Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 August 2012 / 00:00 430 accesări

JAPONIA

Omorâţi de E. coli

Şase persoane au murit în nordul Japoniei, după ce au consumat legume murate contaminate cu bacteria E. coli, acesta fiind cel mai mare număr de victime provocate de o intoxicaţie alimentară în ultimii zece ani, în arhipelagul nipon. Peste 100 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au mâncat varză chinezească murată, pregătită la sfârşitul lui iulie, de o companie din Sapporo. Cinci dintre victime sunt persoane în vârstă, iar a şasea este o fetiţă de 4 ani. ”Este dificil de stabilit cum s-au amestecat bacteriile cu murăturile. Nu ştim dacă este o problemă gravă de control sanitar în compania vizată”, a declarat un responsabil sanitar din oraşul Sapporo. În 2002, o intoxicaţie cu E. coli a provocat moartea a nouă persoane într-un spital din Utsunomiya, oraş situat la nord de Tokyo.

SUDAN

Tragedie aeriană

Cei 31 de pasageri ai unui avion care transporta o delegaţie oficială către statul sudanez Kordofan-Sud, pentru a sărbători Aid el-Fitr, au murit, ieri, în explozia aparatului în care se aflau. Printre victime se află şi ministrul pentru Afaceri Religioase, Ghazi al-Saddiq. Avionul a aterizat în oraşul Talodi, în jurul orei locale 08.00, moment în care s-a auzit o explozie şi avionul a fost distrus. Autorităţile nu au putut furniza detalii despre originea exploziei. Accidentele de avion sunt destul de frecvente în Sudan, unde flota este învechită şi unde compania aeriană naţională figurează pe lista transportatorilor aerieni interzişi în UE pentru că nu respectă normele de securitate.

CEHIA

Imitatorul lui Breivik

Un recidivist ceh de 29 de ani, suspectat că ar fi pregătit un atac cu bombă inspirat din acţiunea extremistului de dreapta norvegian Anders Behring Breivik, a fost închis, a anunţat, ieri, poliţia din Ostrava. Bărbatul a fost închis sâmbătă, iar ancheta continuă. El a fost inculpat pentru atingere adusă securităţii generale şi port ilegal de armă. Arestat pe 10 august, în apartamentul său, în care se afla un important arsenal, cuprinzând un pistol mitralieră, o bombă şi material exploziv, bărbatul riscă între trei şi zece ani de închisoare. Poliţia bănuieşte că pregătea un important atac cu bombă, în cursul căruia s-ar fi deghizat în poliţist, ca şi Breivik. De altfel, în apartamentul său au fost găsite elemente din uniforma de poliţist. Bărbatul a mai fost condamnat de cinci ori pentru diferite delicte. În 2010, a fost condamnat la şase luni cu suspendare pentru că a detonat o bombă artizanală în faţa unei staţii de pompare a apei din Ostrava. Potrivit vecinilor, bărbatul nu era un militant de extremă dreaptă, ci mai degrabă un dezechilibrat. La 22 iulie 2011, extremistul norvegian de dreapta Anders Behring Breivik a detonat o bombă în apropiere de sediul Guvernului din Oslo, omorând opt persoane şi apoi a împuşcat mortal 69 de tineri laburişti pe insula Utoya.

DAGHESTAN

Împuşcături în moschee

Doi bărbaţi mascaţi au pătruns într-o moschee din Daghestan, în Caucazul rusesc şi au deschis focul, provocând rănirea a opt persoane, a anunţat, sâmbătă, Ministerul regional de Interne. Potrivit agenţiei RIA Novosti, după atac s-a produs o explozie în aceeaşi moschee. Circa 70 de credincioşi erau prezenţi în moschee în momentul incidentului. Atacatorii au fugit într-o maşină. Daghestanul este teatrul unor incidente armate sau atentate aproape zilnic, autorităţile atribuindu-le bandelor locale sau islamiştilor care întreţin relaţii cu Cecenia vecină.

