Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 Iulie 2012 / 00:00 420 accesări

GERMANIA

Furtuni mortale

Patru persoane au murit în urma furtunilor care au afectat Germania, la sfârşitul săptămânii trecute şi care au provocat pene de electricitate şi au perturbat traficul feroviar. Peste 100 de persoane au fost rănite din cauza furtunilor, multe dintre ele în timp ce participau la diferite evenimente organizate în aer liber. Astfel, 51 de persoane au fost rănite iar nouă dintre ele sunt în stare gravă, după ce un fulger a lovit un stâlp, la un festival rock din nordul Saxoniei. Un alt festival din Baden-Württemberg a fost oprit duminică, după ce rafalele de vânt au distrus corturile şi cel puţin zece participanţi au fost răniţi. Alte 18 persoane au fost rănite la Volksfest, în Bavaria, de crengile de copaci rupte de vânt. Rafalele de vânt puternice şi precipitaţiile abundente au provocat pagube de milioane de euro şi rănirea a cel puţin 38 de persoane în Baden-Württemberg. În noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 22.00 şi 04.00, serviciul german de meteorologie DWD a înregistrat 8.135 de fulgere doar în zona Berlinului.

BULGARIA

Incendiu de vegetaţie

Un incendiu a izbucnit duminică după-amiază, în localitatea Bistrişko Branişte din Munţii Vitoşa, în apropiere de capitala Sofia, iar pompierii continuau, ieri, eforturile de stingere a acestuia, a anunţat ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov. Incendiul a cuprins peste patru hectare de teren iar accesul în zonă este dificil. Două elicoptere MI-17, 11 militari de la baza aeriană Krumovo, zeci de pompieri, pădurari şi voluntari participă la stingerea incendiului. Naidenov le-a cerut tuturor să fie extrem de precauţi în timpul excursiilor montane. El a subliniat că incendiul a fost provocat, cel mai probabil, de o eroare a unor turişti. Ministrul bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a temperat temerile potrivit cărora locuitorii de la poalele muntelui, ca acei din suburbia Bistriţa, sunt în pericol, afirmând că stâncile vor împiedica extinderea incendiului. Ieri dimineaţă, un autobuz cu 20 de persoane la bord a luat foc şi a ars în întregime, în apropiere de Silistra, în nord-estul Bulgariei, fără a provoca victime. Cel mai probabil, focul a pornit de la motorul autobuzului.

AFGANISTAN

Soldaţi britanici ucişi

Trei soldaţi britanici din cadrul trupelor NATO au fost împuşcaţi mortal, de către un insurgent îmbrăcat în uniforma poliţiei afgane, a relatat, ieri, BBC. Incidentul a avut loc în sudul Afganistanului, în provincia Helmand, iar militarii ucişi făceau parte din trupele speciale de asistenţă şi securitate. Surse oficiale ale Naţiunilor Unite au confirmat că atacatorul a fost arestat. Până în prezent, peste 20 de soldaţi străini au fost omorîţi în incidente similare în Afagnistan. Şapte persoane au murit şi alte 23 au fost rănite într-un atentat-sinucigaş comis ieri, în oraşul Kandahar din sudul Afganistanului. Un terorist-kamikaze s-a aruncat în aer în apropierea Universităţii din Kandahar. Bilanţul atentatului a fost comunicat de generalul Abdul Razaq, şeful poliţiei din această provincie.

KENYA

Atac sângeros

Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 40 au fost rănite, ieri, în urma unui nou atac cu bombă asupra a două biserici situate în nordul Kenyei. Trei grenade au fost aruncate de către atacatori asupra celor două lăcaşe de cult situate în apropierea graniţei cu Somalia. Militanţii al-Qaida din Somalia sunt principalii suspecţi pentru acest nou val de atacuri. Până în prezent, cel puţin 23 de civili au căzut victimele bombardamentelor asupra bisericilor din Kenya şi alţi 80 au fost răniţi.

JAPONIA

Criză guvernamentală

O fracţiune cheie din Partidul Democratic, aflat la putere în Japonia, a demisionat, ceea ce pune în pericol majoritatea guvernamentală, au anunţat autorităţile. Politicianul Ichiro Ozawa şi 51 de parlamentari au anunţat că se retrag din partid. Decizia era aşteptată de ceva timp. Guvernul se bucură încă de o majoritate în Camera Inferioară a Parlamentului, însă aceasta este foarte fragilă. În plus, gestul este o lovitură pentru premierul Yoshihiko Noda, pentru că Ozawa ar urma să îşi formeze propria formaţiune. Ozawa se opune unei creşteri a taxelor şi impozitelor adoptată săptămâna trecută de Parlament. Potrivit premierului, dublarea taxei pe vânzări, de la 5% la 10% până în 2015, este cheie pentru reducerea deficitului public al Japoniei şi pentru finanţarea serviciilor sociale. Însă Ozawa, fost lider al Partidului Democratic, consideră că Noda şi-a încălcat astfel promisiunile electorale. Aceasta nu este prima dată când Ozawa, poreclit şi Distrugătorul, a distrus un partid de guvernare. În 1993, el a părăsit Partidul Liberal-Democrat, pentru a pune bazele propriei formaţiuni. Însă alegătorii nu par impresionaţi de gest. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, numai 15% dintre ei aprobă această măsură.

