Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Martie 2012 / 00:00 371 accesări

SUA

Cinci tornade în Nebraska

Cinci tornade au lovit simultan Comitatul Lincoln din statul american Nebraska, transmite Serviciul Meteorologic al SUA. Cel puţin două persoane au fost rănite, potrivit sursei menţionate, dar autorităţile nu au raportat eventuale victime până în prezent. În urma dezastrului, mai multe case şi autoturisme au fost avariate. Unul din şefii serviciului pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Comitatul Lincoln a afirmat că 15 vagoane ale unui tren au ieşit de pe şine. La 4 martie, mass-media americane au relatat că 52 de persoane şi-au pierdut viaţa în decurs de numai o săptămână, în urma unei serii de tornade şi uragane. Mai exact, tornadele au făcut 39 de victime în Kentucky, Indiana, Ohio, Alabama şi Georgia. În plus, alte 13 persoane au murit în urma furtunilor ce s-au abătut asupra Midwest. A fost aproape complet distrus oraşul Marysville, în Indiana. Astfel, tornada din Kentucky a fost cea mai puternică din ultimii 24 de ani. Mii de case au rămas fără curent electric, în urma ruperii cablurilor electrice.

NORVEGIA

Avalanşă ucigaşă

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi o alta a fost dată dispărută, ieri, în urma unei avalanşe produse în nord-estul Norvegiei, în apropiere de oraşul Tromso, care a îngropat, pur şi simplu, în zăpadă, şase turişti, cinci elveţieni şi unul francez. Cea de-a şasea persoană a fost transportată în stare gravă la spital. Victimele făceau parte dintr-un grup de 12 persoane.

ITALIA

16 judecători arestaţi

Poliţia italiană a arestat 16 judecători într-o operaţiune antimafie de proporţii, desfăşurată la Napoli. Judecătorii ar fi luat mită pentru a da decizii în favoarea Camorra. În total, circa 60 de persoane au fost reţinute, fiind suspectate de spălare de bani şi de corupţie. De asemenea, autorităţile au confiscat clădiri, maşini şi alte proprietăţi în valoare de un miliard de euro, la Napoli şi în nordul Italiei. Potrivit poliţiei, operaţiunea s-a concentrat pe clanul Fabroccino, care ar fi dat mită mai multor oficiali. Clanul este cunoscut pentru şantaj şi trafic de droguri, dar poliţia anchetează şi implicarea sa în cumpărarea şi vânzarea de proprietăţi, administrare de hoteluri şi industria alimentară.

BULGARIA

Medicamente periculoase

Medicamente periculoase, de origine necunoscută şi expirate, au fost descoperite într-o piaţă de vechituri din districtul rezidenţial Malaşevţi din Sofia. Potrivit postului de televiziune bTV, medicamentele sunt expuse pe jos, lângă bidoane de plastic, papuci şi cărţi. Un medicament antidepresiv puternic, de exemplu, poate fi cumpărat cu 1,5 leva (0,75 eurocenţi). Medicamentul respectiv nu este autorizat în Bulgaria iar prospectul este în turcă. Mai mult, vânzătorul nu ştie cum trebuie administrat. În piaţa Malaşevţi se vând şi antibiotice, sirop de tuse pentru copii, dezinfectante, pastile pentru diabetici şi sprayuri antiastm, dintre care 80% - 90% sunt expirate. Întrebat de jurnalişti, unul dintre vânzători a spus că medicamentele sunt furnizate de romi. Potrivit autorităţilor, multe dintre ele ar fi fost furate din farmacii.

POLONIA

Bonduri false

Trei polonezi, doi italieni, doi ucraineni şi un cetăţean din R. Moldova, au fost arestate după ce asupra lor au fost descoperite obligaţiuni americane false în valoare de 100 de milioane de dolari, au anunţat autorităţile de la Varşovia. Suspecţii au fost arestaţi duminică după-amiază, în regiunile Cracoviei şi Lublin din sudul şi estul Poloniei. Un purtător de cuvânt al Biroului central anticorupţie, Jacek Dobrzynski, a declarat ca valoarea obligaţiunilor confiscate reprezintă un record pentru instituţie. Nu este clar dacă vreunul dintre bondurile false a ajuns pe piaţă.

