MAREA BRITANIE
Alba neagra pe Podul Westminster
Mai mulţi români îi provoacă pe cei care traversează celebrul Westminster Bridge din Londra să îşi încerce norocul la alba-neagra. Din imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale poliţiei britanice, se vede abundenţa de clienţi pe care îi au cei care propun acest joc. Westminster este un pod pietonal şi de trafic rutier peste Tamisa, în sudul Londrei.
FRANŢA
Schimbare de strategie
Cerşetoria agresivă este în vizorul noului prefect al poliţiei din Paris, Bernard Boucault, care a renunţat la arestarea cerşetorilor, vizându-i direct pe capii reţelelor care îi exploatează, strategie care a dat rezultate în alte regiuni ale Franţei. Poliţia din Paris schimbă strategia în combaterea cerşetoriei, vizându-i pe capii reţelelor. În şase luni, poliţiştii parizieni au întocmit 2.000 de procese verbale în cartierele Champs-Elysees, în marile magazine şi la muzeul Louvru, dar amenzile nu au fost plătite, fiind vizaţi în special cerşetorii români. Efectul disuasiv al acestui dispozitiv pare limitat: unii au fost arestaţi de 90 de ori, fără a se lua vreo decizie de repatriere, neputând invoca tulburarea ordinii publice, potrivit judecătorilor. Cerşetorii sunt persoane determinate de şefii lor şi de mizeria în care se află, obligaţi să doarmă pe materiale recuperate din gropile de gunoi, în gurile de evacuare a apelor pluviale, în maşini abandonate. O anchetă pe termen lung la Annemasse, în Haute-Savoie, în apropierea frontierei elveţiene, a dus la arestarea a şapte persoane. Românii sunt suspectaţi că au exploatat cerşetori care făceau du-te vino la Geneva într-o singură zi. Au fost strânşi astfel 100.000 de mii de euro care au fost trimişi direct în România.
R. MOLDOVA
Sub control strict
Oficialii de la Tiraspol vor să deţină controlul asupra şcolilor cu predare în limba română, care se află în regiunea transnistreană a R. Moldovei. Anunţul a fost făcut de către şeful departamentului Educaţie din regiune, Svetlana Fadeeva, la o reuniune a grupurilor de experţi de pe ambele maluri ale Nistrului. Aceasta a declarat că numărul de elevi din aceste şcoli este în scădere. Pe de altă parte, procesul de studii din Transnistria se bazează pe standarde ruseşti, iar acestea diferă de cerinţele aplicate în instituţiile de învăţământ de pe malul drept al Nistrului. În regiunea transnistreană sunt şase şcoli cu predare în limba română, subordonate Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Aceste instituţii de învăţământ au fost de mai multe ori ţinta atacurilor propagandistice ale Tiraspolului, care insistă pentru închiderea lor.
AGFANISTAN
Luare de ostatici
Cel puţin 18 ostatici, capturaţi ieri de combatanţi Taliban în hotelul Spozhmai, de la o periferie a capitalei Kabul, au fost eliberaţi de poliţie, trupe antitero afgane şi militari NATO, după preluarea controlului asupra primelor două etaje ale imobilului în care se infiltrase un comando de insurgenţi afgani. Conform forţelor de securitate afgane, doi insurgenţi au fost ucişi în timpul atacului. În noaptea de joi spre vineri, cel puţin trei terorişti cu centuri explozive au dat buzna în complexul rezidenţial. Unul dintre ei a detonat dispozitivul exploziv aflat asupra sa, începând un schimb de focuri între combatanţii islamişti şi agenţii de pază, cărora le-au venit în ajutor poliţia, unităţi antitero afgane şi militari NATO. Se pare că numărul atacatorilor este mult mai mare, în schimbul de focuri mai mulţi locatari ai hotelului pierzându-şi viaţa. Numărul victimelor este încă necunoscut. În plus, teroriştii au capturat mai mulţi ostatici, între care femei şi copii. Miliţiile Taliban au revendicat deja atacul, declarând că acesta a fost îndreptat împotriva „străinilor bogaţi şi a afganilor care aleg să petreacă în ziua sfântă zi de vineri pentru musulmani”. Asediul hotelului continua, existând informaţii că, la etajele superioare, insurgenţii ar mai putea deţine ostatici.
IRAK
Atentat cu bombă
Cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 50 au fost rănite într-un atac cu bombă ce a avut loc ieri în capitala Irakului, Bagdad. Bomba a fost amplasată într-o piaţă publică a sectorului de nord al capitalei Huseiniya. Atacul urmează unui schimb de focuri între forţele de ordine şi câţiva insurgenţi armaţi, în urma căruia au murit trei poliţişti. Incidentele urmează exploziilor de duminica trecută, soldate cu moartea a 32 de credincioşi şiiţi.
