Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 31 August 2012 / 00:00 503 accesări

INDONEZIA

Salvaţi de un român

Şase pasageri ai unei ambarcaţiuni cu 150 de imigranţi la bord, care se afla în derivă, miercuri, în strâmtoarea Sunda, în Indonezia, au fost recuperaţi şi sunt în viaţă, a anunţat, ieri, autoritatea pentru siguranţa maritimă australiană (Amsa). Comandantul cargoului Bahrain, aflat în zonă, românul Manuel Nistorescu, a explicat că oamenii săi şi el i-au auzit pe naufragiaţi strigând şi fluierând şi au lansat o ambarcaţiune mică, în pofida întunericului. Supravieţuitorii, aflaţi în stare fizică bună, au explicat că nava lor, la bordul căreia se aflau 150 de persoane, printre care femei şi copii, avea o avarie la motor. A început să ia apă şi a sfârşit prin a se scufunda, pompele fiind defecte. Serviciile de salvare indoneziene au abandonat căutările, miercuri, deoarece nu au putut localiza ambarcaţiunea în pericol. Barca se scufunda în strâmtoarea Sunda, la 400 de kilometri de Insula Crăciunului, teritoriu australian în Oceanul Indian. Australia este o destinaţie marginală pentru solicitanţii de azil, reprezentând 2,5% din dosarele depuse în întreaga lume în 2011. Însă imigranţii care se îmbarcă în călătoria cu plecare din Indonezia îşi asumă riscuri majore la bordul unor ambarcaţiuni complet neadaptate navigării în apele agitate ale Pacificului.

FRANŢA

Reglări de conturi

Un val de reglări de conturi la Marsilia a determinat o aleasă din acest oraş să solicite, ieri, intervenţia armatei. Guvernul, care a exclus categoric această opţiune, se va întruni pe 6 septembrie, pentru a elabora ”un program de acţiune pentru aglomeraţia urbană de la Marsilia”. Un bărbat de 25 de ani a fost ucis cu o rafală de Kalaşnikov, miercuri seara, ridicând la 14 numărul persoanelor ucise în oraş, în cursul acestor reglări de conturi, pe fondul traficului de droguri, de la începutul anului şi la 19 numărul persoanelor ucise în regiune, în această perioadă. Deputata socialistă Samia Ghali, primar al unui arondisment din Marsilia, a solicitat intervenţia armatei, ”pentru a face faţă angrenajelor de război utilizate de reţelele de crimă organizată şi traficanţii de droguri”. Primarul Marsiliei în ultimii 17 ani, Jean-Claude Gaudin, un senator de dreapta, a apreciat că ”oraşul are nevoie de întăriri de poliţie, nu de un apel la război civil”. Armata nu a intervenit niciodată în istoria recentă în Franţa pentru menţinerea ordinii în cartierele care se confruntă cu probleme, nici în mai 1968 şi nici în timpul revoltelor urbane din noiembrie 2005.

ITALIA

Gest şocant

Un miner aflat în grevă la o mină de cărbune din Sardinia şi-a tăiat venele în faţa camerelor de luat vederi, gest care a şocat opinia publică italiană, relatează presa din Peninsulă. Doi colegi i-au smuls cuţitul din mînă şi l-au imobilizat înainte de a se răni prea grav. Protestul minerilor din Sardinia durează de câteva zile, după ce 100 de mineri s-au baricadat în subteran, cu materiale explozibile asupra lor şi refuză să iasă. Ei cer Guvernului să nu închidă exploataţia minieră, ci să o modernizeze, în timp ce Guvernul susţine că o eventuală conversie ar fi prea scumpă.

INDIA

Coliziune aeriană

Două elicoptere ale armatei s-au ciocnit în vestul Indiei, iar toţi cei opt militari aflaţi la bord au murit, au anunţat autorităţile de la New Delhi. Cele două elicoptere se aflau în misiune de antrenament şi s-au izbit unul de altul, la scurt timp după decolare. Aparatele s-au prăbuşit şi au luat foc la impactul cu solul. Autorităţile indiene au lansat o anchetă.

