Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 August 2012 / 00:00 364 accesări

ITALIA

Acuzaţii de viol

Doi români au fost arestaţi în Italia pentru că au violat o tânără de 21 de ani, originară din Elveţia. Cei doi tineri, de 24, respectiv 36 de ani, au fost reţinuţi la Milano. Potrivit primelor informaţii, românii au abordat-o pe victimă şi au convins-o să urce în maşina lor. Apoi ar fi dus-o într-o zonă izolată, din comuna Carugate, unde au violat-o. După aceea, i-au furat telefonul mobil şi au abandonat-o. Femeia a fost găsită de trecători, care au anunţat autorităţile. Tânăra este fără adăpost şi are un handicap mintal.

SPANIA

Români blocaţi pe aeroport

O aeronavă care trebuia să plece, marţi, din Tenerife spre Bucureşti cu 204 pasageri are peste 24 de ore de întârziere din cauza unor probleme tehnice. O echipă tehnică a fost trimisă, miercuri, la Tenerife pentru a remedia defecţiunea. Aeronava Airbus 310 care trebuia să efectueze zborul Tenerife-Bucureşti cu 204 pasageri la bord se află de marţi pe Aeroportul din Tenerife din cauza unor probleme tehnice ce nu au putut fi remediate pe loc, după cum au anunţat reprezentanţii companiei Tarom. Pasagerii zborului RO5294 au fost cazaţi peste noapte la hotel, costurile fiind suportate de Tarom.

R. MOLDOVA

Vizită oficială

Premierul Vlad Filat a confirmat că Angela Merkel va efectua o vizită de stat în R. Moldova, pe 22 august. „Am aşteptări foarte mari de la oamenii care doresc şi pot să ajute ţara. Sunt absolut sigur că această vizită va însemna foarte mult pentru R. Moldova”, declara Vlad Filat în iunie, când a anunţat vizita cancelarului german. Până la sfârşitul acestei săptămâni, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene urmează să definitiveze agenda vizitei.

UCRAINA

Folosirea limbii ruse

Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici a promulgat legea care extinde drepturile folosirii limbii ruse la nivel regional, contestată dur de opoziţie. Legea extinde drepturile utilizării limbilor minorităţilor la nivel regional, inclusiv a limbii ruse, opoziţia acuzând că aceasta devine, de facto, a două limbă oficială a ţării. În încercarea de atenuare a tensiunilor, şeful statului a ordonat pregătirea unor amendamente pentru „asigurarea evoluţiei şi bunei funcţionări a limbii ucrainene”. Guvernul de la Kiev va crea un grup de lucru format din personalităţi din mediul academic pentru pregătirea amendamentelor.

OSETIA DE SUD

Patru ani de la conflict

Premierul rus Dmitri Medvedev s-a aflat ieri în Osetia de Sud, cu ocazia marcării a patru ani de la conflictul din august 2008. Georgia a declanşat, pe 7 august 2008, o ofensivă pentru obţinerea controlului asupra regiunii separatiste proruse Osetia de Sud. Rusia a ripostat prin declanşarea unei ofensive de anvergură. Conflictul de cinci zile s-a încheiat cu recunoaşterea de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Preşedintele Vladimir Putin a declarat la rândul său că Rusia pregătise, la începutul anului 2007, un plan pentru situaţia izbucnirii unui război între Georgia şi miliţiile separatiste.

SPANIA

Accident la metrou

Doi oameni au murit şi alţi doi au fost răniţi în urma unui accident, care s-a produs la metrou, în Madrid. Garnitura circula pe o linie scoasă din uz. Metroul s-a izbit cu putere de un mal de pământ ce se afla la capătul liniei. Timp de mai multe ore, salvatorii s-au chinuit să scoată victimele dintre fiarele contorsionate ale metroului. Accidentul s-a produs pe o linie de manevre din Madrid. În metrou se aflau patru persoane: un angajat al metroului, soţia sa, fiul lor de patru ani şi babysitter-ul, o tânără de 17 ani, originară din Elveţia. Soţia şi copilul bărbatului care a murit au fost transportaţi la spital pentru îngrijiri medicale. Un consilier al comunităţii Madrid a luat legătura cu familiile victimelor. Autorităţile au deschis o anchetă pentru a se stabili cauzele accidentului, mai ales că în zonă limita de viteză este de 20 de kilometri pe oră. Angajatul nu ar fi trebuit să aibă în cabină persoane care nu fac parte din personal.

