Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Martie 2012 / 00:00 351 accesări

SOMALIA

Misiune UE prelungită

UE a prelungit, vineri, cu doi ani, până la sfârşitul anului 2014, misiunea sa de combatere a pirateriei în largul Somaliei, permiţând chiar şi atacuri asupra unor baze situate pe litoral. Decizia de prelungire a fost oficializată de miniştrii de Externe ai statelor UE, care au prezentat un bilanţ al operaţiunii Atalanta, iniţiată în 2008. În afară de protejarea navelor comerciale, operaţiunea a permis arestarea a 117 presupuşi piraţi, doar în cursul anului 2011, precum şi anihilarea a 27 de reţele de piraterie. După mai multe luni de dezbateri, miniştrii au decis şi aprobarea unor măsuri mai energice pe litoralul somalez. Navele care acţionează în cadrul operaţiunii Atalanta vor avea de acum înainte posibilitatea neutralizării depozitelor construite de piraţi pe litoralul somalez. UE a alocat un buget de 14,9 milioane de euro pentru finanţarea operaţiunii Atalanta.

JAPONIA

Pe picior de război?

Ministrul Apărării japonez a ordonat, vineri, pregătirea sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea distruge un proiectil pe care se pregăteşte să îl lanseze Coreea de Nord, chiar dacă proiectul nu ameninţă arhipelagul. Premierul Yoshihiko Noda trebuie să dea totuşi ordinul oficial înainte ca forţele de autoapărare nipone, numele oficial al armatei japoneze, să se pregătească să distrugă racheta, dacă va fi nevoie. Autorităţile nipone sunt îngrijorate că racheta nord-coreeană sau fragmente din lansator vor cădea pe teritoriul japonez sau în apropiere. Coreea de Nord a anunţat că racheta va fi lansată între 12 şi 16 aprilie, spre sud, de la baza de lansare Sohae, în comitatul Cholsan. Primul etaj al rachetei ar urma să cadă în Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană, iar al doilea etaj în Marea Filipinelor, la est de arhipelagul filipinez. În drumul său, racheta va trece pe deasupra insulelor arhipelagului Okinawa, aparţinând Japoniei. Decizia niponă de a se pregăti pentru orice eventualitate intervine cu câteva zile înaintea unui summit nuclear organizat la Seul, la care vor participa, între alţii, Noda şi preşedintele american, Barack Obama şi în cadrul căruia ar putea fi abordat dosarul nord-coreean În 2009, Japonia s-a pregătit în acelaşi fel de lansarea unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune. Lansarea de către Phenian a acestei rachete în 2009 a fost condamnată de Consiliul de Securitate al ONU şi a determinat o intensificare a sancţiunilor împotriva regimului nord-coreean. În perioada respectivă, această rachetă a survolat nordul arhipelagului fără incidente şi fără ca Japonia să încerce să o doboare.

IRAK

Evadare spectaculoasă

19 deţinuţi jihadişti, care fac parte din mişcarea al-Qaida, au evadat, vineri, dintr-o închisoare din Kirkuk, în nordul Irakului, după ce i-au adormit pe gardieni cu ajutorul unor curmale umplute cu somnifere, a declarat un oficial al serviciilor de securitate din oraş. Doi condamnaţi la moarte figurează printre evadaţi, iar ceilalţi sunt acuzaţi de asasinate, răpiri şi alte crime. Forţele de ordine au instalat filtre de securitate în tot oraşul, pentru căutarea evadaţilor. Închisoarea Tasfirat se află în centrul oraşului Kirkuk, la 240 de kilometri nord de Bagdad. Mai multe evadări au avut deja loc în Irak. La 7 ianuarie, 11 deţinuţi, între care mai mulţi condamnaţi la moarte, au evadat din închisoarea Zirga din Dohuk, o localitate situată la 410 kilometri nord de Bagdad, după ce au săpat un tunel de 80 de metri sub clădire.