CHINA

Accident minier

Un accident produs într-o mină de cărbune din sud-vestul Chinei a provocat moartea a cel puţin 26 persoane şi a blocat în subteran alte 50, au anunţat, ieri, autorităţile locale. 154 de mineri se aflau în mina situată în oraşul Panzhihua din provincia Sichuan, în momentul în care s-a produs explozia, miercuri după-amiază. Peste 100 dintre ei au putut fi salvaţi şi operaţiunile de salvare continuau ieri. Această tragedie se adaugă unei liste lungi de accidente mortale ce afectează exploatarea huilei în China. În 2011, peste 2.000 de persoane care lucrau în minele de cărbune chinezeşti au murit în accidente, respectiv o medie de peste cinci mineri pe zi. Apărătorii drepturilor muncitorilor afirmă totuşi că adevăratele cifre sunt mai ridicate, companiile miniere ascunzând accidentele, pentru a evita amenzile şi închiderea exploatărilor.

FRANŢA

Romi evacuaţi

O sută de romi, printre care 20 copii, au fost evacuaţi ieri dintr-o tabără la Marsilia, în timp ce o altă tabără locuită de 64 de persoane a fost evacuată la Creteil, la periferia estică a Parisului. La Marsilia, expulzarea intervine după două decizii ale justiţiei care ordonă îndepărtarea ocupanţilor terenului. Pe de altă parte, 11 romi care locuiau în alte tabere la Marsilia trebuiau să revină în ţara lor de origine, în cadrul procedurii de ajutor pentru repatriere. La Creteil, cei 64 de romi, printre care 17 copii, care ocupau un teren adiacent unui spital au fost conduşi spre alte locuri de adăpost în comunele vecine. Miercuri, poliţa a desfiinţat mai multe tabere la Stains, la nord de Paris, unde trăiau câteva sute de persoane. Experţi ONU au îndemnat Guvernul francez să se asigure că desfiinţarea taberelor de romi respectă normele europene şi internaţionale ale drepturilor omului referitoare la combaterea discriminării. ”Evacuările forţate nu sunt un răspuns adecvat, trebuie căutate soluţii alternative conforme standardelor drepturilor omului”, a declarat Raquel Rolnik, raportor special privind dreptul la locuinţă.

BULGARIA

Interpol în acţiune

Interpolul a difuzat, ieri, pe site, fotografii ale unui presupus complice al atacatorului sinucigaş suspectat că a comis, la jumătatea lui iulie, un atentat sângeros în Bulgaria, a anunţat organizaţia internaţională de poliţie cu sediul la Lyon, în Franţa. Interpolul publică, la solicitarea Bulgariei, trei fotografii cu acest presupus complice la atentatul de la Burgas, în care au fost ucişi cinci israelieni, un bulgar şi atacatorul. Ieri, ambasada Iranului în Bulgaria a reproşat Israelului că vrea să compromită Teheranul şi să creeze probleme relaţiilor bulgaro-iraniene, în urma atentatului de la Burgas, din 18 iulie. Misiunea protestează vehement faţă de unele declaraţii făcute marţi de vicepremierul israelian, Moshe Ya\'alon, într-o ceremonie la sinagoga din Sofia, în memoria victimelor atentatului sinucigaş. Ya\'alon a condamnat ”terorismul ale cărui origine, finanţare, planificare şi înarmare provin din Iran şi care este realizat adesea prin intermediul mişcării şiite libaneze Hezbollah”. Ambasada Iranului apreciază că ”acuzaţiile formulate împotriva Iranului sunt nefondate şi absurde şi caută să creeze îngrijorare în cadrul societăţii bulgare”. Autorităţile bulgare s-au arătat foarte prudente, refuzând să acuze Iranul sau Hezbollahul.

