SUEDIA
Români judecaţi
În Suedia a început procesul în cazul uneia dintre cele mai mari reţele de trafic de carne vie din Suedia. Cei şase inculpaţi sunt toţi români şi riscă sa stea ani grei după gratii. Mass-media suedeze acordă o importanţă deosebită acestui caz. Cei şase bărbaţi sunt acuzaţi de trafic de persoane şi proxenetism iar aducerea lor în faţa justiţiei este succesul unei anchete îndelungate. Procurorii susţin că cel mai greu le-a fost să le convingă pe victime să coopereze. Doar trei dintre acestea au participat la prima audiere la acest proces. Cei şase români le promiteau fetelor slujbe bine plătite la Goteborg. Odată ajunse în Suedia, acestea erau obligate să se prostitueze şi erau ţinute în condiţii precare. Avocatul proxeneţilor susţine, însă, că femeile nu erau constrânse în niciun fel. Ancheta a scos la iveală că reţeaua de proxeneţi trimitea sume mari de bani în România.
FRANŢA
Militari ucişi
Doi militari au fost ucişi în apropierea unei baze militare în oraşul Montauban din sud-vestul Franţei, în timp ce un al treilea militar a fost rănit. Militarii se aflau lângă un bancomat, în plin centrul oraşului şi se pregăteau să scoată bani. Presupusul făptaş a părăsit scena atacului pe un scuter. Un important dispozitiv de poliţişti şi jandarmi a fost desfăşurat pentru prinderea criminalului.
SUA
Tragedie rutieră
Cel puţin o persoană a murit iar peste 20 de elevi au fost răniţi în urma unei coliziuni, miercuri, între un autobuz şcolar şi un camion, în sudul statului Pennsylvania. Şase elevi au fost transportaţi cu ajutorul unor elicoptere medicale la spitale. De asemenea, alte două autobuze şcolare au transportat la spital 22 de elevi care prezentau răni mai uşoare. În autobuzul implicat în accident s-ar fi putut afla până la 70 de elevi.
BELGIA
Doliu naţional
Belgia a declarat, astăzi, zi de doliu naţional, după accidentul de autocar din Elveţia, soldat cu 28 de morţi, dintre care 22 de copii. Un minut de reculegere va fi ţinut la ora locală 11, în şcoli şi birouri publice. De asemenea, drapelele din întreaga ţară vor fi coborâte în bernă iar o serie de ceremonii urmează să aibă loc sâmbătă şi duminică. Parlamentele elveţian şi European au ţinut, ieri, momente de reculegere în memoria victimelor. Familiile unora dintre cei 22 de copii care şi-au pierdut viaţa au vizitat, ieri, locul accidentului, produs în apropiere de oraşul Sierre. Alţi 24 de copii au fost răniţi în coliziune iar unii dintre ei sunt în stare critică. Autocarul în care se aflau s-a izbit în zidul unui tunel din apropiere de oraşul Sierre. Ambii şoferi au murit. Potrivit jurnaliştilor elveţieni, tunelul nu era aglomerat în momentul producerii accidentului, condiţiile de drum erau normale iar şoferul nu se deplasa cu viteză, doar că încerca să schimbe un CD, înainte de producerea nenorocirii. Copiii, majoritatea din satele belgiene Lommel şi Heverlee, se întorceau acasă după o vacanţă la schi. În autocar erau 52 de persoane. Acesta a fost cel mai grav accident rutier produs în Elveţia în ultimele decenii.
SERBIA
Maşină oficială distrusă
Maşina oficială a unui lider al opoziţiei sârbe, Velimir Ilici, a fost complet distrusă în urma unei coliziuni produsă miercuri, de un camion, la o staţie de alimentare cu benzină din Belgrad. Ilici, preşedintele Partidului Noua Serbie (NS, opoziţie), nu se afla în vehicul la momentul incidentului, a anunţat partidul, în opinia căruia este vorba despre un atac împotriva liderului formaţiunii. În schimb, şoferul lui Ilici, Robert Gambarjan, a fost rănit în incident. Partidul a îndemnat autorităţile să dezvăluie rapid dedesubturile politice ale atacului şi a solicitat protecţia siguranţei personale a lui Ilici, pentru a putea fi un participant egal în campania viitoare. Ministrul de Interne, Iviţa Dacici, a declarat că nu există indicii potrivit cărora coliziunea să fie o tentativă de asasinare a lui Ilici.
