FRANŢA
Români după gratii
Forţele de ordine din Herault şi Aude au lansat, ieri, o vastă operaţiune pentru a anihila o reţea de prostituţie şi proxenetism, arestând zece persoane, dintre care nouă de naţionalitate română. Mai multe prostituate şi presupuşii proxeneţi ai acestora au fost arestaţi în special în zona Beziers din departamentul Herault din sudul Franţei, au anunţat jandarmii din Languedoc-Roussillon. Şase dintre presupuşii proxeneţi au fost arestaţi în tabere din Lespignan şi Beziers din Herault. Circa 30 de tinere, majoritatea de etnie romă, sunt interogate ca martori. La operaţiune au participat 150 de jandarmi, un elicopter şi analişti ai Europol. Arestările au fost efectuate în cadrul unei comisii rogatorii livrate de un judecător de instrucţie din Narbonne.
ITALIA
Replici
Nu mai puţin de 41 de replici seismice au fost înregistrate în cursul nopţii de marţi spre miercuri, în regiunea Emilia-Romagna din nord-estul Italiei, afectată în ultimele zece zile de două cutremure violente soldate cu moartea a 17 persoane şi 350 de răniţi. Cea mai puternică dintre replici a avut magnitudinea de 3,5 grade, cu epicentrul în apropierea localităţilor din provincia Modena, cele mai afectate. În urma mişcărilor telurice din ultimele zece zile, 14.000 de persoane, dintre care 8.000, marţi, şi-au părăsit locuinţele, fie pentru că acestea au fost avariate, fie pentru că se tem pur şi simplu să revină la casele lor. Valoarea daunelor pricinuite este în curs de evaluare. Cutremurul de marţi şi cele câteva replici de înaltă intensitate au obligat unele companii locale să-şi suspende activitatea. Printre companiile afectate de cutremur se numără producătorii de maşini de lux Ferrari, Maserati şi Lamborghini.
RUSIA
Angajaţi poştali otrăviţi
Mai mulţi angajaţi poştali de la o staţie feroviară din oraşul siberian Tomsk ar fi fost otrăviţi după ce au intrat în contact cu un colet toxic, a anunţat, ieri, Ministerul de Interne. Poliţiştii trimişi la faţa locului au constatat că din colet se propaga un miros înţepător. 17 persoane au fost evacuate, trei au fost spitalizate iar alte şase au fost supuse la analize suplimentare. Printre simptome se numără greaţă, ameţeli şi agitaţie. Experţii încearcă să identifice substanţa şi cine a trimis-o, a anunţat poliţia.
BULGARIA
Pagube semnificative
Un nou cutremur cu magnitudinea de 3,2 sau 3,3 pe Scara Richter a fost resimţit ieri în capitala bulgară, Sofia. Cutremurul a readus teama generată de seismul cu magnitudinea de 5,9 ce a afectat capitala Sofia, în urmă cu o săptămână. Chiar dacă acesta nu a provocat victime, a generat panică în rândul bulgarilor, care au ieşit pe străzi în timpul nopţii. Pagubele cutremurului de săptămâna trecută sunt estimate la peste două milioane de euro. Se estimează totodată că trei milioane de leva, circa 1,52 milioane de euro, vor fi necesare pentru repararea clădirilor publice din oraşul Pernik din sudul Bulgariei, care a fost cel mai grav afectat. Capitala Sofia va avea nevoie de 1,3 milioane de leva (661.000 de euro). Un total de 41 de clădiri nu mai pot fi folosite în urma seismelor.
OLANDA
Condamnare
Fostul preşedinte al Liberiei, Charles Taylor, a fost condamnat, ieri, la 50 de ani de închisoare, de către Tribunalul Special pentru Sierra Leone (TSSL), care l-a găsit vinovat, pe 26 aprilie, de crime împotriva umanităţii şi crime de război. Sentinţa a fost anunţată de judecătorul Samoa Richard Lussick, în cursul unei şedinţe publice la Leidschendam, la periferia Hagăi. Charles Taylor, în vârstă de 64 de ani, îşi va ispăşi pedeapsa în Marea Britanie, în virtutea unui acord cu TSSL, care nu pronunţă pedepse cu închisoarea pe viaţă, ci stabileşte un anumit număr de ani de închisoare. Acuzarea a recomandat, pe 3 mai, o pedeapsă de 80 de ani de închisoare, considerată disproporţionată şi excesivă de către apărare şi fostul preşedinte, primul şef de stat condamnat de justiţia internaţională, de la Tribunalul Militar Internaţional de la Nuremberg şi până în prezent. Preşedinte al Liberiei din 1997 şi până în 2003, Charles Taylor, arestat în 2006, în Nigeria, a fost găsit vinovat de 11 capete de acuzare, de crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv viol, crimă şi jaf, comise între 1996 şi 2002, în Sierra Leone. Procesul lui Charles Taylor, strămutat de la Freetown la Leidschendam, în 2006, din motive de securitate, a început pe 4 iunie 2007 şi s-a încheiat pe 11 martie 2011.
