Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Iulie 2012 / 00:00 464 accesări

FRANŢA

Cuplu de români condamnat

Un tribunal din Nisa a condamnat, vineri, la patru luni de închisoare, un cuplu de români care şi-a trimis copiii la cerşit. Copiii erau obligaţi să dea adevărate spectacole de stradă, în centrul oraşului, pentru a face rost de bani. Iar activitatea s-a dovedit una profitabilă, scrie ”Le Nice Matin”, fără a oferi alte detalii despre caz.

CANADA

Român arestat

Un român care s-a refugiat în Canada, după ce a fost condamnat pentru ucidere din culpă, după ce a accidentat mortal un pieton în România, în urmă cu aproape zece ani, se află în arest şi riscă să fie extrădat. Curtea de Apel din Saskatchewan a respins cererea lui Valerică Creţu, de eliberare condiţionată, care înceară să evite extrădarea în România, unde este condamnat la trei ani de închisoare cu executare. La 6 octombrie 2002, când a accidentat mortal un pieton şi a fugit de la locul faptei, Creţu se aflase sub influenţa alcoolului. Ulterior, el a fost arestat, găsit vonovat şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. El a atacat sentinţa în apel, iar la 29 aprilie 2004 a primit o pedeapsă mai mare, tot cu suspendare. În mai puţin de două luni, Creţu a ajuns în Canada şi a cerut statut de refugiat, mărturisindu-şi statutul de condamnat, prin documentele depuse. El a fost reţinut de autorităţile canadiene, şapte săptămâni, după care a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 5.000 de dolari, iar ulterior s-a mutat în Saskatoon. La 7 decembrie 2004, un tribunal din România a comutat sentinţa lui Creţu la trei ani de închisoare cu executare.

BULGARIA

Autocar cu români, ars

Un autobuz care transporta 50 de turişti din România a luat foc, ieri, în timp ce se deplasa în zona oraşului Nesebar şi a ars complet, fără ca vreo persoană să fie rănită. Incidentul s-a petrecut lângă satul Bania, în zona istorică a oraşului Nesebar, la Marea Neagră. Turiştii români se aflau într-o călătorie de două zile la Nesebar. Pentru moment, cauzele izbucnirii incendiului sunt necunoscute dar poliţia continuă cercetările. Acesta nu este singurul necaz la malul mării. Trei oameni s-au înecat într-o singură zi pe coasta bulgară a Mării Negre, a anunţat poliţia din Burgas. Victime erau bulgari în vacanţă şi şi-au pierdut viaţa vineri, în districtul Burgas. Poliţia le-a cerut tuturor turiştilor să aibă grijă când înoată şi să respecte avertismentele salvamarilor.

CHINA

Supravieţuire miraculoasă

O fetiţă de opt luni din China a reuşit să supravieţuiască după ce i-a fost tăiat gâtul, fiind apoi înfăşurată într-o pungă de plastic şi aruncată la gunoi. Micuţa a fost găsită din întâmplare şi a fost transportată de urgenţă la spital. Deşi la început, medicii nu i-au dat nicio şansă, fetiţa a uimit pe toată lumea cu dorinţa de a trăi. Cadrele medicale sunte de părere că, dacă mai stătea în pungă câteva minute în plus, fetiţa ar fi murit. Autorităţile chineze cred că bebeluşul a fost aruncat la gunoi din cauza politicii din China care nu lasă cuplurile să aibă mai mult de un copil.

YEMEN

Ministru, ostatic

Loialişti ai fostului preşedinte yemenit Ali-Abdullah Saleh l-au luat ostatic pe ministrul de Interne al ţării, cerând să fie incluşi în forţele de oridine ale ţării, în schimbul eliberării oficialului. Cei circa o sută de loialişti au luat iniţial mai mulţi ostatici, pe care însă i-au eliberat, menţinându-l în captivitate doar pe ministrul de Interne, Abdul Qader Qahtan. Grupul care reprezintă de fapt o miliţie tribală susţine că anul trecut a ajutat forţele de ordine ale ţării să recâştige controlul unei zone, împotriva militanţilor al-Qaida, cu promisiunea că vor fi încorporaţi. Această miliţie tribală s-a aflat de partea fostului preşedinte Ali-Abdullah Saleh, care a fost înlăturat de la putere în luna februarie, după 33 de ani. Rămâne de văzut dacă oficialii de la Sanaa vor negocia eliberarea ministrului de Interne.

BOSNIA – HERŢEGOVINA

Cutremur

Un cutremur cu magnitudinea de 4,6 a avut loc în regiunea Zenica din centrul Bosniei, provocând mici pagube materiale, au anunţat, sâmbătă, serviciile locale de intervenţie. Cutremurul, al cărui epicentru s-a situat la 50 de kilometri nord-vest de Sarajevo, s-a produs vineri seara, la ora 23.12 GMT. Potrivit serviciilor de intervenţie, nu a fost rănită nicio persoană dar seismul a produs mici pagube materiale la faţadele unor clădiri din Zenica. Presa locală a raportat că numeroşi locuitori ai acestui oraş au petrecut noaptea pe stradă, temându-se de un nou cutremur.