MEXIC

Bilanţul seismului

Cel puţin 32.000 de locuinţe au fost avariate în urma seismului cu magnitudinea 7,4 care a afectat marţi sudul Mexicului. Majoritatea distrugerilor au fost înregistrate în statele Guerrero şi Oaxaca. Seismul a fost urma de o serie de replici. Din fericire, nimeni nu şi-a pierdut viaţa însă 13 persoane au fost rănite. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 17,5 kilometri iar epicentul a fost localizat la 186 de kilometri est de staţiunea Acapulco. Aproape 2,5 milioane de persoane au rămas fără curent electric, iar 250.000 de locuitori ai Ciudad de Mexico au rămas fără apă. 800 de clădiri din statul Guerrero au fost distruse complet. Cutremurul a fost cel mai puternic înregistrat în Mexic după septembrie 1985, când un seism s-a soldat cu 6.000 de morţi.

SUA

Român judecat

Emanuel Nicolescu, stabilit în SUA şi judecat într-un caz de violare de domiciliu cu sechestrare de persoane, a fost găsit vinovat, joi, de un tribunal federal, urmând să primească o pedeapsă de până la 50 de ani de închisoare. Nicolescu, de 31 de ani, a fost găsit vinovat de tentativă de jaf, extorcare şi furt calificat. Sentinţa va fi pronunţată la 14 iunie. Potrivit mărturiilor victimei, milionara Anne Bass, de 70 de ani, la 15 aprilie 2007, trei bărbaţi mascaţi au pătruns în reşedinţa ei din South Kent, Connecticut, au legat-o pe ea şi pe partenerul său, pictorul Julian Lethbridge şi le-au cerut 8,5 milioane de dolari. Neavând bani în casă, atacatorii i-au legat pe cei doi şi le-au injectat o substanţă despre care au spus că este letală iar dacă nu le spun unde sunt banii, îi vor lăsa să moară. Negăsind nimic de furat în casă, cei trei atacatori au fugit cu o maşină a victimelor. Substanţa injectată s-a dovedit inofensivă. În ancheta ce a urmat, poliţia şi FBI au stabilit că suspectul principal este fostul administrator al proprietăţii, Emanuel Nicolescu, concediat în 2006. ADN-ul lui Nicolescu a fost găsit pe volanul maşinii furate şi ulterior găsită într-o parcare, cumpărată după concedierea românului. În privinţa celorlalţi doi atacatori, anchetatorii cred că ar fi doi amici ai lui Nicolescu. Ştefan Barabaş şi Nicolae Helerea, naturalizat sub numele Michael Kennedy, sunt căutaţi de FBI. Tatăl lui Helerea a fost unul dintre martorii acuzării în procesul încheiat miercuri, el confirmând că o cutie de acordeon găsită în albia unui râu ar fi aparţinut fiului său. În cutia respectivă s-au găsit mai multe obiecte, printre care cea mai importantă probă: un cuţit care i-a aparţinut lui Nicolescu, un pistol de jucărie, un levier, seringi, mănuşi de latex şi un card cu adresa proprietăţii unde a avut loc jaful armat. Emanuel Nicolescu a părăsit SUA în octombrie 2007, după ce a fost contactat de FBI în faza cercetărilor preliminare, fiindu-i prelevate probe ADN. El a negat orice implicare în atacul armat de la vila Annei Bass. După trei ani, el s-a întors în SUA, fiind arestat imediat, la sosirea pe aeroportul din Chicago, la 23 ianuarie 2011. Născut la 9 iunie 1980 în Bucureşti, Emanuel Nicolescu a emigrat cu mama şi un frate mai mare în SUA, unde tatăl era refugiat politic dinainte de 1989. Nicolescu a terminat şcoala în New York, a devenit cetăţean american naturalizat, iar înaintea incidentului din 2007 nu a avut antecedente penale.

