AFGANISTAN
Civili ucişi de NATO
Cel puţin 15 civili au fost ucişi ieri, în timpul unui bombardament al forţelor NATO, în urma confruntărilor cu insurgenţii, la Logar, în sudul Afganistanului. Printre victime sunt femei şi copii, a declarat Din Mohammad Darvish, purtătorul de cuvânt al Guvernului provinciei Logar. ISAF, forţa NATO în Afganistan, a recunoscut că a efectuat un bombardament de precizie în districtul Baraki Barak, după ce insurgenţii au atacat trupele afgane şi ale coaliţiei cu arme de calibru mic şi o grenadă. Trupele se aflau într-o misiune care viza capturarea unui lider taliban care a planificat şi participat la mai multe atacuri împotriva forţelor guvernamentale, în regiune. ”În final au fost ucişi mai mulţi insurgenţi iar patrula a capturat mai multe arme şi explozibili, precizează NATO. Potrivit adjunctului şefului poliţiei din Logar, Rais Khan Sadek Abdulrahimzai, şapte rebeli şi 18 civili au fost ucişi în urma atacului asupra două case, după ce talibanii au tras asupra forţelor de coaliţie. Tot ieri, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 22 rănite într-un atentat sinucigaş în provincia Kandahar din sudul Afganistanului.
MAREA BRITANIE
Infecţie mortală
Ministerul scoţian al Sănătăţii caută să descopere urgent sursa unui focar de legioneloză, după ce o persoană a murit şi alte 15 sunt internate în spital, în stare critică. Potrivit comisiei pentru sănătate din Lothian, pacientul care a murit la Royal Infirmery din Edinburg era în vârstă de circa 50 de ani şi avea mai multe probleme de sănătate. Alţi 13 bărbaţi şi două femei cu vârste între 33 şi 74 de ani sunt în stare critică. Legionella se găseşte în mod normal în apă, râuri, lacuri şi nu este contagioasă, netransmiţându-se prin contact direct de la om la om. Boala poate fi contractată inhalând cantităţi mici de apă contaminată. Principalele zone de risc sunt clădirile mari - hoteluri, spitale, muzee şi clădiri de birouri - unde apa poate ajunge în sistemul de ventilaţie sau în instalaţiile turnurilor de răcire, sporind riscul de contaminare. Cei mai expuşi ar fi vârstnicii, în special bărbaţii, fumătorii şi cei cu probleme de sănătate. Simptomele bolii sunt dureri uşoare de cap, dureri musculare, febră, tuse persistentă şi uneori vărsături sau diaree şi pot apărea la circa 14 zile de la contactul cu bacteria.
BULGARIA
Avion prăbuşit
Un avion de mici dimensiuni care survola zona în care s-au produs, marţi, explozii la un depozit de muniţie s-a prăbuşit din cauza vântului puternic, a declarat, ieri, ministrul Apărării, Aniu Anghelov, fără să precizeze ceva despre soarta persoanelor aflate la bord. Marţi, mai multe explozii s-au produs la un depozit privat de muniţie, în apropiere de Petolacikata, provocând rănirea a cel puţin nouă persoane, dintre care două grav, în timp ce trei angajaţi ai depozitului sunt în continuare dispăruţi. Ieri dimineaţa, Anghelov a declarat că la originea exploziilor ar fi putut fi o eroare umană. Potrivit ministrului Apărării, energia eliberată de prima explozie echivalează cu zece tone de trinitrotoluen (TNT). El a dat asigurări că populaţia din împrejurimi nu este în pericol.
GERMANIA
Turişti polonezi răniţi
Un autocar polonez a fost implicat, ieri dimineaţă, într-un accident rutier în apropiere de Dresda, în estul Germaniei, soldat cu rănirea uşoară a 25 de persoane, potrivit poliţiei locale. Autocarul, deţinut de compania Sinbad din Opole, în sudul Poloniei, a fost lovit de un camion. Poliţia a precizat că 25 dintre cei 40 de pasageri de la bordul autocarului au suferit răni uşoare şi au fost transportaţi la spitale din zonă, pentru a fi examinaţi. Autocarul se deplasa spre vest, pe autostrada A4, în direcţia Erfurt.
ITALIA
Încă un seism
Un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade s-a produs ieri dimineaţă, în Marea Adriatică, în apropiere de oraşul italian Ravenna, situat în regiunea Emilia-Romagna, unde pământul se zdruncină constant de mai bine de două săptămâni. Cutremurul a avut loc la ora locală 06.08, epicentrul fiind localizat la o adâncime de 25,6 de kilometri. El a fost resimţit atât la Ravenna, cât şi la Rimini şi Veneţia, precum şi în provinciile Marche şi Abruzzo. Seismologii înregistrează cu regularitate mişcări telurice în nordul Italiei, din 20 mai, când un cutremur de 6 grade a zdruncinat regiunea Emilia-Romagna. Nouă zile mai târziu, la 29 mai, s-a produs un al doilea cutremur major, de 5,8 grade. Sute de case, clădiri de patrimoniu şi monumente de arhitectură s-au prăbuşit sau au fost avariate. Bilanţul cutremurelor din ultimele săptămâni în Italia consemnează 26 de morţi, cel puţin 400 de răniţi şi 15.000 de sinistraţi.
