SUA
Tragedie rutieră
Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte 12 au fost rănite duminică seara, într-un accident rutier în care a fost implicată o camionetă, în Texas. Cel puţin şase dintre răniţi au fost transportaţi pe calea aerului la spitale de la San Antonio şi Corpus Cristi. Camioneta marca Ford-250, care se îndrepta către nordul SUA, pe Austostrada 59, a ieşit în afara carosabilului, la nivelul oraşului Goliad, la 145 de kilometri sud-est de San Antonio şi s-a izbit puternic de doi arbori. Condiţiile meteorologice erau adecvate traficului rutier, la momentul producerii accidentului şi nu existau probe cu privire la consumul de băuturi alcoolice la locul accidentului. În accident nu au fost implicate şi alte vehicule.
AFGANISTAN
Militari americani atacaţi
Un militar afgan a întors arma împotriva a doi militari americani pe care i-a rănit, la o zi după un atac similar, comis de un poliţist afgan care a ucis trei formatori străini angajaţi de NATO. Atacatorul a fost ucis. Incidentul s-a produs într-o bază de pe teritoriul provinciei Faryab, o regiune destul de liniştită în comparaţie cu cele din sudul sau estul Afganistanului. Un purtător de cuvânt al Forţei NATO în această ţară, ISAF, a confirmat incidentul. Atacurile împotriva forţei NATO comise de poliţişti sau militari afgani s-au înmulţit puternic în 2012. Potrivit unui bilanţ AFP, 29 de militari ISAF au fost ucişi în acest fel, anul acesta. Talibanii afirmă că aceste atacuri sunt comise de elemente infiltrate din rândurile lor. Un raport NATO anunţa în ianuarie că aceste incidente sunt rezultatul unor divergenţe legate de incompatibilităţi culturale între afgani şi străini. Săptămâna trecută, un militar afgan, găsit vinovat de uciderea a cinci militari francezi la Kapisa, în ianuarie, a fost condamnat la moarte.
SPANIA
Incendiu activ
Un incendiu de proporţii devastează, de duminică, nord-estul Spaniei, în apropiere de frontiera cu Franţa, fiind în continuare activ, ieri, au anunţat pompierii, adăugând că o uşoară domolire a rafalelor de vânt a permis intervenţia bombardierelor cu apă. O a patra persoană, un francez care a suferit arsuri foarte grave, duminică, a murit ieri, din cauza rănilor suferite în timpul incendiului care afectează regiunea La Junquera din nord-estul Spaniei. Alţi trei francezi au murit duminică, un bărbat împreună cu fiica sa de 15 ani, care, ca să scape din incendiu au sărit în mare, în PortBou, şi un bărbat de 75 de ani, care a făcut o criză cardiacă, după ce şi-a văzut casa încercuită de flăcări, în satul Llers, în apropiere de La Junquera. Până în prezent, patru persoane au murit. Ultima este un bărbat în vârstă de 64 de ani, un francez, care a fost transportat în stare critică la spitalul Vall d\'Hebron din Barcelona, a anunţat Ministerul catalan al Sănătăţii. Focul s-a declanşat duminică la amiază, în apropiere de La Junquera şi s-a propagat rapid în regiunea Alt Emporda, sitată la sud de frontieră, favoizat de un vânt puternic.
UNGARIA
Morminte evreieşti profanate
57 de mormite au fost vandalizate duminică, de persoane necunoscute, într-un cimitir evreiesc din Kaposvar, la 200 km sud-vest de Budapesta, a anunţat liderul asociaţiei comunităţilor evreieşti din localitate, Laszlo Rona, denunţând faptele drept un ”act rasist”. Poliţia a deschis o anchetă pentru a-i găsi pe vinovaţi. În cele 57 de morminte sunt depuse rămăşiţele a 250 de persoane. În opinia lui Rona, pagubele sunt de circa 3,5 milioane de forinţi (12.000 de euro), ceea ce reprezintă 150% din bugetul anual al asociaţiei comunităţilor evreieşti din Kaposvar. Attila Gelencser, preşedintele Adunării Departamentale şi membru al patidului Fidesz (conservator, la putere), împreună cu primarul localităţii Kaposvar, Karoly Szita, la rândul său membru al Fidesz, precum şi reprezentanţi locali ai opoziţiei socialiste, au criticat acest act de vandalism. Acest incident intervine după ce, la 18 iulie, criminalul nazist de naţionalitate ungară Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, a fost consemnat la domiciliu de către un judecător militar de instrucţie, sub acuzaţia că ar fi participat la deportarea a 15.700 de evrei către lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz, între 1941 şi 1944. Centrul Simon Wiesenthal îl plasase pe primul loc de pe lista sa cu cei mai căutaţi criminali nazişti din lume. În ultimii ani, Ungaria se confruntă cu o resurgenţă a actelor antisemite, ţinute sub control, pentru mult timp, de dictatura comunistă.
CHINA
Alertă de taifun
Autorităţile din Hong Kong au cerut celor şapte milioane de locuitori ai regiunii să rămână în locuinţele lor, ieri după-amiază, în perspectiva apropierii taifunului Vicente. Furtuna tropicală se apropia de coasta de sud a Chinei cu o viteză de 20 de kilometri pe oră şi a trecut prin sud-vestul Hong Kong, la o distanţă de 150 de kilometri, în cursul nopţii trecute. Alerta a fost ridicată la nivelul 8, cu două trepte mai jos de nivelul maxim. Portul, serviciile care asigură transport cu feribotul şi metroul funcţionează cu un ritm foarte redus sau au fost închise, iar între timp au fost închise şi ultimele şcoli. O purtătoare de cuvânt a aeroportului din Hong Kong a declarat că au fost anulate unele zboruri, fără să precizeze câte. China se confruntă cu inundaţii grave, cea mai afectată fiind capitala ţării Beijing, unde cel puţin 37 de persoane şi-au pierdut viaţa. Numeroase străzi sunt inundate şi impracticabile, iar traficul este paralizat în urma ploilor torenţiale despre care autorităţile afirmă că sunt cele mai severe din ultimii 60 de ani. Sute de zboruri au fost anulate pe aeroportul internaţional din Beijing, iar 14.000 de persoane au fost evacuate din calea apelor.
JAPONIA
Concluzii negative
Guvernul japonez şi compania de electricitate TEPCO au ignorat orice pericol legat energia nucleară, ceea ce a făcut posibil gravul accident de la Fukushima Daiichi, este concluzia unui raport final al comisiei numite de Executivul de la Tokyo, privind catastrofa atomică de la 11 martie 2011. Documentul, al doilea dat publicităţii în această lună, emite serioase dubii privind capacitatea centralelor atomice nipone de a rezista la dezastre, în pofida noilor reglementări în domeniul securităţii nucleare. Raportul de 450 de pagini se bazează pe declaraţiile a 772 de persoane implicate, între care fostul premier Naoto Kan. Un precedent raport, cerut de Legislativul nipon şi care a fost publicat la începutul lunii iulie, critica vehement TEPCO. Pe de altă parte, autorităţile nipone investighează operatorul centralei Fukushima, sub bănuiala de a-şi fi obligat angajaţii să modifice instrumentele de control, pentru a indica un nivel mai scăzut al radiaţiilor. Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au avertizat în mod repetat TEPCO în legătură cu expunerea angajaţilor, încă din prima lună de la dezastru, cel mai amplu de la accidentul nuclear de la Cernobâl, în 1986.