GERMANIA
Tragedie aeriană
Un accident în care a fost implicat un avion de agrement în vestul Germaniei s-a soldat cu cel puţin trei morţi, joi seară, conform poliţiei. Aparatul, un Cessna la bordul căruia se crede că se aflau şase persoane, s-a prăbuşit în timpul serii, în apropiere de un aerodrom de lângă Offenbach. Cel puţin trei corpuri au fost recuperate de echipele de salvare. Avionul a dispărut de pe radare cu puţin înaintea orei locale 19:00 şi a luat foc, prăbuşindu-se din cauze necunoscute.
FRANŢA
Aterizare de urgenţă
Un Airbus A320 al Air France, care trebuia să asigure legătura Paris-Tel Aviv, a aterizat de urgenţă pe aeroportul Bale-Mulhouse, miercuri, la cererea căpitanului de bord, de teama prezenţei în avion a unei bombe, a transmis, joi, compania. Conform procedurilor în vigoare şi ca măsură de precauţie, echipajul zborului AF2220 care decolase de la Paris-CDG, la 29 februarie, ora 19:13, cu destinaţia Tel Aviv şi 123 de pasageri la bord (dintre care doi copii mici), a fost deviat către aeroportul Mulhouse (estul Franţei) în urma suspiciunii existenţei la bord a unui dispozitiv explozibil, a anunţat Air France într-o declaraţie scrisă. Avionul a aterizat în deplină siguranţă la ora locală 20:24. Autorităţile competente au efectuat o verificare completă a aparatului, care nu a dezvăluit nimic anormal, a continuat Air France. Conform presei regionale, un telefon mobil rămas pornit a fost la originea incidentului.
SUA
Adolescent inculpat
Adolescentul suspectat că şi-a ucis trei colegi în cursul unui atac armat la un liceu american din Ohio a fost inculpat joi, fiind vizat de trei capete de acuzare, pentru crimă în formă agravată şi două pentru tentativă de crimă în formă agravată, a anunţat avocatul său. T.J. Lane, un băiat de 17 ani care învăţa la liceul din orăşelul Chardon, este suspectat că a tras zece focuri de armă, luni, asupra unui grup de elevi în cantina liceului, împuşcând cinci dintre ei. Acuzaţiile reţinute împotriva adolescentului au fost stabilite de un tribunal pentru minori, dar acuzarea vrea ca dosarul să fie trimis unui tribunal pentru adulţi. T.J. Lane riscă astfel închisoarea pe viaţă, fără posibilitate de eliberare. Adolescentul a recunoscut în închisoare că a tras de zece ori asupra unui grup de copii, pe care nu îi cunoştea şi pe care i-a ales la întâmplare. Următoarea audiere în acest caz este prevăzută pentru 6 martie.
BELGIA
Abdicarea regelui?
Regele Belgiei, Albert al II-lea, ar putea abdica în 21 iulie 2013, în favoarea fiului său Philippe, a scris, vineri, cotidianul ”Le Soir”, precizând că nicio confirmare oficială nu a fost obţinută de la Casa Regală. În 21 iulie 2013 se împlinesc 20 de ani de domnie a regelui Albert, care va avea atunci 79 de ani. Potrivit ”Le Soir”, scenariul abdicării lui Albert al II-lea circulă în prezent la nivel politic, diplomatic şi chiar printre apropiaţii regelui. Pentru a justifica decizia au fost prezentate patru motive: o perioadă politică favorabilă, o tranziţie blândă, faptul că Albert al II-lea are sentimentul de misiune îndeplinită, precum şi vârsta şi starea sa de sănătate. Însă, în cazul unei victorii a separatiştilor republicani din N-VA la alegerile locale din octombrie, scenariul ar putea fi revizuit sau amânat. Ţara ar intra din nou în criză şi ar avea nevoie de medierea lui Albert.
