Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Mai 2012 / 00:00 367 accesări

CANADA

Poliţist de origine română judecat

Un poliţist de origine română din Canada este judecat pentru obstrucţionarea justiţiei şi tăinuire în cazul unui alt român, răpit şi torturat. Simion Ternar a fost răpit şi torturat în noiembrie 2005. La 15 ore după ce a fost eliberat, el l-a contactat pe poliţistul Ioan-Florin Floria, care i-a dat asigurări că va ancheta. Cei doi se cunoscuseră prin intermediul prietenilor. Agresorii îl ameninţaseră că îl vor ucide, dacă va contacta poliţia. Victima, în vârstă de 31 de ani, care lucra într-un apartament unde se cultiva marijuana, a fost răpită din parcare. Răpitorii l-au contactat pe proprietarul apartamentului şi au ameninţat că îi vor ucide copiii, dacă nu va plăti răscumpărarea. El a plătit 200.000 de dolari iar Ternar a fost eliberat. După prima lor întâlnire, Floria i-a spus conaţionalului său să nu sune la poliţie şi să nu meargă la spital. ”Sau, dacă mergi, spune-le că ai fost la schi şi ai căzut”, i-ar fi cerut poliţistul. Ternar ar fi avut faţa umflată şi o buză tăiată. În decembrie 2005, Ternar s-a întors în România, unde a stat 11 luni. Când a revenit la Toronto a contactat poliţia. În prezent, Floria este judecat pentru şase capete de acuzare, printre care obstrucţionarea justiţiei, tăinuirea răpirii şi spălare de bani. El a pledat nevinovat.

TURCIA

Explozie la Istanbul

Trei persoane au fost rănite într-o explozie produsă la o universitate din Istanbul, a anunţat, ieri, agenţia de presă Anadolu. Explozia s-a produs ieri, într-o toaletă a universităţii. Cauza deflagraţiei nu este cunoscută şi nu se ştie dacă a fost vorba de un act terorist.

BULGARIA

Poliţist... razna

Un poliţist bulgar în vârstă de 37 de ani din oraşul Oriahovo a intrat cu maşina personală într-un stâlp, apoi a luat un ostatic, cel mai probabil din cauza unor probleme psihice. Accidentul s-a produs în timp ce bărbatul se deplasa către un oraş învecinat. Nimeni nu a fost rănit în incident, a precizat departamentul Ministerului bulgar de Interne din Vraţa şi nu a fost oferită nicio explicaţie pentru accident. După ce şi-a părăsit maşina accidentată, poliţistul a început să se plimbe pe stradă. El a luat ostatică o femeie, fără a face vreo revendicare, dar pe care a ameninţat-o cu arma de serviciu. Când poliţiştii şi un psiholog au ajuns la faţa locului, colegul lor a declarat că vrea să discute cu părinţii lui, cărora a promis că le va preda arma. După o scurtă conversaţie cu echipa, el a predat arma şi a eliberat femeia. O anchetă a fost deschisă pentru a se stabili motivele exacte care au determinat comportamentul ofiţerului. Potrivit primelor informaţii, după accident, bărbatul a manifestat semne de cădere nervoasă.

AFGANISTAN

Deţinuţi de mare risc eliberaţi

SUA eliberează, de mai mulţi ani, deţinuţi de mare risc în Afganistan, în cadrul unui acord încheiat cu grupări insurgente, pentru a preveni apariţia conflictelor, relatează ”Washington Post”. Acordul este riscant dar deţinuţii eliberaţi trebuie să se angajeze să renunţe la violenţă, conform unor oficiali americani care s-au exprimat sub protecţia anonimatului. ”Toată lumea este de acord că aceştia sunt oameni periculoşi. Dar beneficiile compensează riscurile”, a declarat un oficial american, făcând referire la acord, aplicat la centrul de detenţie Parwan, o închisoare americană de la baza aeriană Bagram. Eliberările, al căror număr nu este precizat, vizează să ofere câştiguri tactice (reducerea violenţelor) pentru forţele coaliţiei, dar nu fac parte dintr-un acord global cu talibanii, adaugă publicaţia. Procedurile de eliberare încep prin discuţii între oficiali militari americani şi lideri insurgenţi, care promit să reducă violenţele în districtul lor, dacă anumiţi rebeli sunt eliberaţi.

TUNISIA

Sinucidere incendiară

Un bărbat a murit din cauza rănilor, după ce şi-a dat foc la Tozeur, oraş turistic din sud-vestul deşertic al Tunisiei. Ali Marzouki, în vârstă de 35 de ani, a murit duminică, în ambulanţa care îl conducea la spitalul din Ben Arous, în apropiere de Tunis, unde a fost transportat cu avionul de la Tozeur. Cauzele sinuciderii bărbatului, şofer de taxi, nu sunt cunoscute. Localnicii au povestit că acesta nu avea probleme cu banii însă susţinea valorificarea unui drept de proprietate asupra unei parcele de pământ care aparţinea statului. Sinuciderile şi tentativele de sinucidere s-au înmulţit în Tunisia, după ce Mohamed Bouazizi, un vânzător ambulant din Sidi Bouzid, şi-a dat foc, gest care a declanşat revolta ce l-a înlăturat pe preşedintele Ben Ali de la putere, la 14 ianuarie 2011.

