Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Iunie 2012 / 00:00 465 accesări

SPANIA

Proteste cu răniţi

Patru poliţişti şi trei jurnalişti au fost răniţi vineri în timpul protestelor minerilor din comunitatea autonomă spaniolă Asturias. Incidentele s-au petrecut în apropierea exploataţiei miniere Pozo Soton, din oraşul San Martin del Rey Aurelio, în momentul când agenţii forţelor de ordine au încercat să restabilească circulaţia pe trei şosele blocate de mineri, aflaţi în a 19-a zi de grevă. În urma acestor incidente, o asociaţie a gărzilor civile din regiune a denunţat faptul că acţiunile minerilor sunt delicte mai apropiate terorismului stradal decât de orice revendicare pe piaţa forţei de muncă. Minerii continuă greva declanşată pe termen nedeterminat, în condiţiile în care Guvernul central a scăzut cu peste 60% ajutoarele şi subvenţiile pentru acest sector. Pe 18 iunie, minerii au convocat o grevă generală în zonele miniere din Castilla y Leon, Asturias şi Aragon. Negocierile sunt în acest moment întrerupte, după ce sindicaliştii nu au dorit să participe la ultima reuniune, din cauză că prezenţa era limitată la reprezentanţii fiecărei confederaţii.

MAREA BRITANIE

Infecţie mortală

Un al doilea bărbat a murit de boala legionarului la Edinburgh, unde autorităţile sanitare continuă să caute sursa acestei boli, cu care au fost diagnosticate în total 41 de persoane, de la sfârşitul lunii mai şi până în prezent. Victima, cu o stare de sănătate fragilă, a murit joi seară la spital, la Edinburgh, după aproximativ zece zile de la decesul unui bărbat de 56 de ani. Autorităţile sanitare scoţiene cred că perioada de vârf a maladiei a trecut, depunând în continuare eforturi pentru a-i localiza originea în oraşul Edinburgh. Turnurile de răcire ale mai multor întreprinderi din sud-vestul oraşului Edinburgh se află în colimatorul autorităţilor. Boala legionarului este o infecţie pulmonară care afectează în special adulţi şi mai ales persoane fragile. Boala nu se transmite de la persoană la persoană. Contaminarea se face prin inhalarea de apă contaminată sub formă de aerosoli, duşuri, vârtejuri de apă, turnuri de răcire. Sursele de contaminare sunt, în principal, sistemele de răcire cu apă şi reţelele de apă, apă caldă menajeră, în special.

UCRAINA

Exploatarea gazelor de şist

Compania italiană Eni s-a alăturat unui proiect de exploatare a gazelor de şist în regiunea Lvov, din vestul Ucrainei, în contextul în care oficialii de la Kiev caută alternative pentru a reduce dependenţa de gazele ruseşti. Eni a anunţat, ieri, că a semnat un acord cu compania de stat Nadra Ukrayny şi cu producătorul privat Cadogan Petroleum, pentru a cumpăra un pachet 50,01% din compana Westgasinvest, care deţine licenţa de exploatare în nouă perimetre, în bazinul Lvov. Autorităţile de la Kiev speră să extragă între şapte şi zece miliarde de metri cubi de gaze neconvenţionale din acest bazin. Ucraina încearcă să obţină un preţ mai mic pentru gazele importate din Rusia, dar autorităţile de la Moscova cer, în schimb, un control asupra conductelor ucrainene de tranzit. Ucraina plăteşte 416 dolari pe metrul cub de gaz.

GERMANIA

Preferinţele germanilor

Angela Merkel a fost detronată, pentru prima dată, din topul celor mai iubiţi politicieni germani de social-democrata Hannelore Kraft, potrivit unui sondaj publicat ieri de ZDF. Premier în Renania de Nord-Westfalia, Hannelore Kraft o depăşeşte cu puţin pe Angela Merkel, dar acesta este un semnal privind apariţia unui contracandidat serios pentru cancelarul german, la alegerile generale de anul viitor. Locul al treilea este împărţit de ministrul de Finanțe Wolfgang Schauble şi de liderii SPD, Peer Steinbruck şi Frank-Walter Steinmeier.

