Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 17 Iulie 2012 / 00:00 378 accesări

IRLANDA

Români evadaţi

Doi fraţi români sunt daţi în urmărire generală în Irlanda, după ce au evadat din închisoarea Castlerea, de securitate medie, din regiunea Co Roscommon, duminică noapte. Cei doi au fost văzuţi ultima dată într-o zonă de securitate scăzută, semideschisă, a închisorii. Cei doi, cu vârste de aproximativ 20 de ani, au fost încarceraţi în ianuarie, urmând să execute pedepse de aproape doi ani de închisoare. Unul dintre ei ar putea fi extrădat în România. Deţinuţii locuiau în zona rezidenţială Grove House, o unitate cu securitate redusă în perimetrul închisorii Castlerea.

R. MOLDOVA

Vijelie mortală

O furtună care s-a produs duminică în R. Moldova a provocat moartea unei persoane şi distrugerea mai multor culturi agricole, în timp ce peste 100 de localităţi au rămas fără curent electric iar acoperişurile mai multor case au fost avariate. Ploaia torenţială şi vijelia care au durat mai puţin de o oră au lăsat fără energie electrică 107 localităţi din opt raioane (Floreşti, Drochia, Ungheni, Călăraşi, Soroca, Teleneşti, Dubăsari şi Soroca). Aproximativ 50 de copaci au fost doborâţi în capitală şi în ale localităţi (Sângerei, Bălţi, Drochia, Floreşti, Donduşeni şi Teleneşti) iar acoperişurile a 30 de locuinţe, două case de cultură, şapte şcoli şi două primării au fost avariate. Potrivit Serviciului pentru Situaţii Excepţionale, o femeie de 31 de ani din raionul Făleşti, satul Glinjeni, a murit lovită de fulger.

JAPONIA

Omorâţi de ploi

Ploile torenţiale care de şase zile afectează sudul Japoniei au curmat viaţa a 27 de persoane, a informat, ieri, agenţia Kyodo, potrivit căreia lucrările de salvare continuă. În prefecturile Kumamoto, Oita şi Fukuoka, şase persoane au fost date dispărute, iar duminică, în oraşul Yame din Fukuoka, 3.000 de persoane au rămas blocate după ce apele au inundat drumurile. Potrivit agenţiei meteorologice, de miercuri până sâmbătă, ploile au înregistrat, pe insula Kyushu, până la 100 milimetri/oră, în timp ce în oraşul Aso din prefectura Kumamoto au înregistrat peste 800 milimetri/oră în acelaşi interval. În plus, oraşele Kyoto şi Kameoka din centrul ţării au fost afectate, duminică, de ploi care au inundat până la o sută de case şi au provocat alunecări de teren. Se estimează că aproape 2.800 de locuinţe au fost inundate iar circa 145 s-au dărâmat.

ITALIA

Alpinişti salvaţi

Patru alpinişti polonezi şi doi spanioli, blocaţi de vineri la Dôme du Goûter, în Masivul Mont-Blanc, din cauza unei furtuni, au fost evacuaţi teferi, duminică, de salvatori italieni, a anunţat postul de salvamont din Val d\'Aosta. Aceşti şase alpinişti făceau parte din aceeaşi expediţie din care mai făceau parte un spaniol şi o poloneză găsiţi morţi de frig, sâmbătă seara, pe această creastă de la frontiera dintre Italia şi Franţa. Cei şase alpinişti salvaţi, o femeie şi cinci bărbaţi, au fost transportaţi la Spitalul din Aosta, Italia. Unul dintre ei este rănit mai grav dar viaţa sa nu se află în pericol. Joi, alţi nouă alpinişti - britanici, germani, spanioli şi elveţieni - au murit, luaţi de o avalanşă în Masivul Mont-Blanc, cea mai mare tragedie înregistrată în Alpii francezi, în ultimii zece ani. Avalanşa a rănit, de asemenea, 12 persoane.