FRANŢA
Romi evacuaţi
Autorităţile locale franceze au evacuat, ieri, o tabără a romilor de pe malul fluviului Garonne, în apropiere de Toulouse, unde se stabiliseră circa 20 de persoane. Germain Clement, purtător de cuvânt al grupului Solidaritate Romii din Toulouse, a evaluat la circa 150-200 numărul romilor din România şi Bulgaria care locuiau de-a lungul fluviului, înainte de intervenţia autorităţilor. De fapt, două din cele şapte tabere instalate pe malul apei au fost deja evacuate în ultimele săptămâni, iar cea de a treia a fost desfiinţată ieri. În opinia lui Clement, între 300 şi 500 de romi trăiesc în regiunea Toulouse, majoritatea din cerşetorie, furturi sau muncă la negru. Asociaţia a luat legătura cu autorităţile, pentru a găsi o soluţie pentru familiile rămase fără adăpost.
CANADA
Deputat arestat
Deputatul Amir Khadir, membru al partidului Québec Solidaire (stânga, în opoziţie), a fost arestat şi încătuşat în cursul manifestaţiei organizate marţi seara, la Québec, împreună cu alţi 50 de manifestanţi. Ulterior, Khadir a fost condus încătuşat la bordul unui autobuz al poliţiei din Québec, alături de alţi manifestanţi arestaţi, după care a fost eliberat. Purtătoarea de cuvânt a poliţiei oraşului Québec a declarat că manifestanţii au fost arestaţi deoarece au blocat circulaţia, fără să rămână pe trotuare, ci mergând pe drum, în pofida numeroaselor avertismente şi îndemnuri la dispersare. Manifestaţia a fost declarată ilegală, de forţele de ordine, pentru că manifestanţii nu au furnizat itinerariul dinainte. La Montréal, aproximativ 100 de persoane au defilat paşnic în cea de a 43-a seară consecutivă.
RUSIA
Lege împotriva manifestanţilor
Duma, Camera Inferioară a Parlamentului rus, a aprobat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în a doua şi a treia lectură, o lege ce prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest ce încalcă legea privind manifestaţiile. Ea va fi adoptată de Camera Superioară a Parlamentului, Consiliul Federaţiei şi apoi va fi ratificată de preşedintele rus. Propusă de partidul aflat la putere, Rusia Unită, legea prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii adunărilor neautorizate sau în caz de tulburare a ordinii publice în cursul manifestaţiilor ce au primit acordul autorităţilor. Potrivit agenţiilor ruse de presă, proiectul prevede amenzi de până la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, de până la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali şi de până la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice. Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, susţinând că este vorba despre o încălcare flagrantă a Constituţiei ruse
POLONIA
Întreţinerea Auschwitz-ului
Muzeul fostului lagăr de exterminare nazist Auschwitz-Birkenau, aflat pe teritoriul Poloniei, a anunţat, ieri, începerea unui amplu program de întreţinere a acestui loc al memoriei, datorită unui fond internaţional special, finanţat de mai multe state. Aproape 20 de state au contribuit deja la acest fond permanent, care numără 97 de milioane de euro vărsaţi sau promişi, dintre care 60 de milioane alocaţi de Guvernul german. Jumătate din bugetul anual al muzeului este pus la dispoziţie de Guvernul polonez, restul fiind asigurat mai ales din vânzări proprii. Între 3 şi 5% din fonduri vin de la Fundaţia Lauder şi din bugetele landurilor germane. Muzeul, vizitat anual de peste un milion de persoane, se întinde pe 200 ha şi cuprinde 455 clădiri, dintre care 300 aflate în ruină. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau au murit, între 1940 şi 1945, 1,1 milioane de oameni, aproximativ un milion de evrei, 70.000 de polonezi, 21.000 de romi, 15.000 de prizoneri de război sovietici şi alţi 10.000-15.000 de deţinuţi, inclusiv membri ai rezistenţei.
FRANŢA
Pensionare la 60 de ani
Guvernul socialist francez a reintrodus posibilitatea de pensionare la vârsta de 60 de ani, faţă de 62 anterior, pentru acei salariaţi care au început să lucreze mai devreme, semnând, ieri, un decret în acest sens. Adresându-se presei, la încheierea unui consiliu de miniştri, ministrul Afacerilor Sociale, Marisol Touraine, a afirmat că ”decizia noului guvern, prezentată drept o măsură de dreptate finanţată în întregime, va viza 110.000 de persoane în 2013 şi va costa 1,1 miliarde de euro pentru acel an şi până la 3 miliarde în 2017, când se va încheia mandatul preşedintelui Francois Hollande”. Ca urmare a acestei măsuri, persoanele care au început să muncească la vârsta de 18 sau 19 ani şi care au cotizat cel puţin 41 de ani pot să iasă la pensie la 60 de ani, fără să aştepte vârsta legală de pensionare, majorată treptat până la 62 de ani, prin reforma fostului preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy.
VENEZUELA
Adio, TIAR!
Venezuela, Bolivia, Ecuador şi Nicaragua au decis să se retragă din Tratatul interamerican de asistenţă reciprocă (TIAR), un acord continental de apărare creat în 1947, anunţă ministrul ecuadorian de Externe, Ricardo Patiño, omologii săi din Bolivia, David Choquehuanca, Venezuela, Nicolas Maduro şi ambasadorul Nicaraguei la OEA, Denis Moncada, după o reuniune a Organizaţiei Statelor Americane, desfăşurată la Tiquipaya, în Bolivia. Potrivit acestor oficiali, acordul TIAR, creat sub impulsul SUA, la începutul Războiului Rece, şi-ar fi demonstrat limitele în timpul conflictului care a avut loc în Malvine, în 1982, între Argentina şi Marea Britanie. Acordul TIAR fusese ratificat de majoritatea statelor americane, cu excepţia Canadei, la începutul Războiului Rece.