AUSTRIA
Austeritate de la 1 mai
Preşedintele austriac, Heinz Fischer, a deplâns într-o scrisoare adresată cancelarului federal, Werner Faymann, intervalul prea scurt de timp propus pentru evaluarea constituţionalităţii pachetului de măsuri de austeritate prezentat de coaliţia la putere în Austria, formată din SPOe şi OeVP. Săptămâna viitoare, marţi, Guvernul va hotărî asupra pachetului de austeritate în Consiliul de Miniştri, iar la data de 14 martie urmează o audiere a pachetului de către un consiliu de experţi. Pachetul de măsuri de austeritate trebuie să primească binecuvântarea Nationalrat (parlamentul naţional) până la sfârşitul lunii martie, pentru a intra în vigoare în aprilie. După consultarea în comisiile parlamentare, la data de 28 martie, pachetul de măsuri de austeritate în valoare de 26,5 miliarde de euro va fi decis în parlament, urmând să intre în vigoare în aprilie. Pachetul de austeritate nu ar putea fi adoptat până la 1 aprilie cum se prevedea iniţial, ci ar intra în vigoare de abia la 1 mai, a scris preşedintele federal. Critica preşedintelui federal a fost susţinută de opoziţie, atât de FPOe cât şi de Partidul Verzilor. Pachetul de măsuri de austeritate va aduce circa 27 miliarde de euro la bugetul de stat până în 2016. Aportul la nivel federal va fi de 21-22 miliarde de euro - dintre care 14 miliarde (deci două treimi) urmând a fi obţinute prin economisiri şi între 7 şi 8 miliarde de euro prin crearea de noi impozite. Contribuţia landurilor la pachetul de economisire va fi de 5,2 miliarde de euro.
SPANIA
Mai mulţi şomeri
Numărul şomerilor înregistraţi în Spania a ajuns la 4.712.098, după ce alţi 112.269 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă în luna februarie a acestui an. Potrivit datelor furnizate, numărul şomerilor Spaniei a crescut cu 2,44% faţă de luna anterioară. De asemenea, aceleaşi date indică şi că peste 412.835 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă în decurs de un an (9,6% faţă de anul 2011). Sectoarele cel mai afectate de şomaj au rămas serviciile, construcţiile, agricultura şi industria. Spania a decis să îşi fixeze ţinta de deficit bugetar pentru 2012 la 5,8% din PIB, cu mult peste cifra de 4,4% convenită cu UE, a anunţat, vineri, premierul Mariano Rajoy. Guvernul lui Rajoy consideră că este imposibil să reducă deficitul bugetar la 4,4% din PIB, de la 8,51% în 2011. Premierul spaniol a dat însă asigurări că Madridul va încerca să ajungă la obiectivul convenit pentru 2013, adică 3% din PIB.
AUSTRIA
Alt ministru de Externe
Premierul australian, Julia Gillard, l-a numit, vineri, pe Bob Carr în funcţia de ministru de Externe, după mai multe săptămâni de dispute în cadrul Guvernului, care au obligat-o să organizeze un vot de încredere în Parlament. Bob Carr, fost ziarist şi fost lider al celui mai populat stat, New South Wales, îi va succeda lui Kevin Rudd, care a demisionat la mijlocul lunii februarie. În vârstă de 64 de ani, Bob Carr a condus timp de 10 ani, până în 2005, statul în care se află metropola Sydney şi a fost considerat unul dintre oamenii politici cei mai influenţi din Australia. Kevin Rudd, de 54 de ani, a fost premier între 2007 şi 2010, înainte de a fi îndepărtat de un vot al Executivului Partidului Laburist şi înlocuit de Julia Gillard la conducerea Guvernului. El a făcut campanie în ultimele săptămâni pentru a-şi obţine din nou postul precedent, apreciind că este cel mai bine plasat pentru a conduce Partidul Laburist la victorie în 2013.
IRAN
Alegeri
Peste 48 de milioane de iranieni au fost chemaţi, vineri, la urne, pentru a-i alege pe cei 290 de membri ai Parlamentului, Majilis. Acesta este primul scrutin după alegerile prezidenţiale din 2009, marcate de acuzaţii de fraudă. Votul este considerat mai degrabă un concurs între susţinătorii preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad şi cei ai ayatollahului Ali Khamenei. Mişcarea Verde, care a organizat protestele din 2009, nu are niciun candidat în cursă. Liderii săi au fost plasaţi în arest la domiciliu. Vineri dimineaţă, posturile de televiziune au arătat imagini cu Ali Khamenei votând la Teheran.
SENEGAL
Alegeri corecte
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a salutat, joi, desfăşurarea paşnică şi ordonată a primului tur al alegerilor prezidenţiale din Senegal şi şi-a exprimat speranţa că acelaşi spirit de responsabilitate civică şi angajament democratic va caracteriza şi următoarele etape ale scrutinului. Scrutinul de la 26 februarie s-a desfăşurat în calm, însă violenţele preelectorale s-au soldat într-o lună cu până la 15 morţi, potrivit unor surse. Preşedintele actual, Abdoulaye Wade, care a obţinut 34,82% dintre sufragii, se va înfrunta cu fostul său premier trecut în opoziţie, Macky Sall, 26,57%, în cel de-al doilea tur al prezidenţialelor, programat în martie.