INDIA

Inundaţii mortale

Cel puţin 62 de persoane au murit în inundaţiile care au afectat nord-estul Indiei, au anunţat, duminică, autorităţile locale. Anterior, 27 de persoane şi-au pierdut viaţa când fluviul Brahmaputra şi-a ieşit din matcă, în urma precipitaţiilor aduse de muson. Potrivit presei, aproape 2.000 de sate sunt inundate iar circa 480.000 de persoane au fost evacuate. Statul indian Assam este cel mai grav afectat. Autorităţile au anunţat că sunt cele mai grave inundaţii din regiune, după 2004. Armata a fost trimisă în zonă pentru a participa la operaţiunile de salvare. Elicoptere militare şi peste 60 de nave evacuează în prezent sinistraţii.

MAREA BRITANIE

Test de patriotism

Persoanele care doresc să se stabilească în Marea Britanie vor trebui să cunoască imnul naţional şi evenimentele importante din istoria ţării, potrivit noilor reglementări privind acordarea cetăţeniei britanice. Ministrul de Interne, Theresa May, a ordonat revizuirea testului de acordare a cetăţeniei, pentru a pune un accent mai important pe patriotism, decât pe drepturile şi beneficiile imigranţilor. Rescrierea ghidului ”Viaţa în Marea Britanie” s-a impus în urma temerilor că imigranţii învăţau din acesta pur şi simplu cum să profite de prosperitatea statului, astfel încât secţiuni întregi conţinând instrucţiuni de solicitare legală a unor beneficii vor fi eliminate. Noua versiune, care va fi instrodusă în toamnă, îi va învăţa pe imigranţi că ”Marea Britanie este o ţară creştină prin tradiţie, cu o istorie lungă şi fascinantă” şi va curpinde secţiuni despre principalele invenţii, descoperiri şi cultura britanică. Astfel, vor fi introduse secţiuni despre instituţia monarhică, despre artişti importanţi, scriitori şi dramaturgi, ca William Shakespeare, dar şi The Beatles, Ducele de Wellington, Florence Nightingale, Emmeline Pankhurst, Jane Austen şi Charles Dickens.

KOSOVO

Suveranitate deplină în septembrie

Kosovo va obţine suveranitate deplină în septembrie, a decis, ieri, la Viena, Grupul de Orientare pentru Kosovo (ISG), alcătuit din ţări ca SUA, unele membre ale UE şi Turcia, care au susţinut independenţa Kosovo, a anunţat şeful diplomaţiei austriece. ”Monitorizarea internaţională a Kosovo ia sfârşit odată cu decizia de astăzi”, a declarat Michael Spindelegger, ministrul austriac de Externe. La reuniunea de la Viena a participat şi premierul kosovar, Hashim Thaci. Grupul de Orientare privind Kosovo este format din 25 de state care au susţinut independenţa fostei provincii sârbe, proclamată pe 17 februarie 2008. La acea vreme, mediatorul ONU Martti Ahtisaari adoptase un proces de proclamare a independenţei Kosovo sub supraveghere internaţională, administraţia de la Priştina find monitorizată de ONU.

ANP

Violenţe la Ramallah

Tineri militanţi palestinieni au manifestat duminică la Ramallah, în Cisiordania, pentru a protesta contra violenţei poliţiei, în timpul unei adunări cu o zi înainte, în acest oraş, sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), producându-se noi ciocniri. Câteva zeci de protestatari au denunţat regimul militar şi au cerut revenirea la libertate şi demnitate naţională. Încăierări au izbucnit, forţele de securitate palestiniene lovindu-i pe manifestanţi cu bastoanele. Trei dintre ei au fost evacuaţi şi spitalizaţi, în timp ce alţii au fost arestaţi. Sâmbătă după-amiază, aproximativ 200 de tineri palestinieni au mărşăluit la Ramallah, la apelul ”Palestinienilor pentru demnitate”, o organizaţie independentă, pentru a cere anularea unei întâlniri programate duminică între preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas şi viceprim-ministrul israelian, Shaul Mofaz. Această întâlnire a fost în cele din urmă amânată sine die, mai ales din cauza nemulţumirii populare. În timpul marşului, forţele de ordine palestiniene i-au împiedicat pe manifestanţi să se apropie de complexul prezidenţial Muqata. Ciocniri au izbucnit şi mai mulţi tineri participanţi au fost bătuţi. Şapte protestatari au fost arestaţi de membri ai serviciilor de securitate în haine civile. Trei tineri manifestanţi au fost spitalizaţi şi trei jurnalişti agresaţi. O reţea de 16 ONG-uri palestiniene reprezentând societatea civilă şi-a exprimat, duminică, profunda îngrijorare şi a denunţat represiunea poliţiei.

