Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Mai 2012 / 00:00 449 accesări

SUA

F-22, periculoase

Zborul cu F-22 Raptor, ”bijuteria forţelor aeriene americane”, este prea periculos, susţin doi piloţi cu mare experienţă, care refuză să mai urce la manşa acestui sofisticat avion militar. Potrivit agenţiei italiene de presă Ansa, cei doi piloţi şi-au riscat locurile de muncă, acordând un interviu reţelei americane de televiziune Cbs, pentru a vorbi despre pericolul zborului cu F-22 Raptor. Maiorul Jeremy Gordon şi căpitanul Josh Wilson au decvlarat că au suferit o stare de hipoxie, lipsă de oxigen, pilotând respectivul avion. Deocamdată nu au existat comentarii oficiale cu privire la îndrăzneala publică a celor doi piloţi americani.

SERBIA

Tadic în turul doi

Preşedintele în exerciţiu, pro-european, Boris Tadic şi naţionalistul populist Tomislav Nikolic se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, la 20 mai, potrivit estimărilor prezentate la sfârşitul alegerilor generale desfăşurate duminică în Serbia. Boris Tadic a obţinut 26,8% din voturi iar adversarul său 25,6%, potrivit CESID, un organism independent ce supraveghează alegerile. Potrivit sondajelor realizate înaintea alegerilor, Partidul Democrat, DS, al lui Tadic, în vârstă de 54 de ani şi Partidul Sârb al Progresului, SNS, opoziţie, al lui Nikolic, de 60 de ani, erau cot la cot, cu aproximativ 30% din intenţiile de vot. Niciuna dintre cele două formaţiuni nu va putea forma singură o nouă majoritate şi socialiştii actualului ministru de Interne, Ivica Dacic, vor juca din nou un rol principal, la fel ca la alegerile din 2008. Potrivit analiştilor, partidul lui Dacic ar urma din nou să îl susţină pe cel al lui Boris Tadic în formarea Guvernului. Peste 6,7 milioane de alegători au fost chemaţi la urne pentru a decide care dintre cei doi oameni politici va reuşi să îi convingă asupra capacităţii sale de a scoate ţara din stagnarea economică.

UNGARIA

Împrumut pe trei ani

Guvernul Ungariei vrea să încheie un acord de precauţie pe trei ani, în valoare de 15 miliarde de euro, cu FMI şi UE, pentru stabilizarea economiei, a declarat, ieri, secretarul de Stat Mihaly Varga. La 25 aprilie, CE s-a declarat pregătită să înceapă negocierile cu Budapesta, pentru acordarea unui împrumut, în urma asigurărilor oferite de Guvernul condus de Viktor Orban că independenţa Băncii Centrale (MNB) va fi garantată. Imediat, FMI şi-a anunţat disponibilitatea de a relua, în anumite condiţii, dialogul cu Budapesta, în perspectiva unui nou program de asistenţă. În 2008, Ungaria a evitat intrarea în incapacitate de plată, graţie unei linii de credit de 20 de miliarde de euro de la BM, FMI şi UE.

YEMEN

Terorist lichidat

Un lider al-Qaida, yemenitul Fahd al-Quso, căutat pentru atentatul împotriva USS Cole din 2000, a fost ucis într-un raid aerian, duminică seară, în provincia Chabwa din estul Yemenului, a declarat un lider tribal. Două rachete lansate în timpul raidului l-au vizat pe Fahd al-Quso, în apropiere de reşedinţa sa, la Rafadh, a adăugat demnitarul tribal, indicând că două gărzi de corp ale membrului al-Qaida au murit în raid. Fahd al-Quso era unul dintre oamenii cei mai periculoşi căutaţi de SUA pentru atentatul împotriva USS Cole, care s-a soldat cu moartea a 17 marinari americani, în 2000, în Golful Aden. Atentatul a fost revendicat de al-Qaida.

COREEA DE SUD

Pastile din embrioni umani

Autorităţile sud-coreene au intensificat controalele la frontiere, pentru depistarea a zeci de mii de pastile afrodisiace ce conţin pudră provenind din embrioni umani. Autorităţile vamale sud-coreene au confiscat 17.500 de pastile de acest fel, aduse din China, în ultimele nouă luni. Pudra despre care se spune că provine de la copii decedaţi şi din embrioni se vinde pe piaţa neagră şi este considerată un stimulent energizant şi afrodisiac. Specialiştii susţin că substanţele comercializate ilegal sunt pline de bacterii şi reprezintă un risc pentru sănătate. ”S-a confirmat prin studii că aceste capsule conţin substanţe periculoase pentru corpul uman, precum bacterii. Trebuie să luăm măsuri drastice pentru protejarea sănătăţii publice”, a declarat un oficial vamal sud-coreean. Povestea ”capsulelor cu pudră de carne de om” a fost dezvăluită anul trecut, într-un documentar al televiziunii publice sud-coreene.

