Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Iunie 2012 / 00:00 346 accesări

ITALIA

Cetăţenie pentru copiii străini

Ministrul italian pentru cooperare internaţională şi integrare, Andrea Riccardi, a propus, ieri, acordarea cetăţeniei italiene pentru copiii străini născuţi în Italia. Propunerea a fost făcută la Neapole, unde s-a desfăşurat conferinţa Asociaţiei Amici dei poveri, în traducere Prietenii săracilor. Oficialul american a explicat că va insista pentru adoptarea unei asemenea măsuri, întrucât în Italia este nevoie de „o cultură a solidarităţii”.

TURCIA

Incendiu în închisoare

Cel puţin 13 oameni au murit, iar alţi cinci au fost răniţi grav în timpul unui incendiu ce a izbucnit într-o închisoare din Anatolia, în sud-estul ţării. Focul a izbucnit în urma unei altercaţii între deţinuţi. Unii dintre ei au dat foc saltelelor şi lenjeriei de pat. Pompierii au intervenit cu mare dificultate din cauza mulţimii care se adunase în jurul închisorii, majoritatea prieteni ş rude ale celor aflaţi în interior. Răniţii au fost scoşi din penitenciar cu ajutorul poliţiştilor, iar pompierii s-au luptat mai bine de o oră pentru a stinge incendiul. Majoritatea victimelor au murit din cauza asfixierii cu monoxid de carbon.

BULGARIA

Protecţia pădurilor

Tinerii din Bulgaria s-au reunit, ieri, pentru a patra seară de proteste faţă de amendamentele Legii Pădurilor, ce permite amenajarea pârtiilor de ski sau altor construcţii cu scop turistic în zonele protejate. Circa 4.000 de bulgari au confirmat prezenţa la miting şi alţi 52.000 au primit invitaţii pe Facebook de la grupul Ocupaţi Podul Vulturilor. Locul de întâlnire este Podul Vulturilor din Sofia, în apropierea Podul Orlov, una dintre cele mai aglomerate intersecţii din capitala bulgară. Protestatarii consideră că Legea Pădurilor favorizează oamenii de afaceri în detrimentul mediului şi sunt revoltaţi de declaraţia parlamentarului Emil Dimitrov, membru al partidului de guvernământ GERB, care a declarat: „Bulgaria ne aparţine. Pădurea ne aparţine şi vom face ce vrem, cu sau fără voi”. În cele din urmă preşedintele Rosen Plevneliev şi-a exprimat dreptul de veto faţă de amendamentele controversate la Legea Pădurilor adoptate miercuri de Parlament.

GRECIA

Incendii de vegetaţie

Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit de sâmbătă în Grecia, dintre care patru în apropiere de case din regiunea Atenei, pornind sezonul incendiilor estivale înainte de alegerile legislative cruciale. Trei pompieri au fost răniţi uşor pe frontul cel mai important unde incendiile nu se află încă sub control în jurul Keratea şi Palaia Fokia, în apropiere de malul mării din sudul capitalei. Purtat de rafale de vânt de peste 70 de kilometri la oră, focul ameninţă încă satele dispersate din zonă. Acesta nu ameninţă în viitorul apropiat templul antic Sounion, însă pompierii sunt pregătiţi să intervină pentru a proteja această atracţie turistică. Privaţi de ajutorul oferit de patru avioane şi un elicopter din cauza nopţii, 170 de pompieri erau încă mobilizaţi la faţa locului în timpul serii. Un cămin de bătrâni a fost evacuat ca măsură preventivă. Premierul interimar Payanotis Pikrammenos va solicita activa sistemul de ajutor european dacă situaţia se va agrava.

NIGERIA

Triplu atentat

Trei atentate cu bombă au vizat, ieri, lăcaşuri de cult creştine din nordul Nigeriei, o regiune marcată de violenţele comise de grupul islamist Boko Haram. Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi 80 au fost rănite. Două atacuri au vizat catedrala catolică şi biserica evanghelică din oraşul Zaria, din statul Kaduna. Exploziile s-au produs în două sectoare ale oraşului, care au mai fost atacate de islamiştii din Boko Haram. La puţin timp după aceste două atacuri, a avut loc un al treilea atentat cu bombă, produs împotriva unei biserici din Kaduna, capitala statului cu acelaşi nume care se află nu departe de oraşul Zaria. Grupul islamist Boko Haram şi-a intensificat de la mijlocul anului 2009 atentatele împotriva responsabililor guvernamentali, a forţelor de securitate şi minorităţii creştine în oraşele din nord cu majoritate musulmană. Aceste violenţe au făcut de atunci peste 1.000 de morţi. Nigeria este divizată între nordul majoritar musulman şi sudul dominat de populaţie creştină.

MEXIC

Uragan cu victime

Cel puţin doi copii au murit după ce uraganul Carlotta a atins sudul Mexicului în noaptea de vineri spre sâmbătă, statul Oaxaca fiind afectat de rafale de vânt extrem de puternice şi ploi torenţiale. Uraganul de categoria întâi a smuls vineri noaptea o casă din pământ din localitatea Pluma Hidalgo, omorând o fată de 13 ani şi pe sora sa, de şapte ani. Circa 1.200 de persoane din comunitatea montană din Pluma Hidalgo s-au refugiat în adăposturi. Uraganul Carlotta a prezentat rafale de vânt susţinute de 150 de kilometri pe oră, dar se aştepta să scadă în intensitate după traversarea zonelor înalte. O altă alertă în caz de uragan se afla în vigoare pe o porţiune a coastei de sud a Mexicului, de la Salina Cruz la Punta Maldonado. În afară de rafale de vânt extrem de puternice, ploile torenţiale pot cauza inundaţii şi alunecări de tren. În unele puncte de pe coasta statului Oaxaca nivelul apei a atins între 30 şi 40 de centimetri.

