Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 12 Martie 2012 / 00:00 331 accesări

IRAK

90 de studenţi omorâţi pentru că erau Emo

90 de studenţi irakieni au fost omorâţi pentru că făceau parte din curentul Emo, având coafuri specifice şi îmbrăcând haine care au fost criticate. Irakienii au început să ia măsuri extreme pentru a opri curentul Emo, informează ”Daily Mail”. Numărul de tineri ucişi pentru că au coafuri şi poartă haine specifice mişcării Emo ar putea fi şi mai mare. Cel puţin 14 tineri Emo au fost ucişi în capitala Bagdad, în ultimele trei săptămâni, în ceea ce pare o campanie a militanţilor Shia. Crimele au avut loc după ce Ministerul de Interne irakian a atras atenţia, în ultima lună, asupra curentului Emo, caracterizându-l drept satanist şi ordonând poliţiei să îl oprească. Cei 14 tineri ucişi în Bagdad purtau semne ale violenţei, observându-se la spital că au fost bătuţi cu pietre, până au murit. Fotografii ale victimelor au apărut pe Facebook, creând panică în rândul studenţilor din Irak. Câţiva studenţi au fost recent arestaţi pentru că purtau blugi americani sau din pricina coafurilor, a declarat un membru al Parlamentului irakian. Uciderea tinerilor a fost criticată de importantul cleric Ali al-Sistani, care a caracterizat crimele drept ”un act de terorism”. Ministerul de Interne a avertizat extremiştii să nu încalce libertatea irakienilor.

ISRAEL

Confruntări mortale

O serie de atacuri israeliene lansate vineri după-amiază, împotriva Fâşiei Gaza, a dus la moartea a 12 palestinieni şi rănirea altor 20, au declarat, sâmbătă, surse medicale palestiniene. De asemenea, cel puţin patru israelieni au fost răniţi de tiruri cu proiectile lansate din Fâşia Gaza spre sectorul Eshkol din sudul Israelului, unul dintre ei grav. Circa 40 de rachete şi obuze de toate tipurile s-au abătut, vineri, asupra teritoriului israelian, dinspre Fâşia Gaza, informează un comunicat al armatei israeliene, subliniind că tirurile din Gaza s-au intensificat de luna trecută. Această escaladare a violenţei - cea mai ucigătoare de la sfârşitul lunii octombrie 2011 - a urmat uciderii vineri după-amiază a secretarului general al grupului radical Comitetele Rezistenţei Populare (CRP) şi a altui cadru important al mişcării, în cursul unui raid israelian care le-a vizat maşina. Trei combatanţi ai Brigăzilor al-Qods, aripa militară a Jihadului islamic, au fost ucişi în al doilea raid, în estul oraşului Gaza, iar alţi şapte membri ai Al-Qods, între care se aflau şi doi comandanţi locali, au pierit ulterior în urma unor lovituri aeriene, una dintre ele fiind în plin centru al oraşului Gaza. Cel puţin 20 de locuitori din Gaza, între care un jurnalist al agenţiei palestiniene de presă Ma\'an, au fost răniţi în raidurile israeliene care s-au succedat în noaptea de vineri spre sâmbătă.

AFGANISTAN

Soldat american ucigaş

Un soldat american din Afganistan a ucis zece civili şi a rănit alţi cinci în provincia Kandahar, în urma unei căderi nervoase, au anunţat autorităţile. El a părăsit baza militară, ieri dimineaţă şi a deschis focul după ce a intrat în casele unor localnici; printre victime se află femei şi copii. După incident, soldatul s-ar fi predat autorităţilor militare americane. NATO a anunţat că anchetează ”incidentul regretabil”. Localnici s-ar fi strâns în apropiere de baza din districtul Panjwai, pentru a protesta faţă de crimele de ieri iar ambasada SUA şi-a sfătuit cetăţenii să nu călătorească în zonă. Sentimentele anti-SUA s-au intensificat în Afganistan, încă de luna trecută, când soldaţi SUA au incendiat exemplare ale Coranului. Oficialii americani şi-au cerut scuze în repetate rânduri însă nu au reuşit să tempereze valul de proteste şi atacurile soldate cu moartea a cel puţin 30 de persoane, dintre care şase militari.

