Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Iulie 2012 / 00:00 321 accesări

ITALIA

Români arestaţi

24 de români suspectaţi de apartenenţă la o reţea infracţională au fost arestaţi în Sardinia. 14 bărbaţi şi şase femei, toţi români, cu vârste între 20 şi 30 de ani, au fost arestaţi sub acuzaţia de asociere în vederea comiterii de furturi şi alte infracţiuni în provincia Olbia-Tempio din Sardinia. Alţi patru români, suspectaţi de apartenenţă la aceeaşi reţea infracţională, au fost surprinşi în flagrant, în timp ce furau dintr-un restaurant din localitatea Sassari (Sardinia). Cei 24 de români sunt acuzaţi de comiterea a zeci de furturi majore în cursul anului 2012.

MAREA BRITANIE

Alertă de incendiu

Centrul comercial situat la intrarea în parcul olimpic de la Londra a fost evacuat scurt timp, ieri, din cauza unei alerte de incendiu. Westfield Stratford City, unul dintre cele mai mari complexe comerciale din Europa, este situat la intrarea principală în parcul olimpic. O alarmă de incendiu a fost declanşată în unul din restaurante, a declarat purtătorul de cuvânt al centrului comercial. A fost un incident minor, soluţionat rapid, a precizat oficialul citat. Peste 40.000 de persoane, dintre care 18.000 de militari, sunt mobilizate pentru garantarea securităţii pe durata Jocurilor Olimpice de la Londra.

POLONIA

Muniţie de război

Peste 400 de piese de muniţie care nu a explodat, datând din al Doilea Război Mondial, au fost descoperite miercuri la Opole, în sud-vestul Poloniei, în cursul unor lucrări în acest oraş cu 126.000 de locuitori, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei. După dezgropare, muniţia a fost transportată în afara oraşului, pe un poligon de tir al armatei, pentru a fi dezamorsată acolo. Este vorba despre obuze antitanc de calibrul 47 de milimetri. Descoperirea a fost făcută în cursul unor lucrări realizate de o societate din domeniul energiei.

MEXIC

Tragedie minieră

Şapte mineri au murit miercuri, într-o explozie dintr-o mină de cărbune din nordul Mexicului. Tragedia s-a produs într-o mină situată în La Florida, municipalitatea Muzquiz. Toate indiciile arată că explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze. Cei şapte mineri au vârstele între 22 şi 39 de ani, potrivit poliţiei. Într-un raport făcut public în noiembrie 2011, Comisia Naţională pentru Drepturile Omului (CNDH) a denunţat condiţiile rele de securitate şi igienă din zona minieră a statului Coahuila, unde au fost semnalate mai multe accidente miniere mortale, în ultimii ani. În mai 2011, 11 mineri au murit într-o mină din aceeaşi zonă, după o explozie a gazelor acumulate în galerii. În urmă cu cinci ani, 65 de mineri au murit în mina din Pasta de Conchos. Până în 2012, doar două trupuri ale victimelor au fost găsite.

GERMANIA

Bănci retrogradate

Agenţia de notaţie financiară Moody\'s a retrogradat, miercuri, de la stabilă la negativă, perspectiva a 17 bănci germane şi a mai multor filialele ale lor, la două zile după ce a retrogradat-o pe cea a statului german, pe baza unor incertitudini cu privire la Zona Euro. Băncile vizate, printre care figurează KB Deutsche Industriebank şi Deutsche Postbank, sunt cele ale căror evaluare financiară depinde de sprijinul statului federal german şi/sau al landurilor şi comunelor, a explicat agenţia. Luni, Moody\'s a coborât de la stabilă la negativă perspectiva Germaniei, din cauza poverii că noile ajutoare plătite ţărilor din Zona Euro aflate în dificultate ar putea apăsa asupra economiei ţării. Luând această decizie, agenţia americană sugerează că nu ar exclude privarea primei economii europene de nota Aaa, cea mai bună posibilă, ce ar trebui sa îi permită să se împrumute de pe pieţe la rata cea mai mică. Berlinul a reacţionat imediat, asigurând că ”Germania va continua să fie ancora stabilităţii Zonei Euro”. După această decizie, Moody\'s a retrogradat, marţi, perspectiva Fondului de Salvare European, la care Germania este cel mai mare contribuabil.

FRANŢA

Complicitate la tortură

Parchetul din Paris a deschis, ieri, o anchetă preliminară pe baza plângerii Federaţiei Internaţionale a Drepturilor Omului (FIDO) şi a Ligii pentru Drepturile Omului, împotriva companiei Qosmos, care ar fi furnizat Siriei materiale de supraveghere informatică, în vederea reprimării oricărui act de opoziţie politică sau intelectuală. În urma anchetei preliminare deschise ieri, Parchetul poate decide încredinţarea cazului unui judecător de instrucţie sau clasarea lui. Compania nu are absolut nimic să îşi reproşeze şi aşteaptă calmă concluziile anchetei, a declarat avocatul Qosmos, Benoît Chabert. FIDO şi LDO au depus deja plângere pentru complicitate la acte de tortură împotriva unei alte companii franceze, Amesys, filială a companiei Bull, pentru fapte similare privind Libia în mandatul lui Gaddafi. La sfârşitul lui mai a fost deschisă o informare judiciară în urma unei plângeri depuse în acest sens, cu constituire de părţi civile.

