TURCIA
Tragedie pe şantier
Cel puţin 11 muncitori şi-au pierdut viaţa într-un incendiu izbucnit pe un şantier din Istanbul. Incendiul a avut loc în districtul Esenyurt, unde se construia un centru comercial. Imagini difuzate de posturile de televiziune arătau, ieri, echipaje de pompieri lucrând la lumina reflectoarelor, în zăpadă, pentru a recupera cadavrele muncitorilor din ruine. Primarul din Esenyurt, Necmi Kadioglu, a spus că focul a fost provocat, probabil, de un aparat electric de încălzire. Între 11 şi 14 muncitori ar fi murit în incendiu, a spus Kadioglu. Autorităţile locale au lansat o anchetă.
MAREA BRITANIE
Dreptul la moarte
Un bărbat complet paralizat, care vrea să obţină dreptul legal la moarte asistată, a primit, ieri, acceptul de a-şi prezenta cazul în instanţă, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Justiţie din Londra. În urma unui accident cerebral sever suferit în anul 2005, Tony Nicklinson, în vârstă de 58 de ani, a rămas complet paralizat dar creierul său funcţionează perfect. El nu este capabil să se sinucidă şi solicită ca un medic să primească autorizaţia de a-i pune capăt suferinţelor.
AFGANISTAN
Omorâţi de avalanşă
Cel puţin 45 de persoane, între care femei şi copii, şi-au pierdut viaţa în urma avalanşelor şi a ninsorilor abundente înregistrate în regiunea nord-estică afgană Nuristan. Avalanşele au afectat două localităţi rurale din districtul Mandol, a menţionat guvernatorul din Nuristan, Muhammad Nabi Ahmadi, potrivit căruia, cel puţin 13 locuinţe au rămas îngropate în zăpadă, iar ninsoarea continuă în zonă. Majoritatea drumurilor din Mandol sunt acoperite de zăpadă. Afganistanul a suferit, în ultimele săptămâni, mai multe avalanşe cu efecte grave. Săptămâna trecută, aproximativ 140 de persoane au fost date dispărute în provincia muntoasă Badakhshan, situată în nord-estul ţării, unde satul Dispay a fost practic îngropat în zăpadă. În cursul acestei ierni, în Afganistan s-au înregistrat ninsori puternice iar previziunile meteorologice indică noi precipitaţii în următoarele săptămâni.
RUSIA
Oficial acuzat de fraudă
Oficiali din forţele de ordine ruse au formulat acuzaţii împotriva vicepreşedintelui băncii naţionale de investiţii Vneşeconombank (VEB), Anatoli Ballo, în dosarul unei fraude de 14 milioane de dolari, a anunţat, ieri, Ministerul de Interne de la Moscova. Potrivit anchetatorilor, Ballo şi complici ai săi ar fi furat 14 milioane de dolari, oferiţi în cadrul unui credit destinat companiei Evraziiski, ce voia să cumpere firma Ugvodokanal, în 24 septembrie 2008. Anchetatorii cred că banii au fost transferaţi în conturile din Elveţia ale unor societăţi offshore. Unul dintre complicii lui Ballo a fost pus sub acuzare. Ancheta vizându-l pe al treilea complice, care este în prezent în spital, va începe în curând, se arată într-un comunicat al MAI rus. Săptămâna trecută, un tribunal din Moscova l-a eliberat pe Ballo în schimbul unei cauţiuni de cinci milioane de ruble (168.500 de dolari).
CHINA
Cale ferată prăbuşită
Un tronson de cale ferată de mare viteză, construit recent în provincia Hubei din centrul Chinei, s-a prăbuşit din cauza ploii torenţiale, relatează presa de stat. Calea ferată urma să fie inaugurată în mai şi era în teste. Circa 300 de metri de cale ferată s-au prăbuşit vineri, în oraşul Qianjiang, însă informaţii despre incident au fost publicate abia ieri. Sute de muncitori au fost trimişi pentru a repara tronsonul. Ploile torenţiale din ultima perioadă ar fi făcut ca fundaţia şinei să cedeze. Însă un oficial local a negat informaţia, spunând că nu a fost vorba de un incident, ci că lucrările vizează pur şi simplu să rectifice o serie de probleme observate în timpul testelor. Cu toate acestea, unii bloggeri se întreabă dacă este vorba de nereguli în procesul de construcţie. China îşi extinde rapid sistemul de căi ferate de mare viteză. Dar o serie de incidente, unele soldate cu numeroase victime, au marcat acest demers. 40 de persoane şi-au pierdut viaţa în vara lui 2011, într-un accident feroviar produs în provincia Zhenjiang din estul ţării.
