Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Septembrie 2012 / 00:00 360 accesări

MAROC

Tragedie rutieră

Cel puţin 42 de persoane au murit ieri dimineaţă, după ce autocarul în care se aflau şi care efectua o cursă între Marrakech şi Ouarzazate, în sudul Marocului, a căzut într-o prăpastie. Potrivit unui oficial local, vehiculul a căzut într-o prăpastie în timp ce se afla pe un drum naţional din provincia Haouz. Aceeaşi sursă a afirmat că în urma accidentului au fost rănite 25 de persoane, care au fost transferate la diferite spitale din regiune. Majoritatea pasagerilor erau marocani, dar naţionalităţile celorlalte victime urmează a fi stabilite, cadavrele fiind în curs de identificare.

AFGANISTAN

Atentat sângeros

Un atentat sinucigaş care a vizat un înalt responsabil afgan ce asista la o înmormântare s-a soldat, ieri, cu cel puţin 25 de morţi şi circa 50 de răniţi, dintre care unii se află în stare gravă, în estul Afganistanului. Atacul îl viza pe guvernatorul districtului Dur Baba din provincia Nangarhar, a precizat Ministerul de Interne, care nu a putut spune dacă printre victime se numără şi guvernatorul. Potrivit şefului poliţei din Nangarhar, un bărbat s-a aruncat în aer în timpul unei înmormântări în districtul Dur Baba. Sursa citată a mai precizat că guvernatorul vizat, Hamisha Gul, se numără printre răniţi, la fel ca şi două dintre gărzile sale de corp. Informaţiile au fost confirmate de Ahmad Zia Abdulzai, purtătorul de cuvânt al provinciei, potrivit căruia bilanţul victimelor ar fi de 25 de morţi, printre care s-ar număra şi fiul guvernatorului. Atacul de la Dura Baba este cel mai sângeros după cel de la 14 august de la Zaranj, capitala provinciei Nimroz, când trei kamikaze s-au aruncat în aer într-o piaţă, omorând 30 de persoane. În aceeaşi zi, 50 de afgani şi-au pierdut viaţa în şase atacuri în întreaga ţară.

BULGARIA

Furt radioactiv

Un dispozitiv conţinând substanţe radioactive a fost furat de pe un şantier din Bulgaria, au anunţat, ieri, autorităţile locale. Dispozitivul dispărut este un defectoscop care conţine substanţe radioactive, furat luni, de pe un şantier al Centralei pentru Energie Termică din Sofia. Autorităţile avertizează că persoanele care vor intra în contact cu acest aparat riscă să fie expuse radiaţiilor.

RUSIA

Exploziv în apartament

Peste 15 kilograme de TNT, precum şi câteva detonatoare şi cartuşe au fost confiscate dintr-un apartament din Sankt Petersburg iar locatarul a fost reţinut, a anunţat, ieri, poliţia locală. Arsenalul a fost confiscat de la un bărbat de 40 de ani, care locuia în nordul fostei capitale imperiale ruse. Confiscările de arme, inclusiv de război, sunt relativ frecvente în Rusia.

BELGIA

Interzis la insulte!

Autorităţile din Bruxelles au decis să lupte mai riguros împotriva insultelor proferate pe stradă, care vor fi pasibile de o amendă ce ar putea ajunge până la 250 de euro, au anunţat, ieri, surse muncipale. ”Orice formă de insultă, cu caracter sexual, rasist, homofob sau de alt gen, este de acum înainte pedepsită”, a explicat primarul socialist al capitalei belgiene, Freddy Thielemans. Inedită în Belgia, această dispoziţie vizează să lupte împotriva sentimentului de impunitate pentru lipsa de politeţe cotidiană. Municipalitatea a încheiat un protocol de acord cu Parchetul, care lasă posibilitatea celei dintâi să aplice o amendă administrativă de la 75 la 250 de euro pentru injurii şi, de asemenea, pentru furturi simple şi lovituri care nu provoacă răni. Aceste delicte rămâneau până în prezent puţin pedepsite, din cauza întârzierii tribunalelor. În consecinţă, o parte din cei 2.500 de poliţişti ai oraşului erau slab motivaţi să lupte împotriva acestui tip de fapte. Procedurile care ar putea conduce la amenzi administrative sunt efectuate pe baza unui delict flagrant constatat de poliţie sau de un reclamant. Parchetul va putea continua să profite de dosare, mai ales în caz de recidive. Amploarea fenomenului a fost recent ilustrată într-un documentar intitulat ”Femeia străzii”, în care realizatoarea belgiană Sofie Peeters a filmat cu o cameră ascunsă remarcile şi injuriile la care era supusă pe străzile unui cartier cunoscut din Bruxelles.

GERMANIA

Zboruri anulate

Personalul navigant comercial al celei mai mari companii aeriene germane, Lufthansa, s-a aflat în grevă, ieri dimineaţă, în aeroporturile din Frankfurt, Berlin-Tegel şi Munchen, a anunţat sindicatul UFO. Greva însoţitorilor de bord a provocat deja anularea a jumătate dintre zborurile de scurt şi mediu curier la aeroportul din Frankfurt, fiind anulate şi zboruri lung curier, potrivit unei purtătoare de cuvânt a companiei, care a precizat că este vorba de 180 de curse anulate în total. La aeroportul Berlin-Tegel, Lufthansa a anulat zboruri de scurt şi mediu curier, fiind înregistrate întârzieri şi anulări de curse şi la Munchen. Greva a debutat la ora 04.00 GMT, la aeroportul din Frankfurt, al treilea ca mărime din Europa, unde a durat până la ora 12.00 GMT. La aeroportul din Munchen, protestul s-a desfăşurat între orele 11.00 şi 22.00 GMT. Aşa cum a anunţat UFO, greva a fost de o amploare mai mare decât cea de vineri, limitată doar la aeroportul din Frankfurt şi care a durat opt ore. Mişcarea de protest a fost decisă de sindicat, după eşecul negocierilor cu conducerea companiei privind salariile şi condiţiile de muncă.

