Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Martie 2012 / 00:00 359 accesări

SUA

Alarmă de incendiu la ONU

Consiliul de Securitate al ONU a fost evacuat, ieri, din încăperea în care-şi desfăşura lucrările, după declanşarea unei alarme de incendiu. Un purtător de cuvânt al ONU a declarat că nu a fost vorba despre un incendiu, însă alarma s-a declanşat din cauza unor lucrări de renovare care aveau loc în interiorul clădirii. Serviciile de securitate au evacuat membrii Consiliului şi alt personal de la subsolul clădirii unde consiliul are o cameră de lucru temporară şi parcarea aflată cu un nivel mai jos. Acestora li s-a permis să se întoarcă aproximativ o oră mai târziu. La sediul ONU vechi de 60 de ani, cu vedere la Est River din New York, au loc primele lucrări de renovare majore, cu costuri de aproximativ două miliarde de dolari.

RUSIA

Gaură în aripa unui avion

Pasagerii unui Boeing 737 care se pregătea să decoleze luni de la Moscova au fost cuprinşi de panică după ce s-a descoperit o gaură într-una dintre aripile aparatului, ceea ce nu a împiedicat pilotul să efectueze zborul, a anunţat, ieri, compania rusă Transaero. 27 de pasageri din totalul de 70 au refuzat să rămână la bordul avionului şi l-au părăsit furioşi, în timp ce echipajul tocmai anunţa că zborul către Krasnoiarsk (Siberia) va fi efectuat în pofida acestei probleme. Potrivit presei ruse, înainte de a ieşi din avion, pasagerii au fost ameninţaţi de echipaj că va fi anunţată poliţia şi că vor fi arestaţi. Cotidianul ”Komsomolskaia Pravda” a anunţat că înainte de descoperirea acestei probleme, avionul a încercat să decoleze de două ori, fără succes. Potrivit purtătorului de cuvânt Transaero, decolarea avionului a fost întârziată prima dată deoarece echipajul şi-a dat seama că un bec de semnalizare de la sistemul de climatizare s-a aprins.

MEXIC

Bilanţul seismului

Cutremurul violent cu o magnitudine de 7,4 înregistrat marţi în sud-vestul Mexicului a provocat rănirea a 11 persoane şi avarierea a sute de locuinţe, au anunţat autorităţile. Cutremurul a avut loc la aproximativ 200 de kilometri de staţiunea balneară Acapulco, imediat după prânz (20.02, ora României) iar epicentrul acestuia a fost localizat în statul Guerrero, la 25 de kilometri de oraşul Ometepec. Ministrul de Interne, Alejandro Poire, a anunţat că au fost rănite 11 persoane, dintre care două grav, fără să ofere detalii suplimentare. Guvernatorul statului Guerrero, Angel Aguirre, a declarat că au fost avariate 1.600 de case din patru municipalităţi ale regiunii de coastă Costa Chica. În capitala mexicană, unele clădiri s-au clătinat, au fost rupte linii telefonice şi electrice iar semafoarele au fost întrerupte. Primarul capitalei, Marcelo Ebrard, a anunţat că niciun incident serios nu era vizibil în cursul unei inspecţii cu elicopterul. Este vorba despre cel mai puternic seism care a afectat Mexicul de la cutremurul din 1985, cu magnitudinea de 8,1. În acest cutremur, în capitală au murit mii de persoane.

GEORGIA

Miliardar opozant amendat

Un miliardar georgian a fost amendat marţi cu 1,25 milioane de euro, pentru că a finanţat ilegal mişcarea sa de opoziţie, în vederea alegerilor legislative din luna octombrie care vor avea loc în această fostă republică sovietică. Camera de Control a finanţărilor politice a concluzionat că omul de afaceri Bidzina Ivanişvili a încălcat legea, făcând o donaţie către mişcarea Visul Georgian, care se opune puterii preşedintelui Mihail Saakaşvili. Două companii ale lui Ivanişvili au fost deja amendate cu o sumă totală de 1,5 milioane de euro, în urmă cu o săptămână, pentru că au făcut donaţii către această coaliţie politică, fapt interzis de legislaţia în vigoare. Organizaţia Amnesty International şi-a exprimat îngrijorarea, săptămâna trecută, după interogările recente ale susţinătorilor lui Ivanişvili de către Camera de Control, emiţând ipoteza că acestea au motivaţii politice. Instituţia a respins aceste acuzaţii. Ivanişvili, a cărui avere este estimată la 4,8 miliarde de euro, l-a acuzat pe preşedintele Saakaşvili de comiterea unor greşeli impardonabile, cerându-i demisia. În 2011, miliardarului i-a fost retrasă cetăţeania georgiană, după ce s-a lansat în politică.