ITALIA
Suspect arestat
Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost arestat ieri, în nordul Italiei, fiind suspectat că planifica un atac vizând o sinagogă din Milano. Suspectul, aparent de origine marocană, ar fi avut pe calculator detalii despre sinagogă şi planuri pentru atac. Ministrul italian de Interne, Anna Maria Cancellieri, a declarat că situaţia este tratată cu cea mai mare seriozitate, dar nu a fost emisă alertă de terorism. Suspectul, care ar fi trăit în Italia de la vârsta de 6 ani, ar fi fost arestat la Brescia. El activa într-un grup de pe Facebook, ce avea circa 10 membri şi unde erau postate instrucţiuni şi manuale pentru dispozitive explozibile. Autorităţile nu au descoperit substanţe chimice în momentul arestării. În paralel, poliţia din Londra a declarat că o femeie în vârstă de 40 de ani a fost arestată ieri, fiind suspectată de strângere de informaţii în scopuri teroriste. Nu există informaţii că ea ar fi fost implicată în complotul de la Milano, dar ar fi avut legături cu suspectul.
MAREA BRITANIE
Perspectivă negativă
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul AAA atribuit Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi cel pentru împrumuturile pe termen lung în monedă locală, dar a revizuit perspectiva de la stabilă la negativă. De asemenea Fitch Ratings a confirmat plafonul de ţară al Regatului Unit la AAA şi calificativul pe termen scurt la F1 plus. Afirmarea ratingurilor AAA atribuite Marii Britanii pentru împrumuturile pe termen lung în valută şi monedă locală reflectă progresele realizate în reducerea deficitului bugetar structural şi credibilitatea efortului de consolidare fiscală, apreciază Fitch. Ratingul este sprijinit de economia diversificată şi flexibilă, precum şi de stabilitatea politică şi socială. Recent, FMI şi-a revizuit estimările pentru Marea Britanie, prognozând că în acest an va înregistra o creştere de doar 0,6%, comparativ cu un avans de 1,6% cât estima anterior. Marea Britanie beneficiază de un rating de top AAA din partea tuturor celor trei mari agenţii de rating.
POLONIA
Proteste
Câteva mii de persoane au protestat miercuri seară, la Varşovia, la apelul opoziţiei conservatoare şi al sindicatului Solidaritatea, faţă de un proiect guvernamental care intenţionează să ridice vârsta de pensionare la 67 de ani. Mulţimea în frunte cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), a parcurs una dintre principalele artere ale capitalei poloneze, până la sediul premierului Donald Tusk. Acum o lună, şeful Guvernului a anunţat începerea consultărilor publice asupra unui proiect de reformă ce prevede ca vârsta de pensionare, stabilită actual la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, să fie ridicată progresiv începând cu 2013 pentru a atinge 67 de ani în 2020 pentru bărbaţi, respectiv în 2040 pentru femei. Conform lui Tusk, acest proiect de reformă este un răspuns la tendinţa de scădere şi de îmbătrânire a populaţiei şi la riscul unei lipse dramatice a forţei de muncă în Polonia, în anii 2040.
BELARUS
Ajutor rusesc
Rusia va oferi tot sprijinul de care are nevoie Belarus, ţară care se confruntă cu sancţiuni politice şi economice din partea UE, a declarat, ieri, vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. UE a anunţat în februarie că a pus pe lista neagră alţi 21 de oficiali de la Minsk, suspectaţi de implicare în anihilarea opoziţiei. Decizia a survenit ca urmare a intensificării tensiunilor diplomatice dintre UE şi Belarus, după ce Minsk-ul a expulzat un oficial european şi unul polonez, în replică la sancţiunile europene. Aproximativ 200 de oficiali din Belarus au restricţie de intrare în spaţiul comunitar. Printre ei se află şi preşedintele Alexandr Lukaşenko şi doi dintre fiii săi. Pe lângă interdicţia de a intra în UE, toate bunurile şi activele bancare deţinute de ei în spaţiul comunitar au fost îngheţate. Belarus, Rusia and Kazahstan au criticat sancţiunile UE, susţinând că acestea ameninţă uniunea vamală dintre cele trei ţări.
NORVEGIA
Greşeli recunoscute
Poliţia norvegiană şi-a prezentat, ieri, scuzele pentru reacţia lentă la masacrul comis de Anders Behring Breivik în iulie 2011, recunoscând că ar fi putut fi salvate unele vieţi, potrivit unui raport intern privitor la intervenţia forţelor de ordine. A fost prezentat un raport care evidenţiază 54 de erori în timpul intervenţiei poliţiei împotriva autorului celor două atacuri, care s-au soldat cu 77 de morţi. La 22 iuilie 2011, Behring Breivik a detonat o bombă lângă sediul Guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, a deschis focul timp de o oră asupra a sute de tineri laburişti care se aflau într-o tabără pe insula Utoeya, aproape de Oslo. Poliţia a fost aspru criticată pentru gestionarea intervenţiei sale şi în special pentru încercarea de a transporta forţele de ordine pe insulă cu o şalupă care, fiind supraîncărcată, s-a defectat pe drum. Behring Breivik este închis într-un penitenciar de înaltă securitate la Ila, aproape de Oslo, în aşteptarea procesului său, care este programat să înceapă la 16 aprilie. Acuzat de acte de terorism, acesta riscă închisoarea cu viaţa sau internarea într-o instituţie psihiatrică.