Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Martie 2012 / 00:00 348 accesări

BELGIA

Incendiu la moschee

Un bărbat a incendiat, luni, o moschee şiită din cartierul Anderelcht din Bruxelles, provocând moartea imamului acestui aşezământ religios şi rănirea altei persoane, a informat, ieri, poliţia locală. Un suspect a fost reţinut la faţa locului, a declarat o purtătoare de cuvânt a forţelor de ordine, precizând că o persoană şi-a pierdut viaţa din cauza fumului dens. Se pare că în interiorul clădirii a fost aruncat un cocteil molotov, dar piromanul a fost reţinut. În cartierul Anderlecht, situat în zona de sud-vest a capitalei belgiene, locuieşte o numeroasă populaţie de imigranţi, îndeosebi de confesiune musulmană.

BANGLADESH

Tragedie

Cel puţin 32 de pasageri au murit şi alte câteva zeci au fost daţi dispăruţi după naufragiul, în Bangladesh, al unui feribot care s-a lovit, în cursul nopţii de luni spre marţi, de o barjă petrolieră, au anunţat autorităţile locale, menţionând 35 de supravieţuitori. Cel puţin 150 de persoane sunt date dispărute în Bangladesh după naufragiu. Ambarcaţiunea cu două etaje Shariatpur a fost lovită de un alt vas, în mijlocul fluviului Meghna, la sud-est de capitala Bangladesh, Dhaka.

UNGARIA

Droguri confiscate

Ofiţerii vamali din Ungaria au descoperit şi confiscat 20 de kilograme de cocaină pe Aeroportul Internaţional din Budapesta, a anunţat, ieri, autoritatea vamală NAV. Cea mai mare parte a capturii, aproximativ 19 kilograme de cocaină, a fost găsită într-un colet care urma să fie transportat în SUA, în timp ce un alt pachet expediat către o adresă din Australia conţinea mai mult de un kilogram de cocaină. Cocaina confiscată are o valoare de piaţă de aproximativ 300 de milioane de forinţi (peste un milion de euro). Poliţia ungară a demarat o anchetă în acest caz.

AFGANISTAN

Proteste antiamericane

Circa 400 de studenţi au protestat, ieri, împotriva SUA, la Jalalabad, principalul oraş din estul Afganistanului, acesta fiind primul miting de protest din ţară după ce un soldat american a ucis duminică 16 civili afgani. Această baie de sânge a avut loc la câteva săptămâni după arderea unor exemplare din Coran de către soldaţii americani, la baza SUA de la Bagram, act de blasfemie ce a declanşat un val de manifestaţii violente antiamericane în ţară, soldate cu circa 40 de morţi. Manifestanţii au mărşăluit strigând ”Moarte Americii, moarte lui Obama” şi au cerut ca vinovatul pentru masacrul de duminică să fie judecat public în Afganistan. O delegaţie trimisă de Guvernul afgan pentru a ancheta masacrul de duminică a fost atacată ieri, în apropiere de locul tragediei. Un soldat a fost ucis şi un poliţist a fost rănit de tiruri de armă care au determinat delegaţia să-şi scurteze vizita. Doi dintre fraţii preşedintelui afgan, Hamid Karzai, se aflau în delegaţia venită de la Kabul, în compania unor oficiali provinciali.

R. MOLDOVA

Speranţe de export

Producătorii de carne şi de ouă din R. Moldova vor putea, începând de anul acesta, să îşi exporte produsele în UE, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare de la Chişinău, Vasile Bumacov. În acest sens, o misiune a UE va merge în viitorul apropiat în R. Moldova, pentru a evalua situaţia din domeniu. Agenţii economici moldoveni au anunţat că anul 2012 este unul favorabil producţiei de ouă, în primele două luni fiind înregistrată o creştere a vînzărilor, dar şi a producţiei de carne. La întrevedere a fost prezent și premierul Vlad Filat, care a subliniat faptul că subvenționarea agriculturii încă este insuficientă în R. Moldova, dar a dat asigurări că alocațiile respective sunt în creștere în fiecare an.

