Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Septembrie 2012 / 00:00 347 accesări

FRANŢA

Incident nuclear

Două persoane au fost rănite uşor în urma unui incident semnalat la centrala nucleară Fessenheim din estul Franţei, a anunţat conducerea EDF, care deţine centrala. Incidentul a avut loc în urma unei degajări de vapori de apă oxigenată, au anunţat pompierii. Anterior, BBC anunţase că era vorba de un incendiu. Potrivit prefecturii locale, vaporii au fost produşi în urma injectării de hidrogen într-un rezervor de peroxid, care a reacţionat cu apa. Centrala Fessenheim, cea mai veche din Franţa, urmează să fie închisă în 2017. Construită pe malul fluviului Rin, centrala are două reactoare cu o capacitate de 900 de megawaţi, care au fost date în folosinţă în 1977.

BELGIA

Alarmă falsă

Sute de diplomaţi ai ambasadei SUA la Bruxelles şi angajaţi ai Ministerului belgian al Apărării au fost evacuaţi circa 45 de minute, ieri, după ce poliţia a descoperit un microbuz cu numere de înmatriculare suspecte şi nişte fire vizibile. Presa locală a scris că ar fi văzut înăuntru şi butelii cu gaz. O echipă de genişti a venit la faţa locului şi a inspectat vehiculul, declarat apoi sigur.

ELVEŢIA

Plicuri suspecte

Aproximativ 200 de persoane au fost evacuate dintr-o clădire situată într-o suburbie a oraşului Zurich, după ce angajaţi ai oficiului poştal aflat în acest imobil au descoperit cel puţin două plicuri suspecte. Cele două plicuri descoperite marţi seara, conform datelor preliminare, conţineau o pulbere care a declanşat mâncărimi (prurit) angajaţilor care le-au deschis. Toate persoanele din clădire au fost evacuate iar 20 dintre ele s-au plâns de o stare de rău, una fiind spitalizată. Cu toate acestea, testele preliminare au demonstrat că pulberea din plicuri este inofensivă. Poliţia a declanşat o anchetă iar experţii încearcă să determine ce anume a declanşat reacţia alergică.

BOLIVIA

Tragedie rutieră

Cel puţin şase persoane au murit şi alte 40 au fost rănite când un autobuz cu pasageri s-a prăbuşit de la circa 300 de metri într-o ravenă, în nord-estul Boliviei. Autobuzul, care se îndrepta spre capitala La Paz, s-a prăbuşit de pe şosea, la circa 60 de kilometri distanţă de oraş. În urmă cu aproape trei luni, un autocar plin de tineri s-a prăbuşit în aceeaşi zonă. 16 oameni au murit iar peste 30 au fost răniţi. Potrivit Federaţiei Auto Internaţionale, circa 1.000 de oameni au murit în accidente rutiere anual în Bolivia, în timp ce 50.000 au fost răniţi.

INDIA

Incendiu la o fabrică de artificii

Cel puţin 34 de oameni au murit şi alţi 30 au fost răniţi într-un incendiu de proporţii, izbucnit ieri, la o fabrică de artificii din statul Tamil Nadu din sudul Indiei. Autorităţile au anunţat că numărul victimelor ar putea creşte, întrucât intervenţia salvatorilor a fost întârziată de numeroasele explozii provocate de incendiu. O parte dintre victime sunt angajaţi ai fabricii, însă majoritatea sunt localnici. Oamenii au venit la fabrică după incendiu şi au fost surprinşi de explozii. Incidentul a avut loc în oraşul Sivakasi, unde se află mii de fabrici care produc 90% din artificiile din India. Fabrica unde au avut loc deflagraţiile nu avea autorizaţie de funcţionare. Deocamdată nu este clar cum a izbucnit incendiul.

AFGANISTAN

Elicopter prăbuşit

Doi militari NATO au murit ieri, după prăbuşirea unui elicopter în estul Afganistanului, anunţă Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate. Conform ISAF, cauzele accidentului nu sunt cunoscute, în timp ce talibanii susţin că au doborât elicopterul. Incidentul a avut loc în Logar, o provincie situată la sud de Kabul şi un bastion al insurgenţilor talibani.

COSTA RICA

Seism

Un seism cu magnitudinea 7,9 s-a produs ieri, în largul coastei Costa Rica, la 80 de kilometri sud de capitală. Epicentrul a fost localizat la 20 de kilometri adâncime. Seismul a fost resimţit şi în Nicaragua, aflată la circa 150 de kilometri distanţă de epicentru. Cutremurul s-a produs la ora locală 8.42. Serviciile de telefonie şi alimentarea cu energie electrică în zonele din apropiere de epicentrul seismului din Costa Rica au fost suspendate. O alertă de tsunami a fost emisă pentru America Centrală şi unele zone din America de Sud, după cutremurul produs în Costa Rica, informează CNN. Alerta de tsunami vizează zone de pe coasta Pacificului din Costa Rica, Panama, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Mexic, Colombia, Ecuador, Guatemala şi Peru. Avertizarea înseamnă că un tsunami este iminent şi că zonele de coastă vizate ar trebui să se pregătească pentru inundaţii. Ulterior, însă, alerta de tsunami a fost ridicată. Nu se cunoaşte, deocamdată, amploarea pagubelor sau numărul victimelor din Costa Rica.