NEPAL

Tragedie rutieră

Nouă persoane au murit ieri în Nepal, după ce autobuzul în care se aflau a ieşit în afara carosabilului şi a căzut într-un râu, a anunţat poliţia, la doar o zi după un accident similar, în care au murit 35 de persoane. Potrivit poliţiei, şoferul ar fi adormit la volan. Autobuzul, care efectua o cursă de noapte s-a prăbuşit de la 200 de metri înălţime într-o râpă, în centrul ţării. Autobuzul plecase de la Katari şi se îndrepta spre Katmandu. Alte 17 persoane au fost rănite iar în prezent sunt spitalizate. Accidentele rutiere sunt foarte frecvente în Nepal, o ţară care dispune de o reţea rutieră în stare proastă, în care vehiculele sunt prost întreţinute şi unde şoferii nu respectă Codul Rutier.

RUSIA

Survol românesc

Un grup de observatori români şi americani survolează Rusia şi Belarus, între 16 şi 20 iulie, în baza Tratatului Cer Deschis, potrivit Ministerului rus al Apărării. Zborul de inspecţie va fi efectuat la bordul unui avion românesc de tip An-30, care poate efectua o cursă de maxim 5.500 de kilometri. Aparatul nu este creat pentru a fi echipat cu armament. Echipamentul îmbarcat a fost omologat de specialişti internaţionali, printre care şi ruşi. În timpul zborului, inspectorii ruşi şi belaruşi vor controla utilizarea mijloacelor tehnice de supraveghere şi respectarea acordurilor încheiate. Semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, Tratatul Cer Deschis este aplicat de la 1 ianuarie 2002. Documentul are ca scop creşterea transparenţei şi încrederii între statele semnatare, în domeniul activităţilor militare şi controlului armamentului. Acesta instaurează un regim de survolare liberă a teritoriilor statelor semnatare. La ora actuală, documentul este semnat de 34 de sate. Rusia a ratificat tratatul la 26 mai 2001.

GRECIA

Noi reduceri

Ministrul grec de Finanţe, Yannis Stournaras, a început, ieri, o serie de contacte cu colegii săi din Guvern, în vederea elaborării unui plan de reduceri suplimentare în valoare de 11,6 miliarde de euro, pentru perioada 2013-2014. Vor avea loc reduceri de salarii, de pensii şi de ajutoare sociale şi se vor elimina organisme statale. Decizia finală va fi luată mâine, în cadrul unei reuniuni a premierului conservator, Antonis Samaras, cu liderul PASOK, Evanghelos Venizelos şi cu liderul DIMAR, Fotis Kuvelis. Purtătorul de cuvânt al Guvernului elen, Simos Kedikoglu, a subliniat că Guvernul va avea grijă ca reducerile să nu afecteze sectoarele mai sărace şi să nu creeze probleme sociale.

SPANIA

Proteste

Funcţionarii publici din Spania continuă seria de proteste spontane anunţată încă de săptămâna trecută, când Guvernul a decis noi măsuri de austeritate în sectorul public, odată cu eliminarea primei de sărbători şi a zilelor ce pot fi luate drept libere în fiecare an. După ce duminică noapte au protestat pe străzile centrale ale capitalei, ieri, în timpul pauzei regulamentare de la mijlocul dimineţii, diferiţi angajaţi din sectorul public au ieşit din nou în faţa clădirilor unde lucrează, pentru a-şi demonstra astfel opoziţia faţă de deciziile guvernanţilor. Angajaţii din administraţie, dar şi medici, profesori şi pompieri sau agenţi ai forţelor de ordine au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate care afectează sectorul. O asociaţie a militarilor spanioli a transmis deja că sprijină protestele şi se va alătura manifestanţilor. Noi măsuri din cadrul reformei administraţiei publice locale au fost aprobate vineri, în urma şedinţei de Guvern, când acesta a susţinut că vor duce la economii de 3,5 miliarde de euro.