BULGARIA

Protestele minerilor

Angajaţii de la minele bulgare Gorubso-Madan au lansat o mişcare de protest, după ce luni după-amiază au aflat că nu vor primi salariile promise. Vineri, conducerea companiei de minerit Gorubso-Madan i-a promis ministrului Economiei şi Energiei, Traicio Traikov, că va oferi, luni, 700.000 de leva (circa 350.000 de euro) pentru salariile restante de câteva luni şi că, în termen de două săptămâni, va plăti întreaga sumă pe care o datorează angajaţilor, adică 1,1 milioane de leva (circa 550.000 de euro). Cu toate acestea, luni nu au fost viraţi bani în conturile salariaţilor, iar primarul din Madan a avertizat că tensiunile sociale din oraş escaladează. În aceste condiţii, minerii au cerut ca statul să rezilieze contractul cu firma lui Valentin Zahariev, care operează minele de la Madan. Pe lângă salariile restante, compania minieră Gorubso-Madan datorează statului bulgar 7,5 milioane de leva (3,75 milioane de euro) contribuţii sociale şi 1,2 milioane de leva (600.000 de euro) impozit pe venit.

CIPRU

Retrogradare Moody\'s

Agenția de evaluare Moody\'s a retrogradat, ieri, Cipru în categoria junk - Ba1 - , nerecomandată pentru investiţii, ca urmare a unei mari expuneri a băncilor cipriote în sistemul bancar din Grecia. Totodată, agenția a atribuit obligaţiunilor emise de Guvernul cipriot o perspectivă negativă, ceea ce înseamnă că este posibilă o nouă retrogradare. Moody\'s este a doua agenție de evaluare care aruncă Cipru în categoria junk, după Standard&Poor\'s în ianuarie, tot din cauza expunerii pe sistemul bancar din Grecia. Ratingul acordat de Fitch este doar cu un nivel înaintea categoriei junk. Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank şi Hellenic Bank sunt băncile cipriote cu cea mai mare expunere pe Grecia. Grupul Marfin deține, în România, Egnatia Bank. Retrogradările din ultimul timp au făcut aproape imposibil împrumutul de pe piețele internaționale, astfel că Cipru s-a văzut obligat să accepte un împrumut cu dobândă mică de la Rusia, în valoare de 2,5 miliarde de euro. Moody\'s apreciază că Guvernul cipriot va avea probleme în a face rost de bani pentru 2013, când va avea nevoie de cel puțin două miliarde de euro.

SERBIA

Legislative pe 6 mai

Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, a stabilit, ieri, data alegerilor legislative pentru 6 mai. Potrivit sondajelor de opinie, Partidul Democrat al lui Tadic, care guvernează într-o alianţă cu câteva formaţiuni mici, rămâne în urma Partidul Progresiv Sârb al conservatorului Tomislav Nikolic. Cel mai probabil, însă, niciunul dintre aceste partide nu va reuşi să obţină o majoritate parlamentară absolută pentru a guverna singur. Există speculaţii că, după ani de rivalitate, cele două partide ar putea să-şi unească eforturile şi să guverneze împreună, pentru a accelera reformele necesare pentru integrarea europeană a Serbiei. Serbia a primit recent statutul de ţara candidată de aderare la UE.

KÂRGÂZSTAN

Vizită surpriză

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a efectuat, ieri, o vizită-surpriză la centrul american de tranzit al transporturilor destinate forţelor coaliţiei internaţionale din Afganistan de pe aeroportul Manas de lângă Bişkek, capitala Kârgzâstanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală. Nu există niciun fel de informaţii referitoare la obiectivul acestei vizite. Nici Ministerul kârgâz al Apărării nu a făcut vreun comentariu în legătură cu vizita menţionată, care intervine pe fondul recrudescenţei violenţelor în Afganistan. Ambasadorul SUA în Kârgâzstan, Pamela Spratlen, declarase zilele trecute că SUA încep o nouă rundă de negocieri cu privire la statutul bazei Manas după 2014. Unii comentatori nu exclud ca vizita lui Panetta să aibă legătură cu această chestiune şi nu cu evenimentele recente din Afganistan. După ce a câştigat alegerile prezidenţiale în Kârgâzstan, Almazbek Atambaev a anunţat că vrea să închidă baza SUA de pe aeroportul Manas, subliniind că nu ar dori ca baza americană să fie ţinta unei părţi ostile. Ulterior, în timpul unei vizite la Moscova, liderul de la Bişkek a acuzat Rusia de neplata chiriei pentru baza sa aeriană din Kant şi a ameninţat cu închiderea obiectivului. ”Această bază satisface doar vanitatea generalilor ruşi. Chiria nu este plătită iar partea rusă nu-şi îndeplineşte obligaţiile, la ce bun s-o mai păstrăm?”, a comentat Atambaev, recunoscând apoi că a încurcat puţin lucrurile. Moscova de fapt nu achitase chiria pentru alte două facilităţi militare deţinute în Kârgâzstan şi nu pentru Kant.



12