LIBIA

Atac electoral la Benghazi

Manifestanţi care cer o mai mare autonomie a estului Libiei au atacat şi jefuit, duminică, birourile autorităţii electorale libiene din Benghazi. Circa 300 de persoane care scandau sloganuri pro-autonomie au scos urnele de vot din clădire şi au ars documente electorale în stradă. Libia urmează să îşi aleagă un nou Parlament, sâmbătă, în primele alegeri democratice de la eliminarea lui Muammar Gaddafi. Liderii pro-autonomie din estul Libiei au cerut boicotarea votului. Ei vor ca zona de est a ţării să aibă mai mulţi reprezentanţi în Parlament, care urmează să traseze o nouă Constituţie. Potrivit legii electorale, estul ţării are 60 de mandate în legislative, vestul 102, iar restul ţării 38. În estul ţării se află circa două treimi din rezervele de petrol al Libiei, însă locuitorii zonei s-au simţit marginalizaţi în timpul regimului Gaddafi. În martie, un marş organizat la Benghazi care cerea semiautonomia zonei a degenerat în violenţe soldate cu moartea unei persoane.

JAPONIA

Reactor repornit

Japonia a repornit, duminică seara, primul reactor nuclear, după dezastrul de la Fukushima, de anul trecut. Repornirea reactorului 3 de la centrala din Oi (vestul peninsulei) a divizat opinia publică, încă marcată de catastrofa din martie 2011. În pofida unei opinii publice extrem de divizate şi a protestelor periodice, Kansai Electric Power a repus în funcţiune reactorul, după ce a primit, la 16 iunie, acordul autorităţilor locale şi al premierului de a reporni reactoarele 3 şi 4 de la Oi. Municipalitatea din Oi (prefectura Fukui) şi Guvernul central au considerat că aceste reactoare pot fi repornite în condiţii de siguranţă deplină, după efectuarea mai multor teste de rezistenţă validate de organele de control, chiar dacă unii seismologi au lansat mai multe avertizări şi în pofida faptului că lucrările de consolidare împotriva seismelor şi a valurilor seismice nu vor fi terminate decât peste trei ani. ”Responsabilitatea mea este să-i protejez pe cetăţeni”, a declarat premierul Yoshiko Noda, promiţând că va face totul pentru ca un accident ca acel de la Fukushima să nu se mai repete, chiar în caz de altă catastrofă naturală. De asemenea, el a insistat că energia nucleară este o sursă crucială de electricitate. Kansai Electric Power, care are în total 11 reactoare, din care zece continuă să fie oprite, consideră că repornirea reactoarelor 3, şi ulterior 4, de la Oi va duce la reducerea sub 10% şi chiar la anularea deficitului de producţie, care a fost de aproape 15% în perioadele estivale. Decizia a fost luată din considerente mai ales de ordin economic, lipsa energiei nucleare generând restricţii de consum pentru întreprinderi. De asemenea, importurile în cantitate mai mare de petrol şi gaze naturale necesare funcţionării la regim maxim a centralelor termice reduc independenţa energetică a arhipelagului şi umflă factura de plată, generând deficite comerciale colosale.

CHILE

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe Scara Richter a zguduit, în noaptea de duminică spre luni, nordul Republicii Chile, a informat serviciul seismologic chilian, fără a semnala pierderi umane sau materiale. Seismul s-a înregistrat duminică, la ora locală 19.39 locală, cu hipocentrul la 60 de kilometri adâncime, în apropiere de Vallenar, regiunea Atacama, la 660 de kilometri nord de Santiago. Cu câteva ore înainte, la 13.44, se înregistrase un seism de 5,1 grade, cu hipocentrul sub apă, în dreptul zonei de coastă a regiunii Tarapaca, la circa 1.125 kilometri nord de Vallenar şi la 1.780 kilometri distanţă de capitală. Marina a confirmat că niciunul dintre cele două cutremure nu a întrunit condiţiile pentru generarea unui tsunami. Ultimul mare cutremur din Chile, înregistrat la 27 februarie 2010, în zona de centru-sud, a provocat moartea a 500 de persoane şi însemnate pierderi materiale.



12