BULGARIA
Zăcăminte în Marea Neagră
Bulgaria speră să descopere cantităţi importante da gaze în Marea Neagră, a afirmat ministrul bulgar al Economiei şi Energiei Delian Dobrev, după modelul ţării noastre. România a descoperit recent circa 40 miliarde de metri cubi de gaze naturale în mare, lângă graniţa cu Bulgaria, şi este foarte posibil ca şi în apele bulgăreşti să fie descoperite asemenea cantităţi. Cinci mari companii internaţionale au cumpărat actele pentru participarea la licitaţie pentru concesionarea blocului Khan Asparuh, situat în Marea Neagră. Bulgaria lucrează intens pentru conectarea reţelei sale de distribuţie a gazelor naturale cu cele ale statelor vecine: Grecia, România, Turcia şi Serbia. Delian Dobrev a adăugat că cele mai avansate sunt lucrările în ceea ce priveşte interconexiunea cu România, care va trebui să devină exploatabilă anul viitor. Referindu-se la proiectul gazoductului South Stream, ministrul a declarat că acesta este în interesul ţării sale pentru că va aduce ţării venituri suplimentare, dar că sunt încă în discuţie chestiuni privind contribuţia bulgară. Acesta a precizat că Sofia nu va semna decizia finală referitoare la acest proiect cu orice preţ.
FRANŢA
Luare de ostatici
Un bărbat, care s-a revendicat membru al-Qaida, a fost arestat, ieri, după ce a luat patru ostatici în sediul unei bănci din Toulouse. După mai multe ore de negocieri, poliţia a declanşat un asalt asupra imobilului. Autorul luării de ostatici a fost rănit în acest atac. Doi dintre ostatici, două femei, au fost eliberate până la declanşarea asaltului. Agenţia bancară se află în centrul oraşului Toulouse, nu departe de locul unde locuia extremistul Mohamed Merah, care a provocat teroare, ucigând trei militari de origine magrebiană şi patru persoane de confesiune evreiască, între 11 şi 19 martie. Atacurile lui Merah au provocat comentarii pe forumurile jihadiste, unde unii le-au luat apărarea. În schimb, într-o înregistrare difuzată pe YouTube, un imam conservator din Toulouse, Abdelfattah Rahhaoui, i-a îndemnat pe tinerii musulmani din Franţa să nu se lase antrenaţi, ca Mohamed Merah, în acţiuni violente, în urma unei lecturi eronate a Islamului sau la îndemnul unor fanatici. Bărbatul care a luat ostatici într-o bancă din Toulouse ar suferi de schizofrenie şi ar fi întrerupt tratamentul.
SPANIA
Crimă pasională
Un tânăr irlandez, Alan Daulby, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, după ce poliţiştii au ajuns la concluzia că acesta a ucis-o pe fosta sa iubită, Avril Flanagan, de 20 de ani. Tânăra a fost dată dispărută în 2009, imediat după ce mersese pentru a-şi lua lucrurile din apartamentul fostului său iubit, Alan Daulby, din Costa Brava, Spania. Alan Daulby a ucis-o cu 53 de lovituri de cuţit, în cap, gât, piept, braţe şi picioare. Criminalul a folosit un cuţit de bucătărie. După crimă, bărbatul a ars toate obiectele care prezentau urme de sânge şi a înfăşurat cadavrul într-o folie de plastic, ascunzându-l. Iniţial, Alan Daulby a susţinut că nu a intenţionat să o ucidă pe Avril. Bărbatul a declarat în instanţă că a crezut că o persoană a pătruns în locuinţa sa pentru a-l jefui, întunericul împiedicându-l să realizeze că acea persoană nu este un hoţ, ci fosta sa iubită.
AFGANISTAN
Atentat
Un număr de 11 persoane, printre care trei poliţişti, dar şi militari din cadrul NATO, au fost ucise într-un atentat sinucigaş împotriva unei patrule a forţelor afgane în sud-estul Afganistanului. Potrivit ambasadei americane din Kabul, atentatul s-a soldat cu moartea a trei militari ISAF, a unui interpret şi a 17 afgani. Autorul atentatului, care a venit pe motocicletă, a detonat explozibilul pe care îl avea asupra lui în apropierea trupelor afgane şi NATO în oraşul Khost, capitala unei provincii cu o prezenţă puternică a rebelilor Taliban.
JAPONIA
Victime după taifun
Taifunul Guchol a traversat o mare parte din teritoriul Japoniei marţi seară şi în cursul nopţii, inclusiv Tokyo şi nord-estul ţării deja devastat de tsunami din 11 martie 2011, soldându-se cu un mort şi circa 50 de răniţi. Taifunul Guchol a ajuns marţi după-amiază în partea de sud a arhipelagului principalei insule nipone Honshu, apoi s-a îndreptat către nord-est, trecând prin Tokyo, unde rafalele de vânt au atins peste 125 de kilometri pe oră. Un ordin de evacuare a fost emis pentru zeci de mii de locuinţe din zona afectată, dintre care peste 4.000 în oraşul Ishinomaki din nord-est, afectat grav de seismul şi tsunami din 11 martie 2011. Taifunul a traversat această zonă în cursul nopţii, iar rafale violente de vânt s-au înregistrat în continuare miercuri dimineaţă. Guchol, al patrulea taifun al sezonului, se deplasa în prezent spre Oceanul Pacific, cu viteza de 65 de kilometri pe oră. A fost prima dată din 2004 când un taifun din luna iunie a traversat Japonia cu astfel de putere.
