Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Iulie 2012 / 00:00 481 accesări

SPANIA

Român ucis

Un bărbat din localitatea Monte Tossal din regiunea Alicante s-a predat la poliţie, după ce a ucis un român, relatează site-ul de ştiri Euroweeklynews.com. Bărbatul s-a predat poliţiei după ce a comis crima în apropierea unei clinici de dezintoxicare din Monte Tossal, în regiunea Alicante. Motivul crimei şi desfăşurarea evenimentelor sunt în curs de investigare.

THAILANDA

Români arestaţi

15 străini, inclusiv doi cetăţeni români, au fost arestaţi joi, la Bangkok, pentru că au convins europeni să participe la false investiţii, o escrocherie al cărei prejudiciu se ridică la cel puţin opt milioane de euro, anunţă poliţia thailandeză. Doi români, şase britanici, trei filipinezi, doi americani, un german şi un sud-african sunt suspectaţi că au pretins în mod fals că sunt curieri, pentru a convinge victimele, cetăţeni europeni, că pot investi în produse bursiere cu randament de 65% pe termen scurt. Banii erau transferaţi temporar în conturi din Elveţia. Prejudiciul se ridică la opt milioane de euro, anunţă generalul Preecha Thimamontri, de la poliţia thailandeză a imigraţiei.

MAREA BRITANIE

Romi români evacuaţi

Circa 40 de romi români care se instalaseră în centrul capitalei britanice, în apropiere de Marble Arch, au fost evacuaţi vineri dimineaţă, în cadrul unei operaţiuni mai ample de curăţare a zonei. Cei 40 dormeau, la sosirea poliţiei, care le-a ordonat să îşi strângă păturile şi să părăsească zona. Majoritatea romilor erau tineri şi femei în vârstă. Consiliul Westminster a investit aproximativ un milion de lire sterline în salubrizarea centrului Londrei., înaintea începerii Jocurilor Olimpice. În operaţiune sunt implicate 20 de vehicule suplimentare de făcut curăţenie, peste 200 de lucrători stradali şi 18 camioane de transport pentru gunoi.

SUA

Copii morţi

Zece copii au murit în patru incidente petrecute în timpul festivităţilor organizate cu prilejul Zilei Independenţei în SUA. Iniţial, două fetiţe de 7 şi 9 ani şi un băiat de 7 ani, înrudiţi, s-au înecat în râul Iowa, după ce s-au depărtat de familie şi prieteni. Ulterior, trei copii (un băiat de 12 ani şi două fetiţe de 11 şi respectiv 8 ani) au murit după ce o barcă plină cu artificii s-a răsturnat în zona Long Island din New York. Între timp, patru copii au fost electrocutaţi în timp ce înotau în statele Missouri şi Tennessee. Paza de coastă a salvat 24 de persoane dintr-o barcă, în jurul orei locale 23.00, în urma unui apel de urgenţă.

UNGARIA

Lider rom condamnat

Fostul lider al Consiliului Naţional al Romilor din Ungaria, Orban Kolompar, a fost condamnat, joi, la 22 de luni de închisoare, pentru abuz în serviciu şi încălcarea intereselor financiare ale Comunităţii Economice Europene. Tribunalul din Kecskemet, care acţionează că primă instanţă, l-a achitat de deturnare de fonduri. Kolompar a fost acuzat că a luat ilegal 109,1 milioane de forinţi din fondurile UE şi 36,4 milioane de forinţi din bugetul ungar. El este acuzat şi că a încercat să obţină încă 76,5 milioane de forinţă din bugetul Ungariei. Fratele lui Kolompar, Laszlo, a fost condamnat în lipsă la 22 de luni de închisoare.

KOSOVO

Vicepremier pus sub acuzare

Vicepremierul kosovar, Bujar Bukoshi şi alţi zece foşti oficiali guvernamentali au fost inculpaţi pentru acte de corupţie, anunţă Misiunea europeană a poliţiei şi justiţiei (EULEX). Un procuror EULEX a decis inculparea a 11 suspecţi într-o afacere de corupţie la Ministerul Sănătăţii, a declarat Blerim Krasniqi, purtătorul de cuvânt al EULEX. Faptele reproşate vicepremierului datează din perioada în care era ministru al Sănătăţii (2007-2010). Un fost secretar de Stat din Ministerul Sănătăţii, Ilir Tolaj, a fost şi el pus sub acuzare. Bukoshi, în prezent responsabil de Afaceri Sociale în Guvernul Hashim Thaçi şi ceilalţi zece suspecţi sunt acuzaţi de abuz de putere, abuz în exercitarea funcţiilor publice, gestionare inadecvată a fondurilor şi încheierea unor contracte dezavantajoase, precizează procurorii.