RUSIA

Ofiţer condamnat pentru răpire

Un ofiţer din cadrul serviciilor speciale ruse a fost condamnat, ieri, la patru ani şi jumătate de închisoare, cu un regim sever, pentru răpirea în aprilie 2011 a fiului cel mai mic al patronului firmei de programe antivirus Kaspersky Lab. Un tribunal militar l-a găsit vinovat pe căpitanul Aleksei Ustimciuk de organizarea răpirii fiului lui Evgheni Kaspesky. Ivan Kaspersky, de 20 de ani, a fost răpit pe 19 aprilie 2011. Răpitorii au cerut o răscumpărare de trei milioane de euro. Tânărul a fost eliberat pe 24 aprilie 2011, în urma unei operaţiuni a poliţiei în regiunea Moscovei. Evgheni Kaspersky, în vârstă de 45 de ani, a devenit cunoscut la nivel internaţional prin intermediul companiei pe care a fondat-o împreună cu fosta soţie Natalia, în 1997. În prezent, Kaspersky Lab se situează pe locul patru la nivel mondial în clasamentul programelor antivirus pentru calculatoare personale. Cu puţin timp înainte de răpirea fiului său, în aprilie 2011, omul de afaceri ocupa poziţia 125 în clasamentul celor mai bogate persoane din Rusia, realizat de revista ”Forbes”, cu o avere evaluată la 550 de milioane de euro.

GERMANIA

Grevă la Lufthansa

Greva anunţată de personalul navigant de pe aeronavele comerciale ale principalei companii aeriene germane Lufthansa va începe astăzi, a anunţat, ieri, sindicatul Ufo, într-o scrisoare adresată salariaţilor şi publicată pe site-ul său de Internet. Ora exactă şi aeroporturile afectate vor fi indicate cu şase ore înainte de declanşarea acţiunii de protest. Mişcarea socială riscă să provoace importante perturbări traficului intern şi european al companiei Lufthansa, ceea ce va conferi prioritate zborurilor de lung curier. În aprilie, Ufo a cerut o creştere a salariilor cu 5% pe 15 luni şi retroactiv începând de la 1 ianuarie, pentru a recupera trei ani de stagnare. Sindicatul a respins ferm folosirea personalului de bord interimar în avioanele Lufthansa. Ufo susţine că două treimi din cei 18.000 de stewardese şi stewarzi ai Lufthansa sunt membrii săi. Responsabilul de personalul pentru traficul de pasageri al Lufthansa, Peter Gerber, a afirmat marţi că fiecare zi de grevă ar costa mai multe milioane de dolari compania, deja afectată de creşterea preţurilor la carburanţi şi de concurenţa din Europa.

NORVEGIA

Plângere împotriva poliţiei

Apropiaţii uneia dintre cele 77 de victime ucise anul trecut de extremistul de dreapta norvegian Anders Behring Breivik au depus o plângere împotriva poliţiei norvegiene, pentru reacţia târzie a acesteia la măcelul de pe insula Utoeya. La 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenţi, când a tras timp de o oră şi un sfert asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoeya. Anterior, el provocase alte opt victime prin detonarea unei bombe în apropierea sediului Guvernului din Oslo. Conform raportului unei comisii independente publicat la 13 august, Breivik ar fi putut fi oprit mai devreme în acea zi, ceea ce ar fi permis salvarea mai multor vieţi. Raportul care a scos la lumină numeroase disfuncţii în cadrul forţelor de securitate a provocat demisia şefului poliţiei, câteva zile mai târziu. El însuşi acuzat pentru lipsa de pregătire a ţării în faţa atacurilor, premierul Jens Stoltenberg şi-a prezentat scuzele în faţa Parlamentului, marţi, pentru greşelile autorităţilor. În vârstă de 33 de ani, Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, 21 de ani de închisoare, cu posibilitatea prelungirii detenţiei pe termen nelimitat, atâta timp cât este considerat periculos.

BOLIVIA

Alarmă falsă

Compania minieră a Boliviei, Comibol, a anunţat miercuri că cele două tone de minereu descoperite recent la La Paz nu conţin uraniu ci ,cel mai probabil, tantal. ”Ţara noastră nu produce uraniu”, a declarat directorul Comibol. Marţi, ministrul adjunct de Interne, Jorge Perez, anunţase că aproape două tone de minereu radioactiv au fost descoperite în saci de plastic expuşi intemperiilor, la parterul unui imobil din centrul capitalei, în apropierea ambasadelor SUA, Marii Britanii şi Braziliei. La scurt timp, ministrul Carlos Romero a precizat că natura minereului rămâne să fie definită. Tantalul este un metal inalterabil, foarte rezistent la coroziunea provocată de căldură, frig sau agenţi chimici şi este folosit în sectorul tehnologiei de vârf. Acesta provine din minereul coltan.