ELVEŢIA
Boala vacii nebune
Un caz de encefalopatie spongiformă bovină (ESB, cunoscută şi sub numele de boala vacii nebune) a fost diagnosticat la o fermă din Elveţia, în cantonul Berna, a informat, ieri, Biroul Veterinar Federal. Cazul a fost descoperit în cadrul unui program de monitorizare instituit de autorităţile suedeze. Conform analizelor efectuate, nu este vorba despre un ESB clasic, ci de unul atipic, ceea ce înseamnă că boala nu a fost declanşată de făinurile animale. Niciun caz de ESB nu a fost descoperit în perioada 2007-2011. În 2011, două cazuri au fost semnalate şi a fost vorba, de fiecare dată, despre cazuri atipice. Potrivit Biroului Veterinar Federal, în ciuda acestei situaţii favorabile, trebuie să se aştepte în continuare la descoperirea de cazuri izolate de boala vacii nebune în Elveţia.
RUSIA
Captură record de droguri
O reţea de traficanţi de droguri a fost anihilată la Sankt Petersburg, fiind confiscată o cantitate-record de stupefiante, de aproximativ 500 de kilograme, au anunţat autorităţile ruse. O grupare criminală făcea trafic de cocaină, haşiş, amfetamine şi oxibat de natriu, o substanţă chimică interzisă, utilizată ca drog de toxicomani, a precizat serviciul de luptă împotriva traficului de droguri, fără a menţiona cantităţile confiscate din fiecare tip de stupefiant. Patru persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul acestui dosar. Consumul de stupefiante a crescut considerabil în Rusia, după destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu 20 de ani.
SUA
Cont fals pe Facebook
Un comandant militar din cadrul NATO, amiralul James Stavridis, este implicat într-o alertă de securitate, după ce a fost creat un cont de Facebook în numele lui, de către spioni chinezi, în scopul de a fura date personale de la prietenii săi de rang înalt. NATO nu a precizat oficial cine este în spatele acestui act şi nici care sunt persoanele care au acceptat cererea trimisă de pe contul fals al amiralului, dar dovezile ar conduce către hackerii susţinuţi de statul chinez. Amiralul Stavridis, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, care s-a ocupat de operaţiunile din Libia, are acum o pagină oficială de Facebook, contul fals fiind şters permanent de pe Internet. Deşi este improbabil ca spionii să fi descoperit secrete militare, nu se ştie câte informaţii au sustras şi dacă detaliile personale la care au avut acces pot fi folosite pentru crearea de profiluri ale unor ţinte de fraudă sau spionaj. Oficialii din cadrul SHAPE (Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa) au confirmat că amiralul a fost ţinta unor hackeri. Contul fals de Facebook este ultima tactică folosită pe Internet pentru spionarea unor personalităţi-cheie, existând temeri că agenţiile de informaţii chineze folosesc un război electronic pentru a viza nu numai secrete militare, ci fiecare aspect al vieţii occidentale. Presupusele informaţii furate de hackeri includ secrete privind avioanele invizibile pe radar, tehnologia submarină, programe spaţiale şi energie solară.
RUSIA
Proteste păguboase
Manifestaţiile antiguvernamentale recente de la Moscova au pertubat serviciile publice, provocând pierderi de circa trei miliarde de ruble (102.000 de dolari), a declarat, ieri, viceprimarul capitalei ruse. Raportul face referire la mitingurile organizate în perioada decembrie 2011 - martie 2012, inclusiv două manifestaţii împotriva victoriei lui Vladimir Putin în alegerile din 4 martie. Viceministrul Piotr Biriukov a spus că serviciile publice ruse au fost nevoite să crească numărul personalului de serviciu în timpul protestelor. Raportul menţionează şi o manifestaţie pro-Putin, din 23 februarie, care a împiedicat un grup de muncitori ai unei companii de utilităţi publice să îşi desfăşoare activitatea timp de 50 de minute. Aleksandr Gorbenko, un alt viceprimar care a condus negocierile cu organizatorii manifestaţiilor, a declarat că raportul va fi luat în calcul la negocierea mitingurilor viitoare. Liderii mişcării de protest au minimalizat importanţa raportului lui Biriukov, spunând că manifestanţii au fost civilizaţi şi nu au perturbat liniştea în Moscova.