FILIPINE

Cutremur

Un cutremur de 6,1 grade pe Richter s-a produs, ieri, în largul coastei de vest a insulei Luzon, cea mai mare din Filipine, potrivit Institutului american de geofizică USGS. Nu au fost semnalate victime sau pagube materiale. Seismul a fost resimţit şi în capitala Manila. În 1990, în nordul insulei Luzon s-a produs un cutremur de 7,7 grade, soldat cu moartea a 2.000 de persoane.

PAKISTAN

Atentat sângeros

Cel puţin 25 de persoane, printre care cel puţin trei copii, au fost ucise sâmbătă într-un atentat în nord-vestul Pakistanului, fieff al rebelilor Taliban şi al susţinătorilor al-Qaeda. Explozia a avut loc în principala piaţă din oraşul Landi Kotal, în districtul tribal Khyber, în apropiere de graniţa cu Afganistanul. Regiunea tribală din nord-vestul Pakistanului este frecvent scena atacurilor lansate de miliţiilor Taliban. Deocamdată, nicio grupare nu a revendicat atentatul.

PARAGUAY

Ciocniri violente

Nouă fermieri care ocupau ilegal un teren şi şapte agenţi ai poliţiei locale din provincia Canindeyu din Paraguay au murit, sâmbătă, în urma unei confruntări. Poliţia a intrat pe terenurile din Canindeyu în încercarea de a-i evacua pe fermierii care ocupau ilegal proprietatea. Agricultorii au răspuns somaţiilor poliţiei cu arme iar în urma ambuscadei cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 80 au fost rănite, potrivit declaraţiilor medicilor comunităţii locale. Fermierii susţin că terenul pentru care nu au acte de proprietate le-a fost luat pe nedrept în timpul regimului militar al lui Alfredo Stroessner şi împărţit aliaţilor generalului. În prezent, terenul aparţine unui antreprenor care a reclamat poliţiei că, în urmă cu trei săptămâni, proprietatea i-a fost invadată de circa 100 de familii de fermieri. După incident, ministrul de Interne şi şeful poliţiei din provincia Canindeyu au demisionat.

ARABIA SAUDITĂ

Deces în familia princiară

Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Nayef bin Abdulaziz al-Saud, a încetat din viaţă, sâmbătă, într-un spital din Geneva. Nu au fost date detalii despre boala prinţului moştenitor, în vârstă de aproximativ 78 de ani. Acesta se afla în Elveţia din luna mai, pentru teste medicale. Prinţul Nayef, care din anul 1975 deţinea şi funcţia de ministru de Interne, era moştenitorul regelui Abdullah al Arabiei Saudite şi a fost numit prinţ moştenitor în octombrie anul trecut, după moartea fratelui său mai mare, prinţul Sultan. Deşi era considerat un conservator, după ce s-a împotrivit schimbărilor sociale promovate de fratele său mai mare, analiştii au apreciat că prinţul Nayef ar fi opus mai puţină rezistenţă la reforme ca rege. Următorul în linia succesiunii la tron după regele Abdullah şi prinţul moştenitor este prinţul Nayef Salman, care a fost numit în luna noiembrie anul trecut în funcţia de ministru al Apărării, după ce a fost cinci ani guvernator în Ryad.

IRAN

Retragere din viaţa publică

Preşedintele iranian a declarat, într-un interviu, că doreşte să se retragă din politică, după terminarea celui de-al doilea mandat, în 2013, şi să se întoarcă să predea la universitate. „Opt ani sunt suficienţi. Intenţionez să mă întorc”, a declarat Mahmud Ahmadinejad, care a predat la Universitatea din Teheran, înainte de a deveni primar al capitalei, în 2003. În vârstă de 55 de ani, Mahmud Ahmadinejad este inginer hidraulic. Potrivit Constituţiei iraniene, preşedintele nu poate avea mai mult de două mandate consecutive. Mahmud Ahmadinejad exclude o revenire după modelul lui Vladimir Putin, care a devenit, din nou, preşedinte al Rusiei, după o perioadă în care a fost premier. Mahmud Ahmadinejad a fost ales preşedinte în 2005 şi a fost reales în 2009.

POLONIA

ExxonMobil se retrage

Grupul petrolifer şi gazeifer american ExxonMobil a hotărât să se retragă din Polonia, unde a explorat zăcăminte de gaze de şist dar nu a găsit cantităţi care să fie exploatate în scopuri comerciale. Polonia dispune de zăcăminte de gaz de şist exploatabile evaluate la 1.920 de miliarde de metri cubi maximum, potrivit unui raport oficial al Institutului Naţional polonez de Geologie (PIG), publicat în luna martie. Potrivit PIG, aceste zăcăminte ar plasa Polonia pe poziţia a treia între ţările europene bogate în gaz de şist, după Norvegia şi Olanda. Exploatarea acestora i-ar putea asigura o independenţă energetică faţă de Rusia. Polonia consumă aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care două treimi îi sunt furnizate de către Rusia.

ARABIA SAUDITĂ

Tranzacţie militară

Arabia Saudită vrea să cumpere între 600 şi 800 de tancuri germane, dublu faţă de comanda iniţială. Arabia Saudită a decis să cumpere tancurile germane Leopard 2, în defavoarea celor americane M1 Abrams. Tancurile trebuie însă reconfigurate pentru a putea fi folosite în condiţii de deşert. Preţul pentru 800 de tancuri s-ar ridica la zece miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta cel mai mare contract pentru industria militară germană.



12