BELGIA
Avion militar doborât de... păsări
Un avion de vânătoare F-16 s-a prăbuşit joi, în Belgia, după coliziunea cu un stol de păsări. Incidentul s-a produs nu departe de pistă, dar în afara bazei militare Kleine Brogel. Pilotul a reuşit să se catapulteze. Avioanele desfăşurate la Kleine Brogel au făcut parte din contingentul internaţional NATO în Bosnia, Kosovo, Liban şi Afganistan. Cele mai recente incidente implicând avioane militare de tipul F-16 datează din luna iulie anul curent. Astfel, la 22 iulie, în apropiere de insula japoneză Hokkaido s-a prăbuşit un avion de vânătoare american F-16, iar la începutul lunii iulie, două avioane de vânătoare britanice au căzut în Marea Nordului.
CANADA
Descoperire macabră
Poliţia canadiană a găsit, joi, capul unei femei, într-un râu din provincia Ontario, după ce în ziua precedentă a descoperit un picior, în acelaşi râu, la un kilometru în aval. Anchetatorii au cerut medicilor legişti să stabilească dacă cele două părţi de cadavru aparţin aceleiaşi persoane şi să îi precizeze vârsta şi talia. Unghiile piciorului tăiat de la gleznă, zărite de un grup de turişti în râul Credit, erau vopsite cu lac galben, ceea ce ar arăta că este vorba despre o femeie. După descoperirea acestuia, poliţia a demarat căutările în zonă, în încercarea de a găsi şi celelalte părţi ale trupului, dar după 24 de ore a fost recuperat numai capul. Anchetatorii, ajutaţi de scafandri şi câini, continuă căutările în parcul Hewick Meadows din regiunea Toronto. Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a declarat că nu se poate vorbi despre crimă întrucât nu a fost stabilită cauza decesului.
AFGANISTAN
Militari americani ucişi
Doi militari americani au fost ucişi vineri, de un poliţist afgan, în sud-vestul ţării, a anunţat forţa internaţională a NATO (Isaf), un nou episod în valul de atacuri comise de membri ai forţelor de securitate afgane împotriva aliaţilor lor occidentali. Atacatorul a fost ucis, a precizat Isaf. Aceste atacuri armate, din ce în ce mai numeroase în ultima perioadă, stârnesc îngrijorarea Isaf, însărcinată să pregătească forţele afgane pentru a putea asigura singure securitatea ţării, în condiţiile în care trupele NATO se pregătesc să părăsească Afganistanul, la sfârşitul lui 2014. Atacul armat, comis de un afgan recrutat în urmă cu cinci zile, este al şaselea în două săptămâni. Incidentul a avut loc în provincia Farah. Atacul a survenit în jurul orei 8.00, vineri, după ce forţele americane au ajuns în satul Kinisk, pentru a antrena membri ai poliţiei locale. Mohammad Ismail, un bărbat de 30 de ani, recrutat în program cu cinci zile în urmă, a fost ucis.
THAILANDA
Incendiu ucigaş
Cel puţin patru persoane au murit şi alte 20 au fost rănite într-un incendiu care a distrus un club de noapte frecventat de turişti străini, în celebra staţiune balneară Phuket din sudul Thailandei. Incendiul a izbucnit în Tiger Pub, situat pe plaja Patong. Focul a pornit de la un transformator, iar ulterior s-a extins în tot localul. Surse medicale au declarat că printre răniţi sunt străini şi thailandezi. La Revelionul din 2009, 67 de persoane au murit în incendiul care a cuprins o discotecă din Bangkok, printre care trei singaporezi, un japonez şi un birman.
FRANŢA
Incendiu de vegetaţie
Un incendiu a devastat, joi seară, o pădure de pini în apropiere de staţiunea balneară Lacanau, de pe coasta franceză a Atlanticului, după ce a distrus, în doar câteva ore, peste 400 de hectare de vegetaţie şi a rănit grav un pompier. Acest incendiu este unul dintre cele mai importante de la începutul verii în Franţa, după multiplele focare care au afectat Catalonia franceză, la 22 iulie, acoperind câteva sute de hectare. Un pompier a fost rănit grav la cap, de o ramură de copac şi a fost transportat la spital. La începutul serii, totuşi, doar cinci case fuseseră evacuate. Cei 120 de pompieri însoţiţi de 20 de membri ai unităţii specializate în incendii de pădure a pompierilor au primit ajutor din partea unităţilor venite din departamentele limitrofe. Patru avioane Canadair şi două avioane Dash sprijină eforturile pompierilor pe frontul incendiului. Incendiul s-a produs în timp ce Lacanau, staţiune balneară situată la 50 de kilometri nord-vest de Bordeaux şi renumită pentru valurile sale, adăposteşte elita mondială a surfului, pentru Lacanau Surf Pro, o etapă a circuitului mondial profesionist al acestei discipline. Incendiul intervine în timp ce Spania, afectată ca şi Franţa de un val de caniculă, a pierdut zeci de mii de hectare distruse de foc încă de la începutul verii.
BULGARIA
Incendiu controlat
Un incendiu uriaş de vegetaţie din sud-estul Bulgariei, în zona cuprinsă între Marea Neagră şi oraşele Pomorie şi Nesebar, a fost controlat, a anunţat, vineri, primarul oraşului Pomorie. Unele focare sunt active în continuare iar din acest motiv, mai multe echipe au monitorizat situaţia, vineri şi în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Incendiul a distrus aproape 10.000 de hectare de păduri de pin, arbuşti şi iarbă uscată. Peste 150 de persoane, inclusiv pompieri, pădurari, militari şi voluntari, au luat parte la efortul care a condus la controlarea incendiului. Două elicoptere de tip MI-17 de la baza aeriană de la Krumovo au participat, de asemenea, la operaţiuni. Numărul important de incendii de vegetaţie din Bulgaria este atribuit caniculei şi secetei, dar şi neatenţiei oamenilor.
CHILE
Arestări
Poliţia din Chile a arestat 139 de persoane, majoritatea elevi de liceu, care au ocupat trei şcoli din capitala Santiago de Chile. În timp ce poliţia încerca să pătrundă în aceste clădiri, s-au produs confruntări violente. Studenţii chilieni au protestat masiv în ultimele câteva luni, cerând accesul gratuit la educaţie de calitate pentru toţi cetăţenii. Campania pentru reforma sistemului educaţional este cea mai amplă mişcare de protest din Chile, de la reinstalarea democraţiei, în 1990, studenţii afirmând că sistemul educaţional, considerat cel mai bun din America Latină, este extrem de nedrept, cei mai săraci fiind obligaţi să se mulţumească cu şcolile subfinanţate.
NORVEGIA
Demisia şefului poliţiei
Şeful poliţiei norvegiene a demisionat joi, în urma publicării unui raport foarte critic asupra eforturilor poliţiei privind atacurile comise anul trecut de către Anders Behring Breivik. Anunţată de ministrul Justiţiei, Grete Faremo, în cadrul unei dezbateri televizate, demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile după ce o comisie independentă de anchetă a apreciat că Breivik ar fi putut să fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieţi. În acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai întâi opt persoane detonând o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti. pe insula Utoya. Ulterior, presa a criticat dur conducerea poliţiei, pentru că a încercat să îşi protejeze angajaţii şi pentru că nu a dezvăluit totul în rapoartele cu privire la greşelile comise de poliţişti în ziua dramei. Oeystein Maeland şi-a motivat demisia prin lipsa de încredere pe care susţine că o resimte din partea Guvernului.