PORTUGALIA

Traficanţi de prostituate judecaţi

Membri ai unei reţele internaţionale de prostituţie, care exploata femei cu vârste între 17 şi 20 de ani din România, au fost trimişi în faţa justiţiei, luna aceasta, după ce gruparea a fost anihilată în februarie de către autorităţi. Un purtător de cuvânt al Autorităţii pentru imigraţie şi controlul frontierei (SEF), care a anihilat celule ale reţelei în regiunea Algarve (sud) şi în municipalitatea Aveiro (nord), a declarat că gruparea cumpăra şi vindea femeile ca pe o marfă, membrii acestuia acţionau ca o organizaţie mafiotă şi se ocupau cu exploatarea unor tinere din România. Suspecţii au fost acuzaţi de comiterea a peste 50 de infracţiuni, inclusiv de trafic de fiinţe umane, trafic de minori, trafic de droguri, declaraţii false posesie de arme ilegale. Victimele, între care şi o minoră, au lucrat ca prostituate în zona localităţilor Patã şi Boliqueime. Una dintre femei, o româncă de 20 de ani, a fost strangulată de un client la Aveiro.

ITALIA

Închis din greşeală

Un spaniol, condamnat în Italia pentru trafic de droguri după ce a fost confundat cu un mafiot, a revenit joi în Barcelona, după ce a petrecut aproape doi ani într-o închisoare din Napoli. Oscar Sanchez a fost eliberat după 626 de zile de închisoare, după o decizie a unui tribunal din Napoli. Vizibil emoţionat, el a povestit infernul prin care a trecut în timpul detenţiei sale, susţinând că a fost victimă a unor arsuri şi lovituri de picior în piept din partea altor deţinuţi. Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat în 2010, în Italia, la 14 ani de închisoare pentru trafic de droguri, potrivit Ministerului spaniol al Afacerilor Externe. De fapt, potrivit presei spaniole, Oscar Sanchez a fost victima unui furt de identitate comis de un infractor uruguayan, Marcelo Roberto Marin, care a folosit documentele lui pentru diverse lucruri precum cumpărarea de abonamente telefonice sau rezervări hoteliere. Miercuri, după un lung proces urmărit îndeaproape de Spania, Curtea de Apel din Napoli a hotărât că el nu a comis actele de care a fost acuzat şi a decis eliberarea lui. El se va putea întoarce la vechiul său loc de muncă, ca spălător de maşini, proprietarul garajului din Montgat păstrându-i postul.

PERU

O tonă de cocaină

Peste o tonă de cocaină a fost capturată în ultimele zile, în Peru, în timpul diferiterlor operaţiuni ale poliţiei, care au dus la arestarea a 27 de persoane, între care trei britanici şi trei italieni. Cei trei britanici au fost arestaţi în portul El Callao din Lima, în timp ce se pregăteau să plece cu 30,7 kilograme de clorhidrat de cocaină cu o navă spre Marea Britanie. Drogurile au fost ascunse în butelii de gaz de gătit şi în două stingătoare de incendiu ale bărcii. Italienii, doi bărbaţi şi o femeie, au fost arestaţi într-o pensiune din Lurin, la sud de Lima, ei fiind în posesia a 89 de capsule de clorhidrat de cocaină care urmau să fie ingerate de către cărăuşi, cu destinaţia Europa. Într-o altă operaţiune din Ucayali (est), 10 peruani au fost arestaţi în timp ce se pregăteau să părăsească Peru. Aproximativ 501 kilograme de pastă de cocaină au fost confiscate. În mai puţin de trei luni, poliţia a declarat că a confiscat cinci tone de droguri. Aproape 200 de străini au fost arestaţi în 2011 doar în aeroportul din Lima, în momentul în care se pregăteau să părăsească această ţară având în posesie droguri. Peru este una dintre principalele ţări producătoare de cocaină din lume (39%), alături de Columbia. Aproximativ 1.100 de străini sunt deţinuţi în închisorile din Peru, 90% dintre ei fiind condamnaţi pentru trafic de droguri.



12