Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Aprilie 2012 / 00:00 335 accesări

MAREA BRITANIE

Hoţ român expulzat în Dubai

Marea Britanie a acceptat să extrădeze, în Emiratele Arabe Unite, un român care ar fi furat aproape 30 de milioane de dirham (6,2 milioane de euro) din magazine din Dubai şi a fugit din emirat, anul trecut, a declarat, ieri, un ofiţer de poliţie. Banii au fost deja recuperaţi iar românul urmează să fie adus la Dubai, de Interpol, a afirmat general-maiorul Khamis Al Mazinah, comandantul în exerciţiu al poliţiei din emirat.

SUA

Infirmieră ucigaşă

O infirmieră din Texas a fost inculpată pentru uciderea unei femei şi răpirea bebeluşului acesteia, născut de doar trei zile, în apropierea cabinetului de pediatrie al victimei, conform informaţiilor de miercuri ale autorităţilor. În după-amiaza zilei de marţi, Kala Golden, în vârstă de 28 de ani, ieşea din cabinetul său de pediatrie din Spring, Texas, împreună cu bebeluşul său, când a fost împuşcată de Verna McClain, care i-a luat apoi copilul. În pofida rănilor, tânăra mamă a încercat să-şi recupereze bebeluşul pe care agresoarea îl pusese deja în maşină. Kala Holden a decedat la spital. După câteva ore de căutări intense, poliţia a reuşit să găsească bebeluşul, localizând maşina agresoarei. Interogată de poliţie, aceasta a afirmat că i-a încredinţat copilul surorii sale. Keith Schuchardt, tatăl copilului, aflat în stare de şoc după moartea soţiei, s-a declarat bucuros să afle că fiul lui este viu. Acuzata, Verna McClain, în vârstă de 30 de ani, a pierdut recent o sarcină însă nu i-a spus nimic partenerului ei, conform presei locale. Ea ar fi răpit copilul cu speranţa că îl va prezenta drept al său.

ITALIA

Protest la Roma

Aproximativ 1.000 de persoane au manifestat, miercuri seara, la Roma, în Piazza della Rotonda, în faţa Pantheonului, sub o ploaie deasă, pentru a protesta în tăcere împotriva sinuciderilor determinate de criza economică. Mai multe asociaţii ale întreprinzătorilor şi meşteşugarilor din Lazio, regiunea Romei şi principalele centrale sindicale italiene (CGIL, CUISL, UIL, UGL) s-au adunat pentru a manifesta pentru victimele crizei şi ca să nu mai fie alte sinucideri. Un ecran uriaş a fost instalat în mijlocul pieţei, pentru a aduce omagiu întreprinzătorilor şi salariaţilor care şi-au pus capăt vieţii de la începutul crizei, situaţie evocată şi de premierul italian, Mario Monti, miercuri dimineaţă, în timpul unei conferinţe de presă. De la 1 ianuarie 2012, numărul sinuciderilor determinate de criza economică se ridică la 23, potrivit CGIA, sindicat al meşteşugarilor şi micilor întreprinzători. În 2010, 192 de meşteşugari şi comercianţi şi-au pus capăt zilelor, precum şi 144 de mici patroni şi persoane exercitând o profesie liberală, indică un raport al Institutului de cercetare Eures, dat publicităţii marţi. Acest fenomen îi afectează în special pe şomeri: 362 dintre aceştia s-au sinucis în 2010, dintre care 272 tocmai îşi pierduseră serviciul.