AUSTRALIA
Naufragiu
Trei persoane şi-au pierdut viaţa şi 110 pasageri au fost salvaţi ieri după naufragiul unui vapor, cu circa 200 de imigranţi la bord, în largul coastelor insulei australiene Christmas. Printre persoanele salvate este un băiat de 13 ani. Patru nave al marinei comerciale, două nave ale marinei de război australiene şi cinci avioane au participat la operaţiunile de salvare. Ambarcaţiunea, ce plecase din Sri Lanka, a lansat un SOS joi după-amiază, indicând faptul că a naufragiat în apele indoneziene, în apropiere de insula Christmas. La bord se aflau numai bărbaţi.
TURCIA
Avion dispărut
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a convocat o reuniune de criză cu şeful Statului Major al forţelor armate şi o serie de miniştri, la Ankara, în urma dispariţiei, vineri, a unui avion de vânătoare turc într-un sector din apropiere de graniţa cu Siria. Şeful Statului Major, generalul Necdet Ozel, miniştrii de Interne Idris Naim Sahin, de Externe Ahmet Davutoglu, al Apărării Ismet Yilmaz şi şeful serviciilor secrete Hakan Fidan urmau să participe la reuniune.
FRANŢA
Remaniere guvernamentală
Preşedintele francez, François Hollande, şi premierul Jean-Marc Ayrault au remaniat echipa guvernamentală schimbând responsabilităţile unor miniştri şi adăugând patru nume noi. Au fost numiţi ca miniştri delegaţi: Guillaume Garot pe probleme agroalimentare, Anne-Marie Escoffier la descentralizare, Thierry Repentin pentru pregătire profesională şi Helene Conway pentru francezii din străinătate. Conform promisiunii făcute de şeful statului, Guvernul respectă paritatea, cu 19 portofolii atribuite femeilor şi tot atâtea bărbaţilor. În noul Guvern, numărul femeilor miniştri titulari de portofoliu a crescut de la 9 la 11. Două femei au fost promovate, şi anume Delphine Batho şi Sylvia Pinel. Ministru delegat pe lângă ministrul Justiţiei, Delphine Batho devine titulară de portofoliu la Ecologie, Dezvoltare Durabilă şi Energie. Silvia Pinel îşi păstrează aceleaşi atribuţii la Artizanat, Comerţ, Turism, dar devine ministru plin. Nicole Bricq, fost ministru al Ecologiei, înlocuită de Delphine Batho, rămâne ministru plin, dar la Comerţ Exterior. Mai mulţi miniştri delegaţi au primit atribuţii noi sau au fost mutaţi. Astfel, Benoît Hamon, ministru delegat la economie socială şi solidară, primeşte consumul la portofoliul său. Ministrul delegat Marie-Arlette Carlotti adaugă la persoane handicapate lupta împotriva excluziunii. Frederic Cuvillier, de la transporturi se va ocupa de mare şi pescuit. Yamina Benguigui păstrează francofonia, dar pierde francezii din străinătate, de care se va ocupa Helene Conway.
PORTUGALIA
Protest anti-austeritate
Sute de funcţionari portughezi, sosiţi de pe întregul teritoriu al ţării, au manifestat ieri la Lisabona împotriva precarităţii, scăderii salariilor şi măsurilor de austeritate adoptate în cadrul planului de ajutor acordat Portugaliei în mai 2011. Frontul comun al sindicatelor funcţionarilor publici a îndemnat la organizarea manifestaţiei pe 22 iunie, dată la care funcţionarii au fost nevoiţi să renunţe la al 13-lea salariu, suprimat anul trecut în cadrul măsurilor de austeritate impuse de Guvern. În schimbul unui ajutor internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat pe o perioadă de trei ani de către UE şi FMI în mai 2011, Portugalia s-a angajat să îşi asaneze finanţele şi să îşi reformeze economia, aplicând o politică de austeritate.
SUA
Toxiinfecţie alimentară
Peste 40 de studenţi care locuiau în campusul Universităţii George Mason s-au îmbolnăvit, mai mulţi fiind transportaţi la spitalele locale. Cei 40 fac parte dintr-un grup de 80 de studenţi internaţionali, cu vârste între 15 şi 22 de ani, care se aflau în campus pentru a participa la Programul Congressional Awards Foundation. Aceştia au început să aibă simptome de intoxicaţie cu mâncare alterată sau de gripă, miercuri seara, unii dintre aceştia fiind duşi la spitalul Universităţii George Washington. În cursul nopţii de miercuri spre joi, un alt grup care s-a întors în campus a început să acuze aceleaşi simptome, şapte dintre studenţi fiind transportaţi la un spital din apropiere. Autorităţile medicale din Fairfax County investighează în continuare cauzele bolii, dar nu sunt convinşi că ar fi vorba despre o toxiinfecţie alimentară, suspectând mai de grabă o gastroenterită virală care provoacă vărsături şi diaree.
