BULGARIA
Bărbat ars de viu în maşină
Un bărbat de 61 de ani a murit ieri, la Sofia, după ce automobilul la bordul căruia se afla a fost curprins brusc de flăcări. Iniţial s-a crezut că maşina, un Ford Ka, a luat foc după ce s-a lovit de un perete de beton. Potrivit postului naţional bulgar de radio, această ipoteză nu mai este considerată corectă. Poliţia investighează acest caz, suspectând că este vorba fie de o problemă tehnică, fie de o glumă. Accidentul s-a produs pe strada Kniajevska din Sofia, către ora locală 8.00. Cadavrul bărbatului a fost scos din vehicul către prânz.
SUA
Avion prăbuşit
Două persoane au murit după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit duminică, într-un cartier din Long Island, New York. Avionul s-a prăbuşit la 1,6 kilometri de aeroportul Brookhaven Calabro din Shirley, New York, a anunţat Administraţia Federală a Aviaţiei. La locul prăbuşirii a izbucnit un incendiu. Moartea uneia dintre cele trei persoane aflate la bord, un bărbat, a fost pronunţată la faţa locului. Numele victimei nu a fost dat publicităţii, urmând ca mai întâi să fie anunţate rudele. Celelalte două persoane au fost transportate pe cale aeriană la Unitatea pentru Arşi a Centrului Medical Universitar Stony Brook. Una dintre aceste persoane, Jane Unhjem, a decedat ulterior, în urma rănilor. Avionul Socata TB10, cu un singur motor, era înregistrat în Orlando (Florida). O investigaţie va stabili cauza prăbuşirii.
KAZAHSTAN
Tragedie rutieră
15 persoane au murit şi alte 22 au fost rănite în urma coliziunii dintre un autocar, un camion şi o maşină, pe o autostradă din Kazahstan, a anunţat, ieri, Ministerul kazah pentru Situaţii de Urgenţă. Vehiculele au intrat în coliziune duminică seara, pe o autostradă care leagă Astana, capitala acestei foste republici sovietice din Asia Centrală, de Karaganda, în centrul Kazakhstanului. Şoferul autocarului şi 14 pasageri, dintre care un copil, au murit, iar alte 22 de persoane au fost rănite şi spitalizate. Cauzele accidentului, unul dintre cele mai grave din ultimii ani în Kazahstan, nu sunt cunoscute.
SERBIA
Raliu mortal
Trei persoane au murit şi una a fost rănită după ce un pilot de raliu a pierdut controlul vehiculului său, duminică, la câteva sute de metri de sosire, în sud-vestul Serbiei. Accidentul s-a produs în munţii Tara, când unul dintre piloţi, Branimir Simic, din Bosnia-Herţegovina, a pierdut controlul maşinii, din motive încă necunoscute şi a lovit un grup de spectatori, rănind grav patru dintre ei. Una dintre victime a decedat în urma rănilor, în timp ce era transportată la spitalul din Uzice iar a doua a decedat în timpul operaţiei. O femeie lovită la cap a fost transferată la Belgrad, unde a decedat la secţia de urgenţe. Al patrulea rănit este în afara oricărui pericol.
VIETNAM
Taifun ucigaş
Vietnamul a fost afectat în weekend de un taifun puternic, care s-a soldat cu cel puţin 27 de morţi. Taifunul a fost însoţit de rafale puternice de vânt şi de ploi torenţiale, care au afectat în special nordul ţării. Aproape 16.000 de locuinţe au fost distruse şi 23.000 de hectare de culturi arabile au fost inundate. Aproximativ 200 de copaci au fost smulşi din rădăcini numai în capitala ţării, Hanoi.