ISRAEL

Imigranţi clandestini

Trei sute de imigranţi clandestini, majoritatea din Sudanul de Sud, dar şi din R. Moldova, Ghana, Coasta de Fildeş şi Filipine, au fost arestaţi în Israel în cinci zile în vederea expulzării lor. Această vastă operaţiune de arestare, încă în desfăşurare, a început ieri şi autorităţile israeliene au propus acordarea de bilete de avion şi suma de 1.000 de euro per adult şi 300 de dolari per copil celor care acceptă să plece, o ofertă valabilă doar timp de o săptămână. Primul avion închiriat pentru a duce imigranţii clandestini la Juba, capitala Sudanului de Sud, este prevăzut să plece duminică seara. Guvernul israelian a decis să expulzeze 1.500 de sud-sudanezi aflaţi clandestin în ţară după ce a primit acordul justiţiei. Această măsură a fost extinsă şi la 2.000 de cetăţeni ai Coastei de Fildeş, aflaţi ilegal în Israel. Oficialii din Israel a realizat legături diplomatice cu Sudanul de Sud la scurt timp după declaraţia de independenţă a acestei ţări, în iulie 2011. Potrivit statisticilor oficiale, peste 60.000 de imigranţi africani s-au instalat ilegal în Israel, majoritatea în cartierele sărace din sudul Tel-Aviv, iar 15.000 în staţiunea balneară Eilat de la Marea Roşie, unde reprezintă un sfert din populaţia locală. Prezenţa lor a generat în mai violenţe xenofobe şi rasiste, care au divizat ţara.

AFGANISTAN

Donaţie de echipamente militare

SUA vor lăsa echipamente militare ţărilor din Asia Centrală, după plecarea din Afganistan, intenţie considerată drept inacceptabilă de către Rusia. Pentagonul negociază cu Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan oferirea de echipamente, vehicule şi dispozitive militare, după retragerea din Afganistan. Dacă se va ajunge la un acord, administraţia de la Washington îşi va extinde cooperarea militară cu ţările din CSTO. Un diplomat rus a declarat că un astfel de scenariu este considerat de Moscova absolut inacceptabil. Oficiali ai Ministerului Apărării din Kârgâzstan au confirmat că discuţiile cu Pentagonul progresează. Propunerea ar fi fost făcută pe data de 13 martie, când secretarul american al Apărării Leon Panetta a efectuat o vizită la Bișkek.

CANADA

Jaf armat

Trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, care locuiau împreună, au fost ucise cu gloanţe în urma unui asalt asupra unei furgonete blindate care transporta valori monetare, în noaptea de joi spre vineri la Edmonton, în vestul Canadei. Cea de a patra persoană, grav rănită, a fost internată de urgenţă în spital. Schimbul de focuri s-a produs în apropierea unui centru comercial din campusul Universităţii Alberta. Poliţia din Edmonton s-a limitat la anunţul conform căruia a fost deschisă o anchetă privind focurile de armă trase în campus, adăugând că la faţa locului a fost trimisă o unitate canină şi o unitate tehnică Poliţiştii căutau un singur suspect.

YEMEN

Ofensivă cu victime

Cel puţin 48 de persoane, dintre care 40 de membri ai reţelei extremiste al-Qaida, au fost ucise joi în timpul unei ofensive a armatei yemenite, sprijinită de aviaţie, în sudul ţării. Oraşul de coastă Chuqra, din provincia Abyane, a fost încercuit de armată după ce armata a cucerit marţi oraşele vecine Zinjibar, capitala provinciei Abyane, şi Jaar. Aviaţia a făcut circa 100 de raiduri asupra combatanţilor din Chuqra. Armata a lansat pe 12 mai o ofensivă vastă, ce i-a permis reluarea controlului asupra oraşelor Zinjibar şi Jaar, controlate aproape un an de zile de către ”partizanii Chariei”, numele sub care operează reţeaua al-Qaida în sudul Yemenului.

FILIPINE

Dispariţie

O echipă formată din trei persoane a postului de televiziune al-Arabiya, cu sediul în Dubai, a fost declarată dispărută în timp ce se afla pe insula Jolo din sudul Filipinelor, unde răpirile sunt frecvente. Baker Atyani, un jurnalist iordanian şi cei doi coechipieri ai săi filipinezi nu s-au întors la hotel aşa cum era prevăzut, marţi seara, a precizat şeful poliţiei din provincie, Antonio Freyra. Autorităţile au percheziţionat camerele de hotel pe care le ocupau jurnaliştii în centrul oraşului Jolo, după ce proprietarul a semnalat dispariţia lor. Jurnaliştii au ajuns în Jolo cu avionul, luni, şi le-au spus autorităţilor că se află pe insulă pentru a filma un documentar televizat pentru postul de televiziune al-Arabiya. Jolo este cunoscută pentru numărul mare de extremişti islamişti, între care grupul Abu Sayyaf, o organizaţie considerată teroristă de SUA şi legată de al-Qaida. Grupul a luat 21 de ostatici dintre care zece turişti occidentali la 23 aprilie 2000, pe insula malaeziană Sipadan, pe care i-a eliberat în schimbul mai multor milioane de dolari.

JAPONIA

Suspect arestat

Ultimul suspect dat în urmărire în ancheta privind atacul cu gaz sarin comis în 1995 la metroul din Tokyo a fost arestat. Bărbatul a fost arestat în faţa unei cafenele din Tokyo, după ce poliţia fusese alertată de persoane din zonă. Suspectul a fost identificat în persoana lui Katsuya Takahashi, de 54 de ani, singura persoană care încă era în libertate după atentatul din 1995. Acesta este acuzat de crime şi tentative de crimă în urma atentatului din martie 1995, atribuit sectei Aum, soldat cu moartea a 13 persoane.