UCRAINA

Demisie respinsă

Parlamentul ucrainean a refuzat, vineri, să accepte demisia preşedintelui său, Vladimir Litvin, care a anunţat miercuri că se retrage din funcţie. Niciun membru al Radei Supreme nu a susţinut includerea moţiunii pe agenda de zi. Litvin, numit în funcţie în decembrie 2008, a mai fost preşedinte al Legislativului între 2002-2006. El şi-a anunţat intenţia de a demisiona, în semn de protest faţă de adoptarea unei legi prin care rusa a devenit a două limbă oficială în stat.

RUSIA

Lege controversată

Duma de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a adoptat, vineri, în primă lectură şi cu majoritate zdrobitoare, un proiect controversat de lege care califică drept agenţi ai străinătăţii şi plasează sub un control riguros organizaţiile neguvernamentale cu finanţare străină şi cu activitate considerată politică. Textul, care a fost prezent în urmă cu o săptămână, de partidul aflat la putere, Rusia Unită şi pus pe ordinea de zi a Dumei în regim de urgenţă, în pofida protestelor militanţilor pentru libertăţi, ale opoziţiei liberale şi ale unor jurişti, a fost adoptat cu 323 de voturi pentru, patru împotrivă şi o abţinere. Textul prevede înregistrarea separată a ONG-urilor care beneficiază de finanţare din străinătate şi care participă la o activitate politică pe teritoriul rus. Acesta mai stipulează ca respectivele ONG-uri să se prezinte drept agenţi ai străinătăţii în toate comunicările sau activităţile publice şi le constrânge la un control financiar foarte strict. Nerespectarea acestor exigenţe poate atrage amenzi de până la 25.000 de euro şi pedeapsa cu închisoarea de până la patru ani. Acest proiect de lege se înscrie în linia stabilită de preşedintele Vladimir Putin, care i-a acuzat, în ultimele luni, pe liderii opoziţiei şi ai unor ONG-uri care au denunţat fraude electorale la alegerile legislative din decembrie că lucrează în interesul unor puteri străine, mai precis de către SUA.

ARGENTINA

Condamnaţi pentru răpiri

Doi foşti lideri ai regimului militar argentinian au fost găsiţi vinovaţi de răpiri sistematice ale unor copii ai deţinuţilor politici. Un tribunal din Buenos Aires l-a condamnat pe Jorge Videla la 50 de ani de închisoare, iar pe Renaldo Bignone, la 15 ani. Ei fuseseră condamnaţi la închisoare pe viaţă, pentru crime comise în timpul regimului militar din 1976-1983. Cel puţin 400 de copii ar fi fost luaţi de la părinţii lor, în timp ce aceşta se aflau în centre de detenţie. Verdictul marchează finalul unui proces care a început în februarie 2011. În total, 11 persoane, majoritatea foşti lideri militari şi oficiali din poliţie, au fost vizaţi de acuzaţii. Nouă dintre ei, inclusiv Videla şi Bignone, au fost condamnaţi pentru răpirea a 34 de bebeluşi. Doi au fost găsiţi nevinovaţi. Videla, în vârstă de 86 de ani, a primit pedeapsa maximă, pentru răpirea sistematică, detenţia şi ascunderea minorilor cu vârste sub 10 ani. Videla a ascultat verdictul fără a arăta niciun fel de emoţie.

GRECIA

Proteste

Câteva sute de manifestanţi, greci şi imigranţi, s-au adunat joi seară în cartierul Nikaia, în apropiere de Atena, pentru a denunţa violenţele neonaziste. Un cordon de poliţie a fost desfăşurat pentru a împiedica orice incidente, în timp ce câteva sute de militanţi de extremă dreapta participau, nu departe, la o contramanifestaţie la sediul partidului Zori de Aur (Chryssi Avghi) format din mişcarea neonazistă. Manifestaţia a avut loc la apelul organizaţiilor de stânga şi a celor împotriva rasismului, conform cărora militanţii cu legături în partidul Chryssi Avghi au înteţit, de aproximativ o lună, agresiunile împotriva imigranţilor din această zonă. Conform acestor organizaţii, în jur de 40 de militanţi ai extremei drepte pe motociclete au făcut un raid, sâmbăta trecută, ameninţând comercianţii străini locali cu represalii, dacă nu îşi închid magazinele. Prin astfel de acţiuni, timp de trei ani, în cartierele din centrul Atenei, partidul Chryssi Avghi a reuşit să obţină un procent electoral care i-a permis să ocupe 18 locuri parlamentare dintr-un total de 300 la ultimele alegeri legislative de la 17 iunie.