YEMEN

Atentat dejucat

SUA au dejucat recent un proiect de atentat sinucigaş cu bombă împotriva unui avion de pasageri pregătit de ramura yemenită a al-Qaida, a afirmat, luni, un responsabil american pentru antiterorism. Un dispozitiv explozibil recuperat de serviciile americane dintr-o locaţie neprecizată trebuia să fie utilizat de un kamikaze, la bordul unui avion de pasageri, a declarat acest responsabil, fără a face alte precizări. Circumstanţele în care CIA a dejucat complotul nu au fost precizate. Casa Albă a anunţat luni că preşedintele Barack Obama era la curent din aprilie cu acest proiect al al-Qaida de a organiza un atentat cu bombă, subliniind că americanii nu s-au aflat în niciun moment în pericol. Ramura al-Qaida din Peninsula Arabică (AQAP), implantată în Yemen, a încercat în repetate rânduri să exploateze vulnerabilităţile securităţii aeriene şi să arunce în aer avioane de pasageri cu destinaţia SUA. La 24 decembrie 2009, Umar Farouk Abdulmutallab, un nigerian de 23 de ani, a încercat să activeze explozibili pe care îi ascunsese în chiloţi, la bordul unui curse între Amsterdam şi Detroit cu 290 de persoane la bord. Acesta a fost împiedicat de pasagerii avionului iar apoi a fost izolat de echipaj. Responsabilul antiterorist a explicat că modul de operare al proiectului dejucat recent era similar celui de la Crăciunul din 2009, în pofida anumitor diferenţe notabile.

LIBIA

Focuri de armă lângă Guvern

Zeci de foşti insurgenţi au atacat, ieri, sediul Guvernului de la Tripoli, cerând încasarea primelor promise persoanelor care au luptat împotriva fostului regim Muammar Gaddafi. Atacul s-a soldat cu moartea a doi agenţi de securitate de la sediul Guvernului libian şi cu rănirea altora.

IRAN

Inspector AIEA mort la volan

Un inspector al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a murit într-un accident rutier în Iran, anunţă Organizaţia iraniană pentru Energie Atomică. Seo Ok-seok, cetăţean sud-coreean, făcea parte din echipa pe care AIEA o menţine permanent în Iran. AIEA monitorizează activităţile nucleare ale Iranului, suspectat că încearcă să fabrice arme atomice sub protecţia unui program nuclear civil.

ISRAEL

Anticipate anulate

Partidul de centru Kadima a semnat un acord de coaliţie cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi urmează să se alăture Guvernului, a anunţat, ieri, postul naţional de radio din Israel. Acordul surpriză a fost încheiat după ce Knesset-ul, Parlamentul israelian, votase într-o primă lectură un proiect de lege cu privire la dizolvarea Parlamentului şi se pregătea să îl voteze în a doua şi a treia lectură. În această situaţie, proiectul a devenit caduc. În baza acordului de uniune naţională, liderul Kadima devine vicepremier şi ministru fără portofoliu al cabinetului curent. Benjamin Netanyahu şi Shaul Mofaz au căzut de acord că un nou text mai egalitar va înlocui, cel mai târziu în vară, Legea Tal care permite evreilor religioşi ortodocşi şi fie scutiţi de servicul militar.

PAKISTAN

Demisia ambasadorului SUA

Ambasadorul american în Pakistan, Cameron Munter, va demisiona în această vară, după mai puţin de doi ani în acest post, în contextul crizei ce a deteriorat grav relaţiile dintre cele două ţări, a anunţat, ieri, un responsabil american. Cameron Munter a fost în funcţie în timpul raidului militar american în care a fost ucis Osama bin Laden, în mai 2011, la Abbottabad, operaţiune ascunsă de pakistanezi şi care a provocat neîncredere şi ranchiună între cele două ţări, oficial aliaţi de la sfârşitul lui 2001. El a decis să demisioneze din motive personale, a precizat responsabilul american, sub rezerva anonimatului, dezminţind informaţiile de presă care sugerează că plecarea ambasadorului are legătură cu proastele relaţii dintre cele două ţări. Surse apropiate lui Munter au indicat totuşi că acesta a fost nemulţumit să vadă că CIA şi Pentagonul decid politica americană în Pakistan şi că activitatea sa este rezumată mai mult la acţiuni de a diminua nemulţumirea pakistanezilor în faţa deciziilor celor două instituţii americane.

CHINA

Cooperare cibernetică

SUA şi China trebuie să-şi dezvolte cooperarea în spaţiul cibernetic şi să facă tot posibilul pentru a evita potenţiale conflicte în acest domeniu, a declarat, luni seara, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, în finalul convorbirilor cu omologul său chinez, Liang Guanglie. ”SUA şi China sunt puteri importante în regiunea Asia-Pacific şi se impune ca ele să aibă relaţii de parteneriat”, a subliniat Panetta, punând accentul pe necesitatea unor relaţii eficiente într-o gamă largă de probleme ce reprezintă provocări serioase pentru ambele state. La rândul său, Liang Guanglie a respins ipoteza jurnaliştilor că ţara sa s-ar afla la originea atacurilor cibernetice din trecut împotriva SUA. Într-un gest de detensionare a atmosferei, Panetta a spus că victime ale atacurilor cibernetice au fost nu doar SUA, ci şi China şi că în aceste acţiuni au fost implicaţi hackeri din diferite ţări. Potrivit mass-media occidentale, anul trecut, Washingtonul şi Beijingul au efectuat exerciţii comune secrete de contracarare a atacurilor cibernetice coordonate, la scară mare. Scopul acestui exerciţiu a fost, de asemenea, prevenirea transformării unui conflict din spaţiul virtual într-unul militar între cele două ţări.



12