AFGANISTAN
Militar NATO ucis
Un afgan care purta uniformă de poliţie a ucis un militar al NATO, duminică, în sudul Afganistanului, a anunţat ISAF, ceea ce ridică la 40 de victime bilanţul unor astfel de atacuri în acest an. Zece militari străini au fost ucişi în Afganistan în astfel de circumstanţe doar în ultimele două săptămâni. Ofiţeri afgani şi ai ISAF anchetează incidentul. Militarul ucis este american, a declarat generalul Abdul Razik, şeful poliţiei din Kandahar, adăugând că poliţistul afgan a fost ucis. Un alt militar american şi un interpret au fost răniţi în acest atac. O altercaţie verbală între poliţist şi un militar al ISAF a degenerat, conducând la un schimb de focuri. Incidentul a avut loc în jurul orei locale 19.00, la intrarea în cartierul general al poliţiei din Spin Boldak, un district din provincia Kandahar. Poliţistul era de origine hazară, o etnie masacrată de talibani în timp ce aceştia s-au aflat la putere, între 1996 şi 2001, ceea ce face ca ipoteza ca acest bărbat să fie un taliban infiltrat să fie exclusă. Astfel de atacuri subminează încrederea între trupele NATO şi forţele afgane pe care le formează acestea, ceea ce este nefast pentru viitorul şi securitatea Afganistanului, pe care majoritatea militarilor străini îl vor părăsi până în 2014.
IRAK
Bilanţul Ramadanului
Violenţele din Irak s-au soldat cu cel puţin 409 morţi şi 975 de răniţi în luna de post musulman, Ramadan, potrivit unei statistici efectuate de AFP pe baza informaţiilor oferite de surse medicale şi de securitate. Irakul a cunoscut două zile deosebit de sângeroase, în timpul acestei luni în care musulmanii s-au abţinut de la băut, mâncat, fumat şi relaţii sexuale în intervalul de timp cuprins între răsăritul şi apusul soarelui. La 23 iulie, 113 persoane au murit şi alte 259 au fost rănite într-o serie de atacuri care au afectat ţara. La 16 august, un nou val de atacuri s-a soldat cu 82 de morţi şi 270 de răniţi. În Irak, Ramadanul a început la 21 iulie şi s-a încheiat sâmbătă, pentru sunniţi şi unii şiiţi şi duminică pentru restul ţării. Teroriştii sunt mai înclinaţi să comită atentate sinucigaşe în timpul Ramadanului deoarece este o perioadă din an în care martiriul şi sacrificiul au o rezonanţă deosebită, explică John Drake, specialist în probleme de securitate în cadrul grupului AKE.
CHINA
Condamnată pentru crimă
Gu Kailai, soţia unui lider comunist destituit, a fost condamnată la pedeapsa cu moartea cu suspendare, ieri, pentru asasinarea unui britanic, o crimă care a fost sursa unui scandal ce a zguduit partidul comunist aflat la putere în China. Verdictul împotriva soţiei lui Bo Xilai, multă vreme considerat favorit pentru cele mai importante funcţii din China, a fost dat de un tribunal din oraşul estic Hefei. Ea a fost condamnată la pedeapsa capitală cu o suspendare de doi ani, o sentinţă care în China este comutată automat în închisoare pe viaţă, cu o perioadă de executare de 25 de ani, dacă deţinutul nu comite o nouă crimă. La scurt timp după anunţarea verdictului, Londra a salutat organizarea procesului. Gu Kailai, în vârstă de 53 de ani, a fost judecată la 9 august, în cadrul unei singure zile de dezbateri, la încheierea cărora a început deliberarea. Zhang Xiaojun, un angajat al familiei Bo acuzat că a asistat-o pe Gu în acţiunea ei criminală, a fost şi el condamnat la nouă ani de închisoare. În cadrul audierii, soţia lui Bo Xilai nu a contestat că i-a oferit o băutură letală lui Neil Heywood. Asasinatul a avut loc într-o seară de noiembrie în 2011, într-un hotel de lux din Chongqing. Explicând că a suferit o depresie şi a trăit un coşmar, acuzata a declarat că acest caz a provocat importante prejudicii partidului şi ţării, asumându-şi responsabilitatea pentru ele. Dezbaterile, la care presa străină nu a putut asista, au ilustrat machiavelismul lui Gu şi sângele rece de care a dat dovadă în asasinat. În timp ce britanicul era beat şi pe punctul de a vomita şi stătea întins în pat, ea s-a aşezat la capul lui şi i-a turnat lichidul letal în gură, vorbindu-i. Acest proces se înscrie în cadrul unuia dintre cele mai răsunătoare cazuri de corupţie din ultimele decenii din China. Amestecând bani, crimă şi politică, scandalul a dezvăluit diviziunile din cadrul partidului, în timp ce acesta vrea să afişeze o imagine de unitate în apropierea celui de-al XVIII-lea congres, în octombrie, marcat de venirea unei noi generaţii de lideri.