COREEA DE NORD

Inundaţii mortale

Cel puţin 88 de persoane au fost ucise şi aproape 63.000 au rămas fără adăpost, în urma taifunului Khanun, care a provocat ploi abundente şi inundaţii în Coreea de Nord. Circa 17.000 de case au fost inundate sau distruse. Au fost distruse şi multe clădiri publice, obiective industriale şi culturi agricole. Analişti afirmă că anunţul ar putea reflecta aşteptările ţării sărace de ajutor extern. Luna trecută, un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirski, a declarat că 16 milioane de oameni din Coreea de Nord suferă de foamete, malnutriţie şi probleme economice.

MEXIC

Incendiu la ”Batman”

Circa 800 de oameni au fost evacuaţi dintr-un cinematograf din vestul Mexicului, unde rula ultimul film din seria ”Batman”, după ce un incendiu a izbucnit într-un container din faţa sălii. Evacuarea a fost o măsură de precauţie, pentru că incendiul a provocat mult fum. Nimeni nu a fost rănit şi nu există dovezi că incendiul ar fi fost provocat intenţionat. Săptămâna trecută, un bărbat înarmat a deschis focul într-un cinematograf din statul Colorado. 12 persoane au fost ucise şi zeci au fost rănite.

RUSIA

Negocieri militare

Rusia negociază pentru a redeschide instalaţii militare din Cuba şi Vietnam, potrivit unui anunţ al comandantului marinei ruse, viceamiralul Viktor Cirkov. Rusia a anunţat, în 2001, abandonarea bazei sale navale din Golful Cam Ranh din sudul Vietnamului, închiriată în virtutea acordului semnat în 1979, între Hanoi şi URSS. Rusia a anunţat şi retragerea din Cuba. Moscova a motivat pe atunci că deciziile au fost luate din cauza necesităţii de a-şi concentra eforturile pentru a contracara în special ameninţarea teroristă. Rusia nu a păstrat, în afară de portul Sevastopol din Crimeea, Ucraina, acolo unde este momentan flota din Marea Neagră, decât un punct de realimentare şi asistenţă tehnică în portul din Tartus, Siria, utilizat de marina rusă încă din 1970.

ECUADOR

Pledoarie maternă

Mama fondatorului Wikileaks, Julian Assange, se află în Ecuador, pentru a le cere autorităţilor să îi ofere fiului său azil politic. Christine Assange a ajuns luni la Quito, pentru a se întâlni cu autorităţile ecuadoriene. Ea le-a spus jurnaliştilor că va invoca respectarea drepturilor omului în cursul discuţiilor. ”Cu siguranţă, preşedintele Rafael Correa şi echipa sa vor lua cea mai bună decizie”, a spus ea. Assange se află în ambasada Ecuadorului de la Londra, de peste o lună. El vrea să evite extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol. Assange susţine că acuzaţiile sunt motivate politic.

GUATEMALA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs ieri, în Oceanul Pacific, în largul coastelor Guatemalei şi Mexicului, fără să fie urmat imediat de lansarea unei alerte de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică USGS. Cutremurul s-a produs la ora 12.22 GMT, la o adâncime de 35 de kilometri, la o distanţă de 26 de kilometri de oraşul Ocos din Guatemala şi la 28 de kilometri sud-sud-vest de oraşul mexican Suchiate.

UGANDA

Epidemie de Ebola

O epidemie de febră hemoragică cauzată de virusul mortal Ebola a izbucnit la începutul lunii iulie, în vestul Ugandei şi a ucis deja 14 persoane, a anunţat, sâmbătă, biroul local al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Epidemia a apărut în districtul Kibaal, la 200 de km de capitala Ugandei, Kampala şi la circa 50 de km de frontiera cu Congo. Echipe de la Ministerul Sănătăţii ugandez şi Centrul de control şi prevenire a maladiilor al Guvernului SUA au fost trimise în zonă. Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, provoacă între 50 şi 90% din decese în rândul pacienţilor. Nu există niciun tratament sau vaccin împotriva virusului iar medicii nu pot decât lupta contra simptomelor, mai ales prin rehidratarea bolnavilor. Transmiterea are loc prin contact direct cu sângele, secreţii corporale şi manipularea fără precauţie a cadavrelor contaminate. Virusul îşi trage numele de la un râu din nordul Congo unde a fost reperat pentru prima dată, în 1976, când această ţară se numea Zair. Din 1976, 15 epidemii au fost înregistrate în Africa, afectând peste 1.800 de persoane şi făcând peste 1.300 de morţi, potrivit OMS.

PAPUA NOUA GUINEE

Seism

Un cutremur de magnitudine 6,6 a avut loc, ieri, în largul Papua-Noua Guinee, a anunţat Institutul american de geofizică, fără ca o alertă la tsunami să fie declanşată. Cutremurul de pământ, care a lovit regiunea izolată Noua Irlandă, s-a produs la o adâncime de 66 km, la 124 km de Rabaul şi 843 km de Port Moresby, capitala Papua-Noua Guinee. Cutremurele puternice sunt frecvente în Papua Noua-Guinee, ţară aflată pe Centura de Foc a Pacificului, zonă de frecare între două plăci tectonice provocând o intensă activitate seismică. În 1998, un tsunami gigant a făcut peste 2.000 de morţi la Aitape, pe coasta de nord-vest a ţării.



12