CANADA
Pledoarie pentru nevinovăţie
Canadianul Luka Rocco Magnotta a pledat nevinovat în cazul uciderii şi tranşării corpului unui student chinez într-o scurtă apariţie prin videoconferinţă în faţa instanţei de la Montreal, a anunţat procurorul Louis Bouthilliers. Luka Magnotta, în vârstă de 29 de ani, îmbrăcat într-un hanorac cu glugă a rămas impasibil în timpul celor zece minute cât a durat audierea. Acesta stătea într-o cabină, flancat de doi poliţişti. Acesta a pledat nevinovat pentru cele cinci capete de acuzare aduse împotriva lui în cursul apariţiei prin videconferinţă de la comisariatul din nordul Montrealului unde este arestat de luni seară, din motive de securitate. Tânărul urma să fie transferat într-o închisoare şi să se supună unei evaluări psihiatrice până joi la ora 14:00 când va trebui să apară din nou în faţa instanţei prin videoconferinţă. Acesta este acuzat de moartea lui Lin Jun, de 33 de ani, care a fost ucis cu sălbăticie în noaptea de 24 spre 25 mai la Montreal. Luka Magnotta este acuzat că a dezmembrat corpul şi a filmat scena difuzând imaginile pe internet. Extrădat din Germania, unde a fost arestat la începutul lunii iunie după ce a fugit din Canada către Franţa, fiind pasibil de pedeapsa cu închisoare pe viaţă
UE
Şefia Eurogrup
Franţa vrea să îl propună pe ministrul de Finanţe de la Paris, Pierre Moscovici, ca şef al Eurogroup, în încercarea de a bloca preluarea postului de către omologul german al acestuia, Wolfgang Shaeuble. Eurogroup include miniştrii de Finanţe ai statelor membre ale uniunii monetare şi este unul din cele mai importante organisme europene în privinţa combaterii crizei datoriilor. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, va testa deschiderea pentru candidatura lui Serge Moscovici la o întâlnire cu şeful executivului german, cancelarul Angela Merkel, premierul Spaniei, Mariano Rajoy, şi premierul Italiei, Mario Monti. Preşedintele Hollande, aflat într-o confruntare cu cancelarul Merkel referitor la politica Zonei Euro, ar avea rezerve puternice în privinţa preluării funcţiei de şef al Eurogroup de către Wolfgang Schauble, văzut ca un susţinător al austerităţii. Actualul şef al Eurogroup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, se va retrage în luna iulie. Dacă Germania preia postul de şef al Eurogroup, Franţa va numi şeful fondului de urgenţă al Zonei Euro, Mecanismul European de Stabilitate. În cazul în care Franţa va conduce Eurogroup, Germania va obţine cea mai importantă funcţie a fondului de urgenţă.
AUSTRIA
Avertisment împotriva austerităţii
Concentrarea pe austeritate în anii \'30 a condus la şomaj şi prăbuşirea democraţiei, iar în final la nazism, a declarat guvernatorul Băncii Austriei, Ewald Nowotny, avertizând asupra pericolelor cu care se confruntă Europa în prezent. Comentariul, neobişnuit pentru un şef de bancă centrală, mai ales pentru cea din Austria, unde nazismul rămâne încă un subiect tabu, scoate în evidenţă pericolul în care se află Europa în prezent. Austeritatea severă impusă Germaniei după Primul Război Mondial de învingători a condus la şomaj masiv şi a distrus democraţia, deschizând drumul fascismului şi declanşării celui de-al Doilea Război Mondial. Critica adusă austerităţii de către Ewald Nowotny indică o izolare tot mai puternică a Germaniei în impunerea unor condiţii dure statelor europene nevoite să ceară ajutor financiar extern, precum Grecia.
PANAMA
Bătaie în Parlament
Deputaţi panamezi s-au luat la bătaie într-o sesiune a Parlamentului, în cursul unei dezbateri privind privatizarea unor întreprinderi, iar aleşi din opoziţie reuniţi în faţa clădirii au fost respinşi de către poliţie cu spray lacrimogen. Bătaia a început în momentul în care un deputat de opoziţie, Raul Pineda, din cadrul Partidului Revoluţionar Democrat, de stânga, l-a pălmuit pe vicepreşedintele Congresului, Marcos Gonzalez, membru al partidului aflat la putere, Schimbarea Democratică, de dreapta, în cursul unei dezbateri asupra vânzării de către stat a 49% dintre acţiunile pe care le deţine la companii de telecomunicaţii şi energetice, parţial privatizate. Anterior, deputaţi din opoziţie au intrat în conflict cu forţele de ordine, care au utilizat sprayuri lacrimogene, în afara incintei Congresului, în încercarea de a-i dispersa, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea locală. În urma acestor incidente, autorităţile au interzis accesul publicului şi au instalat un cordon de securitate în jurul Congresului. Membri ai opoziţiei au încercat, cu toate acestea, să permită intrarea publicului, lucru împiedicat de către poliţie care a recurs la forţă. Marţi, preşedintele Ricardo Martinelli a cerut, până la urmă, suspendarea sesiunilor extraordinare ale Adunării, ceea ce implică retragerea proiectului controversat.