IRLANDA DE NORD

Violenţe intercomunitare

Protestatarii au aruncat cu petarde şi alte proiectile împotriva poliţiştilor în Irlanda de Nord, în timpul celei de-a treia nopţi de violenţe intercomunitare din nordul Belfastului. Un agent a fost rănit la mână şi un tun cu apă a fost dus în zona Denmark Street, fără a fi însă utilizat, în timp ce un grup de 200 de persoane s-a reunit marţi seară, la ora 22.00. Tulburările au durat cam o oră, marcând astfel o relativă revenire a ostilităţilor declanşate duminică, în timp ce membri ai comunităţii protestante au încercat să tulbure un marş al republicanilor catolici. Duminică, 47 de poliţişti au fost răniţi. Protestanţii, favorabili unei menţineri a Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii, au încercat să pertube un marş organizat de republicanii catolici, susţinători ai unei alipiri la Irlanda. Cele două tabere s-au confruntat cu poliţia care încerca să le ţină la distanţă, una de cealaltă. Poliţiştii au fost atacaţi cu pietre şi cocktail-uri Molotov, iar patru dintre ei au fost spitalizaţi şi 43 au primit îngrijiri pentru răni uşoare. Noaptea de luni spre marţi a fost marcată de violenţe similare, ridicând numărul poliţiştilor răniţi la peste 60.

RUSIA

Protest Greenpeace

Poliţia a arestat activişti ecologişti din mişcarea Greenpeace, îmbrăcaţi în urşi polari, care blocau intrarea în biroul din Moscova al Gazprom. Activiştii au improvizat o rezervaţie arctică, au ridicat igluuri şi s-au legat cu lanţuri de gard. Campania a durat circa o oră, după care zece activişti, inclusiv patru străini din Germania, Austria, Polonia şi Ungaria, au fost arestaţi. În acelaşi timp, activişti germani ai Greenpeace au organizat o manifestaţie în faţa sediului Gazprom din Berlin. Ei au amplasat o machetă de trei metri a unei instalaţii de foraj şi au turnat un lichid negru pe o bucată de gheaţă, pentru a atrage atenţia asupra riscului unei deversări petroliere în zona arctică. CE a lansat o anchetă vizând compania rusă Gazprom, pe fondul temerilor că ar putea limita competitivitatea pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est, ceea ce ar încălca normele europene antitrust. Practic, CE anchetează trei posibile practici care încalcă legile concurenţei. În primul rând, este posibil ca Gazprom să fi divizat pieţele de gaz, limitând fluxul liber de gaz în statele membre. În al doilea rând, este posibil ca Gazprom să fi împiedicat diversificarea surselor de gaz. În cele din urmă, este posibil ca Gazprom să fi impus preţuri neechitabile clienţilor săi, legând preţul gazului de cel al petrolului. Astfel de practici ar putea reprezenta o restricţionare a competiţiei şi ar putea duce la preţuri mai mari şi la deteriorarea securităţii furnizării, ceea ce afectează consumatorii europeni, conchide CE.

UCRAINA

Rusa, limbă regională

Consiliul Municipal din oraşul ucrainean Zaporojie, situat la 445 de kilometri sud-est de Kiev, a decis ieri să acorde rusei statutul de limbă regională, în baza unei legi naţionale în acest sens, intrată în vigoare la 10 august. În timpul sesiunii Consiliului Municipal, persoanele favorabile acestei propuneri, precum şi cele care s-au opus, au manifestat în faţa primăriei din localitatea cu circa 780.000 de locuitori. Oraşul Zaporojie urmează astfel exemplul regiunii sale, care a acordat statut de limbă regională ruse. La fel au procedat şi regiunile Lugansk, Dniepropetrovsk, Doneţk, Odessa şi Herson. Rusa a mai fost proclamată limbă oficială în oraşele ucrainene Sevastopol, Harkiv, Nikolaiev, Krivoi Rog şi Herson. Adoptată de Parlamentul de la Kiev, la 3 iulie şi promulgată de preşedinte, la 8 iulie, legea privind extinderea utilizării limbii ruse prevede, în primul rând, acordarea statului de limbă regională în teritoriile unde rusofonii reprezintă peste 10% din populaţie, adică în 13 din totalul de 27 de subdiviziuni administrative, printre care Kiev. Această lege a provocat tensiuni importante în ţară şi a generat furia naţionaliştilor ucraineni.



12