IRAN

Spânzuraţi pentru droguri

Nouă persoane au fost spânzurate la Teheran, pentru trafic de droguri, a anunţat, ieri, biroul Procurorului General. Şapte dintre persoanele condamnate la moarte traficaseră o jumătate de tonă de metanfetamina, iar ceilalţi doi condamnaţi traficaseră 450 de kilograme din aceeaşi substanţă interzisă. Potrivit datelor obţinute de organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, în anul 2011, Iranul a executat 360 de condamnări la moarte.

AFGANISTAN

Omorâţi de vremea rea

O petrecere de nuntă s-a încheiat în mod tragic, duminică seară, în centrul Afganistanului. Schimbarea bruscă a vremii, cu viscol şi reducerea drastică a temperaturii atmosferice a luat prin surprindere nuntaşii, provocând moartea a cel puţin o sută de persoane, majoritatea femei şi copii. Informaţia a fost anunţată ieri, de un purtător de cuvânt al Protecţiei Civile din această ţară.

BRAZILIA

Zeci de mii de evacuaţi

Peste 74.000 de familii au fost evacuate în Amazonas, cel mai mare stat din nordul Braziliei, ca urmare a revărsării mai multor râuri, dar şi a fluviului Amazon. Dezastrul survine unei perioade îndelungate de ploi torenţiale, care continuă din luna martie. Ca urmare a calamităţii naturale, a fost instituită starea de urgenţă în 32 de state din Brazilia, cel mai grav afectat fiind oraşul Benjamin Constant, unde au fost evacuaţi 9.000 din cei 30.000 de locuitori. Potrivit reprezentanţilor Serviciului de Apărare Civilă, localitatea este aproape în întregime acoperită de ape, arătând ca o Veneţie braziliană. Inundaţiile au distrus terenuri întregi de culturi, în unele locuri, nivelul apei din Amazon ridicându-se până la nouă metri. Guvernul a promis asistenţă financiară sinistraţilor, în jur de 200 de dolari per familie. În zona afectată de dezastru sunt trimise aproape zilnic transporturi cu hrană, apă, medicamente iar echipe speciale de medici desfăşoară activităţi de prevenire a răspândirii unor boli infecţionase în rândul băştinaşilor.

SIRIA

Alegeri contestate

Alegătorii sirieni au fost chemaţi la vot, ieri, începând cu ora locală 7.00, la primele alegeri multipartite după o jumătate de secol, dar acest scrutin organizat într-un climat de violenţă este contestat de opoziţie, care evocă o ”mascaradă”. În toată ţara, care se cofruntă cu o mişcare de contestare fără precedent împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, începând din martie 2011, 7.195 de candidaţi sunt în cursă pentru cele 250 de mandate de deputat. Noii parlamentari vor trebui să adopte o serie de reforme promise de şeful statului. Nouă partide au fost create şi omologate, dintre care şapte participă la scrutin. Până la adoptarea prin referendum, în februarie, a noii Constituţii, articolul 8 al legii fundamentale acorda partidului Baas, aflat la putere din 1963, rolul conducător în societate. Siria a rămas fără Parlament în urmă cu un an, din cauza revoltei care a cuprins o mare parte a ţării şi care a fost reprimată violent. Preşedintele Bashar al-Assad a fost nevoit să implementeze cele mai importante legi prin decret prezidenţial. Cele aproximativ 12.000 de centre de votare s-au închis la ora locală 22.00.

BOLIVIA

Grevă

Şoferii din transportul public bolivian au intrat, ieri, într-o grevă de 48 de ore, blocând principalele artere ale capitalei administrative La Paz, pentru a cere o ajustare a tarifelor şi pentru a protesta împotriva unei noi legi care vizează reglementarea activităţii lor. Ieri dimineaţă, autobuzele, taxiurile şi furgonetele au paralizat circulaţia în La Paz şi în oraşul vecin El Alto, obligând autorităţile să anuleze cursurile şcolare şi să declare toleranţă faţă de absenţele angajaţilor din sectorul public. Mişcarea se adaugă grevelor şi manifestaţiilor din sectorul sanitar şi cel minier, precum şi ale populaţiilor indigene, care au paralizat capitala şi mai multe oraşe din ţară, punând în dificultate Guvernul socialistului Evo Morales. O grevă generală de 72 de ore este prevăzută începând de mâine la apelul Sindicatului Central al Muncitorilor Bolivieni (COB) pentru a cere mărirea salariilor şi în sprijinul mişcării de protest a medicilor, mobilizaţi de la sfârşitul lunii martie împotriva creşterii programului de lucru de la şase la opt ore pe zi. În faţa acestei situaţii, preşedintele s-a întâlnit cu mai mulţi miniştri, pentru a analiza situaţia ţării. Şoferii din transportul public al oraşului La Paz au mai ţinut o grevă de 48 de ore în urmă cu două săptămâni, pentru a protesta împotriva unei legislaţii care prevede sancţionarea în două rânduri a infracţiunilor comise de aceştia, atât de municipalitate, cât şi de poliţie.



12