SUA

Tensiuni la Los Angeles

Poliţia se temea de violenţe la Anaheim, în apropiere de Los Angeles, miercuri, după ce doi presupuşi membri ai unei grupări au fost ucişi de forţele de ordine, iar 24 de persoane au fost arestate în cursul unor manifestaţii de protest, marţi. Confruntările au avut loc la Anaheim, la 50 de kilometri sud de Los Angeles, unde manifestanţii au aruncat cu pietre asupra agenţilor de poliţie, în semn de protest faţă de moartea lui Manuel Diaz, în vârstă de 25 de ani şi a lui Joel Acevedo, de 21 de ani. Cei doi au fost împuşcaţi de poliţişti, la sfârşitul săptămânii trecute, declanşând indignarea locuitorilor acestei suburbii, majoritar hispanice, care denunţă un abuz din partea autorităţilor. 20 de adulţi şi patru minori au fost arestaţi în cursul manifestaţiilor de marţi, când au fost aruncate cocteiluri Molotov asupra forţelor de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene şi tiruri cu gloanţe de cauciuc împotriva unei mulţimi de câteva sute de persoane reunite lângă sediul primăriei. În prezent, situaţia este calmă, potrivit lui John Welter, şeful poliţiei din Anaheim, însă primarul oraşului, Tom Tait, a declarat pentru CNN că poliţia se aşteaptă la noi tulburări. În mai, Los Angeles a marcat 20 de ani de la revoltele violente declanşate în 1992, după achitarea unor poliţişti care l-au bătut pe tânărul de culoare Rodney King. În aceste revolte, care au durat şase zile, au fost ucise peste 50 de persoane iar alte câteva mii au fost rănite.

INDIA

Violenţe interetnice

Zeci de persoane au fost ucise în cursul unor violenţe interetnice, în ultima perioadă, în nord-estul Indiei, au anunţat autorităţile, care au suplimentat efectivele militare în teritoriu. Peste 170.000 de localnici şi-au părăsit satele din statul Assam, refugiindu-se în tabere, clădiri guvernamentale şi şcoli, pentru a scăpa de violenţele care au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, al căror bilanţ, potrivit autorităţilor, a ajuns miercuri la 35 de morţi. În conflict sunt implicate triburile indigene din Bodo, pe de o parte şi musulmani, de cealaltă parte, care îşi dispută, de mai mulţi ani, proprietatea asupra terenurilor din această regiune izolată a Indiei. Poliţia a instaurat, luni seara, o politică de deschidere a focului fără avertisment, după ce persoane turbulente au atacat mai multe magazine şi locuinţe. A fost instituită şi o interdicţie de circulaţie. Potrivit Press Trust of India, violenţele au izbucnit după ce doi lideri ai studenţilor musulmani au fost împuşcaţi, fiind grav răniţi. Acest lucru a provocat acte de represalii împotriva populaţiei Bodo. Partea de nord-est a Indiei este legată de restul ţării printr-o fâşie strâmtă de teren şi, timp de mai multe decenii, s-a confruntat cu conflicte etnice şi separatiste. Recent, câteva dintre principalele mişcări separatiste au demarat negocieri de pace cu guvernul central.

PAKISTAN

NATO... suspendat

Pakistanul a suspendat trecerea convoaielor NATO care transportă provizii către Afganistan, din motive de securitate, autorităţile temându-se de atacuri islamiste. Bărbaţi înarmaţi au atacat, marţi, un camion NATO şi l-au ucis pe şofer, în apropiere de oraşul Jamrud, aflat lângă Peshawar, principalul oraş din nord-vestul Pakistanului, la intrarea în zonele tribale, bastionul principal al talibanilor şi cel mai important sanctuar al-Qaida din lume. Este vorba despre primul atac împotriva unui convoi, de la începutul lunii iulie, dată la care Islamabadul şi Washingtonul au încheiat un acord pentru redeschiderea acestor căi de acces pentru camioanele NATO, după şapte luni de pauză. Un alt responsabil, al autorităţilor locale, de această dată, a confirmat, ieri, suspendarea trecerii convoaielor, din motive de securitate. Drumurile vor fi redeschise în curând, însă pentru moment, camioanele care transportă provizii pentru soldaţii NATO staţionaţi în Afganistan au fost avertizate să nu se apropie de frontieră.



12