ITALIA
Jaf românesc
Trei cetăţeni români au fost arestaţi în Italia, după ce au dat o lovitură la un magazin de bijuterii din Padova, în mijlocul zilei de marţi. Cei trei bărbaţi au intrat pe rând în magazin, iar primul a mers direct la proprietarul magazinului şi l-a lovit de mai multe ori, după care l-a legat de mâini şi picioare. Apoi, bărbaţii au încărcat şase plase de rafie cu bijuterii de zeci de mii de euro. După ce au plecat, proprietarul a reuşit să se elibereze şi să anunţe poliţia care i-a găsit pe români cu tot cu bijuteriile furate.
SUA
Profesor ucigaş
Un profesor de la Şcoala Episcopală din Jacksonville care tocmai fusese concediat a venit, marţi după-amiază, în instituţie, cu o puşcă de asalt, disimulată într-o husă de chitară, a ucis-o pe directoarea unităţii şi s-a sinucis. Poliţia a fost alertată telefonic la ora 13.23 că în campus se aud focuri de armă. Poliţiştii au găsit doi morţi, însă forţele de ordine au oferit puţine detalii atât despre atac, cât şi despre proprietarul puştii. Niciun elev nu a fost rănit în atac. Într-un comunicat, şcoala, în cadrul căreia învaţă 900 de elevi, a făcut apel la susţinere din partea comunităţii şi a anunţat că instituţia va rămâne închisă până pe 19 martie, pe timpul unei vacanţe de primăvară planificată anterior. Victima atacului, directoarea Dale Regan, în vârstă de 63 de ani, preda de 34 de ani la Şcoala Episcopală, a declarat reverendul Kate Moorehead, decanul Catedralei St. John şi al Diocezei Episcopale Florida. Poliţia l-a identificat pe atacator ca fiind un fost profesor de spaniolă, Shane Schumerth, în vârstă de 28 de ani. El a ucis-o pe Regan în biroul acesteia, după care a îndreptat arma împotriva sa. Schumerth a fost concediat marţi dimineaţă, fără a fi vizat de vreo acţiune disciplinară. El nu avea cazier în Florida. Tatăl acestuia, instructor la un colegiu privat din Culver (Indiana) a aflat despre atac dar a refuzat să facă vreun comentariu.
MAREA BRITANIE
Tentativă de suicid la ”The Sun”
Doi reporteri de la tabloidul britanic ”The Sun” au încercat să se sinucidă, în condiţiile în care poliţia intensifică ancheta privind presupuse practici jurnalistice ilegale la publicaţii ale trustului News International. Cei doi jurnalişti au fost spitalizaţi iar cheltuielile sunt achitate de News International. News International a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la aceste informaţii. Tentativele de sinucidere intervin după intensificarea anchetei privind rolul tabloidului The Sun în scandalul de etică a presei, referitor la interceptarea convorbirilor telefonice şi acordarea de plăţi ilegale unor poliţişti. 11 jurnalişti de la ”The Sun” au fost arestaţi sub suspiciunea că au plătit oficiali pentru informaţii, inclusiv poliţişti şi membri ai forţelor armate, după ce News Corp le-a predat anchetatorilor 300 de milioane de e-mailuri şi alte documente interne. Aceste tentative de sinucidere ar putea spori tensiunile dintre redacţia ”The Sun” şi Comisia de Management şi Standarde (MSC) a News Corp, creată de patronul trustului Rupert Murdoch pentru a efectua o anchetă internă în scandalul interceptărilor. Cooperarea MSC cu Scotland Yard a înfuriat anumiţi jurnalişti de la ”The Sun”, care au declarat că s-au simţit trădaţi de conducere, pentru a apăra News Corp şi interesele acţionarilor săi.
