Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 10 Martie 2012 / 00:00 354 accesări

FRANŢA

Români arestaţi

13 persoane de naţionalitate română au fost reţinute pentru escrocherie cu carduri bancare în bandă organizată, în Franţa şi plasate în arest provizoriu. Jandarmii din Aveyron, împreună cu colegii lor români, au destructurat o reţea de escrocherii cu carduri bancare. Suspecţii, între care presupusul lider al bandei, au dat 2.800 de lovituri pe tot teritoriul Franţei, în valoare totală de 266.566 de euro. Ei au deturnat sistemul Transcash, respectiv carduri care, odată creditate cu o anumită sumă, pot fi folosite pentru realizarea unor cumpărături diferite. Presupuşii escroci au recuperat aceste carduri şi, graţie recodării lor şi a unor coduri obţinute de pe Internet de la hackeri, le-au putut valida permanent. Ei şi-au atras suspiciuni în septembrie 2010, într-un bar de pariuri din Saint-Affrique, unde administratorul s-a mirat să vadă trei persoane cumpărând numeroase tichete, fără să se uite la costuri. Demarând investigaţia, jandarmii au descoperit această reţea formată din patru echipe de câte trei persoane, cu ramificaţii în România.

SUA

Incident armat

Un bărbat a ucis o persoană şi a rănit alte şapte la clinica de psihiatrie a Universităţii din Pittsburgh, înainte de a fi împuşcat mortal de forţele de securitate. Bărbatul a intrat în clinică purtând două arme semiautomate şi a început să tragă la întâmplare. Alertate rapid, forţele de securitate l-au împuşcat pe bărbat. Printre răniţi se află un ofiţer şi un vizitator. Identitatea atacatorului şi o eventuală legătură a sa cu clinica de psihiatrie nu au putut fi stabilite până în prezent.

BULGARIA

S-au molipsit de la noi!

Câteva sute de mineri de la oraşul bulgar Madan protestează insistând să-şi primească salariile. Minerii, care au intrat în grevă la începutul lunii, s-au întâlnit, vineri, cu ministrul Economiei şi Energiei, Traicio Traikov. Protestatarii afirmă că începând din luna mai 2011 nu primesc decât 60% din salariu. Aceştia au cerut de asemenea ca statul să rezilieze contractele pentru concesionarea minelor din oraş, încheiate cu omul de afaceri Valentin Zahariev. Acesta are o reputaţie destul de controversată pentru că numele lui este legat de falimentul celui mai mare combinat siderurgic din Bulgaria, Kremikovţi. Ministrul Traikov le-a promis minerilor că îşi vor primi banii la începutul săptămânii viitoare. Oficialul a spus că cea mai mare prioritate în acest moment este plata salariilor minerilor, iar abia după aceea se poate discuta rezilierea contractelor cu concesionarul. Suma pe care compania minieră GORUBSO o datorează minerilor se ridică la 550.000 de euro. Traikov şi a exprimat uimirea în legătură cu faptul că GORUBSO acumulează pierderi, în condiţiile în care la Madan se află două din cele mai bogate mine de metale neferoase din Bulgaria iar în acest moment, preţurile acestor metale pe pieţele internaţionale sunt ridicate.

GERMANIA

Proteste

Mai mulţi protestatari adunaşi în faşa Palatului Bellevue au strigat ”Ruşine, ruşine, ruşine!”, în timpul ceremoniei de plecare a fostului preţedinte german, Christian Wulff, care a demisionat luna trecută, în urma unui imens scandal. Protestatarii s-au manifestat atât de zgomotos încât cele patru cântece interpretate de fanfara militară în onoarea lui Christian Wulff abia au putut fi auzite de cele 200 de persoane care au luat parte la ceremonie. De altfel, numeroşi oameni politici, printre care şi foşti preşedinţi care sunt încă în viaţă şi majoritatea membrilor Guvernului, au refuzat invitaţia de a lua parte la ceremonia de joi seara. În decembrie anul trecut, cotidianul ”Bild” a dezvăluit că Wulff a primit în 2008, pe când era premierului landului Saxonia Inferioară, un împrumut de 500.000 de euro de la Edith Geerkens. Christian Wulff a trecut sub tăcere acest împrumut în momentul în care a fost chemat de Parlamentul din Saxonia Inferioară să clarifice relaţiile cu familia Geerkens. Deputaţii se miraseră de prezenţa neobişnuită a lui Egon Geerkens, om de afaceri prea puţin important, în delegaţiile şi în călătoriile externe ale viitorului preşedinte. Wulff afirmase că nu are niciun fel de raporturi de afaceri cu Geerkens. ”Süddeutsche Zeitung” a dezvăluit apoi că preşedintele a încercat, cu o zi înainte de publicarea articolului, să intervină pe lângă redactorul-şef al tabloidului, Kai Diekmann, pe lângă directorul Axel Springer şi pe lângă văduva fondatorului grupului de presă, pentru a împiedica publicarea unor materiale. Demisia lui Wulff a survenit la 17 februarie, după ce procurorii din Hanovra au cerut Bundestagului să ridice imunitatea lui Wulff, argumentând că există suficiente indicii că preşedintele a acţionat incorect în afacerea Geerkens.