CEHIA

Poliţişti concediaţi

Până la 10.000 de ofiţeri de poliţie cehi vor trebui concediaţi în 2013 şi 2014, dacă Guvernul pune în aplicare planurile de a reduce bugetul Ministerului de Interne, au anunţat forţele de ordine într-un raport. Raportul poliţiei intervine la scurt timp după ce pompierii cehi au avertizat că reducerile de cheltuieli planificate ar putea duce la închiderea a două treimi dintre secţiile din ţară. Autorii documentului au subliniat că lipsa personalului şi altor resurse nu vor permite anchetarea corectă a infracţiunilor. Guvernul ceh a decis ca, în 2013, poliţia să primească mai puţin cu 163 de milioane de euro faţă de cei 1,1 miliarde de euro alocaţi anul acesta. În 2014, bugetul ar urma să fie redus cu încă 100 de milioane. Planurile cabinetului întâmpină şi obstacole legale. O astfel de lege ar avea un impact negativ asupra moralului poliţiştilor.

RUSIA

Fără democraţie

Doar 8% dintre cetăţenii ruşi consideră că Rusia este o ţară democratică, un procentaj în creştere faţă de 4% în 2010, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de centrul analitic rus Levada. Conform aceluiaşi sondaj, 31% dintre persoanele intervievate se declară convinse că democraţia nu s-a stabilit încă în ţară, faţă de 36% în 2010. Alţi 14% dintre respondenţi apreciază că democraţia în Rusia este în scădere, faţă de 20% care aveau această opinie în 2010. De asemenea, 40% dintre cei chestionaţi consideră că Rusia este o democraţie parţială, faţă de 32% în 2010. Pe de altă parte, 47% dintre ruşi consideră că democraţia este sinonimă cu libertatea de exprimare, a presei şi a religiei. În schimb, 24% cred că democraţia implică în primul rând prosperitatea economică a ţării. Sondajul a fost realizat în perioada 24-27 februarie, pe un eşantion de 1.600 de persoane din 45 de regiuni ale ţării. Marja de eroare statistică nu depăşeşte 3,4%.

NORVEGIA

Eroare de pilotaj

Prăbuşirea avionului Hercules C-130 norvegian în nordul Suediei, soldată cu moartea celor cinci persoane aflate la bord, ar putea fi cauzată de o eroare de pilotaj, a apreciat, ieri, armata norvegiană. Anchetatorii caută în continuare cutiile negre ale avionului în cadrul anchetei. Locotenent-colonelul Trond Sölna din cadrul armatei norvegiene a explicat că unele instrumente de securitate ar fi putut fi debranşate în cadrul unui exerciţiu de zbor tactic în cazul căruia unul dintre obiective este de a zbura sub raza de acoperire radar. Poliţia suedeză, care se ocupă de anchetă, deoarece nu mai este vorba despre o operaţiune de salvare, a anunţat că aproximativ 30 de persoane participau, duminică, la căutări pe versanţii muntelui Kebnekaise, unde s-a prăbuşit avionul militar de transport, joi. Sâmbătă seara, autorităţile suedeze au confirmat descoperirea epavei şi i-au declarat oficial morţi pe cei cinci ocupanţi ai avionului, explicând că având în vedere starea aparatului de zbor, cel mai probabil acesta a explodat lovind peretele muntos. Avionul Hercules C-130J al armatei norvegiene, care se îndrepta dinspre Evenes (Norvegia) către Kiruna (Suedia), a fost dat dispărut joi. După un ultim contact radio cu controlul aerian din Kiruna, avionul, care ar fi trebuit să aterizeze după 25 de minute, la ora 15.05, nu a mai dat niciun semn. Avionul participa la un exerciţiu militar condus de Norvegia şi denumit Cold Response 2012, în care sunt implicate 16.000 de persoane reprezentând 15 ţări.



12