SPANIA

Bulgari cu droguri

Patru bulgari care transportau 500 de kilograme de cocaină din Venezuela au fost arestaţi luni, în apropiere de insulele Canare, a anunţat ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov. Două dintre cele patru persoane arestate, între care o tânără de 26 de ani, sunt cunoscute pentru trafic de haşiş cu destinaţia Spania, a declarat Ţvetanov. Cetăţeni spanioli şi latino-americani au fost de asemenea implicaţi în acest trafic de cocaină. Drogurile erau ascunse sub puntea unui iaht şi urmau să fie transferate pe un altul gol. Cele două iahturi, care navigau sub pavilion britanic, aparţin unor cetăţeni bulgari care locuiesc în Marea Britanie, a subliniat Ţvetanov. În urmă cu două săptămâni, o navă de transport bulgară a fost interceptat la 80 de kilometri în largul portului Cadix din sudul Spaniei, cu trei tone de cocaină la bord. Cei 21 de marinari ai acesteia au fost arestaţi. Şase columbieni au fost arestaţi ulterior la Madrid şi patru spanioli în Galicia, în nord-estul Spaniei. Poliţia spaniolă crede că drogurile urmau a fi transportate pe cale terestră din Galicia la Madrid.

PORTUGALIA

Ajutor

Portugalia conta ieri pe sosirea a patru avioane cu tunuri de apă trimise de Spania şi Franţa, în scopul stingerii incendiilor care fac dezastru de mai multe zile şi au provocat moartea unei persoane. CE a anunţat că Spania a pus la dispoziţie două avioane Canadair şi alte două avioane suplimentare finanţate de către Bruxelles vor fi trimise de Franţa. Cele două Canadair spaniole ajutau de ieri dimineaţă la stingerea unui incendiu care s-a semnalat în ajun în regiunea Viseu şi care mobiliza 200 de pompieri. Un alt incendiu important făcea ravagii de duminică în comuna Seia, unde un sătuc de 20 de locuitori a trebuit evacuat pentru precauţie, luni. În total, zeci de incendii pădure şi arbuşti mobilizau peste o mie de pompieri, ieri, faţă de aproape 3.000 cu o zi în urmă. Lovită de o secetă gravă de la începutul anului, Portugalia a înregistrat o creştere a temperaturilor, depăşind 30 de grade în numeroase regiuni. Luni, un bărbat de 54 de ani a fost găsit carbonizat în comuna Urqueira, în apropiere de municipiul Ourem, după ce a fost declarat dispărut atunci când încerca să salveze crescătoria sa de pui. Înainte de a fi controlat în noaptea de luni spre marţi, acest incendiu a distrus, de asemenea, două case şi o uzină. Pe de altă parte, căderea unui elicopter care ajuta la stingerea flăcărilor s-a soldat cu doi răniţi uşor. În plus, incendiile numeroase din ultimele zile, cu aproape 300 de focare semnalate luni, au perturbat circulaţia pe mai multe axe rutiere şi feroviare.

RUSIA

Anchetă la Gazprom

CE a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a împiedicat concurenţa pe pieţele de gaz din Europa Centrală şi de Est, a anunţat, ieri, Bruxellesul. Comisia, care are printre responsabilităţi monitorizarea concurenţei în Europa, suspectează Gazprom că a împiedicat diversificarea aprovizionării cu gaz în ţările din această regiune şi că le impune clienţilor săi preţuri nejustificate la gaze, condiţionându-le de preţurile la petrol. Dacă vor fi dovedite, astfel de practici sunt susceptibile de a constitui o restricţionare a concurenţei şi de a provoca o creştere a preţurilor, precum şi o deteriorare a securităţii aprovizionărilor, ceea ce, în ultimă instanţă, dăunează consumatorilor europeni, a explicat CE. Deschiderea acestei proceduri nu afectează rezultatul anchetei, ci înseamnă că CE va trata dosarul cu prioritate, reaminteşte comunicatul. Anunţul nu a fost o surpriză: Comisia a precizat la sfârşitul lunii septembrie 2011 că derulează inspecţii surpriză la companii prezente în sectorul gazelor naturale din Europa, iar mai multe surse au explicat apoi că percheziţiile vizează Gazprom.

INDONEZIA

Seism

Un seism puternic, cu magnitudinea de 6,4, s-a produs ieri dimineaţă în largul insulei indoneziene Bali, fără ca autorităţile să emită o alertă de tsunami. Nicio informaţie nu era disponibilă în legătură cu eventuale victime sau pagube. Epicentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de opt kilometri, la 278 de kilometri sud de oraşul Denpasar din Bali. Mişcarea telurică a avut loc marţi, la ora locală 02:23. Indonezia este situată pe aşa-numita Centură de Foc din Oceanul Pacific, unde două plăci continentale se întâlnesc şi provoacă seisme frecvente şi unde activitatea vulcanică este foarte intensă.



12