SPANIA

Incendiu uriaş

Pompierii luptau, ieri, împotriva unui incendiu uriaş din vestul Spaniei, în timp ce ţara este în alertă din cauza riscului de incendii agravat de caniculă. Incendiul, declanşat sâmbătă, a devastat deja peste 1.000 de hectare, majoritatea păduri şi păşuni, în apropiere de comuna Solana de Avila, situată lângă Salamanca. Peste 300 de persoane luptau împotriva flăcărilor, sprijinite de nouă elicoptere şi patru hidroavioane. În cursul dimineţii, circa 300 de persoane au fost evacuate dintr-o comună ameninţată de flăcări. Incendiul a fost provocat intenţionat şi a fost deschisă o anchetă, au anunţat autorităţile. Ministerul de Interne a emis o alertă, vineri, în legătură cu riscul crescut de incendii la acest sfârşit de săptămână, agravat de temperaturile foarte ridicate înregistrate în mare parte din ţară. Afectată, în această iarnă, de o secetă fără precedent în ultimii 70 de ani, Spania se confruntă, în această vară, cu incendii devastatoare. Flăcările au transformat în scrum 139.886 de hectare, în perioada 1 ianuarie - 12 august, respectiv 0,5% din suprafaţa forestieră a ţării, aceasta fiind o catastrofă fără precedent în ultimii zece ani.

CROAŢIA

Noi incendii

Pompierii luptau, sâmbătă, împotriva mai multor incendii care s-au declanşat pe litoralul adriatic al Croaţiei, în special în regiunea Trogir, o cetate medievală. Cel mai vast incendiu a cuprins circa 600 de hectare în împrejurimile oraşului Trogir, în apropiere de Split, în zona centrală a coastei croate. Flăcările au izbucnit vineri seara, la o groapă de gunoi şi au cuprins vegetaţia uscată de caniculă. 17 unităţi de pompieri, susţinute de avioane Canadair şi bombardiere cu apă, au fost trimise în cursul nopţii în zona sinistrată. La faţa locului au rămas aproximativ 100 de pompieri şi 30 de autospeciale. Alte trei incendii au izbucnit în regiunea Split, pe o suprafaţă de peste 500 de hectare de teren, dar acestea au fost controlate sau stinse. 200 de hectare au ars complet în regiunea Sibenik, în centrul litoralului iar 25 de hectare, în apropiere de Dubrovnik, într-un incendiu care devastează zona de frontieră cu Bosnia, de ambele părţi ale graniţei. Câteva mii de hectare au ars în zeci de incendii declanşate din iulie pe coasta croată.

GRECIA

Sate evacuate

Un incendiu de pădure s-a declanşat sâmbătă pe insula Chios din estul Greciei, unde trei sate au fost evacuate. Incendiul a izbucnit sâmbătă dimineaţa, în partea de sud a insulei, iar locuitorii au părăsit trei sate, din cauza fumului gros care acoperea regiunea. Flăcările sunt aproape de zonele locuite, dar pentru moment nu reprezintă o ameninţare imediată, a declarat un purtător de cuvânt al pompierilor. Circa 50 de pompieri cu 17 autospeciale, 79 de militari şi 40 de voluntari se luptă cu flăcările. Zece avioane şi cinci elicoptere bombardier cu apă sunt pregătite pentru a fi folosite, dar rafalele puternice de vânt, de 60 de kilometri pe oră, le împiedică să extragă apă din mare. Toţi militarii staţionaţi pe insulă participă la lupta împotriva incendiului, iar mai multe trupe din alte părţi ale ţării sunt pe drum. Din cauza temperaturilor ridicate şi adeseori a vântului puternic, Grecia se confruntă în fiecare vară cu astfel de incendii.

INDONEZIA

Seism mortal

Trei persoane au murit în timpul unui seism de 6,3 grade pe Richter produs sâmbătă pe insula Sulawesi din centrul Indoneziei. Cutremurul s-a produs în apropiere de regiunile muntoase Parigi Moutong și Sigi, generând panică în rândul locuitorilor care au fugit îngroziţi din case. 12 persoane au fost rănite şi 40 de case avariate. Seismul s-a produs la 56 de kilometri sud-est de oraşul Palu, la ora 17.40 şi la o adâncime de 20 de kilometri. Arhipelagul indonezian este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde plăcile continentale intră în coliziune şi sunt la originea unei importante activităţi seismice şi vulcanice.