AFGANISTAN
Militari britanici declaraţi morţi
Şase militari britanici sunt daţi dispăruţi în provincia Helmand din sudul Afganistanului şi sunt consideraţi morţi, a anunţat, ieri, Ministerul Apărării de la Londra. Militarii efectuau, marţi, o misiune de patrulare, când vehiculul cu care se deplasau a fost atins de o explozie. Dacă decesul lor se va confirma, bilanţul militarilor britanici ucişi de la începutul conflictului din Afganistan, în 2001, va depăşi 400. Înaintea acestui incident, bilanţul militarilor britanici ucişi era de 398. Cu 9.500 de militari mobilizaţi în Afganistan, Marea Britanie este pe locul doi în ceea ce priveşte contribuţia la Forţa NATO (ISAF) din această ţară, după SUA, care dispun de 100.000 de militari în teren. Toate trupele britanice de luptă urmează să fie retrase din Afganistan până la sfârşitul lui 2014. Trupele străine din Afganistan luptă de zece ani cu talibanii, care au fost înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, de coaliţia condusă de SUA.
FRANŢA
Arestare în dosarul implanturilor
Fondatorul companiei franceze de implanturi mamare Poly Implant Prothese (PIP), aflată în centrul unui scandal de proporţii, a fost închis la Marsilia, pentru că nu şi-a plătit cauţiunea. Jean-Claude Mas, în vârstă de 72 de ani, a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 100.000 de euro, în ianuarie. El este acuzat de rănire involuntară. Mas este anchetat după ce a admis anul trecut că PIP le-a ordonat angajaţilor să ascundă siliconul neautorizat folosit la implanturi, atunci când inspectori au vizitat fabrica. Astfel, el a reuşit să păcălească inspectorii timp de 13 ani. Implanturile, făcute de compania franceză PIP, conţin silicon de uz industrial, ceea ce creşte riscul ruperii lor în corp. Circa 300.000 de astfel de implanturi au fost vândute în 65 de ţări, în ultimii 12 ani. Ele au fost interzise în Franţa, în 2010, după ce s-a descoperit că acestea conţineau gel de silicon industrial, similar celui utilizat la saltele, în loc de materiale medicale
SUA
Şi-a ucis soţia din greşeală
Un american şi-a ucis în mod accidental soţia în vârstă de 33 de ani, în California, cu un tun pe care îl fabricase chiar el, a anunţat, marţi, poliţia. Bărbatul, aflat în stare de ebrietate, era de-a dreptul isteric în momentul în care serviciile de intervenţie au sosit la locul accidentului, la Potrero, în apropiere de frontiera mexicană. Dintr-un motiv încă necunoscut, tunul improvizat a tras un proiectil spre locuinţa mobilă a bărbatului, unde se aflau soţia acestuia şi un copil de 4 ani, care nu a fost rănit. Bărbatul lucra la acest tun cu un prieten, la scurt timp după miezul-nopţii, când dispozitivul a detonat încărcătura. Prietenul bărbatului, care a fost rănit uşor, a fost transportat la spital, în timp ce copilul a fost găzduit de vecini.
RUSIA
Poliţişti ucişi
Patru poliţişti au fost ucişi şi alţi doi răniţi într-un atac sinucigaş comis de o femeie, marţi, contra unui post de control al poliţiei din Daghestan, o republică rusă din nordul Caucazului. Capul femeii autoare a atacului din satul Karabodakhent a fost găsit la câteva zeci de metri de locul exploziei. După primul război din Cecenia (1994-1996) între forţele federale ruse şi separatişti, rebeliunea s-a islamizat rapid şi s-a extins în afara graniţelor acestei mici republici, pentru a se transforma, la mijlocul anilor 2000, într-o mişcare islamistă armată, activă în întreg Caucazul de Nord. Daghestanul este în mod deosebit lovit de violenţă.
ITALIA
TVA majorat
Italia va majora TVA cu două puncte procentuale, în octombrie, la 23%, măsura făcând parte din planul de austeritate adoptat de Guvern în decembrie, a indicat secretarul de Stat din Ministerul Economiei, Vittorio Grilli. Planul de austeritate, introdus de Guvernul Mario Monti, prevede majorarea TVA cu două puncte procentuale, în caz de necesitate. TVA a fost majorat ultima dată în septembrie, cu un punct procentual, la 21%, când Italia a aprobat un plan de austeritate pregătit de precedentul guvern, condus de Silvio Berlusconi.