GERMANIA

Proteste antinucleare

Mii de persoane au manifestat ieri, în toată Germania, împotriva energiei nucleare, la un an de la catastrofa din zona japoneză Fukushima. La Brokdorf, aproape 3.000 de persoane au înconjurat centrala. Acţiuni de protest au mai avut loc în apropierea reactoarelor nucleare de la Gundremmingen, Neckarwestheim şi Grohnde. La Neckarwestheim, manifestanţii au depus pescăruşi de hârtie - origami - în memoria victimelor de la Fukushima. Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat, sâmbătă, abandonarea progresivă a energiei nucleare în Germania: Imediat după catastrofa din Japonia, Germania a decis să-şi oprească cele mai vechi reactoare nucleare, în număr de opt şi să renunţe până în 2022 şi la celelalte nouă. Duminică, ministrul Mediului, Norbert Roettgen, a amintit că Germania se numără printre primele ţări care se concentrează pe energiile regenerabile, renunţând puţin câte puţin la energia nucleară. Cea mai gravă catastrofă atomică după cea de la Cernobâl (Ucraina) din 1986, accidentul nuclear de la centrala Fukushima s-a produs în urma seismului şi tsunami-ului din 11 martie 2011, care s-a soldat cu peste 19.000 de morţi şi dispăruţi, în nord-estul Japoniei.

TURCIA

Proteste antiscut

Zece deputați ai Partidului Republican al Poporului, principala formațiune de opoziție din Turcia, au protestat, sâmbătă, față de amplasarea unor elemente ale scutului american antirachetă în sud-estul țării. Deputații, purtând tricouri pe care scria ”Nu scutului antirachetă”, însoțiți de mai mulți localnici, s-au urcat pe dealul unde va fi amplasat radarul de avertizare timpurie, în apropiere de orașul Malatya. Ankara a decis, anul trecut, să găzduiască un radar de avertizare timpurie la baza militară din apropiere de Malatya, provocând criticile Iranului care a avertizat că amplasarea va crea tensiune în regiune. Turcia a replicat că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva unei anume țări.

BULGARIA

TVA mai mic

Bulgaria ar putea reduce TVA de la 20% la 18%, în funcţie de evoluţia situaţiei bugetului, după ce în primele luni, veniturile încasate au fost peste aşteptări, a declarat ministrul de Finanţe, Simeon Djankov. Încasările bugetare în primele luni ale anului au fost bune, cu 200 milioane de leva (circa 100 de milioane de euro) peste nivelul planificat, iar Guvernul aşteaptă rezultatele execuţiei bugetare pentru următoarale câteva luni, a spus Djankov. O decizie asupra TVA ar putea fi luată cel mai devreme în mai. Ministrul a afirmat că doreşte scăderea a TVA în două etape, de la 20% la 19% într-o primă fază şi la 18% ulterior. Djankov a declarat că nu susţine introducerea unor noi rate de TVA preferenţială pentru anumite catgorii de produse. Bulgaria are deja TVA sub cota generală în turism.

CHINA

Cel mai mare deficit comercial

Exporturile Chinei au fost, luna trecută, în valoare de 114,5 miliarde de dolari, iar importurile de 146 miliarde de dolari. Importurile au crescut cu 39,6% față de februarie 2011, după o scădere de 15,3% în ianuarie 2011, în timp ce exporturile au crescut cu doar 18,4% percent. Rezultatele au fost influențate și de Anul Nou Chinezesc. Acesta a căzut anul trecut în ianuarie, iar în 2012, în februarie. Nivelul ridicat al importurilor se datorează mai ales achiziției de petrol, care a atins o cifră-record de 23,64 milioane tone și de cupru.

SLOVACIA

Victoria social-democraţiei

Social-democraţii fostului premier Robert Fico, câştigători ai alegerilor legislative de sâmbătă din Slovacia, vor deţine majoritatea absolută în Parlament, potrivit rezultatelor definitive comunicate ieri. Partidul social-democrat Smer-SD a obţinut 44,41% din voturi şi va avea 83 de mandate de deputat din totalul de 150. Pentru prima dată de la independenţa acestei ţări cu 5,4 milioane de locuitori, formată în 1993, după destrămarea Cehoslovaciei, majoritatea absolută în Parlament va fi deţinută de un singur partid. Alte cinci partide vor fi reprezentate în Parlamentul slovac monocameral. Creştin-democraţii de la KDH şi noul partid Oameni Obişnuiţi vor avea fiecare câte 16 deputaţi. Partidul minorităţii maghiare Most-Hid va avea 13 mandate în Parlament iar partidul SDKU-DS al premierului în exerciţiu, Iveta Radicova şi partidul liberal SaS vor avea fiecare câte 11. Cu excepţia formaţiunii \"Oameni obişnuiţi\", celelalte partide de centru-dreapta formau actuala coaliţie guvernamentală. Aflat în funcţie din iulie 2010, acest Cabinet a fost demis de Parlament în octombrie, în urma unui vot privind consolidarea Fondului de Salvare a Zonei Euro (FESF). Rata de participare la alegeri a fost de 59,11%, faţă de 58,83% la scrutinul legislativ precedent, din 2010. Campania electorală a partidelor de centru-dreapta a fost afectată de un caz de corupţie izbucnit în decembrie.



12