FILIPINE

Ministru dispărut

Ministrul filipinez de Interne, Jesse Robredo, a fost declarat dispărut, împreună cu alte două persoane, după prăbuşirea în mare, sâmbătă, a unui avion de mici dimensiuni, în apropiere de coastă. Avionul Cessna s-a scufundat în apropierea coastelor insulei Masbate, în momentul în care încerca să aterizeze de urgenţă, în urma unei probleme la motor. Robredo se afla la bordul unui avion uşor, care se deplasa de la Cebu la Naga. Au avut o problemă la motor şi au cerut permisiunea de a ateriza la Masbate, dar avionul nu a ajuns acolo şi s-a prăbuşit, a precizat un oficial. Patru persoane se aflau la bordul avionului. Un colaborator al lui Robredo a fost salvat, dar ministrul şi cei doi piloţi au fost daţi dispăruţi.

VIETNAM

Taifun ucigaş

Cel puţin patru persoane au murit în timpul trecerii taifunului Kai-Tak, vineri seara, prin nordul Vietnamului. Taifunul, care a afectat inclusiv capitala Hanoi, a retrogradat la stadiul de depresiune tropicală, sâmbătă, dar continuă să aducă ploi torenţiale în nordul ţării, deja inundat pe alocuri. La Hanoi, un şofer de taxi a fost zdrobit de un copac. Două persoane au fost electrocutate de cablurile smulse de vânt în provincia Son La. La Bac Giang, în apropiere de capitală, o femeie a murit după ce casa ei a fost distrusă de o alunecare de teren. Circa 11.000 de vapoare, dintre care unele din celebrul golf Ha Long, aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO, au primit ordin de a rămane la chei. Armata a mobilizat 20.000 de militari pentru a duce ajutoare, folosind, dacă este necesar, elicopetere şi canoe.

AFRICA DE SUD

Doliu naţional

Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a anunţat o săptămână de doliu naţional, de astăzi şi până duminică, în memoria celor 44 de persoane care au murit în opt zile în mina din Marikana, dintre care 34 de grevişti ucişi de poliţie. Înainte de masacrul de joi, zece persoane muriseră în confruntările intersindicale la Marikana, dintre care doi poliţişti. Peste 30 de persoane au fost ucise joi, poliţia deschizând focul împotriva unor mineri înarmaţi, aflaţi în grevă la mina de platină Lonmin din Marikana, în cadrul uneia dintre cele mai sângeroase intervenţii în Africa de Sud de la prăbuşirea apartheidului, în 1994, şi până în prezent. Violenţele au început la 10 august, după ce sute de mineri din subteran au lansat o grevă. Unii, încurajaţi de micul sindicat AMCU, reclamau o sumă de 12.500 de ranzi pe lună (1.250 de euro), reprezentând mai mult decât o triplare a salariului lor actual, care este de 4.000 de ranzi pe lună (400 de euro pe lună).

CHINA

Proteste oficiale

China a protestat, ieri, faţă de debarcarea unui grup de naţionalişti japonezi în arhipelagul Diaoyu (numit Senkaku de japonezi), în Marea Chinei Meridionale, revendicat atât de Beijing cât şi de Tokyo, în momentul în care manifestaţii antinipone au avut loc în opt oraşe chineze. La Shenzhen, în apropiere de Hong Kong, s-au reunit aproximativ 1.000 de manifestanţi, agitând drapele chinezeşti şi scandând slogane, potrivit China Nouă. Un manifestant a declarat că defilarea se întindea pe şapte-opt kilometri. Numeroşi poliţişti erau prezenţi. Manifestaţiile sunt în general dispersate rapid în China, dar Guvernul are, pentru moment, tot interesul să le încurajeze. Mai multe demonstraţii antijaponeze au avut loc în mai multe oraşe chineze, săptămâna trecută, în special în capitala Beijing, potrivit agenţiei China Nouă şi mai multor martori oculari. Acestea au fost organizate după arestarea a 14 militanţi pro-chinezi şi a unor jurnalişti care au debarcat duminica trecută pe arhipelagul disputat Senkaku. Ei au fost expulzaţi vineri de către Japonia.



12