ARGENTINA

Cerere de suveranitate

Preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a cerut în cadrul discuţiilor Comitetului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Decolonizare, începerea negocierilor pentru suveranitatea insulelor Falkland. Preşedintele argentinian susţine că faptele istorice şi poziţia geografică a insulelor Falkland îi îndreptăţesc pe argentinieni să revendice aceste teritorii. „Cum se poate pretinde, de la 14.000 de kilometrii depărtare, că sunt parte din teritoriul britanic?”, a declarat acesta. Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a declarat că exclude posibilitatea unor negocieri. Solicitarea preşedintelui Kirchner coincide cu aniversarea a 30 de ani de la eliberarea teritoriului insulelor de ocupaţia argentiniană. În 1982, după invadarea insulelor de către argentinieni, Marea Britanie a purtat un război de 74 de zile pentru recăpătarea controlului asupra teritoriilor.

RUSIA

Consilier

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a desemnat ieri un nou consilier prezidenţial, în persoana lui Anton Ustinov, calificat de presă drept „arhitect” al dosarului companiei petroliere Iukos. Anton Ustinov a fost ales, în 2006, reprezentant în adunarea creditorilor a companiei Iukos, ai cărei manageri Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev au fost condamnaţi la închisoare pentru delapidare şi neplata impozitelor. Noul consilier prezidenţial este nepotul reprezentantului Kremlinului pentru districtul federal sudic, Vladimir Ustinov. Din 2000 a lucrat la Ministerul impozitelor şi încasărilor, a parcurs rapid calea de la adjunct la şef al Departamentului juridic al instituţiei. În octombrie 2004 a fost numit şef al direcţiei juridice a Serviciului federal fiscal, care a preluat atribuţiile fostului minister. În 2008 a fost numit adjunct al vicepremierului Igor Secin, fiind considerat „om din clanul” acestuia.

SUA

Condamnare

Omul de afaceri american Allen Stanford a fost condamnat la 110 ani de închisoare pentru escrocherii de tipul celor comise de Bernie Madoff, în valoare de şapte miliarde de dolari. Allen Stanford, supranumit „micul Madoff”, o referire la escrocul din New York condamnat la 150 de ani de închisoare, a fost declarat vinovat în martie pentru că a înşelat 30.000 de investitori din peste 100 de ţări prin Banca Stanford International, cu sediul în insula Antigua. Anchetatorii nu au găsit urma a 92% dintre cele opt miliarde de dolari pe care banca pretindea că îi are în active şi rezerve obligatorii. Această valoare este totuşi net mai mică decât cele 65 de miliarde de dolari sustraşi până în 2008 de Bernard Madoff. Alan Stanford, în vârstă de 62 de ani, şi-a petrecut ultimii trei ani în închisoare şi nu va fi pus în libertate niciodată, doar dacă nu câştigă apelul sau nu obţine graţierea. În martie, a fost declarat vinovat la 13 dintre cele 14 capete de acuzare pentru escrocherie, complot, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei. În cadrul audierii finale, Allen Stanford, a pus căderea imperiului său pe seama procurorilor prea zeloşi.

CANADA

Judecător condamnat

Un fost judecător din Quebec, Jacques Delisle, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea premeditată a soţiei sale, hemiplegică pe partea dreaptă, găsită decedată în 2009. Este pentru prima dată în Canada, când un judecător este acuzat de crimă. Magistratul pensionar, în vârstă de 77 de ani, subţire, cu păr alb pieptănat impecabil, a făcut juraţii să ezite încă de la începutul procesului său, când el nega cu aplomb faptele. Sinuciderea soţiei sale, Nicole Rainville, părea exclusă. Femeia de 71 de ani, hemiplegică pe partea dreaptă în urma accident cardio-vascular, a fost găsită moartă, cu o rană la tâmpla stângă cauzată de o împuşcătură, în noiembrie 2009, în apartamentul conjugal din Sillery, având o urmă de fum negru, provocată de folosirea unei arme, pe mâna sa validă. Acest detaliu i-a făcut pe anchetatori să îşi aprofundeze cercetările. Experţii în balistică ai Ministerului Public au ajuns toţi la aceeaşi concluzie, în timpul procesului, aceea că Nicole Rainville Delisle nu ar fi putut trage şi păta mâna în acelaşi timp. Acuzatul a găsit un alt expert, în Franţa, care i-a susţinut teoria dar juraţii nu au ţinut cont de argumentele sale. Ulterior, în timpul procesului, a apărut informaţia cum că judecătorul ar fi avut aceeaşi secretară timp de mulţi ani în timp ce era magistrat, pe Johanne Plamondon, care i-a devenit amantă.

Jacque Delisle, fost avocat specializat în drepturi civile şi drepturi de asigurări, devenit judecător în cadrul Curţii Superioare din Quebec, nu a precizat dacă va face apel.



12