AFGANISTAN

Militari NATO morţi

Doi militari australieni au murit ieri dimineaţă, după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit într-un bastion al talibanilor din sudul Afganistanului, ridicând la cinci numărul militarilor australieni morţi în luptă în ultimele 24 de ore. Prăbuşirea elicopterului a avut loc în provincia Helmand. O anchetă va fi efectuată asupra cauzelor accidentului produs în timp ce în zonă nu exista activitate insurgentă. Alţi trei militari australieni au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi, în provincia Oruzgan, în timpul unui atac comis de un bărbat îmbrăcat în uniforma armatei afgane. Forţele americane şi majoritatea contingentului australian se află în provincia Oruzgan, situată la nord de Kandahar. Atacul şi prăbuşirea elicopterului ridică la 38 numărul militarilor australieni morţi de la începutul misiunii în Afganistan.

BULGARIA

Captură de droguri

Vameşii bulgari au confiscat aproape 33 de kilograme de heroină, miercuri, la principalul punct de fontieră bulgaro-turc, Kapitan-Andreevo, a anunţat, ieri, Agenţia Vămilor. Drogurile erau transportate într-un microbuz înmatriculat în Serbia, care venea din Turcia şi se îndrepta spre Serbia. Acestea erau ascunse în rezervorul vehiculului, în 60 de pachete cu o greutate totală de 32,741 de kilograme. Şoferul sârb a declarat că aştepta o remuneraţie de 10.000 de euro pentru transport.

MEXIC

Furtuna Ileana, uragan de categoria 1

Furtuna Ileana a devenit, miercuri seara, uragan, în largul coastelor Mexicului, în Oceanul Pacific, dar nu reprezintă un pericol, a anunţat centrul de supraveghere a uraganelor (NHC), cu sediul la Miami. Însoţit de rafale de vânt care suflă cu 120 de kilometri pe oră, Ileana a fost clasificat drept uragan de categoria 1 pe Scara Saffir-Simpson, care are cinci nivele. Uraganul se afla la 540 de kilometri sud-vest de punctul extrem al peninsulei Baja California, în Mexic, a precizat, ieri, NHC. Acesta se deplasa către nord-vest, cu viteza de 15 kilometri pe oră şi ar urma să îşi reducă intensitatea într-o zi sau două, potrivit centrului american.

GROENLANDA

Seism

Un seism cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs ieri după-amiază, la ora 13.43 GMT, în largul coastei de est a Groenlandei, a anunţat institutul american de geofizică, USGS. Cutremurul a avut epicentrul la 428 km est-nord-est de localitatea Ittoqqortoormiit din Groenlanda, la o adâncime de 8,5 km.

SUA

Încă un uragan

Un nou uragan, Kirk, s-a format în Oceanul Atlantic, a anunţat, ieri, centrul american pentru supravegherea uraganelor (NHC) cu sediul la Miami, în Florida. La ora 15.00 GMT, Kirk se afla la 1.864 de kilometri de coastele Floridei, la jumătatea drumului dintre America de Nord şi Africa de Vest, deplasându-se către nord cu rafale susţinute care atingeau până la 120 de kilometri pe oră. NHC a precizat că uraganul, de categoria 1, se va intensifica în 48 de ore. El nu ameninţa uscatul şi nicio alertă nu a fost declanşată până în prezent. Kirk este al cincilea uragan din sezonul 2012. Miercuri, uraganul Isaac, care a afectat Golful Mexic şi mai ales statul Louisiana, marcat în continuare de amintirea uraganului Katrina, în urmă cu şapte ani, s-a transformat în furtună tropicală, după ce a pierdut din intensitate. Rafalele sale de vânt atingeau, ieri la prânz, 65 de kilometri pe oră, în urma unor intensificări de până la 130 de kilometri pe oră, marţi şi miercuri. Principalul pericol în prezent este reprezentat de volumul important de precipitaţii. Creşteri ale nivelului apelor au afectat mai multe zone din Louisiana, însă Isaac nu a rupt digurile construite în urma ravagiilor cauzate în 2005 de Katrina, în zona oraşului New Orleans. Totodată, aproape 680.000 de persoane din Louisiana sunt în continuare private de curent electric.



12