FRANŢA

Protest extrem

Un bărbat a ajuns la spital în stare foarte gravă după ce şi-a dat foc în semn de protest în sediul Agenţiei de Ajutor Social din oraşul francez Mantes-la-Jolie. Bărbatul, în vârstă de 51 de ani, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii a recurs la acest gest extrem după ce a fost informat că nu se mai califica pentru a primi ajutorul social de solidaritate. Bărbatul s-a stropit cu o substanţă inflamantă şi şi-a dat foc spre şocul angajaţilor şi al celorlalte persoane prezente în agenţie. Personalul a intervenit imediat cu extinctoare, dar chiar şi aşa bărbatul a suferit arsuri pe cel puţin 60% din corp. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire ale victimei. Autorităţile locale au mobilizat echipe de psihologi pentru cei care au asistat la tragedie.

INDIA

Accident rutier

Cel puţin 31 de persoane au murit şi alte 27 au fost rănite după ce un autocar supraîncărcat a căzut într-o prăpastie, în India, anunţă autorităţile locale. Potrivit primelor rezultate ale anchetei, şoferul a pierdut controlul asupra vehiculului din cauza vremii nefavorabile, iar autocarul, în care se aflau 58 de persoane, a căzut într-o prăpastie. Accidentul s-a produs miercuri dimineaţă într-o zonă muntoasă din statul indian Meghalaya.

EGIPT

Violenţe la graniţă

Elicoptere militare au lansat rachete asupra unui grup de militanţi islamişti din satul Toumah, din Peninsula Sinari, au anunţat oficiali din serviciile egiptene de securitate. Circa 20 de oameni au fost ucişi, fiind distruse şi trei vehicule blindate care aparţineau teroriştilor. Armata egipteană a lansat atacuri separate, cu elicoptere, şi în zona Sheikh Zuwayed, la est de oraşul al-Arish. Atacurile au intervenit după ce oameni înarmaţi au atacat mai multe puncte de control din al-Arish. Mai multe persoane au fost rănite. Este prima dată când Egiptul a lansat rachete în Peninsula Sinai după războiul din 1973 cu Israelul. Intensificarea violenţelor este un test de credibilitate pentru Guvernul preşedintelui Morsi. Acesta a decis trecerea în rezervă a şefului serviciilor de spionaj, Murad Muafi, precum şi înlocuirea şefului Gărzii republicane şi a guvernatorului provinciei Sinai.

PAKISTAN

Atentat

O bombă a ucis patru poliţişti şi a rănit alţi 14 în Pakistan, în provincia Baluchistan din sud-vestul ţării, potrivit unui anunţ al poliţiei. Incidentul s-a produs în apropierea oraşului Turbatm aflat la peste o mie de kilometri de Quetta, capitala acestei provincii bogată în hidrocarburi. Au fost trimise întăriri către Turbat pentru a se asigura securitatea unei manifestaţii religioase care va avea loc în vecinătatea oraşului. Atentatul nu a fost revendicat. Baluchistan, regiune aflată la frontiera Pakistanului cu Iranul şi Afganistanul, se confruntă constant cu violenţe între şiiţi şi suniţi. Mii de persoane au fost ucise de la începutul acestor confruntări, în 1980.

SUA

Pedeapsă capitală evitată

Autorul atacului armat din Tucson, statul american Arizona, din ianuarie 2011, soldat cu moartea a şase persoane şi rănirea gravă a democratei Gabrielle Giffords, fostă membră a Camerei Reprezentanţilor, a pledat vinovat în faţa unui tribunal federal. În schimbul recunoaşterii vinovăţiei, Jared Loughner, de 23 de ani, va scăpa de pedeapsa capitală şi va fi încarcerat pe viaţă, fără posibilitate de eliberare condiţionată sau apel. Avocatul lui Loghner a declarat că acesta a acceptat să pledeze vinovat în cunoştinţă de cauză şi din voinţă proprie. Judecătorul federal Larry A. Burns a declarat că Jared Loughner este apt să înţeleagă acuzaţiile aduse împotriva lui şi este apt să fie judecat, după ce a urmat un tratament psihiatric, la cererea justiţiei, timp de peste un an. Şase persoane, între care un judecător federal şi o fetiţă de nouă ani au fost ucişi de Jared Loughner, în Tucson, pe 8 ianuarie 2011, atunci când a deschis focul într-o zonă a unui centru comercial unde Gabrielle Giffords participa la o reuniune politică. Alte 13 persoane au fost rănite în acest incident. Gabrielle Giffords şi-a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie demisia din Congres.