GUATEMALA

Condamnări record

Un tribunal din Guatemala a condamnat, marţi, la un total de 7.710 ani de închisoare, patru foşti paramilitari şi un fost militar, pentru uciderea a 256 de indieni în 1982, în timpul război civil. Masacrul indienilor de etnie Achi, suspectaţi în mod greşit de sprijinirea gherilei, a avut loc pe 18 iulie 1982, în oraşul Plan de Sanchez, în departamentul Baja Verapaz, în timpul guvernării fostului dictator Efraine Rios Montt (1982-1983). Inculpaţii, al căror proces a început pe 15 martie, au acţionat cu ”perversitate şi îndârjire”, a declarat judecătorul Barrios Jazmin în timpul enunţării sentinţei. Judecătorul a explicat că instanţa a impus 30 de ani de închisoare pentru fiecare din cele 256 de victime, însumând 7.680 de ani, la care se adaugă şi 30 de ani pentru crime împotriva umanităţii. Această sentinţă este simbolică, pedeapsa maximă cu închisoarea, în Guatemala, nu depăşeşte 50 de ani. Condamnaţii, Eusebio Grave, Santos Rosales, fraţii Julian şi Mario Acoj, foşti paramilitari ai patrulelor civile de autoapărare (PAC) şi fostul militar Tecu Lucas au fost arestaţi în august 2011 şi acuzaţi de asasinate şi crime împotriva umanităţii.

RUSIA

Ninsori abundente

Numeroase blocaje rutiere au fost anunţate la Moscova, unde era aşteptată, ieri, o înrăutăţire a situaţiei circulaţiei rutiere, în urma unor ninsori care continuă de marţi. Cele mai dificile condiţii de trafic se înregistrau pe centura capitalei, în zona cuprinsă între cartierele Iasenovo şi Brateievo, în care au fost impuse limite de viteză de zece kilometri pe oră. Blocajele rutiere afectează mai ales porţiuni ale autostrăzilor Andropov Prospect şi Kaşirskoie la sud de Moscova, dar şi un număr de drumuri din nordul şi sud-estul capitalei.

POLONIA

Proteste antiguvernamentale

O serie de proteste au fost organizate ieri seară, în 20 de oraşe din Polonia, faţă de politicile Guvernului condus de Donald Tusk, inclusiv faţă de decizia de ratificare a ACTA şi a pactului fiscal al UE. Până în prezent, circa 7.500 de persoane au susţinut online inţiativa. Manifestaţiile au început la ora locală 18.00, în oraşe precum Białystok, Bielsko-Biala, Gdansk, Katowice, Kielce, Cracovia, Lublin, Lodz, Olsztyn, Opole, Poznań, Rzeszow, Szczecin, Torun, Varşovia, Wroclaw şi Zielona Gora.

UCRAINA

Acuzaţi oficial

Doi bărbaţi au fost puşi oficial sub acuzare pentru că au încercat să îl ucidă pe premierul rus, Vladimir Putin. Adam Osmaiev şi Ilia Pianzin au mărturisit anterior că intenţionau să îl asasineze pe Putin, la ordinele liderului militant cecen Doku Umarov. Ei au fost arestaţi în portul ucrainean Odessa, după ce un al treilea suspect şi-a pierdut viaţa într-o explozie produsă în apartamentul lor în luna ianuarie. Osmaiev şi Pianzin au fost puşi sub acuzare pentru formarea unei grupări teroriste şi complotarea în vederea unui comiterii unui atac terorist. Osmaiev era vizat din 2007 de un mandat internaţional de căutare. El este cetăţean rus din Cecenia şi se mutase la Odessa după ce a locuit mult timp la Londra. El ar colabora cu autorităţile ucrainene în speranţa că nu va fi extrădat în Rusia. Doku Umarov a revendicat majoritatea atentatelor comise în Rusia în ultimii ani, printre care atentatul de pe aeroportul din Moscova, din ianuarie 2011, soldat cu 37 de morţi.

GRECIA

Alt ministru de Finanţe

Guvernul grec l-a numit pe viceministrul de Finanţe, Philippos Sachinidis, în funcţia de ministru de Finanţe, după ce predecesorul său a demisionat pentru a prelua conducerea partidului socialist PASOK. Sachinidis, în vârstă de 49 de ani, a monitorizat bugetul şi se numără printre înalţii oficiali care s-au ocupat de aplicarea unor reforme economice dure în ultimii doi ani, în schimbul pachetelor de salvare UE-FMI.

ITALIA

Ameninţarea grevei generale

Cel mai mare sindicat din Italia a făcut apel, ieri, la grevă generală, pentru a protesta faţă de reformarea pieţei muncii, extinzând confruntarea cu premierul Mario Monti, care vrea să transforme a treia mare economie a Zonei Euro. După săptămâni de negocieri, premierul Monti a anunţat marţi seară că a expirat perioada de tratative şi va grăbi planurile de reformare a pieţei muncii, în ciuda opoziţiei sindicatului CGIL, cel mai important din Italia. Reformarea economiei Italiei reprezintă centrul eforturilor de restabilire a încrederii în Zona Euro. Sindicatul CGIL a propus o grevă generală de opt ore pentru a protesta faţă de reformarea pieţei muncii, care va permite companiilor să-şi concedieze angajaţii din motive disciplinare sau de afaceri. O grevă de o zi ar fi cea mai mare demonstraţie de până acum împotriva premierului Monti, care a impus reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor, precum şi reformarea sistemului de pensii. Angajatorii salută propunerile de reformare a pieţei muncii, care vor încuraja crearea de locuri de muncă, vor stimula investiţiile şi vor descuraja munca la negru. Institutul italian de statistică (Istat) a confirmat în 12 martie că economia italiană este în recesiune, după ce a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea, urmată de un declin de 0,7% în ultimele patru luni din 2011.



12