COREEA DE NORD

Demitere

Şeful armatei nord-coreene, Ri Yong-ho, a fost demis din toate funcțiile oficiale pe care le deținea, din cauza unor probleme de sănătate, potrivit presei de la Phenian. Pe lângă conducerea armatei, Yong-ho era vicepreședinte al puternicei Comisii Centrale Militare și deținea poziții cheie în Partidul Muncitorilor. Deocamdată nu a fost anunțat un succesor. Ri Yong-ho a fost numit în fruntea armatei în urmă cu trei ani. El era considerat un apropiat al noului lider de la Phenian, Kim Jong-un.

ITALIA

Incendii

Aproximativ 500 de persoane au fost evacuate duminică din satele şi hotelurile din Sardinia, din cauza incendiilor puternice care s-au soldat cu patru răniţi printre pompieri. În total, 33 de incendii au fost înregistrate în sud, centru şi pe marile insule ale Italiei, Sicilia şi Sardinia, regiuni afectate de mai multe săptămâni de caniculă. Situaţia cea mai gravă a fost observată în regiunea San Teodoro, în Sardinia, unde patru pompieri au fost răniţi după explozia unei cisterne în localitatea Badualga. Incendii, dintre care unele par să fie de origine criminală, au fost semnalate în mai multe locaţii din Sardinia, întreţinute de rafalele de vânt de peste 40 de kilometri pe oră. În Sicilia, un incendiu care a devastat întreaga vegetaţie de pe muntele Cuccio, în suburbiile oraşului Palermo, a fost preluat sub control, după trei zile, în timp ce la Lipari, măslini centenari au fost distruşi de flăcări.

MAREA BRITANIE

Modernizare feroviară

Guvernul britanic a anunţat, ieri, un program de modernizare a infrastructurii reţelei feroviar,e în valoare de 9,4 miliarde de lire sterline, pe care l-a prezentat drept cel mai important din ultimii 150 de ani. Coaliţia de conservatori şi de liberal-democraţi a decis să extindă un program deja existent, de 5,2 miliarde de lire, pentru perioada 2014-2019, cu noi proiecte în valoare de încă 4,2 miliarde (5,3 miliarde de euro). ”Este cea mai vastă modernizare a reţelei noastre feroviare de la epoca victoriană; această investiţie va permite călătorii mai rapide, va oferi mai multe locuri, va îmbunătăţi accesul în staţii, va consolida reţeaua de transport al mărfii şi va crea una dintre cele mai bune reţele feroviare din lume”, a declarat premierul britanic, David Cameron. Acest nou program se va desfăşura în paralel cu proiectul Crossrail (cale ferată care va traversa Londra de la est la vest, în 2018, proiect în valoare de aproape 15 miliarde de lire) şi cu cel al liniei de mare viteză între Londra şi nordul ţării, un proiect controversat, de 40 de miliarde de lire, al cărui prim tronson va fi deschis în 2026. Programul prevede în special construirea unei ”axe electrice” între Yorkshire (nord-estul Angliei), West Midlands (centru) şi coasta de sud, lucrări de electrificare în Ţara Galilor, precum şi renovarea şi modernizarea staţiilor şi liniilor de cale ferată pentru a creşte capacitatea de transport în jurul oraşelor mari. Potrivit Guvernului britanic, investiţiile nu vor avea repercusiuni asupra tarifelor, cum se tem asociaţiile de consumatori.

JAPONIA

Proteste antinucleare

Câteva zeci de mii de persoane s-au adunat ieri la amiază la Tokyo, pentru a cere oprirea exploatării nucleare în Japonia, la 16 luni după catastrofa de la Fukushima. Potrivit organizatorilor, 170.000 de persoane s-au reunit în apropierea parcului Yoyogi (situat la sud-vest faţă de centrul oraşului Tokyo), cu mult peste cele 100.000 de persoane pe care sperau să le mobilizeze. Poliţia nu a menţionat încă nicio cifră în acest sens. Unul singur dintre cele aproximativ 50 de reactoare este în prezent în funcţiune în Japonia, dar companiile de electricitate vor să pună în funcţiune mai multe, în pofida îngrijorărilor populaţiilor riverane.



12