CROAŢIA

Mai aproape de UE

Parlamentul de la Zagreb a ratificat, vineri, tratatul privind aderarea Croaţiei la UE, reprezentând pentru fosta republică iugoslavă un pas înainte către organizaţia Celor 27. Înainte de vot, premierul croat, Zoran Milanovic, a afirmat că aderarea Croaţiei la UE este calea spre o calitate mai bună a vieţii şi un nivel mai ridicat de securitate. Aderarea Croaţiei la UE a fost aprobată în ianuarie, în cadrul unui referendum, de 66% dintre croaţi. Tratatul a fost semnat în decembrie 2011, la Bruxelles, după şase ani de negocieri între Guvernul croat şi UE. Înainte de aderare, prevăzută pentru 1 iulie 2013, tratatul va trebui ratificat de cele 27 de state UE. Cinci dintre ele l-au ratificat deja: Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Italia şi Malta. După Slovenia în 2004, Croaţia va fi a doua din cele şase foste republici iugoslave care aderă la UE, perspectivă oferită ţărilor din Balcanii de Vest în ansamblu.

AFGANISTAN

Acord cu SUA

Afganistanul şi SUA au ajuns la un acord privind transferul închisorilor controlate de trupele americane către Kabul. Cel mai mare şi mai controversat astfel de centru de detenţie este Bagram, unde se află 3.000 de prizonieri, inclusiv suspecţi de terorism. În baza acordului, SUA vor ceda controlul asupra Bagram în termen de şase luni. SUA vor avea, însă, în continuare acces la penitenciar şi vor putea bloca eliberarea anumitor deţinuţi. Predarea închisorilor conduse de SUA a fost una dintre cererile cheie ale preşedintelui afgan, Hamid Karzai. Potrivit analiştilor, acest dosar a umbrit negocierile privind retragerea trupelor aliate până la sfârşitul lui 2014. Memorandumul semnat de Washington şi Kabul intervine după ce SUA au încălcat un termen impus de Karzai, pentru predarea controlului asupra închisorilor în ianuarie. Închisoarea Bagram, cunoscută oficial ca Centrul de Detenţie Parwan, se află într-una dintre cele mai mari baze NATO din Afganistan. Penitenciarul s-a aflat, în ultimii ani, în centrul mai multor scandaluri privind rele tratamente aplicate deţinuţilor.

VANUATU

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 7,1 s-a produs vineri, în Pacificul de Sud, în largul coastelor insulei Vanuatu şi ale Insulelor Loialităţii din Noua Caledonie, fără a declanşa o alertă de tsunami. Hipocentrul cutremurului a fost localizat la o adâncime de 36 de kilometri iar epicentrul la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Isangel (Vanuatu) şi 324 de kilometri de Tandine (Insulele Loialităţii). Vanuatu, un arhipelag vulcanic, este situat pe Cercul de Foc al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă o activitate seismică intensă.

AUSTRALIA

Inundaţii

Metropola australiană Sydney, capitala statului New South Wales, se confruntă cu grave inundaţii, în urma ploilor abundente, în unele zone ale oraşului, apa atingând un metru. Traficul a fost oprit pe mai multe magistrale auto iar autorităţile încearcă să estimeze prejudiciile cauzate de calamitatea naturală infrastructurii urbane şi clădirilor din oraş. Mai mult de 150 de locuitori din Sydney au sunat în ultimele 24 de ore la serviciile de urgenţă, solicitând asistenţă pentru evacuare. Aeroportul din Sydney şi-a suspendat în totalitate activitatea, din cauza rafalelor puternice ale vântului şi ploii torenţiale. Inundaţiile au lovit încă de săptămâna trecută zonele central-estice ale statului New South Wales, de unde au fost evacuate mai mult de 13.000 de persoane.

Taguri articol


12