INDIA

Rachetă testată

India a efectuat, ieri, primul test al unei noi rachete cu rază lungă de acţiune şi cu o capacitate nucleară, care poate lovi orice ţintă situată pe teritoriul chinez, a anunţat agenţia însărcinată cu dezvoltarea tehnologiilor militare (DRDO). Racheta de tip Agni V, din clasa IRMB de rachete intermediare, cu raza de acţiune de până în 6.400 de kilometri, a fost lansată la ora locală 8.05, de la o bază situată pe mare, în largul coastelor statului Orissa, în est. DRDO spera să lanseze racheta miercuri seara, însă operaţiunea a fost amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Agenţia a anunţat că a stabilit o fereastră de timp de trei zile în vederea efectuării tirului, de miercuri şi până vineri. Un test reuşit ar reprezenta un avans major pentru cea de a treia putere economică din Asia, care s-a angajat într-un vast program de achiziţii militare destinate modernizării armatei sale şi care încearcă să îşi sporească mijloacele de apărare, în special faţă de China. Această rachetă de 50 de tone şi 17 metri înălţime ar trebui, în mod teoretic, să poată atinge ţinte în China şi în întreaga Asie, dar şi în anumite ţări din Europa, potrivit unor expeţi. Doar China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi SUA sunt dotate cu rachete balistice intercontinentale (ICBM), cu o rază de acţiune de peste 5.500 de kilometri.

CANADA

Captură record de haşiş

Peste 43 de tone de haşis destinate pieţei canadiene, având valoarea estimată de 860 de milioane de dolari, au fost confiscate în mai multe ţări din lume, în urma unei lungi anchete poliţieneşti internaţionale, conform poliţiei federale canadiene. Această cantitate de droguri ar fi putut alimenta un oraş de 10.000 de locuitori, incluzând toate categoriile de persoane, cu o doză zilnică, timp de 11 ani, a declarat Jandarmeria Regală Canadiană (GRC). Ancheta a fost începută în vara anului 2010, după descoperirea unei cantităţi de droguri în mai multe recipiente provenite din străinătate, de către Serviciile Frontaliere Canadiene (ASFC), în porturile din Montreal şi Halifax. Această captură a revelat faptul că organizaţia criminală implicată se aproviziona cu droguri din Pakistan. Drogurile erau ascunse în recipiente care apoi erau transportate în mai multe porturi, pentru a ajunge eventual în Canada, pe vas. Câteva recipiente marcate au fost confiscate în Pakistan şi altele au fost interceptate în drum spre Italia şi Belgia. Opt locuitori din Montreal care, conform poliţiei, controlau logistica privind transportul şi intrarea mărfii în mod ilicit în Canada, au fost arestaţi şi vor fi acuzaţi de complot, importare şi posesie în vederea traficării canabisului. Operaţiunea internaţională a fost realizată având cooperarea autorităţilor din Pakistan, Italia, Belgia şi SUA. Ancheta a permis autorităţilor pakistaneze să aresteze două persoane, în octombrie 2010, considerate ca fiind şefii acestei reţele internaţionale de exportare a haşişului către Canada.

CROAŢIA

Dispută teritorială

Slovenia şi Croaţia au ajuns la un acord prin care îşi vor prezenta argumentele proprii privind disputa lor teritorială, în faţa unui tribunal de arbitraj de la Haga, în februarie 2013, conform unui anunţ de miercuri al Ministerului sloven al Afacerilor Externe. Cele două părţi implicate vor prezenta, simultan, cererile lor preliminare cu privire la acest subiect, pe 11 februarie 2013, urmând să prezinte, fiecare, propuneri în noiembrie. O primă audiere a reprezentanţilor Sloveniei şi Croaţiei va avea loc în primul semestru al lui 2014, a menţionat ministerul sloven. Un acord în acest sens între cele două ţări a fost încheiat în timpul unei prime întâlniri, desfăşurată săptămâna trecută, cu tribunalul de arbitraj, care şi-a început lucrările în luna decembrie 2011. Slovenia şi Croaţia au semnat un acord de arbitraj în 2009, sub egida UE. Cele două foste republici iugoslave şi-au declarat independenţa în anul 1991. Disputa teritorială dintre cele două ţări se referă la 13 kilometri pătraţi de teritoriu nelocuit şi la accesul maritim al Sloveniei în apele internaţionale din Golful Piran. Disputa privind frontiera maritimă a blocat negocierile de aderare a Croaţiei la UE, timp de zece luni, în anul 2008. Această ţară a semnat, în decembrie 2011, un acord de aderare la UE, urmând să devină membră, anul viitor. Slovenia este, la rândul ei, membră a UE începând cu anul 2004.



12