ZAMBIA

Protest sângeros

Revoltaţi de salariile prea mici, o echipă de mineri din Zambia l-a ucis pe directorul chinez al companiei. Wu Shengzai, de 50 de ani, a murit strivit de un vagonet pe care protestatarii l-au împins peste el. Directorul coborâse în subteran pentru a discuta cu minerii nemulţumiţi. În timpul incidentelor, un alt chinez din conducerea minei a fost rănit. Minerii care lucrează în mina de cărbune Collum din regiunea Sinazongwe sunt furioşi că managerii au întârziat acordarea noului salariu minim, echivalent cu 320 de dolari. Ministrul zambian al Muncii Fackson Shamenda a venit la faţa locului pentru a încerca să calmeze spiritele. Un raport de anul trecut al organizaţiei Human Rights Watch arăta că minele deţinute de chinezi în Zambia nu respectă condiţiile de muncă şi de siguranţă.

PAKISTAN

Ordin pentru premier

Curtea Supremă din Pakistan i-a ordonat premierului Raja Pervez Ashraf să compară în instanţă, pentru că nu a redeschis dosare de corupţie în care este vizat preşedintele Asif Ali Zardari. Decizia intervine la două luni după ce predecesorul lui Raja Pervez Ashraf, Yousuf Raza Gilani, a fost găsit vinovat de sfidarea justiţiei în acelaşi dosar ceea ce a antrenat de altfel demisia sa. Pakistanul se confruntă de mult timp cu tensiuni între Guvern şi sistemul judiciar. Analiştii se tem că măsura ar putea duce la o nouă perioadă de instabilitate politică. Instanţa cere ca Guvernul să le ceară autorităţilor elveţiene să redeschidă nişte dosare de corupţie în care este vizat preşedintele Asif Ali Zardari. Acuzaţiile datează din anii 1990, când fosta soţie a lui Asif Ali Zardari, Benazir Bhutto, era premier. Amândoi au fost acuzaţi atunci că au folosit conturi bancare din Elveţia pentru spălare de bani. Asif Ali Zardari a declarat în repetate rânduri că acuzaţiile sunt motivate politic. Săptămâna trecută, Curtea Supremă din Pakistan a respins un proiect de lege care ar fi asigurat înalţilor oficiali guvernamentali imunitate faţă de acuzaţia de sfidare a justiţiei.

RUSIA

Reducerea pedepsei

Un procuror rus a cerut ca sentinţa pronunţată împotriva lui Platon Lebedev, care ispăşeşte 13 ani de închisoare pentru evaziune şi fraudă la grupul Iukos, pe care l-a condus împreună cu Mihail Hodorkovski, să fie redusă. La rândul său, Mihail Hodorkovski ispăşeşte o pedeapsă în acest caz. Procurorul a declarat că este necesară o rectificare a infracţiunilor comise de Platon Lebedev, în concordanţă cu noi prevederi ale Codului Penal care au redus pedeapsa pentru infracţiunile comise. În cazul aprobării acestei moţiuni depuse de către avocaţii lui Lebedev, pedeapsa va fi redusă cu aproape trei ani, la 11 ani şi trei luni, eliberarea acestuia urmând să fie prevăzută pentru octombrie 2014. Totodată, un alt tribunal rus a respins cererea de eliberarea condiţionată a lui Aleksei Kurţin, un fost adjunct al directorului fostei comapnii Iukos. Aleksei Kurţin a fost condamnat în ianuarie 2010 la o pedeapsă de 15 ani şi jumătate, însă Tribunalul Moscovei i-a redus pedeapsa, în iunie, în urma unor modificări ale legislaţiei care au reclasificat infracţiunile, la 12 ani şi jumătate, pentru fraudarea Iukos şi l-a obligat la plata unei amenzi.



12