BELGIA
Videoclip UE retras
Un clip video postat pentru o scurtă perioadă de timp, marţi dimineaţa, pe Internet, de Comisia Europeană, cu scopul de a promova extinderea UE, a fost retras în urma unor acuzaţii de rasism. Clipul, care poate fi accesat în continuare pe YouTube, prezintă o femeie europeană tânără, care seamănă cu eroina filmului ”Kill Bill”, reprezentând aparent Europa şi care reuşeşte să învingă, în mod paşnic, intenţiile agresive ale altor luptători, ce reprezintă, în mod caricatural, alte continente. După ce femeia albă se multiplică, ajungând la un număr de 12, care sugerează numărul stelelor de pe steagul european, neeuropenii se aşază pe jos, închipuind negocierile. Clipul se încheie cu mesajul ”cu cât suntem mai mulţi, cu atât suntem mai puternici”. ”Clipul nu era absolut deloc conceput ca rasist. Regretăm, evident, că a fost perceput în acest fel”, s-a scuzat Stefano Sannino, directorul general al Departamentului însărcinat cu Extinderea în cadrul CE. ”Prezentăm scuze tuturor celor care s-au simţit ofensaţi. Având în vedere aceste controverse, am decis să oprim imediat campania şi să retragem înregistrarea video”, a adăugat el. Acest clip îi avea ca ţintă pe tinerii obişnuiţi cu jocurile video şi pe amatorii de arte marţiale, a justificat el.
RUSIA
Despăgubiri impuse de CEDO
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a ordonat Rusiei să plătească 260.000 de euro unui număr de 12 militari care au participat la misiuni de menţinere a păcii în fosta Iugoslavie, în perioada 1999 - 2011. 12 militari ruşi care s-au numărat printre cei 2.000 desfăşuraţi în Kosovo, în 1999, au cerut diurne pentru că au servit în Balcani. Ei u făcut cerere în justiţie şi în Rusia, unde tribunalele au decis în favoarea lor, însă nu a primit încă banii. Instanţa de la Strasbourg a decis că Moscova trebuie să le plătească 260.000 de euro celor 12 ruşi.
INDIA
Jurnalist arestat
Poliţia din India a anunţat că a arestat un jurnalist din New Delhi, în legătură cu atentatul de luna trecută vizând soţia unui diplomat israelian. Jurnalistul freelancer este în curs de interogare, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Rajan Bhagat. Un motociclist a lipit, în 13 februarie, la un semafor, un dispozitiv explozibil pe o maşină a ambasadei israeliene în India. Deflagraţia a provocat rănirea a patru persoane, dintre care una, soţia unui oficial din Ministerul israelian al Apărării, este în stare gravă. Ea a fost operată la spate. Israelul a acuzat Iranul pentru atac, dar Teheranul a respins acuzaţiile. Oficialii indieni au refuzat să acuze pe cineva până la finalul anchetei. În aceeaşi zi, o bombă amplasată sub maşina unui diplomat israelian din capitala georgiană Tbilisi a fost dezamorsată.
COREEA DE NORD
Asistenţă alimentară
Reprezentanţi ai SUA şi Coreei de Nord se întâlnesc la Beijing pentru a finaliza detaliile unui acord pentru asistenţă alimentară. Părţile au ajuns la acord, săptămâna trecută, după ce Phenianul a decis să oprească activităţile nucleare şi să permită accesul inspectorilor ONU. SUA nu au mai trimis ajutor alimentar Coreei de Nord din 2009. Trimisul special Robert King a declarat că discuţiile vizează să determine Phenianul să ofere asigurări că transportul de alimente, destinat unui milion de persoane, va ajunge la cei care au cea mai mare nevoie. Coreea de Nord se confruntă cu o penurie constantă de alimente, după foametea din anii \'90 şi se bazează pe ajutor străin pentru a-şi hrăni cetăţenii. SUA intenţionează să trimită 240.000 de tine de mâncare, pentru copii şi femeile însărcinate.