte să înceteze lucrul timp de 24 de ore, astăzi, în toată ţara. Zborurile anulate ieri implică rute interne, precum Berlin-Koln, dar şi europene, precum Dublin-Frankfurt sau Munchen-Roma şi intercontinentale, precum New York-Frankfurt sau Hong Kong-Munchen. Sindicatul UFO al personalului navigant de pe aeronavele comerciale a anunţat, miercuri seara, o grevă de 24 de ore în aeroporturile din Frankfurt, principalul nod aerian pentru Lufthansa şi al treilea aeroport european, dar şi din Berlin, Munchen, Dusseldorf, Stuttgart şi Hamburg. Lufthansa a decis, prin urmare, să anuleze două treimi dintre cele aproximativ 1.800 de zboruri prevăzute iniţial pentru astăzi. UFO solicită acum o creştere a salariilor cu 5% pentru 12 luni, începând de la 1 aprilie, după trei ani de stagnare şi cere renunţarea definitivă la folosirea personalului de bord interimar în avioanele Lufthansa.
CANADA
Infractori prinşi
Poliţia canadiană a destructurat o reţea internaţională care recruta persoane din România pentru a comite furturi în provinciile Ontario şi Quebec, relatează postul de televiziune CBC News. Poliţia regională din Durham a anunţat că au fost acuzate 34 de persoane, iar 28 dintre acestea sunt în arest. Reţeaua ar fi recrutat persoane din România pentru a solicita statut de refugiat în Canada şi a aplica pentru asistenţă socială, iniţial în Toronto şi în împrejurimi. Ulterior, acestea erau cooptate într-o operaţiune de furt şi fraudă şi erau obligate să predea toate profiturile liderilor reţelei. Misiunea suspecţilor era să urmărească persoane pe străzi şi în magazine, să le distragă atenţia şi să le fure bunuri de valoare, cum ar fi bijuterii. Potrivit poliţiei, reţeaua implică peste 400 de persoane. ”Aceasta este de departe cea mai amplă investigaţie de acest fel din regiunea Durham”, a declarat şeful poliţiei locale. Operaţiunea, denumită Proiectul Mansfield, a început în noiembrie 2011. Poliţia susţine că în august, anchetatorii au fost aproape de patru suspecţi principali care locuiau în Pickering, Ontario şi Toronto, dar doi au fugit în Europa. Pe numele acestora au fost emise mandate de arestare. Oficialii din cadrul serviciilor sociale au calculat că persoanele identificate în această investigaţie au primit peste două milioane de dolari prin diverse programe de ajutor social, începând din ianuarie. Anchetatorii au confiscat în total 85.000 de dolari şi produse furate, precum şi cărţi de credit. Peste un milion de dolari ar fi fost transferaţi în stăinătate.
IRAN
Seism
Un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,1 grade a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în sudul Iranului, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). Epicentrul mişcării telurice înregistrate la ora locală 06:27 a fost localizat la 64 kilometri sud-vest de oraşul Lar din provincia Fars, la o adâncime de 39,6 km. Nu există informaţii despre posibile victime sau potenţiale distrugeri provocate de seism. Iranul se numără printre cele zece regiuni ale lumii cele mai predispuse la cutremur. Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade pe Scara Richter produs în oraşul Bam din provincia Kerman s-a soldat în 2003 cu peste 31.000 de morţi şi circa 42.000 de răniţi. Străvechiul oraş Bam, o celebră fortăreaţă pe vremuri, a fost distrus aproape în întregime.
OLANDA
Propuneri insolite
Întoarcerea Olandei la Mama Natură, protejarea limbii afrikaans în Africa de Sud şi în Namibia sau interzicerea lucrului duminica, pentru a merge la biserică sunt propuneri originale ale unor partide, în cursa pentru alegerile legislative de miercuri din Olanda. Descriindu-se mai degrabă o mişcare decât un partid, Pionierii Suverani Independenţi din Olanda (SOPN) vor să elimine noţiunea de proprietate asupra terenurilor. Întreg teritoriul olandez ar trebui să fie considerat ca aparţinând Mamei Natură. SOPN vrea să elimine şi ceea ce numește ”nevoia de a avea un loc de muncă” şi să acorde fiecărui cetăţean un salariu pentru minimul necesar de trai. Partidul pentru Animale (PvdD), care are doi deputaţi de la alegerile din 2010, pledează pentru interzicerea pescuitului sportiv şi a curselor de porumbei, susţinând că multe dintre aceste păsări mor de oboseală în timpul competiţiilor de acest fel. Opozant al ajutoarelor acordate ţărilor africane, partidul de extremă dreapta PVV, al lui Geert Wilders, vrea alocarea de fonduri pentru susţinerea limbii afrikaans, derivată din olandeza vorbită în secolul XVII de coloniştii instalaţi în Africa de Sud şi în Namibia. Partidul ultraconservator protestant SGP pledează pentru duminici în care să nu se muncească, pentru ca olandezii să poată merge la biserică. Nici măcar meciurile de fotbal nu ar trebui să aibă loc duminica, întrucât ar presupune că poliţiştii trebuie să muncească, potrivit SGP. Singura excepţie de la regulă referitoare la versiunea SGP a repausului duminical este munca pentru operele de caritate. Fondat în 1918, SGP a obţinut două dintre cele 150 de locuri de deputaţi la alegerile legislative din 2010.
TURCIA
Imigranţi înecaţi
Circa 50 de imigranţi ilegali au murit ieri, după ce ambarcaţiunea în care se aflau a naufragiat în largul coastelor vestice ale Turciei. Alte 45 de persoane, între care doi membri ai echipajului navei, au fost salvate, a precizat subprefectul din Menderes, Tahsin Kurtbeyoglu, un district al provinciei Izmir în largul căruia s-a produs naufragiul. Acesta nu a precizat naţionalitatea victimelor dar a subliniat că majoritatea provin din ţările arabe. Potrivit postului privat de televiziune CNN-Türk, vaporul de pescuit s-ar fi lovit de stânci, la câteva minute după ce plecase din localitatea turcă Ahmetbeyli, către o destinaţie necunoscută. În general, imigranţii ilegali încearcă să ajungă pe insulele greceşti situate în apropiere, pentru a merge ulterior în Europa de Vest. Turcia este o rută importantă a imigraţiei clandestine din Asia către Europa, în timp ce Grecia vecină, membră a UE, este una dintre destinaţiile privilegiate ale acestor imigranţi, iar naufragiile ambarcaţiunilor improvizate care îi transportă sunt frecvente.
PERU
Mare descoperire de gaze naturale
Grupul petrolier spaniol Repsol a anunţat, ieri, descoperirea, împreună cu grupul brazilian Petrobras, a unui zăcământ de gaze naturale în regiunea subandină din Peru, care ar putea asigura necesarul de gaze al Spaniei pentru circa 14 luni. Repsol este operatorul zonei, cu o participaţie de 53,84%, în timp ce partenerul său Petrobras participă cu restul de 46,16%. Primele estimări indică resurse cuprinse între 1 şi 2 TCF (trilioane picioare cubice), echivalentul a circa 14 luni de consum de gaze din Spania, subliniază Repsol. Anunţul a fost bine primit la Bursa din Madrid. Repsol, care a efectuat probe de producţie la adâncimi cuprinse între 2.691 şi 2.813 metri, intenţionează să realizeze noi explorări, pentru a evalua amploarea totală a câmpului. Planul strategic al Repsol pentru perioada 2012-2016 concentrează o mare parte din investiţii în divizia de explorare şi producţie, motor al creşterii companiei şi căreia îi va aloca 19 miliarde de euro.