RUSIA
Stocarea deşeurilor nucleare
Agenţia pentru energie atomică rusă, Rosatom, a anunţat că a semnat un protocol de acord de cooperare cu Agenţia naţională franceză pentru gestionarea deşeurilor radioactive (Andra) privind crearea unor centre de stocare a deşeurilor radioactive în Rusia. Acesta prevede în special perfecţionarea tehnologiei de tratament, crearea locaţiilor de stocare, informarea populaţiei şi formarea opiniei publice. Acordul a fost semnat în cadrul Forumului de la Sankt-Petersburg. În 2008, o anchetă a jurnalului francez „Liberation” şi a postului de televiziune franco-german Arte a arătat că Franţa trimite în fiecare an tone de deşeuri nucleare în Rusia, indicând că aproape 13% din materialele radioactive produse în Franţa sunt stocate în complexul Tomsk-7, din Siberia.
SUA
Blocaj politic periculos
„Blocajul sistematic practicat între democraţi şi republicani în Congresul american ameninţă securitatea SUA”, a denunţat secretarul Apărării, Leon Panetta. Congresul american, cu un Senat dominat de democraţi şi republicani majoritari în Camera Reprezentanţilor, este în incapacitate, de anul trecut, de a ajunge la un acord pentru a încerca să reducă datoria americană, care se apropie de 15.800 de miliarde de dolari. În lipsa unui acord privind datoria, o lege prevede punerea în aplicare la 2 ianuarie 2013 a unor tăieri automate în valoare de 10.000 de miliarde de dolari în zece ani, dintre care jumătate din bugetul Pentagonului, care face deja economii de 487 de miliarde de dolari în această perioadă. Potrivit lui Leon Panetta, acest mecanism presupune „un risc inacceptabil pentru capacitatea Pentagonului de a apăra ţara”.
BOLIVIA
Ciocniri violente
Poliţişti bolivieni aflaţi în grevă au fost implicaţi în confruntări cu membri ai unităţilor de intervenţie împotriva protestelor, din centrul oraşului La Paz, în apropierea Palatului prezidenţial. Aproximativ 70 de agenţi aflaţi în grevă au pătruns în sediul unei unităţi de poliţie strigând „Revoltă!”, conform imaginilor transmise de postul de televiziune Unitel. „Facem apel la revoltă! Poliţiştii trebuie să se revolte”, a declarat Guadalupe Cardenas, un lider sindical. Confruntările dintre cele două grupuri de poliţişti au durat două ore, fiind folosite gaze lacrimogene. Potrivit presei, incidente similare s-au produs în Potosi în sud-vestul ţării, la Sucre în sud-est, Tarija în sud, Cochabamba în centru şi Trinidad în nord-est.
PAKISTAN
Nou premier
Raja Pervez Ashraf a devenit noul prim-ministru al Pakistanului, în locul lui Yusuf Raza Gilani, destituit în această săptămână de Curtea Supremă, după ce a refuzat să redeschidă urmărirea penală pentru fapte de corupţie împotriva preşedintelui Asif Ali. Raja Pervez Ashraf, un apropiat al lui Zardari şi ministru din 2008, a fost ales de Adunarea Naţională, potrivit anunţului făcut de forul legislativ. Numirea sa nu ar trebui să modifice echilibrul politic într-o ţară fragilizată de o gravă criză energetică, de corupţia endemică şi de violente rebeliuni islamiste.
ISLANDA
Negocieri rapide
Islanda a înregistrat progrese foarte rapide, după un an de la deschiderea negocierilor de aderare la UE, chiar dacă problema dificilă a pescuitului nu a fost soluţionată, şi-au exprimat ieri mulţumirea atât negociatorii europeni, cât şi cei islandezi. Reprezentanţii au deschis vineri trei noi capitole de negociere, privind transporturile, politica socială şi piaţa muncii şi controlul financiar, numărul capitolelor deschise ajungând astfel la 18 din totalul de 35. Dintre aceste 18 capitole, zece au putut fi închise, Islanda îndeplinind deja o mare parte dintre regulile şi normele UE, în baza apartenenţei sale Spaţiul Economic European. Între Islanda şi UE există un contencios cu privire la gestionarea anumitor cote de pescuit, ca de exemplu de macrou, care tensionează relaţiile dintre ţările aflate la Marea Nordului de mai mult de doi ani. Pescuitul de balenă, interzis în UE, dar practicat de către Islanda, reprezintă de asemenea o problemă.