SPANIA

Fonduri deblocate

Guvernul spaniol a anunţat vineri că a aprobat planul anual pentru locuri de muncă pentru 2012, dotat cu suma de 1,31 miliarde de euro, dintre care 966 de milioane vor fi destinate formării angajaţilor şi şomerilor, iar alte 318 milioane de euro pentru sprijinirea creării de noi locuri de muncă. Potrivit explicaţiilor date de vicepremierul spaniol Soraya Sáenz de Santamaría, restul banilor destinaţi acestui plan vor servi la sprijinirea activităţii serviciilor publice pentru ocuparea de locuri de muncă, precum şi a flexibilităţii pe piaţă. Obiectivele acestui plan, a mai spus vicepremierul, privesc combaterea şomajului din rândul tinerilor, îmbunătăţirea situaţiei colectivelor cel mai afectate de şomaj, sprijinirea întreprinzătorilor, a colaborării public-privat pentru căutarea de locuri de muncă, precum şi lupta împotriva fraudelor pe piaţa forţei de muncă şi în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate. Mai mult, Soraya Sáenz de Santamaría a mai subliniat şi faptul că desfăşurarea planului va fi urmărită îndeaproape, pentru a vedea cum sunt folosiţi banii şi ce efecte va avea această investiţie pe piaţa forţei de muncă.

ITALIA

Reduceri de cheltuieli

Guvernul Italiei a decis să facă, în următorii trei ani, reduceri de cheltuieli de 26 miliarde euro, pentru a reduce diferenţa dintre cheltuieli şi venituri. Tăierile, care au fost aprobate după şapte ore de discuţii, presupun reducerea cu 10% a numărului de funcţionari publici şi tăieri la nivelul sistemului de sănătate. Măsura vine pe fondul eforturilor Guvernului italian de a păstra încrederea investitorilor, care cer din ce în ce mai mult rate mai mari de randament pentru împrumuturi. Deficitul ţării este de 8% din PIB, în creştere de la nivelul de 7% anul trecut. Premierul italian, Mario Monti, a precizat că prentru acest an sunt estimare reduceri de 1,7%. Se urmăresc economii de 4,5 miliarde euro în acest an, alţi 10,5 miliarde euro în 2013 şi 11 miliarde în 2014.

COREEA DE SUD

Profit în creştere

Producătorul Samsung Electronics estimează un avans de 79% a profiturilor în trimestrul doi, în condiţiile în care vânzările de smartphone-uri vor continua să crească. Compania prognozează un profit operaţional de 5,9 miliarde de dolari, cel mai mare câştig realizat din 2008. Samsung a preluat la începutul anului Nokia, unul dintre marii producători de telefoane mobile din lume. Analiştii susţin că profiturile ar putea creşte şi mai mult în lunile următoare.

VANUATU

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs vineri, în largul coastelor insulei Vanuatu, în Pacificul de Sud, dar nu a fost declanşată alertă de tsunami, a anunţat Centrul american de geofizică (USGS). Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 180 kilometri şi la aproximativ 358 kilometri vest de Port Vila, capitala Vanuatu. Seismul nu a fost resimţit în capitala Port Vila. Republica Vanuatu este situată într-o zonă cu puternică activitate seismică.

SUA

Comunicare mai bună

Pentagonul intenţionează să instaleze un cablu de fibră optică între închisoarea de la Guantanamo şi continentul american, pentru aproximativ 40 de milioane de dolari, semn că închiderea centrului de detenţie controversat nu este pe ordinea de zi, a declarat, joi, un purtător de cuvânt. Construirea unui cablu de fibră optică ar ameliora semnificativ telecomunicaţiile şi Internetul în cadrul bazei militare americane de la Guantanamo în Cuba, unde aproximativ 6.000 de locuitori se confruntă des cu dificultăţi de comunicare cu exteriorul. Taberele de detenţie construite pe dealuri cu vedere la baza navală adăpostesc încă 169 de deţinuţi. Preşedintele Barack Obama a promis că le va închide însă Congresul s-a opus până acum. Construirea recentă a unui teren de fotbal pentru deţinuţi, în valoare de 744.000 dolari şi acest proiect de fibră optică par să amâne perspectiva închiderii penitenciarului foarte controversat.



12