BELARUS
Ministrul de Externe, demis
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, l-a demis pe ministrul Afacerilor Externe, Serghei Martinov, numit în altă funcţie, a anunţat, ieri, preşedinţia belarusă. Vladimir Makei, fostul şef al administraţiei prezidenţiale din Belarus, a fost numit în funcţia de ministru de Externe. Demiterea lui Serghei Martinov survine la doar câteva zile după expulzarea ambasadorului Suediei şi a tuturor diplomaţilor suedezi de la Minsk şi a rechemării diplomaţilor belaruşi de la Stockholm. Criza diplomatică dintre Minsk şi Stockholm a fost provocată după ce militanţi suedezi au lansat dintr-un avion, deasupra teritoriului belarus, ursuleţi de pluş inscripţionaţi cu mesaje de protest împotriva nerespectării libertăţilor civile în această ţară. După acest incident, Aleksandr Lukaşenko a decis să-i expulzeze pe toţi diplomaţii suedezi, inclusiv pe ambasador şi să închidă ambasada Belarusului de la Stockholm, precum şi să demită mai mulţi responsabili belaruşi, printre care şi şeful agenţiei naţionale pentru controlul frontierelor şi comandantul şef al forţelor aeriene.
CROAŢIA
Mai aproape de South Stream
Gigantul rus Gazprom examinează posibilitatea trecerii prin Croaţia, în loc de Ungaria, a gazoductului South Stream, care urmează să transporte, din 2015, gaz rusesc spre UE, ocolind Ucraina, au anunţat, ieri, surse apropiate companiei partenere croate. Gazoductul South Stream, cu o lungime de 3.600 km, este un proiect al Gazprom şi al companiei italiene ENI pentru a transporta gaz rusesc spre Europa Occidentală, ocolind Ucraina, cu care Moscova a avut în mai multe rânduri conflicte comerciale ce au provocat întreruperi de aprovizionare în Europa. Dacă proiectul iniţial va fi schimbat, gazoductul va trece prin Croaţia pe o distanţă de aproximativ 270 kilometri şi ar fi vorba de o investiţie de 600 de milioane de euro. Gazprom a anunţat lansarea construirii South Stream în decembrie 2012.
COREEA DE NORD
Ploi torenţiale
Coreea de Nord este afectată de ploi torenţiale, care au provocat inundaţii la Phenian şi în nordul ţării. Peste 240 de case au fost distruse, iar 2.200 de hectare de culturi se află sub ape. Cel puţin 660 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, după ce mai multe râuri au ieşit din matcă. Inunda?iile au provocat pagube importante, în condi?iile în care Coreea de Nord se confruntă deja cu o criză alimentară şi depinde în mare măsură de ajutorul extern pentru a-şi hrăni populaţia. Coreea de Nord s-a confruntat cu inundaţii şi în iunie, când 169 de persoane au murit, 144 au fost rănite şi 400 au fost date dispărute. Peste 8.000 de case au fost distruse.
MYANMAR
Cenzura media, abolită
Autorităţile din Myanmar au abolit oficial, ieri, cenzura în presă, astfel că ultimele restricţii impuse publicaţiilor în materie de subiecte politice şi religioase au fost ridicate, a anunţat Ministerul Informaţiilor. Departamentul pentru înregistrarea şi monitorizarea presei al respectivului minister a autorizat toate ziarele din categoria politică şi religie să publice articole fără a-i trimite în prealabil textele, arată ministerul. Până acum, Myanmar se număra între ţările cu cel mai scăzut nivel de libertate a presei - locul 169 din 179, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere. În ultimele luni, mai mulţi ziarişti aflaţi în detenţie au fost eliberaţi, la fel ca alţi deţinuţi politici, în contextul în care regimul instalat după junta militară a pus în aplicare reforme politice.