ISRAEL
Înainte de efecte
Ministrul Apărării israelian, Ehud Barak, a afirmat că programul nuclear iranian trebuie blocat înainte ca acesta să producă efecte. Ministrul israelian a reafirmat că ”toate opţiunile rămân pe masă”, aluzie la un posibil atac lansat de Israel asupra instalaţiilor nucleare iraniene. Acesta a recunoscut din nou că există diferenţe între poziţiile americană şi israeliană privind controversatul program nuclear subliniind că ”Israelul este singurul care răspunde pentru propria sa securitate”. Marţi, premierul Benjamin Netanyahu a acuzat aşa-numitul greup G5+1, din care fac parte China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA plus Germania, care negociază cu Iranul în dosarul nuclear iranian, că în recenta rundă de discuţii de la Bagdad a cedat în faţa regimului de la Teheran, în problema uraniului îmbogăţit.
UCRAINA
Iulia Timoşenko, martor
Iulia Timoşenko, care execută o pedeapsă de şapte ani de închisoare, pentru abuz de putere, figurează ca martor într-o anchetă privind moartea unui deputat în 1996. Procurorul general, Viktor Pcionka, a mai precizat că o anchetă este în curs pentru a-i descoperi pe comanditarii acestei crime. Cotidianul ”Kommersant” relata ieri că Parchetul General este pregătit să o acuze pe Iulia Timoşenko în acest asasinat, dar că aşteaptă vindecarea acesteia, întrucât este transferată la un spital, din cauza unei hernii de disc. La sfârşitul lui 2011, un adjunct al procurorului general a sugerat că fostul premier ucrainean ar avea legătură cu moartea acestui deputat, afirmând că o grupare controlată de Iulia Timoşenko ar fi ordonat asasinarea lui.
FRANŢA
Un preşedinte normal
Noul preşedinte al Franţei, Francois Hollande, încalcă normele privind securitarea, din dorinţa de-şi respecta promisiunile din campania electorală de a fi ”un preşedinte normal”. Francois Hollande a promis în timpul campaniei electorale că se va deplasa în vizitele oficiale în ţară şi la Bruxelles cu trenul şi că va continua să locuiască în apartamentul său din apropierea Turnului Eiffel, spre deosebire de predecesorul său, Nicolas Sarkozy, care nu a călătorit niciodată cu trenul. În încercarea lui de a-şi respecta promisiunile electorale şi de a-şi păstra legăturile cu poporul, Francois Hollande încalcă regulile şi recomandările oficialilor responsabili cu securitatea şi chiar ale unei legi vechi de 60 de ani. Legea, ce datează din anii ’50, prevede ca pe fiecare pod din ruta pe care circulă şeful statului să fie plasat un jandarm sau un poliţist şi a fost invocată de şeful Căilor Ferate franceze drept motivul pentru care Nicolas Sarkozy nu a putut folosi această cale. Potrivit unei estimări, pentru o călătorie între Paris şi Lyon, la circa două poduri pe kilometru, ar fi nevoie de aproximativ 900 de jandarmi şi poliţişti pentru a respecta reglementările privind securitatea. Cu toate acestea, preşedintele Hollande a călătorit împreună cu premierul spaniol, Mariano Rajoy, cu un tren de mare viteză, de la Paris până la Bruxelles, pentru a participa la summit-ul UE de săptămâna trecută, dar pe această rută nu au fost mobilizate efectivele prevăzute în lege. Costul călătoriei lui Hollande şi a suitei sale a fost de 5.972 de euro, incluzând şi cele şapte maşini care i-au transportat înapoi la Paris, la primele ore ale dimineţii şi chiar cheltuielile cu securitatea, în timp ce o singură deplasare la Bruxelles a lui Nicolas Sarkozy, cu avionul, trecea de 60.000 de euro.